Každý rok znovu: iPhone Keynote

Apple event sa nám už blíži a do akcie nám ostávajú už len dva dni. Hlavným bodom prezentácie, ktorá sa uskutoční 9.septembra v San Franciscu bude určite predstavenie nového iPhonu, avšak objavujú sa špekulácie, že by sme mali vidieť toho viac. Tak sa poďme pozrieť na to, čo si pre nás Apple chystá.

iPhone 6s a 6s plus

Vizuálne, ako to býva pri „S” kových modeloch, by nemali nastať žiadne zmeny. Iba hrúbka sa zväčší o 0,2 mm pri obidvoch modeloch na 7,1 mm pri iPhone 6s a 7,3 mm pri iPhone 6s Plus. Existuje na to dôvod, a tým je nový Force Touch displej (použitý aj v Apple Watch), ktorý bude reagovať aj na tlak. Pri výrobe nových iPhonov bude použitý nový materiál. Tým je taktiež hliník, ale vyššej rady 7000 (bol tiež použitý pri výrobe Apple Watch). Špeciálna zliatina je tvrdšia a zároveň ľahšia ako bola použitá pri výrobe predchádzajúceho modelu, kde bol použitý hliník radu 6000. Pribudnúť by nám mala aj nová ružová farba, nazvaná Rosé.

Každý rok znovu- iPhone Keynote_01K hlavným zmenám by malo prísť „pod kapotou”. Očakávame troj-jadrový procesor A9 taktovaný na 1,7 GHz vyrobený 14 alebo 16 nm procesom (predchádzajúci bol vyrobený 20 nm) a 2 GB Ram. Nový iPhone by mal dostať novú generáciu LTE modemu od Qualcommu, ktorý umožňuje sťahovať dáta až rýchlosťou 300 Mbit/s.

Fotoaparát je ďalšie kľúčové slovo pri novom iPhone. Predná kamera by mala mať rozlíšenie až 5 Mpx pre krašie selfies a FaceTime hovory v rozlíšení 1080p. Pri zadnom fotoaparáte sa očakáva rozlíšenie 12 Mpx a prinesie novú technológiu RGBW, ktorá poskytuje lepšie a sýtejšie farby a optickú stabilizáciu obrazu. Výrobcom bude Sony. Očakáva sa tiež podpora nahrávania videa v rozlíšení 4K pri frekvencii 60 Hz. Malých zmien by sa mal dočkať aj snímač otlačkov prstov, ktorý by mal reagovať zas o čosi rýchlejšie. Kapacita batéria sa výraznejšie nezmení. Výdrž na jedno nabitie sa aj tak predĺži, hlavne vďaka novému systému iOS9, ktorý bol navrhnutý tak, aby čo najmenej zaťažoval hardvér spolu s novým procesorom A9, ktorý bude vyrobený novým, úspornejším výrobným postupom.

Tak si poďme zhrnúť všetky detaily o novom iPhone:

konštrukcia z hliníka rady 7000

nový LTE čip od spoločnosti Qualcomm (300Mbps – LTE-Advanced)

Bluetooth 4.1

12 Mpx zadný fotoaparát s 4K nahrávaním

5 Mpx predná kamera s nahrávaním videa v 1080p

procesor A9/ koprocesor M9 s 2 GB Ram

6-osový gyroskop

vylepšený Touch ID

nová farba Rosé

hrúbka sa zväčší od 0.2 mm

kapacita vnútornej pamäte ostane rovnaká, budú 16,64 a 128 GB verzie

cena bude rovnaká, ako pri predstavení iPhone 6 a 6 Plus

Každý rok znovu- iPhone Keynote_02

iPhone 6c

Existujú nejaké náznaky, že Apple by mal predstaviť aj lacnejšiu verziu iPhonu s označením 6c. Ale ja osobne nevidím zmysel v takomto zariadení. Pokus s iPhonom 5c príliš nevyšiel a podľa mňa sa bude naďalej predávať iPhone 5s so zníženou cenou, ktorý ponúka stále dostatočne výkonný hardvér a menšiu uhlopriečku pre tých, ktorým nevyhovuje väčšia.

Každý rok znovu- iPhone Keynote_03

Apple TV 4. generácie

Apple TV 3.generácie je už nejaký ten rok s nami a už by bolo načase predstaviť vylepšenú verziu. Podľa môjho názoru nastal čas na upgrade softvéru aj hardvéru. Podľa informácii by nová Apple TV mala dostať procesor označený ako A8X (použitý v Apple Air 2), 2 GB Ram a 16 alebo 32 GB vnútornej pamäte. Vylepšení sa dočkajú aj bezdrôtové technológie. Nový WLAN čip bude podporovať 802.11 AC normu a bluetooth bude vo verzii 4.1. Dizajn by mal ostať nezmenený, štvorcový ale očakáva sa tiež použitie hliníku.

Nová Apple TV by mala prísť s novým diaľkovým ovládačom s dotykovým displejom a so snímačom pohybu pre jednoduchšie a viac intuitívne o vládanie a samozrejme by sa dal použiť pri ovládaní hier. Okrem toho očakávame digitálnu asistentku Siri, podporu HomeKitu a konečne aj obchodu s aplikáciami, App Storu. Hlavným rysom budú hry a prostredníctvom bluetoothu sa budú dať pripojiť aj gamepady od iných výrobcov.

Nová Apple TV zhrnutie:

A8X procesor: troj-jadrový CPU taktovaný na 1,5 Ghz s 2 GB Ram

802.11 WLAN ac, Bluetooth 4.1

HDMI 2.0

nové diaľkové ovládanie, konštrukcia vyrobená z hliníka

nový operačný systém, HomeKit, Siri, App Store

cena by sa mala byť 149 alebo 199 USD

Každý rok znovu- iPhone Keynote_04

Nové iPady ?

Objavujú sa zvesti aj o nových iPadoch, ale som skeptický a podľa mňa by toho bol moc na jeden event. Nové tablety od Applu uvidíme pravdepodobne až niekedy neskôr a to v októbri alebo v novembri. Očakáva sa už dlhšiu dobu premiéra 12,9- palcového iPadu Pro s rozlíšením displeja 2732 x 2048 pixelov a spolu so špeciálnym stylusom a Force Touch displejom by mal priniesť aj nový spôsob ovládania. Objaviť by sa mala aj vylepšená verzia najmenšieho tabletu s 7,9-palcovým displejom, pri ktorom bude použitý hardvér z minuloročného  iPadu Air 2. Očakávame tiež zmenu konektora z Lighting na USB Type-C.

 

V stredu 9.septembra sa bude všetko točiť hlavne okolo nových iPhonov 6s a 6s Plus a dúfame aj predstavenie novej generácie Apple TV. Uvidíme, či sa dočkáme aj nových iPadov, ale ako som už spomínal, ich predstavenie očakávam skôr v októbri alebo v novembri. Okrem iného by mali byť uveľnené aj finálne verzie operačných systémov iOS9 a watch OS 2. Prezentácia štartuje o 19:00 nášho času a Apple nám prinesie tento event aj on-line.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.