Dragon Dictation už vie prepisovať slovenskú reč

Rozpoznávanie hovoreného slova a jeho prepisovanie do textovej podoby dnes nie je žiadna sci-fi predstava. Vo väčšine prípadov však funguje len pre angličtinu a pár ďalších svetových jazykov. Dostupné riešenie, ktoré by poznalo slovenčinu a fungovalo by, sme zatiaľ nevideli.

To sa mení. Spoločnosť Nuance (ktorej algoritmus využíva aj Siri) pridala do iOS aplikácií Dragon DictationDragon Search podporu aj pre slovenský jazyk. Aplikácie sú oddnes prístupné zadarmo na stiahnutie v slovenskom App Store.

My sme Dragon Dictation testovali v bataverzii a teraz vám prinášame prvé skúsenosti. Keďže Apple používa v Siri tiež technológiu Nuance, správa zároveň znamená, že náš jazyk by mohlo čoskoro podporovať aj Siri.

## Ako sa Dictation používa?

Pri prvom štarte aplikácie si zvolíte jazyk a program sa vás opýta, či môže nahrať na svoj server vaše kontakty. Mená sa mu hodia pre prípad, že ich niekedy budete diktovať, čo je celkom pravdepodobné. Potom už nič nenastavujete, ťuknete na tlačidlo so symbolom nahrávať a začnete rozprávať.

Podobne ako Siri, aplikácia pracuje online – nahrávku posiela na server, kde je analyzovaná a menená na text. Na konci sa pošle výsledok naspäť. To zároveň znamená, že keď nemáte pripojenie, program nefunguje, a ak internet vypadne po dvoch minútach nahrávky, prišli ste o ňu.

Dragon Dictation Dragon Dictation

V základnom nastavení program nerozozná koniec rozprávania automaticky, ale musíte klepnúť na tlačidlo hotovo. To je dobré, aspoň neprestane nahrávať, keď sa nevdojak nakrátko odmlčíte. Ak by ste ale chceli, aby to robil, dá sa táto voľba zapnúť. Keď na tlačidlo klepnete, softvér až zázračnou rýchlosťou vyhodí na obrazovke prepísaný text – netrvá to ani sekundu.

Program nezachytáva ani interpunkciu, keďže to by bolo veľmi zložité. Môžete ju ale zadávať manuálne tak, že poviete: bodka, čiarka, výkričník, otáznik prípadne nový riadok.

Časť textu môžete prejdením prsta označiť a buď vymazať alebo opraviť, čiže nahrať odznova. Môžete tiež aktivovať aj klávesnicu, ktorá je na začiatku schovaná a text opraviť prstami. Keď ste s diktovaním hotový, môžete text, samozrejme, využiť. Dá sa poslať ako SMS, email, na sociálne siete Facebook a Twitter alebo jednoducho skopírovať do schránky a vložiť kam chcete.

Ako dobre Dictation funguje?

Softvér prepisujúci slovenčinu sme zatiaľ nevideli. Potešilo nás teda, že si vôbec niekto na náš malý trh spomenul a veľa sme nečakali. Keď sme skúšobne nadiktovali prvý text a program ho prepísal takmer bez chyby, boli sme naozaj prekvapení.

Analýza jazyka funguje výborne. Problémy má softvér vtedy, keď človek nejaké slovo prehltne, prípadne sa zasekne a brble. Neurčité zvuky sa bude systém snažiť priradiť k existujúcim slovám a tak bude mať výsledný text výrazy navyše.

Dragon Dictation Dragon Dictation

Pokiaľ sa ale snažíte artikulovať čisto a jasno, môže sa vám ľahko podariť nadiktovať celý text bez chyby. Vo všeobecnosti je správny možno na 90 až 95 percent, čo je naozaj dobrý výkon. Vďačí za to výbornému slovníku. Bežné slová rozozná v akomkoľvek tvare, problémy má iba s nezvyklými slovami. Bez menších problémov rozoznáva aj vlastné podstatné mená – štáty, mestá, krstné mená a bežné alebo známe priezviská.

Azda najviac nás šokovalo, že softvéru nerobí problém s nastavenou slovenčinou správne prepísať aj niektoré anglické slová a názvy, ktoré bežne používame – McDonald, geocaching, British Council, Pulp Fiction, MacBook Pro, HTC Desire. Niektoré z nich dokonca korektne zachytí aj vyskloňované.

Resumé

Dragon Dictation

Aplikácia Dragon Dictation s podporou slovenčiny nás milo prekvapila. Človek diktuje rýchlejšie ako píše na malej klávesnici. To znamená, že keď si zvykne na používanie aplikácie Dragon Dictation, využitie môže mať široké – písanie poznámok, emailov alebo SMS správ. Určite však nerátajte s tým, že program využijete na písanie SMS správ počas šoférovania – musíte ťukať do displeju a tiež skontrolovať, či je text správne prepísaný.

Dragon Dictation funguje výborne a prináša funkcionalitu, ktorú inde nenájdete. Keďže je naviac dostupný zadarmo (rovnako ako Dragon Search) nie je nad čím váhať – určite si aplikáciu nainštalujete, neoľutujete.

Foto: MacBlog

komentárov
  1. Suhlasim s clankom, aplikacia ma milo prekvapila aj ked samozrejme nie je dokonala.Super bude az raz bude vediet SIRI slovensky.

    0
    0
  2. Na iphone4 to funguje skvele, ale na Ipad 2 mi to zatial nedokazalo rozpoznat ani jedno slovo.. tam to nefunguje vobec

    0
    0
  3. aaahahahahha :D vyskusajte nadavku koko* aaa uvidite ako vam ju prepise do slovenciny :D ked som skusil prvykrat prepisalo do textu “Fico” ked som skusil druhykrat hodilo do textu “Meciar” :DDDDD jaaaaaaaaj sulam sa po zemi

    0
    0
  4. Este by to mohlo vediet potom odstranit diakritiku, alebo pisat to rovno bez diakritiky … dokaze to nieco take? Ak ano, stahujem.

    0
    0
  5. no funguje to veru tak striedavo oblacno na iPade 2. Povedal som celu vetu a napisalo mi iba hviezdicku ” * “. Som sice momentalne v hlucnejsom prostredi, skusim to este niekde v tichu. Pojdem s iPadom na WC :D.

    0
    0
  6. Tak to je fest dobre s tym Ficom :-). Odskusane, hoci niekolkokrat mi tu nadavku prepisalo nie len spravne ale aj v presnom pismenkovom zneni. Meciara mi to neponuklo…

    0
    0
  7. Nic si z toho nedelej, podle Dragon Dictation nejspis vubec nemluvim cesky, protoze se chyta tak jednim, dvema slovy z cele vety. Zbytek je totalni nesmysl. Reknu “Tak jakej nesmysl to tedka vymyslí” a von napise “Tak jak je nesmysl to tricko vymyslí”. Vetu “To je dobre sťatý” prelozi jako “Tebe přestat”.

    0
    0
  8. enko: Ano Fico….. vyslo aj mne velke pobavenie v praci sme z toho mali ..:) no po treti krat sa zobrazil dany vulgarizmus.

    0
    0
  9. takze bodku za vetou sa da urobit tak, ze poviete slovo “bodka” a mozte kludne pokracovat dalej :) taktiez funguje “otaznik, vykricnik” priisom system uz sam vie, ze po slove “bodka, vykricnik, otaznik” ma zacinat novu vetu s Velkym pismenkom. taktiez som si vsimol ze na konci vety po bodke dava “space-medzernik” a az tak zacne novu vetu.

    0
    0
  10. Dakujem za info

    funguje to ozaj zarazajuco dobre, tak hadam komanci v cupertine coskoro spristupnia siri aj v slovencine.

    0
    0
  11. Z 30 slov skomolilo 2. Fakt. Klobúk dolu. Treba artikulovať a nehovoriť rýchlo. Teraz som to vyskúšal na 3GS.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť