Apple predstavil iPhone 7 a iPhone 7 Plus, sú bez jacku a s novým fotoaparátom

Apple dnes odhalil nástupcu iPhonu 6s. iPhone 7 a iPhone 7 Plus sú bez slúchadlového jacku, majú výkonné vnútornosti a lepší foták. Po externej stránke sa však príliš nezmenili. Tu je všetko, čo nová generácia ponúka.

Dizajn

Nové iPhony vyzerajú takmer rovnako ako šiesta generácia. Úpravou prešli anténové pásy na zadnej strane, ktoré sú menšie a decentnejšie. Nová je aj vyčnievajúca šošovka, ktorá je teraz vyrezaná priamo do unibody hliníkového tela. Apple po dlhšom čase opustil svoju Space Grey farbu. Nahradí ju matná čierna a novinka v podobe lesklého finišu s názvom Jet Black.

iphone-7-keynote1

Uhlopriečky displejov ostali nezmenené – 4,7 a 5,5 palca. Sú o 25 % jasnejšie, ponúkajú rozšírený farebný gamut a 3D Touch vrstvu integrovanú priamo do panela. Veľkou zmenou ale prešiel Home button. Ten po novom reaguje na tlak, podobne ako touchpad v nových MacBookoch. Jeho súčasťou je nový taptic engine, vibračný motorček, ktorý zabezpečuje odozvu pri stlačení.

Ako bonus sú nové iPhony taktiež odolné voči prachu a vode. Konkrétne ide o certifikáciu IP67.

iphone-7-keynote3

Fotoaparát

Jednou z najväčších noviniek pri iPhone 7 je foťák. Jeho rozlíšenie ostalo na 12 megapixeloch, je však rýchlejší a s novým senzorom. Väčší iPhone 7 Plus okrem toho ponúkne rovno dve šošovky.

Ani 4,7″ model však neodišiel na prázdno, dostal totiž optickú stabilizáciu obrazu. Dvojitý True Tone blesk má odteraz až štyri LEDky, súčasťou nového senzoru je aj detekcia a odstránenie blikania pri umelom osvetlení. Snímky z nového foťáku majú vylepšené farebné podanie a rozšírený farebný gamut. Citovaný fotograf hovorí o farbách, ktoré evokujú analógový film. Nezabudlo sa ani na vývojárov, tí totiž dostanú prístup k Live Photos a RAW súborom. Čerešničkou na torte je predná FaceTime kamera, ktorá dostala rozlíšenie 7 megapixelov.

iphone-7-keynote7

Dve šošovky

Ešte lepšie snímky však zhotoví iPhone 7 Plus so špeciálnym duálnym fotoaparátom. Ten sa skladá z dvoch 12 megapixelových šošoviek – teda jeden objektív klasický a jeden teleobjektív. To umožní novú zoom funkciu, medzi ktorou môžete jednoducho a plynule prepínať v rozhraní fotoaparátu.

Čo je však zaujímavejšie, takýto systém umožní aj zhotovovanie krásnych rozostrených záberov. Senzory spolu vytvoria akúsi hĺbkovú mapu scenérie a pomocou rozpoznávania tváre vytvoria zaujímavé bokeh efekty pri portrétoch. Táto funkcia príde pre budúcich majiteľov iPhonu 7 Plus ako bezplatný update koncom roka.

iphone-7-keynote8

iphone-7-keynote10

Audio

Druhou dôležitou časťou prezentácie je audio. Áno, iPhone 7 sa definitívne zbavuje 3,5 mm audio jacku. Ako útechu však konečne prinesie stereo reproduktory. Okrem spodnej hrany telefónu bude zvukový výstup situovaný aj v mriežke nad displejom.

iphone-7-keynote11

Iba Lightning

Phil Schiller pri prezentácii smrť jacku odôvodnil troma bodmi. 1) Apple je odvážny, chce sa zbaviť sto rokov starej technológie a pohnúť sa vopred, 2) odstránenie konektoru uvoľní drahocenné milimetre miesta a 3) spoločnosť vidí budúcnosť v bezdrôtových technológiách. Tie Apple odprezentoval v podobe AirPods, ktoré využívajú špeciálny W1 bezdrôtový čip a kompaktný nabíjací obal. Kúpite si ich v októbri za cenu 179 eur.

Apple si však uvedomuje, aký má na odstránenie audio jacku názor verejnosť. Okrem nových EarPods slúchadiel s Lightning konektorom nájdete v každej krabičke s iPhonom 7 aj redukciu na 3,5 mm jack. Palec hore.

Apple představil bezdrátová sluchátka AirPods

Výkon

Popis novej generácie mobilných procesorov si Schiller nechal na koniec. iPhone 7 bude obsahovať štvorjadrový A10 Fusion čip, ktorý by mal byť o 40 % rýchlejší ako A9 v iPhone 6s a až dvojnásobne rýchly ako A8 v iPhone 6. Grafický čip bude zas o 50 % rýchlejší ako v iPhone 6s a až trikrát výkonnejší ako iPhone 6. Väčšinu výpočtov budú však mať stále na svedomí dve jadrá. Pridá sa k nim ale dvojica úsporných, ktoré sa budú inteligentne zapínať, aby docielili optimálnu výdrž.

iphone-7-keynote12

Tá by mala byť oproti iPhonu 6s zlepšená v priemere až o dve hodiny (pri Plus modeloch o jednu). Nová generácia by mala podľa všetkého dosahovať najdlhšiu životnosť batérie zo všetkých iPhonov.

Úložisko

Apple konečne prestane predávať 16 GB modely svojich telefónov. iPhone 7 bude v základe štartovať na 32 GB, no zdvojnásobné boli aj drahšie verzie. Tie ponúknu až 128 GB a 256 GB.

Ako bonus Apple navýši úložisko aj na starších modeloch. V ponuke zostanú iPhone 6s aj iPhone 6s Plus, no v 32 GB a 128 GB verziách. iPhone SE bude aj naďalej okupovať najlacnejšiu priečku, zvýšenú kapacitu však nedostane.

iphone-7-keynote14

Cena a dostupnosť

Na nemeckom Apple Store sa cena nových iPhonov pohybuje nasledovne. Podobné cenovky môžeme pritom očakávať aj na Slovensku.

iPhone 7: 32 GB za 759 €, 128 GB za 869 € a 256 GB za 979 €

iPhone 7 Plus: 32 GB za 899 €, 128 GB za 1009 € a 256 GB za 1119 €

iphone-7-keynote-15

Dostupných bude päť farebných vyhotovení: Silver, Gold, Rose Gold, Black a Jet Black. Farba Jet Black bude dostupná len pri 128 a 256 GB modeloch.

Predobjednávky na iPhone 7 začnú v amerike už o dva dni, 9. septembra a k zákazníkom by mali doraziť 16teho. Na Slovensko a do Čiech sa telefóny dostanú tradične v druhej vlne, ktorá bude nasledovať o týždeň, teda 23. septembra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?