iOS 9 prinesie konkurenciu pre Google Now a rozšírenú realitu v mapách

iOS 9 by mal okrem dôrazu na stabilitu a odladenosť systému pravdepodobne priniesť aj niečo, čo interný zamestnanci momentálne označujú ako iniciatívu Proactive. Podľa 9to5Mac má Apple v pláne značne rozšíriť funkcionalitu súčasných služieb ako Spotlight, Siri a Passbook. Integrácia vyhľadávania, hlasového asistenta, kontaktov a kalendára pod jednu strechu značne pripomína funkciu Google Now na telefónoch s Androidom. Now je ekvivalentom pre Siri na iOS, no navyše sa snaží ponúkať aj relevantné informácie o počasí, doprave a odporúčaných článkoch z webu – to všetko ušité na mieru podľa aktivity používateľa.

Proactive zrejme nahradí súčasné Spotlight vyhľadávanie – náznaky tohto sme mohli pozorovať už v iOS 8, keď boli pridané výsledky z Wikipédie. Je možné, že vynovené rozhranie sa presunie späť na “nultú” pozíciu a prístupné bude potiahnutím smerom doľava od prvého homescreenu, na rozdiel od súčasneho stavu, kedy je dostupné z každej plochy. Vyhľadávanie doplnia aktuálne novinky a články z internetu, nájdeme tu nedávno spustené aplikácie, kontakty a často vykonávané činnosti. Apple by rád sprístupnil aj Siri API pre vývojárov, no z obavy o ochranu osobných dát zákaznikov plánuje integrovať len jej pbmedzenú podobu. Siri by tak získala schopnosť indexovať obsah podporovaných aplikácií a ponúkať ho aj na Proactive obrazovke.

Popri tom by mala prísť aj podpora pre rozšírenú realitu pre zabudované mapy. Jednotlivé miesta záujmov ako reštaurácie, kaviarne a obchody by sa mohli zobrazovať v reálnom čase a priestore na obrazovke telefónu, ktorý namierite fotoaparátom na ulicu. Podobnú funkciu už obsahuje napríklad Yelp alebo HERE mapy na niektorých Nokiách. Menej extravagantné prevedenie však nájdeme aj na osobitnej obrazovke, ktorá jednoducho zobrazí blízke miesta záujmu okolo vašej aktuálnej polohy.

Všetky rozšírenia v rámci funkcie Proactive sú už nejaký čas vo vývoji, no stále nie je jasné, či a v akej forme sa objavia vo finálnom softvéri. Vzhľadom na snahu Applu obmedziť nové funkcie a zamerať sa tak na kvalitu a odladenosť systému je pravdepodobnejšie, že uvidíme len základy tejto služby. Na tých by sa v budúcnosti v ďalších verziách systému mohlo potenciálne ďalej stavať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť