Microsoft ukázal nový update pre Windows 10, prináša kontinuitu pre iOS zariadenia a ďalšie novinky

Microsoft na svojej nedávnej konferencii oznámil najnovší update pre Windows 10. Príde koncom roka a podporovať bude “kontinuitu” s iOS a Android zariadeniami.

Windows 10 Fall Creators Update prinesie hneď niekoľko noviniek, najzaujímavejší však bude väčší dôraz na spoluprácu s mobilnými zariadeniami. Po vzore Continuity medzi Macom a iPhonom bude čoskoro aj Windows schopný odovzdávať úlohy, či synchronizovať dáta s vašim mobilom.

TimelinePick up where you left off je nové menu schované v spodnej lište, ktoré bude zhromažďovať nedávno spustené aplikácie na ostatných zariadeniach. Vďaka integrácii s hlasovou asistentkou Cortanou bude okrem aplikácií na iných Windows 10 počítačoch podporovať aj vybrané aplikácie na iOS a Androide. Vývojári však budú musieť svoje služby najprv registrovať cez program Microsoft Graph. Timeline by mala v praxi fungovať ako rozšírená verzia Handoff na Macu a iOS.

Nová Timeline obrazovka bude zhromažďovať nedávno spustené aplikácie na ostatných zariadeniach.

Cloud clipboard zas umožní kopírovať a vkladať text a obsah medzi PC a telefónom, či tabletom. Narozdiel od univerzálneho clipboardu od Applu však funkcia nebude obmedzená len na jeden ekosystém – podporovať ju budú aj iOS a Android zariadenia. Microsoft službu zatiaľ demonštroval na svojej Swiftkey klávesnici, rozšíriť by sa však mala aj do Office balíka a ostatných aplikácií.

Microsoft si je vedomý toho, že väčšina používateľov Windowsu ako svoje mobilné zariadenie používa iPhone, alebo telefón s Androidom, a nesnaží sa tak už presadzovať svoj nie práve úspešný mobilný Windows. A okrem bohatej ponuky aplikácií na všetky platformy to začína byť vidieť aj v lepšej spolupráci s iOS zariadeniami. Podpora je zdá sa obojstranná, spoločnosť taktiež oznámila, že iTunes bude koncom roka oficiálne dostupné na stiahnutie cez Windows Store.

Aplikácie bežiace na ostatných zariadeniach teraz pohodlne spustíte z malého menu v lište.

Okrem kontinuity Microsoft ako súčasť updatu predstavil aj OneDrive Files On-Demand, ktoré budú lepšie narábať so súbormi uloženými v cloude. Po novom tak už nebude nutné synchronizovať celé súbory a priečinky, dostupné budú len vtedy, ak ich budete naozaj potrebovať.

Iniciatíva pod názvom Fluent Design, predtým známa aj ako Project Neon, je zas celkom nový dizajnový jazyk, ktorý postupne nahradí aktuálny Metro UI. Dôraz kladie predovšetkým na pohyb ovládacích prvkov, priehľadnosť a vrstvy používateľského rozhrania. Viacerými detailami pripomína nový softvérový dizajn od Applu, napriek tomu si však zachováva svoju jedinečnosť.

Nová filozofia spája softvér s hardvérovým dizajnom celej spoločnosti, vrátane Xboxu, Surface počítačov či HoloLens. Jej nástup však bude postupný, prvé náznaky by sme mali vidieť už v novom update pre Windows.

Fall Creators Update bude dostupný tento september bezplatne pre všetkých používateľov Windows 10.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.