Google predstavil Android M, novú aplikáciu Photos a Android Pay

Nedávna konferencia Google I/O, na ktorej spoločnosť každý rok predstavuje budúcnosť svojich služieb, odhalila popri najnovšej verzii Androidu aj prerobenú aplikáciu Photos, konkurenciu pre Apple Pay a nové rozhranie pre smart home zariadenia.

Android M pokračuje v trende nazývania operačných systémov podľa sladkostí, po Lollipop nasleduje v abecednom poradí písmeno M (Marshmallow, M&M?), no na konkrétny názov si budeme musieť počkať až do jesene, kedy vyjde finálna verzia. Podobne ako minulý rok iOS 8, aj M sa po kompletnom redizajne sústredí skôr na vylepšenia pod kapotou. Zásadnou zmenou prešli práva aplikácií, konečne už nie je nutné pri inštalácii aplikácie povoliť jej prístup k systému. Rovnako ako na iOS, aplikácie si vyžiadajú práva až v momente keď ich budú potrebovať, vy sa pritom môžete rozhodnúť nepovoliť ich. Bude zaujímavé sledovať, ako Google nahradí súčasný zavedený systém a ako si s ním poradia staršie aplikácie.

Spomedzi ďalších funkcií stojí určite za zmienku novinka Google Now on Tap. Pri podržaní tlačidla home vyskočí okno s kontextuálnými informáciami pre aktuálnu aplikáciu v ktorej sa nachádzate. Funkcia analyzuje obsah vášho mailu, správy, prehrávanú hudbu, alebo zobrazenú stránku a snaží sa k nim ponúkať relevantné akcie. Pri zmienke o jedle vám ukáže napríklad najbližšie reštaurácie, pri filme zas premietanie v kinách či trailery.

Na predĺženie životnosti batérie prináša Google režim Doze, čo by sa v praxi dalo označiť ako forma spánku aktivovaná pri dlhšej nečinnosti. Pohybové senzory zistia kedy je zariadenie neaktívne a vypnú všetky aplikácie na pozadí, okrem prioritných správ, volaní a budíkov. Tento režim môže teoreticky predĺžiť pohotovostný režim až na dvojnásobok. Okrem oficiálnej podpory pre čítačky odtlačkov prstov prináša Android M aj druhý pokus Googlu o bezkontakté mobilné platby, tentoraz pod názvom Android Pay. Funguje pritom oveľa jednoduchšie ako jeho predchodca. Už netreba otvárať dedikovanú aplikáciu, stačí len odomknúť telefón a priložiť ho k terminálu.

Zvyšok tohtoročnej konferencie bol venovaný vylepšeným Google Photos, ktoré po novom ponúkajú uloženie neobmedzeného počtu fotiek zadarmo, novému operačnému systému pre smart home zariadenia pod názvom Project Brillo a rekapitulácii posledného updatu pre Android Wear. Google tiež predstavil novinky vo sfére virtuálnej reality, novú verziu kartónového headsetu Google Cardboard (teraz aj s podporou pre iPhone) a partnerstvo s GoPro na výrobu špeciálych kamier na zachytávanie VR videí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?