Je iBooks Author pomôcka pre učiteľov alebo revolúcia v DTP?

Vo štvrtok Apple podľa očakávania predstavil dve veci. iBooks 2 podporujúce interaktívne knihy v novom formáte, ktorý vychádza z ePub a pridáva podporu pre rôzne interaktívne a multimediálne prvky ako videá či animácie. iBooks 2 navyše umožňuje do takýchto kníh pridávať rôzne poznámky, zvýrazňovať text atď. Zvýraznené časti a poznámky možno následne prehliadať samostatne či ďalej s nimi pracovať. Knihy sa vedia automaticky aktualizovať.

Zdroj: Apple.com vecou je nástroj na vytváranie takýchto kníh, iBooks Author, ktorý Apple ponúka zadarmo cez Mac App Store. Okrem toho má ešte odteraz iTunes U samostatnú aplikáciu a umožňuje ponúkanie komplexných kurzov s audio a  video materiálom a učebnicami (prepojené s iBookstore).

Apple prezentuje iBooks Author ako nástroj, vďaka ktorému si ktokoľvek, bez rozsiahlych programátorských či grafických znalostí, dokáže vytvoriť atraktívne knihy s animáciami, videami, grafmi, dotazníkmi atď.

Niektorí, ako napríklad Libor Kubín na Jablíčkář.cz, v iBooks Author vidia prienik Apple do sveta desktop publishingu (DTP), čím by konkuroval profesionálnym (a poriadne drahým) nástrojom typu Adobe inDesign a QuarkXPress. iBooks Author by mal byť ďalší krok v tendencii približovať DTP bežnému používateľovi. Myslím si to isté, že by ale bol iBooks Author predzvesťou postupného prieniku Apple do oblasti profesionálneho DTP, ako píše na záver, s tým už si taký istý nie som.

Kľúčovým okamihom v knižnom priemysle bol objav kníhtlače v roku 1443. Vďaka nemu bolo možné lacno a rýchlo tlačiť knihy, čo pomohlo ich masovému rozšíreniu. Spôsob tlače sa postupne zdokonaľoval a zjednodušoval, no ešte v 20. storočí si príprava kvalitných kníh, časopisov a novín vyžadovala tím skúsených ľudí. Zmena nastala s príchodom výkonnejších počítačov v 80. a 90. rokoch, ktoré umožnili väščinu práce robiť digitálne.

Do tejto chvíle každá zmena znamenala kvalitnejší obsah. Na lepších kníhtlačiach vyzerali knihy lepšie a mechanická príprava novín či časopisov sa nemohla rovnať možnostiam, ktoré priniesli počítače, ktoré umožnili typografickú a grafickú variabilitu, ktorá dovtedy nebola možná.

Ibaže potom nastal opačný trend. Textové editory, pôvodne využívané na prípravu jednoduchých dokumentov získavali viac a viac funkcií a bežný používateľ bol schopný produkovať stále komplexnejšie grafické výstupy bez znalosti profesionálnych postupov. Pages, súčasť balíka iWork, pomocou šablón umožňuje amatérom vytváranie plagátov, pozvánok či bulletinov, ktoré by v minulosti museli robiť profesionálni grafici.

iBooks Author vidím ako ďalší krok v tomto smere. Nie, že by doteraz pre iPad neexistovali interaktívne knihy. Boli, len boli šírené ako samostatné aplikácie ako napríklad Our Choice. Na to ale bolo treba ovládať programovanie v Xcode. iBooks Author, podobne ako Pages, umožňuje podobné výsledky vytvárať prostredníctvom šablón bez podrobnejších technických znalostí.

Nemyslím si, že by iBooks Author, alebo nejaký jeho nástupca, mal za cieľ konkurovať profesionálnym DTP nástrojom. Hoci Pages umožňuje vytvárať atraktívne dokumenty, ťažko by sa v ňom niekto pustil do rozsiahlejšieho, graficky náročného projektu. Vždy budú potrební ľudia „od fachu“ so znalosťou kompozičných, dizajnových a typografických pravidiel, ktoré žiadna šablóna nenahradí.

Povedal by som, že iBooks Author je viac menej práve to, v spojitosti s čím je dnes prezentovaný – ľahšie vytváranie učebníc a interaktívnych kníh pre laikov. Hoci je síce dizajn v prípade učebníc určite dôležitý, ešte dôležitejší je obsah a možnosť vytvárať ho takpovediac na kolene.

Ďalšou oblasťou, kde sa spája dopyt po kvalitnom obsahu a forme sú noviny a časopisy. Je zaujímavé, prečo Apple neponúkol podobné nástroje a distribučnú platformu aj pre ne, hoci sa na to čakalo už pred uvedením originálneho iPadu. Namiesto toho sa naďalej vytvárajú tak, ako každé iné aplikácie a jediné, čím tento segment Apple podporil, je požmonsť in-app predplatného a Newstand v iOS 5.

Ak Apple časom vydá nejakú verziu iBooks Author na prípravu novín a časopisov, určite pôjde o komplexnejší a zložitejší nástroj, pretože nároky na formu sú v tomto segmente predsa len oveľa väčšie ako v prípade učebníc. V takom prípade by sa skutočne potvrdil predpoklad, že Apple usiluje o vstup na trh profesionálnych DTP nástrojov.

