Vylial som tekutinu na Apple zariadenie, čo teraz?

Povedzme si to na rovinu: Apple produkty nie sú lacnou záležitosťou. Verím tomu, že všetci vlastníci drahších mobilných telefónov, notebookov, stolných počítačov, tabletov a iných technických vymožeností sa snažia im „neublížiť“ a dávajú si na zariadenia niekedy až prehnaný pozor.

Avšak ako sa hovorí „náhoda je blbec“, občas sa stane menšia nehoda a zariadenie nám alebo spadne, alebo ho oblejeme. V takýchto prípadoch netreba vešať hlavu. Žijeme v dobe, v ktorej aj nemožné je možným a šikovní technici dokážu vaše zariadenie zachrániť. Hlavnou zásadou je neublížiť mu viac ako ste už ublížili, čiže je potreba vedieť, čo urobiť ako prvé.

Prvá pomoc

Mne osobne sa takáto situácia stala pred dvoma týždňami. Priamo na klávesnicu môjho Macbooku Air sa mi podarilo vyliať asi deci vody. Každý majiteľ Apple zariadenia určite súhlasí, že v takejto situácií mu nie je všetko jedno a srdce mu tlčie ako zvon. V tej chvíli nastáva otázka:

„Čo urobiť aby sme zachránili nášho „miláčika“ a nemuseli siahať hlboko do vrecka?“

IMG_4989

„Najmenej škody narobí voda, alkohol alebo alkoholický nápoj bez obsahu cukru. Najviac zariadeniu ublížite sladeným nápojom a slanou vodou.“

– Hlavná zásada je nespanikáriť!

– Zariadenie je potrebné vybrať z vody a ihneď odpojiť z nabíjania a ak sa ešte nevyplo samo od seba, je potrebané, aby ste ho urýchlene vypli. (Podržíme shutdown button)

– Pokúste sa vyliať z neho čo najviac vody.

– Poutierajte povrch zariadenia.

– Ak ste sa dostali do štádia, že zo zariadenia už voda nevyteká a je suché na povrchu, zoberte vysávač a pokúste sa vodu zo zariadenia povysávať, či už cez klávesnicu, alebo usb vstupy, alebo lightning vstup. Ak by ste náhodou chceli použiť fén, tak v žiadnom prípade zariadenie nesušte teplým vzduchom – iba studeným.

IMG_5007

„Ak by ste sa snažili Mac vysušiť horúcim vzduchom, mohli by ste ho poškodiť a taktiež by sa voda nemala kam odparovať, čiže by ostávala naďalej vo vnútri.“

– Samozrejme, ak boli v zariadení zapojené aj ďaľšie zariadenia, treba ich okamžite odpojiť.

– V prípade, že sa pokladáte za technicky zdatného a trúfate si zariadenie rozobrať, môžte sa ho pokusíť vysušiť aj z vnútra ale to by som vám neodporúčala. Všetci dobre vieme, že profesionáli, ktorí sa špecializujú práve na vytopené Apple zariadenia to vysušia do poslednej kvapôčky, čo sa vám bez dostatočných skúseností a adekvátneho náradia pravdepodobne nepodarí.

– Zariadenie treba položiť na savú látku do polohy umožňujúcej tekutine naďalej z neho vytekať. Ak viete, že nebudete mať čas ihneď navštíviť servis urobíte najlepšie, ak zariadenie vložíte do tašky alebo nádoby s obsahom ryže alebo silica gelu.

IMG_5021

„Ryža alebo silica gel dokážu vysať vlhkosť. Nie je to však finálne riešenie.“

Kde nájsť servis, ktorý sa špecializuje na takéto prípady?

Samozrejme, servisov, ktoré sa špecializujú na opravu Apple zariadení je množstvo. Ja osobne som sa obrátila na firmu SOFTWARE PARTNER (www.swp.sk). Táto firma s viac ako 20-ročnou skúsenosťou má sídlo na Pluhovej 55 v Bratislave. Taktiež môžte zariadenie doniesť na predajňu v ktorej ste ho zakúpili. Predajňa vás pošle ďalej, či už do SWP alebo iného servisu. V prípade, že ste zariadenie utopili, čas je veľmi dvôležitý. Čím skôr – tým lepšie.

