Odhalili dvojjadrový čip A9X použitý v iPade Pro

Ukázanie nového čipu A9X z iPadu Pro odhaluje, že dvanásť-zložkové GPU, čo je dvojnásobok výkonu oproti čipu A9, nachádzajúceho sa v iPhone 6s.

Bližší pohľad do vnútra čipu A9X vykonali experti z Chipworks. Röntgenová snímka procesoru odhalila, že CPU sa skladá z dvoch jadier a 12-tich klastrov grafiky, ktoré sú po dvojciach.

A9X je o 40% väčší ako jeho predchodca, A9, použitý v iPhone 6s a 6s Plus. Tento priestor navyše umožnil Apple zdvojnásobiť počet GPU klastrov z šiestich na dvanásť.

Apple zvykne bagatelizovať podobné technické špecifikácie ohľadom čipov série A, a namiesto toho sa zameriava na výkon v reálnom svete. Apple vraví, že čip A9X je 1,5x rýchlejší ako ostatné porovnateľné procesory v počítačoch, zatiaľ čo grafika je 2x rýchlejšia ako v A8X z roku 2014, použitý v iPade Air 2.

Čip A9X ponúka 4 GB  pamäte RAM, čo je opäť dvojnásobok oproti pamäti, ktorú má iPad Air 2 alebo iPhone 6s. Výkonu tiež pomáha lepší manažment pamäte, čo zrýchluje zápis aj čítanie.

Apple taktiež tvrdí, že nový iPad Pro je rýchlejší ako 80% prenosných počítačov predaných za posledných 12 mesiacov a zároveň má výdrž batérie až 10 hodín na jedno nabitie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.