iPad ako pomocník pre deti so špeciálnymi potrebami vo výučbe

Technológie dokážu výrazným spôsobom pomôcť vo výučbe detí so špeciálnymi potrebami. Operačný systém iOS vďaka svojej funkcii „Prístupnosť“ umožňuje využitie mobilných  zariadení (napr. Tabletov) pre všetky typy postihnutia takýchto detí. Ale nielen táto funkcia pomáha deťom so špeciálnymi potrebami vo výučbe. Je to aj obrovské množstvo aplikácií, ktoré výrazným spôsobom menia výučbu týchto detí.

Jednou zo škôl na Slovensku, ktoré využívajú iPady vo výučbe detí so špeciálnymi potrebami vo výučbe, je Špeciálna základná škola pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou v Topoľčanoch. V tejto  škole pracujú s mentálne a rečovo postihnutými deťmi rôzneho stupňa a druhu postihnutia, a tiež aj s autistickými deťmi.

Na ceste hľadania, objavovania a skúšania niečoho nového, čo by slúžilo k ľahšiemu a zaujímavejšiemu sprostredkovaniu nových vedomostí pre tieto deti, sa učitelia tejto školy dostali k informáciám o možnosti využívania iPadov vo vzdelávaní detí so špeciálnymi potrebami pri výučbe.

Vďaka veľkému entuziazmu pani riaditeľky tejto školy Andrei Ševčíkovej, a spolupráci so spoločnosťou  TRACO Computers s.r.o, si škola  mohla vyskúšať na vyučovaní prácu s iPadmi.

Učitelia školy  absolvovali školenia, vďaka ktorým získali základné vedomosti a zručnosti v ich využívaní na vyučovaní. Po ich vyskúšaní sa ich už nechceli vzdať. Rozhodli sa že zakúpia iPady do školy.

Výučba s iPadmi sa začala v školskom roku 2013/2014. Výsledky prekvapili všetkých zainteresovaných. Deti, ktoré kvôli svojmu mentálnemu a telesnému postihnutiu nedokázali prejaviť, čo sa v nich skrýva, zrazu prostredníctvom iPadu dokážu počítať, písať, komunikovať s okolím, pracovať s internetom.

Majú väčší záujem o učenie, ľahšie udržia narušenú pozornosť a čo je hlavné, učenie sa pre nich stalo skutočnou hrou. Používajú veľké množstvo dostupných aplikácií (Book Creator, Free Candle, Move and match, Slide & Spin, My scene, My play Home, Bitsboard, Sound touch, Fluidity, Match it up …) ktoré na vyučovaní ponúkajú veľkú mieru interaktivity, hlavne na hodinách matematiky, slovenského jazyka, vecného učenia, rozvíjania komunikačných schopností a logopédie.

Žiaci okrem dostupných aplikácií využívajú aj program na tvorbu svojich vlastných knižiek, aktívne pracujú s internetom, sťahujú si obrázky, tvoria fotografie, upravujú si ich a tvoria slovný opis. Na hodinách čítania si žiaci neotvárajú časopis v tlačenej podobe, ale siahajú po iPadoch, kde si vyhľadajú digitálny časopis, v ktorom sú články na čítanie, veľa nových zaujímavostí, interaktívne hry.

V tomto školskom roku učitelia začali využívať iPady pri komunikácii s deťmi, ktoré vôbec nerozprávajú, ako náhradnú formu komunikácie s okolím. Učitelia vybrali vhodné aplikácie pre túto komunikáciu a začínajú s tvorbou vlastných komunikačných knižiek.

Vďaka spolupráci s  učiteľmi tejto školy sme sa rozhodli, že začneme poskytovať špeciálne akreditované vzdelávanie na iPady nielen pre učiteľov “bežných” škôl, ale aj pre špeciálne školy. Informácie o týchto školeniach nájdete na www.vzdelavamemoderne.sk.

Informácie o využívaní iPadov vo výučbe nájdete na komunitnom webe www.ikomunita.sk, ktorý poskytuje učiteľom výmenu a sprostredkovanie infomácií o využití iPadov vo výučbe.

IMG_0815

Stručná informácia o tom na čo môžete použiť jednotlivé aplikácie:

  • Book Creator – tvorba jednoduchých interaktívnych výukových materiálov, multimediálne knižky
  • Free Candle – skús zhasnúť sviečku cez mikrofón iPadu, výborná pomôcka na logopédiu
  • Move and Match – od zvukových projektov po pracovné listy pre žiakov
  • Slide&Spin –  učenie, hranie, skúmanie a experimentovanie je to, čo deti robia najlepšie, na to slúži táto aplikácia
  • My Scene – pomáha rozvíjať vizuálne vnímanie
  • My play Home – predstavte si bábikin dom, kde môže vaše dieťa používať všetko, dokonca aj skrine, TV a sprchovací kút, môžete smažiť vajíčka a kŕmiť rodinu pizzou.
  • Bitsboard – ponúka obsiahly a globálny katalóg obrázkov (flash card) s mnohými témami. Obrázky majú textovú i zvukovú podobu a dajú sa maximálne prispôsobiť všetkým užívateľom a ich potrebám.
  • Sound touch – aplikácia umožňuje deťom vybrať z rozsiahleho zoznamu zvukov a priraďovať k ich obrázkom
  • Fluidity – simulácie dynamiky tekutín v reálnom čase, ovládanie prúdenia tekutín pomocou prstov.
  • Match it up – pomáha rozvíjať vizuálny vnem schopnosti, kognitívne schopnosti, ako sú kategorizácie,  tiež rozvíja jazykové znalosti, napríklad tým, že pomenováva objekty a farby.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.