Ako si správne vybrať najlepšiu aplikáciu pre beh

Na trhu je veľmi veľa aplikácií pre bežcov a športovcov a niekedy je ťažké rozhodnúť sa, ktorá je tá najlepšia. V tomto článku nájdete porovnania aplikácií pre bežcov, ktoré vám môžu pomôcť rozhodnúť sa pre tú najlepšiu.

Skoro všetky aplikácie pre bežcov ponúkajú na prvý pohľad to isté. Používajú GPS na sledovanie trate, snažia sa vás motivovať k stále lepšiemu výkonu, merajú vaše dosiahnuté ciele. Ak sa ale na aplikácie pozrieme bližšie, zistíme, že sa predsalen líšia.

Podobné, ale nie rovnaké

Na základe porovnania aplikácií sa zistilo približne 6 dôležitých rozdielov medzi zdanlivo podobnými aplikáciami.

Cena

Je to niečo, čo si všimnete na prvý pohľad. Väčšina aplikácií pre bežcov alebo športovcov všeobecne, je ponúkaných zadarmo. Platené sú iba ich prémiové verzie pre predplatiteľov s doplnenými funkciami. Najdrahšou je aplikácia Strava a najlacnejšou Apple Workout.

cena1

Medzi prémiové funkcie patrí často tréningový program, extra štatistiky alebo rôzne farebné rozlíšenia trás.

Aplikácia, ktorá ponúka najviac prémiových funkcií oproti ostatným a je stále zadarmo, je Nike+ Running.

Jednoduchosť ovládania

Keď beháte, nechcete byť rušený komplikovaným nastavovaním aplikácie. Chcete si jednoducho skontrolovať ako ďaleko ste od ciela, koľko ste odbehli, ako rýchlo beháte a podobne. A ak máte Apple Watch, je pre vás jednoduchšie skontrolovať si všetko cez ne.

cena2

Keď vyhodnotíme jednoduchosť aplikácií a dostupnosť cez Apple Watch, najlepšie skóre získali Runtastic ProRunkeeper.

Zdieľanie s priateľmi

Dôležitým bodom pri rozhodovaní sa, ktorá aplikácia je pre vás najvhodnejšia, môže byť aj počet priateľov, ktorí používajú danú aplikáciu. Možnosť zdieľať svoje úspechy s ostatnými, porovnávať sa a súťažiť, je určite pre mnohých bežcov motivujúca. Preto sa pri výbere spýtajte svojich priateľov a známych, čo používajú oni. Určite sa vám bude dosahovanie cieľov plniť jednoduchšie.

cena3

Apple Workout napríklad neponúka možnosť zdieľania s priateľmi a Nike+ iba limitovne. Najpokročilejšie aplikácie pre bežcov v sociálnom smere sú MapMyRunStrava.

Motivácia

Pre mnohých môže byť veľmi dôležité sledovať svoje skóre, svoj tep alebo zmeny váhy cez rôzne štatistiky. Alebo ich porovnávať s ostatnými. Tieto možnosti sa často v aplikáciách líšia, no keď sa na to pozrieme z pohľadu motivácie, najlepšie sú hodnotené aplikácie Strava a Nike+.

cena4

História

Reporty z histórie vášho behania a progresu sú určite dôležité. Opäť, nie všetky aplikácie ich ponúkajú s pokročilými funkciami. Najlepšie sa v tomto rebríčku umiestnila aplikácia Runkeeper.

cena5

Plánovanie

Ak patríte medzi tých, ktorí si potrebujú svoje tréningy naplánovať, najviac vás poteší aplikácia Nike+ a jej služba Running Coach, ktorá je zadarmo. 

cena6

Kto je víťaz

Pri výbere treba zvážiť minimálne všetky vyššie uvedené rozdiely a vybrať si tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Graham Bower, ktorý zostavil tieto rebríčky za najlepšiu vyhodnotil MapMyRun. Hneď za ňou nasleduje platená a najdrahšia aplikácia Strava, hlavne kvôli funkciám, jednoduchosti a prehľadnosti.

cena7

Ktorú aplikáciu používate vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť