Za odstránenie jacku na iPhone 7 môže vodeodolnosť a nový kamerový systém

Apple počas stredajšieho iPhone 7 eventu zdôvodnil odstránenie slúchadlového jacku uvoľnením miesta v telefóne a posunom k bezdrôtovým alternatívam. V interview pre BuzzFeed však svoje dôvody do detailu priblížil.

Rozhovoru sa zúčastnili vysoko postavení vedúci spoločnosti v zostave Greg Joswiak, Dan Riccio a šéf marketingu Phil Schiller. Apple sa s myšlienkou odstrániť jack začal prvýkrát pohrávať počas vývoja telefónu. Ovládač displeja a jeho podsvietenia, tradičné umiestnený v hornej časti iPhonu, totiž spôsoboval rušenie s novým kamerovým systémom v iPhone 7 a 7 Plus. Inžinieri ho presunuli dole k audio jacku, tam sa však rušil s ďalšími komponentami, vrátane samotného jacku.

Apple skúsil jack úplne odstrániť a to ho viedlo k omnoho ľahšej inštalácií taptic enginu pre Home button reagujúci na tlak, väčšej batérií a dosiahnutiu IP7 tesnenia proti vode a prachu. Eliminácia jacku sa tak stala nutnosťou pre niektoré z najväčších funkcií nového iPhonu. Šéfovia Applu tiež dodávajú, že jack je zastaralou technológiou, ktorá musí uvoľniť priestor novým technológiám.

iphone-7-apple-airpods-laydown

“Audio konektor je viac než 100 rokov starý,” vyjadril sa Joswiak. “Jeho posledná veľká inovácia bola asi pred 50 rokmi. Viete, čo to bolo? Zmenšili ho. Odvtedy sa ho nikto nedotkol. Je to dinosaurus. Je čas pohnúť sa ďalej.”

Pre Dana Riccia, senior vice prezidenta pre hardvér, je 3,5 mm audio jack na iPhone niečo ako posledné mesiace priateľského, no neperspektívneho vzťahu – povedomý a pohodlný, no vo výsledku brániaci lepšej budúcnosti. “Máme tu 50 rokov starý konektor – v podsate dieru vyplnenú vzduchom – a len tu sedí a zaberá miesto, naozaj cenné miesto,” dodáva.

Phil Schiller nezabúda prízvukovať, že odstránenie jacku nie je súčasťou akéhosi zákerného plánu na nanútenie DRM ochrany zákazníkom, tak ako niektorí špekulovali. “Odstránili sme jack, pretože sme vyvinuli lepší spôsob na prenos audia. Nemá to nič spoločné s kontrolovaním obsahu a DRM – to sú iba paranoidné konšpiračné teórie.”

Na uľahčenie prechodu na nové štandardy Apple ku každému iPhonu 7 pribalí redukciu na klasické 3,5 mm slúchadlá. Budúcnosť mobilného audia však vidí v bezdrôtových technológiách. To ukazuje aj prostredníctvom slúchadiel AirPods, podobne pokročilého projektu ako Apple Pencil, na ktorých začala spoločnosť pracovať už niekoľko rokov naspäť, pri vývoji hodiniek Apple Watch. “Čo keby sme mohli nadizajnovať, ako má vyzerať budúcnosť slúchadiel?” pýta sa Schiller.

apple-iphone7-jetblk-airpod

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.