Zdvihnúť to? vám pomôže zbaviť sa nevyžiadaných hovorov

Medzi novinky, ktoré Apple predstavil ako súčasť iOS 10, patrí aj vylepšená podpora pre blokovanie a identifikáciu nevyžiadaných hovorov. To vývojárom umožňuje tvorbu nového typu aplikácie, ktorý funguje na podobnom princípe ako blokovanie obsahu v Safari – avšak v tomto prípade sa týka telefónnych hovorov.

Jednou takou aplikáciou je aj Zdvihnúť to?, z dielne česko-slovenských vývojárov, Igora Kulmana a Jana Čislinského. Ak vás v priebehu dňa často otravujú nevyžiadané hovory, či už od telemarketingu, alebo z rôznych call centier, aplikácia je určená práve pre vás.

Inštalácia blokátorov hovorov je v iOS 10 veľmi jednoduchá. Po stiahnutí aplikácie ju stačí povoliť v Nastavenia > Telefón > Blokovanie a identifikácia hovorov. Vďaka integrácii nového rozhrania CallKit aplikácia ani jej vývojár nemá prístup k vašim kontaktom, ani histórii hovorov na telefóne.

 

To je všetko, iOS má teraz prístup k zoznamu telemarketérov a inak nepohodlných čísel a počas prichádzajúceho hovoru číslo automaticky porovná s databázou. Ak bude zistená zhoda, systém vás upozorní priamo na obrazovke prichádzajúceho hovoru. Tento popis však môžete neskôr nájsť aj v zozname zmeškaných hovorov, v prípade, že by ste napríklad chceli volať naspäť.

Pri rýchlom pohľade na zoznam neprijatých hovorov dokázala aplikácia identifikovať hneď niekoľko čísel. Zaradila ich pritom do kategórií ako telemarketing, call centrum, či obťažujúce volanie, spolu s ikonou výkričníka, alebo červeného kruhu. Čo konkrétne však ikonka znázorňuje, nám jasné nie je. Identifikované síce neboli všetky hovory – z dvanástich neznámych neprijatých čísel za posledné tri mesiace bolo označených celkom päť. Zvyšné teda buď neboli obťažujúce, alebo zatiaľ neboli nahlásené používateľmi.

Koľko hovorov dokáže appka zachytiť totiž závisí čisto od jej databázy – tá momentálne obsahuje vyše 1200 čísel a do budúcna by mala rásť. Prispieť do nej môžete aj vy, v aplikácii nájdete veľké zelené tlačidlo na nahlasovanie obťažujúcich čísel.

Stojí teda Zdvihnúť to za to? Ak vás v priebehu dňa zvyknú otravovať neznáme čísla, určite choďte do toho. Vďaka systémovej integrácii všetko beží na pozadí a po inštalácii sa nemusíte o nič starať. Navyše, vývojári v pripravovaných aktualizáciách sľubujú ďalšie funkcie ako napríklad automatické blokovanie takýchto nežiadúcich hovorov.

Zdvihnúť to? je dostupný na App Store za 0,99 €.

komentárov
  1. A co když dá někdo falešné hlášení? Třeba autoservis nahlásí všechna čísla své konkurence a těm pak klienti nebudou brat ani očekávané telefony v domění, že je to callcentrum? Nebo vtipálek nahlásí gsm bránu finančního úřadu, ten taky néma nikdo v kontaktech.. a příští verze bude taková čísla rovnou automaticky blokovat…

    PS: ještě, že už neotravujete s kofolou, to nikdy nebyl ničí “oblubeny napoj”

    0
    0
  2. Ak používateľ nahlási číslo, tak sa uloží do aplikácie v jeho telefóne a voliteľne pošle k nám na server. My ho samozrejme nedistribuujeme hneď k ďalším používateľom ale čakáme, či ho nahlásia aj iní používatelia a zároveň ho overujeme voči verejne dostupným databázam.

    0
    0
  3. predpokladam ze ich musi viac ludi nahlasit
    a zrejme sa to overuje, ani na google maps si len tak nevies ledabolo nahlasovat …a zeby to hned brali ako uplne jasnu vec …

    0
    0
  4. Aky je rozdiel medzi Slovenskou appkou “Zdvihnes to?” za 0,99EUR a ceskou appkou “Zvednes to?” od rovnakeho vyvojara ktora je zadarmo?

    0
    0
  5. Aky je rozdiel medzi Slovenskou appkou “Zdvihnes to?” za 0,99EUR a ceskou appkou “Zvednes to?” od rovnakeho vyvojara ktora je zadarmo?

    Tak my slovaci sme bohatsi, tak si ju zacvakame! ????

    0
    0
  6. mne nefunguje zhodou okolnosti mi volalo cislo ktore ked som stukol do googlu je par rokou aktivne v predaji bambusovych ponoziek alebo neaviem akeho smetia… kupoval som sk app nech nedojde nedorozumeniu ze pouzivam cesku app na SK kedze ta by tu fungovat nemala

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.