Vyskúšali sme nový Portrait mód na iPhone 7 Plus

Najväčšou inováciou nových iPhonov je bezpochyby ich fotoaparát. A pri väčšom iPhone 7 Plus to platí dvojnásobne. Využitie jeho duálnej kamery je síce zatiaľ obmedzené len na zoomovanie, otestovali sme však aj jeho druhú vlajkovú funkciu v podobe špeciálneho portrétového módu.

Ten je v súčasnosti v bete a na verejnosť by sa mal dostať koncom roka s príchodom iOS 10.1. Ak ste ale nedočkaví, vyskúšať si ho môžete už teraz. Stačí ak sa prihlásite do verejného beta programu pre iOS 10. Návod nájdete na tomto odkaze.

Pointou nového módu Portrait je vytvorenie umelého rozostrenia, efektu, ktorý sa vo fotografii zvykne nazývať bokeh. Dosiahnuť ho môžete obvykle použitím zrkadlovky a vhodného objektívu, na maličkých sklách mobilných zariadení je však jeho dosiahnutie naozaj obmedzené. Apple sa tak ako obvykle rozhodol pre trochu digitálnej mágie a na iPhone 7 umiestnil dodatočnú šošovku fotoaparátu.

iphone 7 plus dual camera

Tá v tandeme so štandardným objektívom meria vzdialenosť foteného objektu, na základe čoho vytvorí hĺbkovú mapu danej scény a následne na ňu pomocou algoritmov aplikuje efekt rozostreného pozadia. Podobnú funkciu sme už na smartfónoch párkrát videli – ponúkal ju napríklad HTC, či Huawei – nikdy sa však priveľmi neuchytila. Apple má jedinečnú šancu pretlačiť ju do mainstreamu, čisto vďaka tomu, aký obľúbený je iPhone u fotografov.

Aká je však novinka v praxi? Po nainštalovaní iOS 10.1 sa v menu fotoaparátu objaví nová položka – Portrét. Funkcia je stále vo vývoji, na čo priamo v aplikácií upozorňuje aj sám Apple. To teda znamená, že má svoje muchy a nie je ich málo. Týkajú sa predovšetkým nesprávneho rozpoznania fotených objektov, či aplikovania samotného bluru. Ak však funkcia funguje ako má, výsledky vyzerajú veľmi dobre.

iphone-7-plus-portrait-test5

[adrotate group=”7″]

Oficiálne je mód určený pre portréty osôb, fotiť s ňou však môžete čokoľvek. Stačí, aby bol fotený objekt v dosahu dva a pol metra. Nesmie však byť príliš blízko – aplikácia vás bude sama informovať, či máte ísť bližšie, alebo odstúpiť. Nie v každej situácii sa nám však podarilo daný objekt zachytiť.

Výhodou je, že po správnom zameraní objektu vidíte výsledky v reálnom čase priamo na displeji telefónu. Po stlačení spúšte telefón automaticky uloží snímku s rozostreným pozadím, ale taktiež aj pôvodný, neupravený záber. Nemusíte sa tak báť, že originál stratíte.

Na samotné fotenie iPhone využíva druhý, “teleskopický” objektív, pričom ten hlavný zachytáva vzdialenosť objektov. Fotený obraz je tak vďaka vyššej ohniskovej vzdialenosti trochu priblížený, nevýhodou sú však slabšie výsledky pri nedostatočnom osvetlení scény, za ktoré môže menší senzor. Výsledné fotky sú zašumené už pri miernom šere, ktorý hlavnému fotoaparátu obvykle nerobí žiaden problém.

iphone-7-plus-portrait-test7

Ak portrétový mód funguje tak ako má, výsledné fotografie sú prekvapivo podarené. Napriek tomu, že v porovnaní s reálnym rozostrením pri použití zrkadlovky sú rozdiely badateľné. Najviac si umelé aplikovanie bluru všimnete na hranách foteného objektu. Pozornému oku tiež určite neujde ani celkový vzhľad fotiek, ktoré môžu vyzerať pomerne umelo a zrkadlovkám sa v dohľadnej dobe určite vyrovnať nedokážu.

Porovnávať iPhone s profesionálnymi nástrojmi je však irelevantné. Väčšina ľudí v dnešnej dobe už dedikovaný fotoaparát nevlastní, a ak áno, určite ho so sebou všade nenosia. Dokonca ani vášniví fotografi nemajú svoju výbavu za každých okolností so sebou. A tu opäť platí, že najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte práve so sebou.

[adrotate group=”7″]

Je až zarážajúce, kam sa za uplynulých desať rokov posunuli technológie v mobilných zariadeniach. A bude rovnako fascinujúce sledovať, kam sa dostanú za ďalších desať rokov. Aj keď je duálna kamera v iPhone 7 Plus stále v beta teste, už teraz pre priaznivcov mobilnej fotografie sľubuje veľký potenciál. Predovšetkým keď si pomyslíme, že toto je ešte len začiatok.

Zvyšok našich testovacích záberov si môžete pozrieť nižšie. Pre porovnanie uvádzame vždy “čistú” fotku, spolu s jej upravenou verziou. Pre zobrazenie v plnej veľkosti kliknite na obrázok.

iphone-7-plus-portrait-test3 iphone-7-plus-portrait-test4 iphone-7-plus-portrait-test6 iphone-7-plus-portrait-test1 iphone-7-plus-portrait-test2

Za zapožičanie iPhone 7 Plus ďakujeme najväčšiemu pozáručnému servisu na Slovensku, firme PCexpres.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.