Samozrejme, ak ste utopili zariadenie o polnoci, tak ako ja, počkajte do nasledujúceho dňa a zaneste ho čo najskôr do servisu. V mojom prípade bola najväčšia chyba práve to, že som si myslela, že sa stane zázrak a do servisu som ho zaniesla až o tri dni plus som sa snažila zariadenie zapnúť, čo určite nie je správne riešenie. Verím tomu, že viacerým z nás v takejto chvíli nenapadajú správne riešenia.

Čomu by ste sa mali vyhnúť?

– V prvom rade by som vám neodporúčala zariadenie vysušiť a pokúsiť sa ho reklamovať. Apple do svojích zariadení integruje detektory vlhka-tzn. ak sa detektory dostanú do kontaktu s vodou zmenia farbu. Každý servisný technik si hneď všimne, že zariadenie bolo vytopené, či už kvôli detektorom vlhka, alebo skorodovaným spojom.

– Určite sa nepokúšajte zariadenie opätovne spustiť! Na niektorých internetových stránkach píšu, že ho máte nechať vypnuté 24 hodín, na niektorých zasa 48 hodín, na ďalších je uvedené 96 hodín. Je to obrovská chyba! Zariadenie nespúšťajte a nesnažte sa ho nabiť. Voda, ktorá sa dostala do vnútra zariadenia sa tam stále nachádza. Voda sa nemá kam odpariť,vo vnútri zariadenia sa nevysuší sama od seba. Tým pádom zariadenie môže vyskratovať a v tom prípade sa s ním môžete rozlúčiť.

– Nečakajte! Nájdite si čas a zaneste vytopené zariadenie, čo najrýchlejšie do servisu.

Prevencia

Veľa ľudí nechápe ako môže byť niekto tak nepozorný, že sa mu podarí zariadenie vytopiť. Upozorňujem vás, že stať sa to môže každému. Je len na vás, či do prevencie pred vytopením investujete, alebo sa budete spoliehať na to, že vám sa takéto veci nestávajú. Následne sa dostávame k otázke:

„Ako mám zariadenie chrániť pred vytopením?“

– Najistejšou cestou je poistenie. Takmer u každého predajcu si môžete zakúpiť záruku, ktorá vás chráni pred neočakávanými výdavkami. Zariadenie je poistené proti vytopeniu, mechanickému poškodeniu a následkom nárazu či pádu. Samozrejme, každý predajca či poisťovňa má iné podmienky poistenia a ceny sú taktiež rozdielne, stačí sa len informovať o rôznych možnostiach.

– Ďaľšou možnosťou ako zariadenie ochrániť je rôzne príslušenstvo, ktoré je antinárazové a nepremokavé. Silikónové kryty na klávesnicu a taktiež aj silikónový alebo plastový obal ktorý pokrýva celý macbook. Protinárazové fólie na displej alebo uzavreté nepremokavé kryty na iPhone. Do tohto príslušenstva sa oplatí investovať! Na základe vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že silikónový a taktiež aj plastový kryt na macbook je ľahučký a zväčšuje macbook len o minimum. Taktiež fólie či sklá chránia dispej pred porušením a takmer ich nevidieť.

Čo sa týka môjho vytopeného Macu – do istej miery sa ho podarilo zachrániť. To, že som sa ho snažila opätovne spúšťať a nabíjať spôsobilo, že som odpálila podsvietenie displeja, čiže Mac ide, ale môžte na ňom pracovať iba s použitím externého displeja. Nespravte chybu ako ja a spravte všetko preto aby ste svoje zariadenie chránili. Určite sa nespoliehajte na staré známe: „Mne sa také veci nestávajú!“ Ak ste sa aj vy dostali do podobnej situácie, napíšte do komentáru svoju vlastnú skúsenosť a postup akým ste podávali prvú pomoc.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.