Patent pre iPhone naznačuje na úplne novú formu Touch ID

iPhone 8 plánuje úplne odstrániť fyzický Home button. Toľko už vieme. Ako sa však Apple plánuje vysporiadať s jeho absenciou môže naznačovať zaujímavý nový patent.

Pôvodné správy o Touch ID zabudovanom do dotykového displeja v poslednom čase nahradili čoraz častejšie zmienky o iných spôsoboch biometrickej autentifikácie – napríklad rozpoznávania očnej dúhovky, tváre či kombinácie viacerých riešení. Identifikácia odtlačkom prsta sa však možno nikam nechystá, zmeniť sa môže len technológia stojaca za ňou.

Apple si tento štvrtok nechal patentovať zaujímavú technológiu pod názvom “Acoustic imaging system architectue” (vo voľnom preklade niečo ako “systém na akustické rozpoznávanie obrazcov”). Ide o technológiu, ktorá by nahradila klasický kapacitný senzor ako Touch ID sériou akustických receptorov. Tie dokážu pomocou zvukových vĺn prechádzajúcich rozpoznávať predmety a povrchy v tesnej blízkosti – napríklad bruško prsta. Tieto vlny sú pritom schopné prechádzať cez rôzne materiály, vrátane skla a okrem 2D mapy vášho prsta dokážu identifikovať aj iné časti tela ako pokožku, alebo ucho. Nahradiť by tak v budúcnosti mohli napríklad proximity senzor vedľa prednej kamery.

Dizajn tohto akustického systému ho navyše umožňuje umiestniť takmer kdekoľvek na telefóne – pod displej, okolo neho, či dokonca na zadnú stranu zariadenia. Ak by sa Apple podobnú technológiu rozhodol integrovať do iPhonu, teoreticky mohol nahradiť viacero funkcií a zároveň pridať ďalšie. Či sa jej však dočkáme tento rok v iPhone 8, v budúcich generáciách, alebo ide len o ďalší z experimentálnych patentov spoločnosti, sa snáď dozvieme v nasledujúcich mesiacoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.