Čo robiť keď vám spadne iPhone do vody?

Nočná mora každého majiteľa iPhonu: prasknutý displej, nefunkčné tlačidlo Home a hlavne počas letných dovoleniek pád do vody. Najmä v poslednom prípade sú nutné rýchle reakcie.

V letných dňoch trávime svoj voľný čas na kúpaliskách, pri jazerách alebo na dovolenke pri mori a našim častým spoločníkom okrem rodiny a priateľov je práve smartfón. Občas skontrolujete maily, “kuknete” na Facebook a pravdepodobne sa budete chcieť pochváliť zážitkami a budete fotiť a fotiť a …

Pri snahe o najkrajšie možné snímky berieme častokrát iPhone napríklad priamo do mora, ale čo robiť keď nám spadne do vody? V tomto prípade sú nutné rýchle reflexy a čo najrýchlejšie vytiahnúť smartfón, protože poruchy zapríčinené vlhkosťou nie sú zamozrejme dôvod na záručnú opravu. Dokonca aj výrobcovia, ktorí udávajú že ich telefóny sú vodeodolné, neuznávajú reklamácie, pokiaľ je príčinou poruchy práve voda.

Tak pokiaľ sa aj vám podarilo “utopiť” iPhone, skúste sa držať týchto rád:

  • ak je smartfón stále zapnutý, okamžite ho vypnite a osušte ho zvonku.
  • v žiadnom prípade nevyberajte batériu, pretože pokiaľ otvoríte iPhone automaticky strácate záruku.
  • nesnažte sa ho vysušiť v trúbe pri nízkych teplotách alebo fénom.
  • zoberte uzatvárateľné plastové vrecko (prípadne plastovú dózu s vekom na potraviny) a naplňte ho doplna surovou ryžou. Pretože priťahuje vlhkosť, vodu, ktorá sa odparí absorbuje práve ryža a neusadí sa v iPhone.
  • uistite sa, že smartfón je celý “ponorený” v ryži a po 72. hodinách ho vyskúšajte zapnúť.

Súčasné generácie iPhonov 6s a 6s Plus vykazujú určitý stupeň vodeodolnosti a pár kvapiek, prípadne krátky “pobyt” vo vode by ich nemal poškodiť. Na internete sa objavilo niekoľko testov, v ktorých boli tieto smartfóny ponorené do vody a približne aj po hodine fungovali, avšak byť vami, moc by som sa na to nespoliehal.

iPhone a väčšina modelov iPodu vyrobených po roku 2006 obsahujú indikátory kontaktu s kvapalinou (LCI), ktoré preukážu, či sa zariadenie dostalo do kontaktu s vodou alebo kvapalinou obsahujúcou vodu.

Indikátor LCI sa aktivuje pri kontakte s vodou alebo kvapalinou obsahujúcou vodu. Za normálnych podmienok má bielu alebo striebornú farbu. Keď sa však dostane do kontaktu s vodou alebo kvapalinou obsahujúcou vodu, jeho farba sa zmení na červenú.

V nasledujúcej tabuľke je znázornené umiestnenie indikátora:

LCI iphone ipod

Ryža nemusí vždy pomôcť, všetko záleží od toho, ako dlho a ktoré súčiastky sa dostali do styku s vodou. Ak ste fanúšikom vodných športov a trávite veľa času pri nej, odporúčame si kúpiť vodotesné puzdro. Objavujú sa zvesti, že chystaný iPhone 7 bude vodeodoný, ale na ich potvrdenie si budeme musieť počkať do jesene.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.