MacID – odomknite svoj Mac pomocou odtlačku prsta

Pravdepodobne je len otázkou času a správnej technológie, kým aj na Mac dorazí Touch ID, no kým ten deň príde, môžete si vyskúšať alternatívny spôsob ako bezpečne a jednoducho odomknúť svoj počítač. MacID je šikovná utilita, ktorá sa usídli vo vašom menu bare a pomocou aplikácie na vašom iOS zariadení z neho spraví prakticky ďiaľkové ovládanie – postačí k tomu Touch ID senzor iPhonu/iPadu a Bluetooth.

Pre koho je táto funkcia určená? V prvom rade je nutné, aby obe vaše zariadenia podporovali protokol Bluetooth LE. To znamená, že potrebujete minimálne iPhone 4S, prvý iPad Mini, iPad 4, alebo novšie a kompatibilný Mac – v podstate všetky modely od roku 2012 a vyššie (v prípade MacBook Air a Mac Mini postačí aj 2011). Touch ID nie je vyžadované, no prichádzate tak o hlavný ťahák tejto aplikácie a tým je odblokvanie Macu bez zadania hesla, len podržaním prstu na telefóne či tablete. Ako to funguje? V skutočnosti oveľa jednoduchšie, než by sa dalo na prvý pohľad čakať.

Mac ID

Párovanie zariadení je veľmi jednoduché, po nainštalovaní oboch klientov stačí vybrať zo zoznamu na Macu vaše zariadenie. Nepotrebujete zadávať žiadne heslá, preto si treba dávať pozor v prípade, že máte v blízkosti aj iné telefóny s nainštalovaným MacID. Macový klient si vypýta heslo od systému, ktoré je následne zašifrované a lokálne uložené. Heslo ani iné citlivé údaje teda nie sú prenášané bezdrôtovo, to isté platí aj o vašom odtlačku v iPhone, ktorý je bezpečne uložený na dedikovanom čipe a aplikácia k nemu ani nemá prístup. Spárovaných môžete mať viacero zariadení naraz, jeden iPhone môže odomykať niekoľko Macov alebo naopak.

Mac ID

Keď sa nachádzate v blízkosti uzamknutého Macu, na iPhone vám vyskočí notifikácia, ktorú jednoducho potiahnete nabok a výzvu autorizujete svojim odtlačkom. To je všetko – Mac sa automaticky odomkne a môžete pracovať. Nie je vôbec potrebné ručne otvárať aplikáciu na telefóne, o všetko sa postarajú interaktívne notifikácie v iOS 8. Je tu však aj taká možnosť, takže je možné Mac odomknúť, zobudiť či uspať aj na diaľku cez appku v telefóne. Bonusom je schopnosť pauzovať a prepínať skladby na Macu, pričom podporované je iTunes, Spotify a pravdepodobne všetko čo využíva media tlačidlá na klávesnici. Mac sa môže taktiež automaticky uspať akonáhle odídete s telefónom z dosahu Bluetooth spojenia, to je však dosť rozsiahle, takže to v reále až tak praktické nie je.

Má tento spôsob odomykania v praxi zmysel? Závisieť to bude zrejme na tom, ako svoje zariadenia využívate a či je pre vás toto riešenie rýchlejšie a pohodlnejšie ako naťukať klasické heslo. Rýchlejšie to asi nebude, no teoreticky môžete takto využívať dlhšie a bezpečnejšie heslo. Čo sa spoľahlivosti týka, väčšinou všetko funguje bezchybne – spozoroval som zatiaľ len jedno zaváhanie. Vždy však ostáva možnosť zadať heslo manuálne, takže o nič neprichádzate. Keď už nič iné, odomykanie Macu s telefónom pôsobí naozaj futuristicky a za vyskúšanie nič nedáte. Aplikácia je k dispozícii na App Store za 3,99 €, verzia pre Mac je pritom zadarmo a nájdete ju na oficálnej stránke výrobcu.

komentáre
  1. Hold neskoro napísaný článok. Ja som ju včera sťahoval na podnet kamoša :-)
    Tak mne sa podarilo je stiahnuť free :-)))

    0
    0
  2. S tym designom aplikacie to myslia vazne? Ved to tenke biele pismo na fialovom pozadi sa predsa vobec neda citat…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.