Kto si kúpi Apple Watch Edition za 10 000 USD?

Apple to skutočne zvládol. Ceny za Apple Watch Edition sa začnú na sume 10 000 dolárov a vyšplhajú sa až na neuveriteľných 17 000 dolárov. Ide o vôbec najdrahší produkt od Apple s cieľom zamerať sa na spotrebiteľa. Dobre vieme, že Apple sa týmto krokom snaží ohroziť trh so švajčiarskými hodinkami, ktorý stále neuveriteľne prosperuje. Podarí sa to? Túto otázku si kladie vo svojej analýze Micah Singleton na webe The Verge.

Apple Watch Edition budú dostupné len v obmedzenom množstve a budú sa predávať len v tých luxusnejších predaj nich, ako sú napríklad Collete v Paríži alebo Selfridges v Londýne. Nedá sa poprieť, že hodinky Apple Watch Edition sú drahé a cenovo prevyšujú tradičné švajčiarske hodinky. Taktiež sa nedá poprieť, že im chýbajú niektoré vlastnosti, ktorými by sa mali hodinky za 10 000 a viac vyznačovať.

Micah Sinleton následne rozoberá niekoľko prekážok, ktoré musí Apple zvládnuť, aby sa Apple Watch stali doplnkom, ktorý nesmie nikomu chýbať. Exkluzivita

Je pravda, že spoločnosť Apple vyrobí a predá len obmedzené množstvo hodiniek z tejto luxusnej edície, ale sú tu aj ďalšie edície, ktoré bude spoločnosť Apple vyrábať a predávať. Samozrejme, je rozdielne si kúpiť hodinky z Apple Watch Edition a hodinky značky Rolex alebo Patek Philippe. Kúpa hodiniek z Apple Watch Edition sa dá prirovnať ku kúpe iPhone vyrobeného z 18 – karátového zlata. Áno, ide o zlato, ale stále je to len mobilný telefón.

Hodnota hodiniek

Treba si ujasniť jednu vec. Hodinky z Apple Watch Edition sa nebudú predávať na rovnakom trhu ako Apple Watch alebo Apple Watch Sport. Predpokladá sa, že hodinky z edície Apple Watch alebo Apple Watch Sport si budú môcť zakúpiť aj bežní zákazníci. Avšak, hodinky z edície Apple Watch Edition budú kúpené zákazníkmi, ktorí si to môžu dovoliť, alebo sú Apple fanatikmi. Stále sa však nevie, ako na hodinky z Apple Watch Edition budú reagovať ľudia, ktorí bežne kupujú nadčasové švajčiarske hodinky. Hodinky z Apple Watch Edition s koženým remienkom budú stáť zhruba 15 000 dolárov, čo je podobná cena, ktorú zaplatíte za hodinky Rolex Cellini. Avšak, ak sa za pár rokov rozhodnete predať svoje Rolex Cellini, a kúpiť si iné hodinky, očakávate, že ich predajná cena bude aspoň 10 000. Toto je pri hodinkách z Apple Watch Edition nemožné.

Jednoducho povedané – hodinky z Apple Watch Edition si nezachovajú svoju hodnotu.

Model Calatrava od značky Patek Philippe stáli pôvodne v roku 1960 29 000 dolárov. Dnes sa tento model predáva za 17 000 dolárov. Predpokladá sa však, že hodnota hodiniek z edície Apple Watch Edition bude o desať rokov pod 2 000 dolárov – samozrejme záleží ako sa budú vyvíjať ceny 18 – karátového zlata.

A presne toto je problém „smart“ hodiniek. Ak by vaše dieta zdedilo hodinky Rolex pred dvadsiatimi rokmi, stále by mali hodnotu. Ak by zdedilo „ThinkPad“ od IBM z roku 1995, myslelo by si, že si z neho robíte srandu.

Hodnota hodiniek nezáleži len od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Záleží to taktiež od toho ako boli zkonštruované, od toho čo sa nachádza vo vnútri, ako dobre vyzerajú, a samozrejme od toho, či je ich značka prestížna. Hodnota hodiniek sa nedá presne odhadnúť, avšak spoločnosť Apple sa nachádza v odvetví, ktoré sa pokúša priradiť každý produkt k určitému číslu.

