Dodávateľ Apple bol obvinený pre nízke mzdy a nebezpečné podmienky v továrni

Napriek vyhláseniam Apple, že bude dbať na zlepšenie pracovných podmienok u svojich dodávateľov, čínska kontrola práce obvinila šanghajskú továreň firmy Pegatron z platenia príliš nízkych miezd, povolovania obrovských nadčasov a ubytovávania zamestnancov v žalostných podmienkach.

Robotník v továrni má v prepočte na eurá plat 1,66 eur na hodinu, čo je približne 305 eur mesačne, ak nerobí nadčasy. Pokiaľ pracuje viac ako 8 hodín denne, plat sa môže pohybovať okolo sumy 715 eur. Pracovníci v továrni sú nútení robiť aspň 20 hodín navyše každý týždeň. Počas zisťovania dôkazov sa vyšetrovateľ, ktorý bol v továrni v utajení, dozvedel od trénera továrne, že osem hodinová pracovná doba počas pracovných dní nespĺňa ich požiadavky na prijatie zamestnanca.

Čínska kontrola práce tiež zistila, že len 42 % pracovníkov tejto továrne splnilo nariadenie, ktoré povoluje maximálne 60 odpracovaných hodín za týždeň. Továreň takisto nespĺňa bezpečnostné normy. Chýbajú jej núdzové východy a bezpečnostný výcvik trvá len 8 hodín, pričom podľa čínskeho právneho poriadku má trvať aspoň 24 hodín.

Zamestnanci továrne sú upozornení na nebezpečné chemikálie používané pri výrobe iPhonov a iPadov, ako sú napríklad arzén alebo ortuť, ale nie sú inštruovaný ako sa proti ním chrániť. Takisto je problémom ubytovanie, kde sú často aj 14-ti robotníci na jednej izbe, ktoré sú navyše napadnuté plesňami a plošticami.

Napriek tomuto všetkému, oproti kontrole z roku 2013 nastalo zlepšenie napríklad v nemocenskej dovolenke alebo v pravidlách odstúpenia od pracovnej zmluvy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.