Kde bolo tam bolo… v Apple Store sa na papier perom písalo

Poznáte to, za siedmimi horami, za siedmimi dolami, kde sa piesok lial a voda sypala, a kde Apple servery neodpovedali…

Znie to možno ako z rozprávky, ale nie je to tak. Či ste sa už včera chystali aktualizovať nejakú aplikáciu alebo ste na svojom novom iPhone skúšali nastaviť iCloud, stretli ste sa s tým, že to nefungovalo.

Čo sa vlastne stalo? Apple mal pravdepodobne zlý deň. Aj keď najprv na svojich stránkach nedal vedieť nič (na to sme zvyknutí, že sa Apple nerád ospravedlňuje), používatelia po celom svete tweetovali výpadky systému. App Store, Mac App Store, iTunes Store, ale aj napríklad oficiálna služba podpory včera 11. marca 2015 vypadli na niekoľko hodín. Výpis zoznamu krajín by zabral toľko riadkov, že tvrdenie o celosvetovom výpadku je viac ako na 99 % pravdivé.

Kým ale celý svet čakal na vysvetlenie a konečne aj nápravu, tých 8 hodín výpadku interných služieb bolo natoľko dlhých, že v niektorých Apple Stores si zákazníci všimli, ako zamestnanci používajú tradičné metódy pero a papier aj pre evidenciu predaja a platieb. V UK Apple Store sa podarilo odfotiť už zastaranú čítačku kreditných kariet, pripomínajúcu v našich končinách známe príjmové pokladničné doklady.

Apple Store výpadok

Zdroj: Nathan Ziabek

To by ale znamenalo, že problém, ktorý Apple mal, nebol zasa až tak maličký.

Ospravedlnenie sa Applu zákazníkom:

~~We apologize to our customers experiencing problems with iTunes and other services this morning. The cause was an internal DNS error at Apple. We’re working to make all of the services available to customers as soon as possible, and we thank everyone for their patience.~~

DNS servery, nazývané tiež name servery, slúžia na prevod názvov domén na IP adresy. Čo často využívajú na útok hackeri, pretože vedia presmerovať cieľ na novú falošnú adresu. Tým ale vôbec nechceme povedať, že včerajší výpadok, bol tento prípad.

… a tak dúfame, že po rozprávkovom začiatku budeme žiť šťastne a bez výpadkov i problémov až kým… to zasa niekedy nespadne. Hold, problémy sa stávajú.

komentáre
  1. ked mi najdrahsia IT firma povie ze mali 9 hodinovy vypadok DNS serverov tak to pre mna nie je IT firma. Aj u nas kde je nas 30 mame spracovany (a popisany) postup ako ozivit DNS do 10 min…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.