Ako funguje chladenie v Mac Pro?

Inžinieri z Apple v nedávnom rozhovore pre Popular Mechanics, priblížili mechaniku dôležitého komponentu, bez ktorého by sa výkonný stroj prakticky roztopil.

Pre účely nového Macu Pro bolo potrebné navrhnúť vlastnú chladiacu architektúru. Ukázalo sa totiž, že všetko, čo je na trhu, by vo výsledku bolo príliš hlasné. Bolo treba premyslieť ako využiť princípy termodynamiky pre čo najlepší efekt. Nový profesionálny desktop disponuje trojicou ventilátorov v prednej časti a dúchadlom v zadnej časti.

Čepele vetrákov sú navrhnuté tak, aby ich činnosťou vznikal nekonzistentný, rozptýlený zvuk, ktorý je menej rušivý ako konštantný jednoliaty hluk klasického chladenia. Riešenie je inšpirované pneumatikami automobilov a ťaží z matematicky vypočítanej frekvencie. Tento prístup sa opiera o fakt, že aj relatívny hluk na stráviteľnej úrovni je pre ľudské ucho lepšie stráviteľný ako niečo tiché ale otravné. Cieľom teda bolo vytvoriť “príjemný” hluk.

Okrem aktívneho chladenia Mac Pro využíva aj chladenie pasívne – vo forme otvorov v kovovom plášti zariadenia. Tento prvok podľa Apple prináša o 20% lepšie prúdenie vzduchu ako v Power Mac G5.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť