Na trhu sa objavujú prvé zariadenia pre HomeKit, Apple TV potvrdené ako centrálny hub

Platforma pre ovládanie a integráciu domácich spotrebičov cez podporované iOS zariadenia, HomeKit, urazila dlhú cestu kým sa dostala do voľne predajných produktov. Apple túto inciatívu predstavil presne pred rokom ako súčasť iOS 8, no časté odklady a náročný certifikačný proces zapríčinili, že prvé reálne produkty s touto funkcionalitou prichádzajú na trh až teraz. Patria medzi ne okrem iného spínače pre elektrické zásuvky, diaľkové ovládanie svetiel a senzory teploty, ovzdušia, alebo spotreby energie.

Smart Bridge od spoločnosti Lutron, ktorý je súčasťou sady pre regulovateľné osvetlenie bytových lámp. Prináša napríklad bezdrôtové ovládanie cez iOS zariadenia. Zabudovaná je aj podpora pre Siri, takže vďaka HomeKit rozhraniu jej napríklad stačí pred spaním povedať, aby zhasla svetlá v dome. Inteligentné zásuvkové adaptéry od iHome sa zase pripoja do domácej Wi-Fi siete a umožnia na diaľku vypínať a zapínať svetlá, ventilátory a iné zariadenia. Zaujímavé je tiež portfólio domácich senzorov Eve, ktoré merajú kvalitu ovzdušia, teplotu, tlak a vlhkosť vzduchu. Taktiež sú schopné ponúkať bezpečnostné notifikácie pri otvorení dverí a okien, alebo monitorovať spotrebu vody a elektrickej energie.

Nové Eve senzory od spoločnosti Elgato.

Všetky zariadenia s certifikáciou HomeKit je možné ovládať pomocou Siri a vlastných aplikácií od výrobcov, no vraví sa taktiež, že iOS 9 so sebou prinesie centrálne ovládanie pre všetky spotrebiče v podobe novej Home aplikácie. Apple tiež práve prostredníctvom dokumentu na svojej stránke potvrdil, že Apple TV (od tretej generácie a vyššie) bude slúžiť ako ústredný hub pre domácnosť. Umožní vám tak prístup ku všetkým zariadeniam aj keď budete mimo domova. Je celkom možné, že táto funkcionalita bude ešte ďalej rozšírená novou generáciou Apple TV, ktorú Apple plánuje predstaviť na WWDC nasledujúci pondelok.

iHome Smart Plug

iSP5 SmartPlug od iHome.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť