Apple: šošovka fototaparátu na iPhone 7 je stále zo zafíru

V posledných týždňoch sa na YouTube začali množiť videá a testy, ktoré pri iPhone 7 spochybňujú využitie zafírového kryštálu na šošovke fotoaparátu. Apple tvrdí, že to nie je pravda.

YouTuberi za posledný mesiac otestovali zdanlivo každý milimeter nových iPhonov a jedna vec, ktorá mnohým nedala spávať, je šošovka fotoaparátu. Podľa Applu má isť o zafírové sklíčko – rovnaké, aké používa už od iPhonu 5. Zafír je jeden z najodolnejších minerálov a bežne sa využíva napríklad pri sklíčkach hodiniek. Na Mohsovej stupnici tvrdosti má číslo 9, teda len o stupeň menej ako diamant.

Rôzne testy však ukazujú, že sklíčko fotoaparátu sa dá poškrabať už nástrojom so stupňom tvrdosti 6. To viedlo mnohých ľudí k domnienke, že Apple využíva len akúsi zlúčeninu, prípadne tenký laminát zafíru, a nie čistý kryštál ako uvádza na webe. Dohady zrejme nezmiernil ani viceprezident marketingu Phil Schiller, ktorý na Twitteri minulý mesiac potvrdil, že krycie sklíčko a Touch ID senzor sú stále vyrobené zo zafíru.

Apple však teraz zaujal oficiálne stanovisko a pre server iMore.com sa vyjadril nasledovne:

“…šošovka fotoaparátu na iPhone 7 je zo zafíru a pod správnymi testovacími podmienkami dosahuje tvrdosti a čistoty, ktorá sa od zafíru očakáva.”

O čo teda vo vyššie uvedenom videu ide? Rene Ritchie dáva do pozornosti, že “škrabance” spôsobené nižšími stupnicami tvrdosti nie sú naozaj škrabance, ale skôr miniatúrne praskliny spôsobené neprimeraným tlakom na tenké krycie sklíčko. V porovnaní s testovanými hodinkami, ktorých sklíčko je niekoľkonásobne hrubšie, sa tak poškodenie prejaví aj pri použití slabších nástrojov. Pri bežnom používaní by však určite nemalo ísť o problém.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť