Special Event 2016: Apple predstavil 4″ iPhone SE s čipom A9

Nový 4-palcový iPhone sa volá iPhone SE a do vienka dostal takmer všetky vymoženosti väčšieho brata 6s.

Apple si uvedomuje dôležitosť kompaktných uhlopriečok a predstavením 4-palcového iPhonu vyslyšal početné požiadavky svojich zákazníkov. Nový iPhone SE sa nemá za čo hanbiť – je najvybavenejším kompaktným smartfónom a predávať sa bude za pomerne priaznivú cenu.

Dizajn

Po mesiacoch dohadov sa napokon ukázalo, že iPhone SE vyzerá takmer identicky ako jeho predchodca, model 5s. Jediným rozdielom sú matnejšie hrany hliníkového šasi a nerezové logo nahryznutého jablka na zadnej strane. Na svojom mieste ostalo okrúhle ovládanie hlasitosti a taktiež tlačidlo zamykania na hornej strane.

iPhone SE bude dostupný v štyroch farebných prevedeniach. K striebornej, šedej a zlatej sa pridáva ružová Rose Gold varianta.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-296

Výbava

Najväčším lákadlom telefónu bude výkonný čip A9 známy z modelu 6s a 6s Plus. iPhone SE podľa Applu dosahuje identický výpočetný i grafický výkon ako jeho väčší bratia. Ide tak o dvojnásobné zrýchlenie oproti modelu 5s. Súčasťou nového čipu je aj koprocesor M9, vďaka čomu je dostupná hands-free funkcia Hey Siri.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-307

Obrovského zlepšenia sa dočkal fotoaparát, ktorý bol upgradovaný na 12 megapixelov a podporuje všetky vymoženosti modelu 6s, vrátane rýchlejšieho zaostrovania, animovaných Live Photos, predného Retina blesku a panoramatických záberov až do rozlíšenia 63 megapixelov. Taktiež s ním môžete nahrávať video v 4K rozlíšení.

Samozrejmosťou sú vylepšené rýchlosti Wi-Fi a LTE, ktoré teraz ponúka tiež dodatočné pásma. Pribudol NFC čip a tým pádom aj podpora pre Apple Pay. Phil Schiller taktiež letmo spomenul vylepšenú životnosť batérie.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-312

Cena a dostupnosť

iPhone SE v ponuke Applu zaujíma miesto dnes už zastaralého iPhonu 5s. To znamená, že vzhľadom na svoju nadupanú výbavu je dostupný za celkom priaznivú cenu. V ponuke budú dva modely, 16 GB za 399 dolárov a 64 GB varianta za 499 dolárov.

Ceny v Európe budú však tradične vyššie. Na nemeckom Apple Store sú ceny nasledovné: 16 GB za 489 € a 64 GB za 589 €.

V prvej vlne krajín bude iPhone SE dostupný od 31. marca, Slovensko bude pritom patriť až do vlny druhej. Apple však sľubuje, že do konca mája bude telefón k dispozícii v 110 krajinách sveta.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-341

Foto: The Verge

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.