Otázkou však je, prečo to Apple už neurobil. Technicky je iBooks formát, ktorý Apple predstavil, v podstate HTML5 renderované cez Webkit, ako základ pre časopisy a noviny s videami, grafmi a pod. by to úplne stačilo. Záujem zo strany vydavateľov by tiež určite bol, vzhľadom na krízu, v akej sa dnes tento priemysel nachádza. Buď teda vydavatelia a Apple doposiaľ nedokázali nájsť spoločnú reč, alebo si Apple skrátka myslí, že vývoj časopisov ako samostatných aplikácií a ich distribúcia cez App Store, prípadne využívanie in-app predplatného, ako model postačuje, alebo možno podľa neho zavedenie nejakého iNewstore na predaj a vývoj nástrojov na vývoj časopisov by na vyriešenie krízy, v ktorej sa nachádzajú, aj tak nestačilo.

iBooks Author je vo svojej dnešnej podobe nástroj primárne určený skôr pre amatérov. Ak by Apple chcelo ponúknuť profesionálny nástroj na DTP, vydalo by nástroje na tvorbu novín a časopisov, kde je potreba graficky kvalitnejších výstupov a tým pádom zložitejších grafických nástrojov väčšia.

komentárov
  1. lol, vsak ale apple nie je majster sveta vo vsetkom a podobne applikacie mozu vzniknut aj inak. Preco napr. adobe nespravilo vlastne ibooks 2.5 a nedava k tomu ibooks author pre aj pre najvymakanejsie noviny na svete ?

    Ja som spokojny, nato ze to je zadarmo tak to je proste uzasne, netreba cakat ze apple poriesi vsetky problemy IT sveta, aj ked ako to tak vidim asi im nic ine neostava

    0
    0
  2. Rayen – musel som si pozicat tvoju myslienku.. je genialna.. “”netreba cakat ze apple poriesi vsetky problemy IT sveta, aj ked ako to tak vidim asi im nic ine neostava””

    0
    0
  3. @rayen, ak by Adobe urobilo obdobu iBook Author, tak by bol ten softver s velkou pravdepodobnostou nepouzitelny, komplikovany, drahy a bol by sucastou balika aplikaci o velkosti niekolko desiatok GB (a s podporou Flashu :D)

    Od Adobe uz nic nechcem…

    0
    0
  4. Hmm, ako je na tom iBooks Author s matematickou notaciou? Lebo ak rovnako (zle) ako Keynote & co, tak na matematiku / fyziku to bude nepouzitelne.

    0
    0
  5. @Peter
    Pochopil jsem to tak, že když tu notaci zvládne textový editor, tak se jen přesune do iBooks Autor. V TextWrangleru s tím nemám problém, ale nezkoušel jsem to. Pokud to má být na učebnice, tak by se to bez toho neobešlo.

    0
    0
  6. Peter: nepodporuje, nie priamo. Je ale mozne urobit notaciu v Grapheri (dodavane s kazdym Macom, podporuje 2D aj 3D grafy s premennymi, matematicky zapis aj v LaTex tvare – vystup aj vstup, zapis maticovy, integraly, derivacie (vratane parcialnych) atd.)

    Z Graphera je potom mozne zapis skopirovat ako LaTex (pre pouzitie inde) alebo ako PDF pre pouzitie v iBooks Author.

    Ano, vyznacitelny text to nie je – snad nabuduce, ak dovnutra pridaju podporu pre MathML (to ale nepodporuje ani ePub 3).

    Cez PDF by to ale mohlo stacit, na zapis rovnic inde. Jedina skoda, ze z Graphera na Macu nie je mozne dostat vystup v podporovanom 3D formate, teda v ziadnom, resp. 3D widget nezerie ani format Graphera. Takze pre 3D zas len staticky obrazok alebo video.

    Keby bola previazanost Grapher a iBooks Author s tym, ze premenna by mala v iBooks priradeny nejaky posuvnik na zmenu hodnoty (a teda zmenu vykreslenia grafu), nemalo by to chybu…

    Mimochodom, iBooks format NIE JE HTML5 (cisty), ale na Keynote prezentacie, 3D a interaktivitu pouziva proprietarny binarny kod.

    0
    0
  7. @ Jozef Remen: Vdaka za odpoved. Z pohladu cloveka pracujuceho v akademickom prostredi (fyzika) mi pride applacky koncept toho, ako chcu dobyt skolstvo trosku pomyleny. Podla mna student/vedec potrebuje:

    1. tablet, na ktorom sa daju pisat poznamky z prednasok, pripadne svoje vlastne uvahy =>
    a) podporu stylusu (Oponentom stylusu odporucam vyskusat pisat vzorce prstom. Aj stylusy kupitelne k iPadu su na tento ucel prilis hrube, najma v kombinacii s tym, aky je iPad maly)
    b) tablet by mal mat rozmer niekde v okoli rozmeru A4, lebo cokolvek mensie je napriklad na vypocty prilis male.

    2. tablet, na ktorom sa daju citat poznamky bez toho, aby si clovek pokazil oci => v tomto okamihu toto splnaju asi len e-ink displeje

    Ani 1. ani 2. iPad nesplna.

    Co sa softwaru na knihy/studijne materialy tyka, mal by podporovat v rozumnej podobe vsetku moznu notaciu, t.j. matematicku, hudobnu, chemicku, a co ja viem este aku. Podporou notacie nemyslim schopnost tu notaciu len zobrazit, ale aj tvorit a tiez spatne editovat. Z wysiwyg nastrojov by som ako zaklad pouzil bud Mathematicu od Wolframu (ta vie knihy robit davno, vratane interaktivnych grafov, vypoctov priamo v texte, animacii, atd.), pripadne texmacs (vid http://www.texmacs.org, podporuje neuveritelne rychle pisanie matematickej notacie, ma podporu prezentacii, vie importovat/exportovat LaTeX, bezat sessions inych programov priamo v sebe – napriklad. aj Mathematica sessions). Byt Applom tak k tomu dorobim, to co vedia robit dobre – user interface a nemalo by to chybu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť