Steve Wozniak: Apple by mal platiť rovnakú daň ako všetci ostatní

Spoluzakladateľ Applu Steve Wozniak sa v nedávnom rozhovore pre britské BBC vyjadril aj k daňovým praktikám jeho bývalej spoločnosti. Platiť by podľa neho mala rovnakú daň ako bežní občania.

Veľké technologické spoločnosti vrátane Applu, Googlu a Amazonu sú v posledných rokoch kritizované za nedostatočné odvádzanie daní, Apple je dokonca v súčasnosti terčom vyšetrovania európskej komisie. Aj keď daňové praktiky kalifornskej spoločnosti nie sú technicky nelegálne, spoločnosť využíva početné diery v zákonoch a svoje zisky smeruje cez iné kanály v zahraničí, napríklad v Írsku.

“Nepáči sa mi koncept, v ktorom Apple nie je fér a neodvádza dane tak ako napríklad ja – bežný človek. Veľa pracujem a veľa cestujem, ale platím vyše 50 % všetkého čo zarobím. Je to súčasťou života a malo by to platiť pre všetkých.”

Pri otázke, či by Apple mal platiť 50 % daní, Woz odpovedal “Každá spoločnosť na svete by mala.” Woza peniaze údajne nikdy nezaujímali, narozdiel od jeho partnera Jobsa. “Steve Jobs založil Apple Computers kvôli peniazom, to bola jeho parketa, ktorá bola extrémne dôležitá.”

Silicon Valley je však podľa neho v súčasnosti až príliš zameraný na peniaze, za čo viní predovšetkým investorov, ktorí v záujme väčších ziskov rušia vízie spoločností. Celé video s rozhovorom si môžete pozrieť na stránkach BBC.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.