ARM procesory pre Mac už čoskoro realitou

Podľa Jeana-Louisa Gasséeho, ktorý v Apple pôsobil na výkonnej funkcii v rokoch deväť rokov, je už dnes možné do Apple počítačov implementovať procesory založené na ARM architektúre.

Gassée bol pôvodne skeptický ohľadom výkonu tohto typu procesorov, ktoré sú vďaka kompaktnému dizajnu preferované predovšetkým v segmente mobilných zariadení.

Bývalý zamestnanec Apple pochyboval o tom, že by ARM procesory dokázali súperiť s výkonom, aký vie v súčasnosti ponúknuť Intel. Teraz však svoje závery poopravil a spomenul aj konkrétny startup Ampere Computing, ktorý sa špecializuje na vývoj výkonných ARM procesorov, ktoré dokážu už teraz konkurovať high-end čipom od Intelu.

Okrem kompaktnej architektúry a pomerne otvoreným štandardom, ktoré umožňujú značkám jednoduchšie vyvíjať vlastný hardvér založený na ARM, je benefitom aj úspora energie. Podľa Gasséeho spotrebujú špičkové procesory od Ampere okolo 210 wattov, čo je zhruba o polovicu menej ako napríklad procesory Xeon (400 wattov).

Apple má samozrejme plány s vývojom vlastných ARM procesorov. Prvé zmienky o týchto aktivitách kalifornskej spoločnosti priniesol pred dvomi rokmi Bloomberg. Čerstvé hypotézy hovoria o roku 2021 ako o možnom termíne, kedy by sa Apple mal presunúť od Intelu k vlastnému ARM riešeniu.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.