Dávajte si pozor, iOS 11 už nespustí staré 32-bitové aplikácie

Apple dnes večer vydá konečnú verziu iOS 11 a s ňou aj oficiálne ukončí podporu pre 32-bitové aplikácie.

Ak teda plánujete nainštalovať najnovšiu verziu iOS, no používate staré 32-bitové aplikácie, ktoré vývojári neaktualizovali, upgrade ešte zvážte. Aplikácie na novom systéme už nespustíte.

Momentálne máte len dve možnosti: prestať aplikácie používať a nájsť za ne náhradu, alebo ostať na iOS 10 a počkať, kým budú aktualizované. Problém s druhou možnosťou je však ten, že všetci aktívny developeri svoje aplikácie dávno aktualizovali a väčšina 32-bitových aplikácií a hier na App Store je dnes vývojármi opustená.

O strate kompatibility už nejaký čas priamo varuje aj samotný systém. Od iOS 10.1 pri štarte takýchto aplikácií dostanete hlášku, že aplikácia môže spomaľovať vaše zariadenie a od iOS 10.3 vás systém upozorní, že aplikáciu treba aktualizovať, inak nebude fungovať s ďalšími verziami iOS. 32-bitové aplikácie sa taktiež už nejaký čas nedajú vyhľadávať a sťahovať cez App Store.

Dôvodom na ukončenie podpory je kompletný prechod na 64-bitovú architektúru. iOS 11 sa totiž zbavuje starého kódu a taktiež bude fungovať len na zariadeniach s 64-bitovým čipom, teda iPhone 5s, iPad Mini 2/Air a novšie. Celý zoznam podporovaných zariadení nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.