Dočkáme sa tento rok iPhonu bez výrezu?

Full screen dizajn smartfónu je jedným z dlhodobých cieľov Apple. Podľa najnovších informácií by jeho splnenie nemuselo byť príliš ďaleko.

V minulosti sa objavili správy o tom, že značka zvažuje ponúknuť obe možnosti biometrickej autentifikácie. Touch ID by sa v tom prípade mal nachádzať priamo pod displejom. Face ID by ostalo zachované, možno s menším výrezom, ktorý niektorým na prednej strane iPhonu prekáža esteticky.

Optimisti zo Švajčiarska

Aktuálny report od banky Credit Suisse hovorí však aj o scenári, podľa ktorého by Apple v roku 2020 predstavilo celkom nový dizajn displeju. Ten by mal   priniesť zariadenie, ktoré by síce nedisponovalo Face ID, ale prinieslo by Touch ID a dokonca aj TrueDepth kameru zabudované pod obrazovkou.

V takom prípade by Apple dalo celkom prednosť forme pred funkciou. Face ID je totiž rýchlejšia a predovšetkým bezpečnejšia forma autentifikácie používatela. Existuje 20-násobne nižšia pravdepodobnosť, že by váš iPhone mohol odomknúť pomocou Face ID niekto iný – konkrétne 1 k miliónu. Treba však povedať, že existuje aj časť Apple zákazníkov, ktorý z rôznych dôvodov preferujú odtlačkovú biometriu a upgrade na nové zariadenie by pre nich mal zmysel až po návrate tejto technológie do najnovších modelov.

Výrez ukrýva okrem Face ID a fotoaparátu ďalšie technológie, ktorým by bolo potrebné nájsť nové miesto

Beh na dlhú trať

Samsung zabudovaný senzor odtlačkov ponúkol v modeli Galaxy S10. S neveľkým úspechom. Technológia sa prejavila ako veľmi nespoľahlivá – jednému majiteľovi stačilo niečo cez desať minút a 3D tlačiareň, aby dokázal zariadenie odomknúť. Iným zase stačilo prelepiť displej ochrannou fóliou a S10 mohol následne odomknúť hocikto. Vážnosť situácie dokladá aj fakt, že viacero bánk reagovalo zablokovaním odtlačkovej funkcionality vo svojich apkách pre tieto smartfóny.

Samsung Galaxy S10

Na vyššie spomínaný report švajčiarskej banky sa však viacerí analytici pozerajú s určitou rezervou. Dôvodom je náročnosť implementácie spomínaných prvkov vo forme, ako ich Credit Suisse opisuje. Niektoré už síce existujú, ale ich vývoj je vo veľmi ranej fáze. Možno sa Apple časom predsa len vydá cestou štýlovejšieho dizajnu s displejom bez okrajov, ktorý bude mať na publikum jeho eventu želaný wow efekt. Nebude to však asi tento rok.

Je málo pravedepodobné, že sa značke podarí implementovať Face ID aj fotoaparát  priamo do displeja tak rýchlo. Pravdepodobnejšie je, že jeden z modelov iPhone 12 ponúkne full screen displej bez Face ID a na overovanie bude slúžiť snímač odtlačku zabudovaný pod obrazovkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.