Bezpečnosť

Kráčate po chodníku a vašu ruku zdobia 30– tisícové hodinky Rolex Submariner Date – jedny z najluxusnejších a najznámejších hodiniek značky Rolex. Ich hodnotu by zrejme nik neodhadol, pretože sa podobajú na hodinky lacnejších značiek. Museli by ste byť odborníkom, aby ste to dokázali. Keby však na vašom zápästí boli zlaté hodinky z Apple Watch Edition, mali by ste na čele nápis: „Áno, som bohatý!“ Samozrejme, ak nosíte na zápästí najdrahší produkt od najznámejšej značky sveta, nemôžete sa tváriť, že nemáte peniaze na rozhadzovanie. Ak ich budete využívať tak často ako spoločnosť Apple predpokladá, určite nebudete nenápadný. Niektorým potencionálnym vlastníkom hodiniek z Apple Watch Edition to určite nebude prekážať, avšak veľa ľudí nechce na seba pútať prílišnú pozornosť.

Dedičstvo

Apple je jedna z najlegendár­nejších a najrešpektova­nejších spoločností. Avšak, najmä vo svete technológii, a ťažko povedať, či môže táto značka zapadnúť tak isto aj do sveta módy. To, že značky ako Rolex, IWC, alebo Patek Philippe vydržali v tomto biznise viac ako 60 rokov má svoj dôvod. Určite môžeme povedať, že je to zložitý biznis, a ťažko sa doň dostať, nieto sa ešte aj presadiť. Samozrejme, že sa dá do tohto biznisu dostať, ale iba s nižšími cenami. Vyššie ceny a profit si treba vybojovať a zaslúžiť.

Apple síce využíva svoju reputáciu ale bude to stačiť?

Značky ako Louis Vuitton, či Burberry sa snažili presadiť na trhu s hodinkami, no ani ich reputácia im nepomohla. Je možné, aby technológie apple-u stačili na to, aby sa dokázali v tomto tvrdom biznise presadiť?

Načo to vlastne je?

A dostávame sa k najväčšiemu problému Apple Watch Edition. Existuje niekoľko dôvodov prečo ľudia míňajú toľké peniaze za hodinky. Apple nespĺňa ani jeden z týchto dôvodov, ba ani neponúka ďalší dôvod, na to, aby si ich ľudia kupovali. Upozornenia? Telefonovanie cez hodinky? Pravdepodobne to nestojí za 10 000 dolárov. Ani funkcia, ktorá sa mala špecializovať na informácie o vašom zdravotnom stave nie je dostatočný dôvod na kúpu, keďže funkcie ako monitorovanie krvného tlaku, alebo meranie kyslíka v krvi nakoniec nebudú v hodinkách zahrnuté. Nepredpokladá sa, že Apple Watch sa stanú módnym doplnkom, ktorý každý musí mať.

Ako mi jeden hodinár povedal: “Ľudia, ktorí nosia Rolex by si teoreticky mohli obľúbiť Apple Watch, ale určite sa im nebude páčiť bežná verzia, tá totiž nesignalizuje to, čo signalizujú hodinky značky Rolex. Apple Watch Edition sa o toto vedia postarať, aspoň čo sa týka tej cenovej stránky.

komentáre
  1. ak mam 30tis na rolex tak mi nerobi problem dat 10 za apple watch len tak aby som mal cize nevidim v tej predajnosti taky problem ale uvidime. Tak ci tak to bezneho smrtelnika nemusi zaujimat=)

    0
    0
  2. Ja si myslim, ze Apple pride s nejakou ponukou typu vymena Apple Watch Edition za najnovsi model za povedzme 2000 usd.

    Zakaznik odovzda stare trebars aj rozbite alebo utopene Apple Watch Edition a za 2000 usd dostane uplne nove s novym remienkom, krabickou, … .

    A Apple stare zrecykluje.

    Apple Watch Edition su urcene uplne inemu zakaznikovi ako su zakaznici, ktori si bezne kupuju Apple produkty.

    BTW v Tokiu Apple pripravuje obchod, kde bude predavat iba Apple Watch Edition

    Pre mnohych milionarov je 17 tisic eur bezna suma, ktoru platia za hodinky.

    Apple Watch Edition budu prve zlate smartwatch, co moze byt uplne novy segment trhu pre milionarov. Neskor moze Apple zacat pre nich predavat napriklad zlaty iPhone, ….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.