Čo sú dynamické priečinky a ako ich správne využívať?

Dynamické priečinky sa prvýkrát objavili v OS X v roku 2005 s príchodom verzie 10.4. Pravdepodobne ich väčšina z vás nevyužíva, ale pokiaľ sa s nimi naučíte pracovať, určite sa to zmení.

Nový dynamický priečinok

Dynamické priečinky zobrazujú súbory podľa vyhľadávacích kritérií, ktoré si môžete definovať a sú aktualizované v reálnom čase. Výhodou je, že sa nemení umiestenie vašich súborov, ale priečinok zobrazuje len ich odkazy.

Pozor, hoci súbory sú len odkazmi, pokiaľ nejaký odstránite z dynamického priečinka, vymaže sa nastálo. Pokiaľ chcete, aby sa nejaké súbory nezobrazovali, musíte upraviť vyhľadávacie kritériá.

Vytvorenie dynamického priečinka

Vytvorenie nového dynamického priečinka je veľmi jednoduché. Môžete využiť klávesovú skratku Command + Alt + N (nepomýľte si to so skratkou Command + Shift + N, ktorá vytvorí klasický priečinok), alebo kliknete na: Súbor → Nový dynamický priečinok.

Čo sú to dynamické priečinky ?

Vytvorenie nového dynamického priečinka

Potom sa vám otvorí nové okno Findera, v ktorom si môžete zadefinovať vyhľadávacie kritériá. Môžete ďalej spresniť váš výber pridaním ďalších kritérií kliknutím na tlačidlo „+” v riadku pod vyhľadávacím poľom.

Ako budete pridávať atribúty, výsledky vyhľadávania sa budú dynamicky meniť. Ak ste spokojní s obsahom vášho inteligentného priečinka, kliknite na tlačidlo „Uložiť” pod vyhľadávacím poľom. Pomenujte priečinok a vyberte preň umiestnenie. Ak nechcete aby sa objavil v ľavom bočnom paneli okna Findera, zrušte zaškrtnutie políčka „Pridať do bočného panela”.

Ak sa neskôr rozhodnete alebo potrebujete zmeniť vyhľadávacie kritériá, dajú sa taktiež jednoducho upraviť. Stačí kliknúť na ikonu ozubeného kolesa a zvoliť „Zobraziť kritéria vyhľadávania”. Môžete pomocou tlačidiel „+” a „-“ pridávať alebo odoberať nové atribúty.

Čo sú to dynamické priečinky ?

Úprava vyhľadávania

Viac nastavení

Ak potrebujete zhromaždiť špecifické súbory, môžete si vybrať z najrozličnejších atribútov. Kliknete na tlačidlo „+” a zvolíte „Iné”.

Čo sú to dynamické priečinky ?

Pridanie ďalších kritérií

Otvorí sa vám nové okno, kde je k dispozícii veľký výber kritérií. Môžem spomenúť príklady ako je nadmorská výška alebo clona, audio bitrate, alebo či audio je mono alebo stereo, e-mailovú adresu autora položky, veľkosti súboru, či je súbor skrytý alebo nie je.

Môžete aj vyhľadávať väčšie skryté súbory, pri ktorých si nastavíte ich veľkosť v „GB”, aby ste sa ubezpečili, že na disku nemáte žiadne, ktoré vám zbytočne zaberajú miesto.

komentáre
  1. ak to spravne chapem, tak pridanim viacerych kriterii sa vyhladava s podmienkou AND. da sa vytvorit aj vyhladavanie s OR? napriklad: “Kriterium 1”, OR “Kriterium 2”.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť