Walter Isaacson: Najväčšia prekážka, ktorú Steve Jobs prekonal, bola jeho vlastná povaha

Najväčšie slovenské online kníhkupecto Martinus.sk urobilo exkluzívny rozhovor s Walterom Isaacsonom, autorom jedinej autorizovanej biografie Steva Jobsa. MacBlog bol partnerom tejto akcie a otázky ste mohli položiť aj vy.

Sľúbili sme, že rozhovor uverejníme aj u nás na MacBlog.sk, a teda rozhovor nižšie je so súhlasom prebratý z blogu Martinus.sk.

Steve bol inšpirujúca osobnosť, ale nie veľmi dobrý spoločník

Počas svojej spisovateľskej kariéry ste napísali už tri samostatné biografie. Najskôr o Benjaminovi Franklinovi, potom o Albertovi Einsteinovi a teraz najnovšiu o Stevovi Jobsovi. Keby ste mali tieto osobnosti porovnať, ktorá sa Vám pozdávala najviac?

Osobnosť, s ktorou by som šiel najradšej na drink, by bol Ben Franklin, osobnosť, ktorej génia rešpektujem a obdivujem úplne najviac, je Albert Einstein, ale najviac inšpirujúcou osobnosťou v zmysle invenčnosti je pre mňa Steve Jobs. Ak by som si však mal vybrať, s kým ísť na cestu okolo sveta, tak by to bol asi najskôr Benjamin Franklin.

Ak porovnáte Stevovu biografiu s tými predchádzajúcimi, písala sa Vám ťažšie alebo ľahšie? Predsa len ste mali prvýkrát prístup nielen ku kolegom a kamarátom dotyčnej osobnosti, ale aj priamo k subjektu Vašej knihy.

V skutočnosti to bolo oveľa jednoduchšie, pretože nakoniec som o ňom vedel stokrát viac, keďže som mal príležitosť spovedať ho viac ako štyridsaťkrát v priebehu dvoch rokov. Bol to veľký rozdiel oproti písaniu predchádzajúcich biografií. Lebo aj pri Benjaminovi Franklinovi, aj pri Albertovi Einsteinovi som si uvedomil, ako veľa toho o nich neviem.

Keď som začal písať o Stevovi Jobsovi, udivilo ma, koľko sa vlastne dá dozvedieť o jednej osobnosti. Obzvlášť, keď je s vami ochotný sa rozprávať stále znova a znova.Nesťažilo Vám to prácu, keď ste mali tak veľa informácií, ktoré ste museli spracovať, a z ktorých ste si museli vyberať? Je asi nemysliteľné, aby sa v knihe objavilo úplne všetko, čo ste sa dozvedeli.

Vynechal som množstvo vecí. V prvom rade tie, ktoré som nepovažoval za dôležité. Steve mi napríklad veľmi veľa povedal o jeho citoch k predchádzajúcim priateľkám, čo sa mi však nezdalo dostatočne relevantné pre knihu. Pomohlo mi to však pochopiť jeho romantickú stránku a úplne fundamentálnu emocionálnu stránku jeho osobnosti. Aj vďaka týmto informáciám som zisťoval, akým v skutočnosti bol, napriek tomu, že sa v knihe nakoniec neobjavili.

Čo ste cítili, keď Vás Steve požiadal o napísanie jeho biografie? Predsa len si mohol vybrať prakticky kohokoľvek a on si vybral Vás.

V prvom rade som bol skutočne prekvapený. Prvýkrát sa mi ozval v roku 2004 a ja som cítil, že je ešte príliš skoro na písanie biografie. Bol som presvedčený, že má pred sebou ešte aspoň 20 až 30 rokov, počas ktorých bude geniálnym inovátorom, preto som mu aj povedal, aby sme počkali, kým pôjde do dôchodku. Vlastne až v roku 2009 som si uvedomil, že prvýkrát sa mi ozval, keď zistil, že má rakovinu.

Stevovi Jobsovi sa asi nestávalo často, že by ho niekto odmietol. Ako na to zareagoval?

V skutočnosti sa nedá povedať, že by som ho odmietol. Len som mu povedal, aby sme to urobili neskôr. Ďalej už nenaliehal.

Uspel vďaka tomu, že dokázal zmeniť sám seba

Steve Jobs bol známy svojou charizmou a veľmi očarujúcou osobnosťou. Rád využíval svoj šarm na to, aby ovplyvnil ľudí vo svojom okolí. Používal svoj šarm aj na Vás? Snažil sa Vás nejako ovplyvniť počas vašich rozhovorov?

Ani nie. Pri našich rozhovoroch bol veľmi profesionálny a vecný. Samozrejme, že som v jeho prítomnosti cítil silu jeho osobnosti, ale nedá sa povedať, že by sa ma snažil nejako ovplyvniť alebo očariť. V každej situácii sa snažil byť veľmi profesionálny.

Mnohí pracovníci a priatelia Steva Jobsa rozprávali o jeho efekte “silového poľa deformovanej reality”, vďaka ktorému dokázal ľudí presvedčiť, že je realita úplne iná, ako v skutočnosti bola. Stretávali ste sa často s následkami tohto efektu pri spomínaní na udalosti z minulosti?

Často sa mi stávalo, že keď som sa rozprával so štyrmi ľuďmi o príhode, ktorá sa im všetkým spoločne so Stevom stala, dostal som štyri úplne iné opisy/príhody. A keď som sa na tú istú udalosť opýtal Steva, mal som tých opisov/príbehov päť.

Nedá sa však povedať, že by mi ľudia chceli úmyselne klamať. Skôr to bolo spôsobené silnou osobnosťou Steva Jobsa, ktorá ovplyvnila, ako si kto konkrétnu udalosť pamätal. A mojou úlohou bolo vypočuť si každého a skĺbiť ich odpovede do opisu, ktorý sa čo najviac blížil pravde.

Ste človek, ktorý vie o Stevovi asi najviac na celom svete. Rozprávali ste sa so stovkami jeho kamarátov, kolegov a ľudí, ktorí mu boli blízki. Zmenilo to nejako Váš názor na neho? Či už k lepšiemu alebo k horšiemu?

Po dopísaní knihy som si ho vážil ešte viac ako predtým. Ale úplne najviac ma prekvapilo, keď som zistil, aký je emotívny. Niekedy plakal, keď mi rozprával niektoré príhody. Som však presvedčený, že práve táto jeho emotívna stránka je príčinou, prečo sa zákazníci dokážu tak emočne naviazať na produkty, ktoré vytvoril.

Bolo nejaké obdobie jeho života, o ktorom sa Vám písalo ťažšie ako o iných? Prípadne nejaká konkrétna udalosť, ktorá bola pre Vás alebo pre Steva obzvlášť nepríjemná? (otázku položila Zuzana Ilcinová)

Samozrejme celá pasáž o jeho rakovine bola pre nás oboch veľmi emocionálne náročná. Celá tá záležitosť bola jednoducho veľmi, veľmi smutná. Ale odhliadnuc od rakoviny boli pre Steva asi najťažšie niektoré príhody z mladosti, kedy svojím správaním ublížil ľuďom, ktorým na ňom záležalo. Obzvlášť preto, že nakoniec dospel, vyspel a naučil sa s ľuďmi zaobchádzať lepšie. Bolo pre mňa dôležité dať tieto príbehy do kontextu, z ktorého bolo vidieť, ako postupne vyzrel.

Mal podľa Vás Steve Jobs vo svojom živote osobu, na ktorej mu skutočne záležalo? Pri čítaní jeho biografie som totiž nadobudol pocit, že vlastné deti síce miloval, ale často sa im nedostávalo toľko pozornosti ako jeho práci.

Áno, Steve Jobs mal neuveriteľnú schopnosť venovať sto percent svojej pozornosti problému, ktorý práve riešil a je fakt, že tým často trpela práve jeho rodina. Napriek tomu som presvedčený, že osobou, ktorá bola počas celého jeho života najbližšie, bola jeho manželka.

Čo Vás na Stevovi najviac fascinovalo? Viete si vybaviť nejaké rozhodnutie alebo čin z jeho života, ktoré Vás ohromili? (otázku položil Petr Ert Uchytil)

Myslím, že na Stevovi ma najviac fascinovalo, ako dokázal spojiť dizajn a technológiu. Na prvý pohľad to boli maličkosti, ktoré sa však nakoniec ukázali ako veľmi dôležité. Napríklad spôsob, ktorým spravil prvý Macintosh užívateľsky oveľa prívetivejším, než boli iné počítače v tej dobe. Alebo ako sa mu podarilo to isté s iPadom, kedy sa rozhodol, že bude plne ovládateľný jednou rukou.

Nemyslíte si, že Steve Jobs predsa len tlačil na ľudí až príliš? Že ak by ich nevystavoval takému brutálnemu tlaku, tak by v konečnom dôsledku možno dosiahol ešte viac?

Ako je jasné asi každému čitateľovi tejto biografie, Steve tlačil na ľudí najviac, ako sa len dalo. Ale zároveň ich vďaka tomu donútil dosahovať nemožné. Mal byť na ľudí milší? Možno áno. Dosiahli by potom nemožné? Možno nie. Je to niečo, čo musí pri čítaní tejto knihy posúdiť každý sám. Rešpektujem ľudí, ktorí tvrdia, že mal byť určite milší a slušnejší. Ale rovnako rešpektujem tých, ktorí tvrdia, že práve svojím obrovským tlakom na ľudí donútil svet, aby sa zmenil spôsobom, ktorý slušní ľudia často nedokážu dosiahnuť.

Skúšal rovnakú taktiku aj na Vás? Vyvíjal na Vás rovnaký tlak ako na svojich spolupracovníkov?

Práveže vôbec, skôr mi veľmi často hovoril: “Viem, že v tej knihe budú pasáže, ktoré sa mi rozhodne nebudú páčiť. Ale chcem, aby to bola skutočná kniha a nie niečo, čo som jednoducho nadiktoval.” Takže nie. Nikdy na mňa netlačil, ani ma nenútil, aby som niečo vynechal a podobne.

Čo bola podľa Vás najväčšia prekážka, ktorú musel Steve Jobs zdolať počas svojho života? (otázku položil Gabriel Németh)

Hmmm… Myslím, že najväčšou prekážkou, ktorú sa mu podarilo prekonať, bola jeho vlastná povaha. Spôsob, akým sa niekedy správal k ľuďom, bol často veľmi bolestivý pre jeho okolie, čo bol vlastne hlavný dôvod, prečo bol vyhodený z Apple v roku 1985. Steve sa musel naučiť, ako využívať svoju osobnosť na to, aby ľudí skôr inšpiroval, než im ubližoval. Čo sa mu podľa mňa podarilo a dokázal to počas svojho druhého pôsobenia v Apple.

Apple bude aj naďalej úspešnou spoločnosťou

Ako je vlastne možné, že taký geniálny človek, ktorý mal výborný prehľad o tom, čo umožňujú technológie 21. storočia, tak zásadne podcenil silu modernej medicíny a rozhodol sa najskôr liečiť pomocou alternatívnych me­tód?

Ako som už spomínal predtým, Steve mal aj veľmi romantickú, až rebelskú stránku svojej povahy, ktorá ho nútila pokúsiť sa vyliečiť bez modernej medicíny, len pomocou alternatívnych metód. Po tom, čo pochopil, že to nepomáha, sa okamžite vrhol na modernú medicínu a podroboval sa tým najmodernejším metódam liečby. Absolvoval liečbu pomocou sekvencovania DNA a potom rôzne cielené terapie. Takže pre Steva bolo veľmi typické, že najskôr vyskúšal alternatívny prístup a potom sa maximálne sústredil na najmodernejší medicínsky prístup.

Myslíte si, že spoločnosť Apple bude schopná pokračovať v dosahovaní úspechov, ktoré jej zabezpečil Steve Jobs? Že sa v nej nájde dostatok schopných ľudí, ktorí určia jej ďalšie smerovanie, keď to bude opäť potrebné?

Myslím, že kým budú v Apple pracovať ľudia, ktorí úzko spolupracovali so Stevom, Apple bude s najväčšou pravdepodobnosťou neustále spoločnosť, ktorá bude aj naďalej stáť na priesečníku kreativity a techniky. Steve vytvoril tím veľmi lojálnych zamestnancov, pre ktorých je vytváranie Apple tým najdôležitejším dedičstvom, ktoré im zanechal. Preto som presvedčený, že Apple bude aj naďalej veľmi úspešnou spoločnosťou.

Ďakujem Vám veľmi pekne, pán Isaacson. Vaša kniha je už teraz na Slovensku veľmi populárna, a to má vyjsť až o dva týždne.

Ďakujem aj ja. Na Slovensku sa mi veľmi páčilo. V Bratislave som strávil niekoľko týždňov v rokoch 1989 – 1990, keď u vás prebiehala Nežná revolúcia. Robil som vtedy reportáž pre TIME a stretol som sa dokonca aj s pánom Alexandrom Dubčekom, ktorý sa stal mojím osobným hrdinom. Doteraz mám odloženú našu spoločnú fotku. Aj preto ma teší, že moja kniha vychádza aj na Slovensku.

Slovenské vydanie biografie Steva Jobsa vychádza 21.11.2011. Pre­dobjednať si ho môžete na martinus.sk

komentárov
  1. “Steve bol inšpirujúca osobnosť, ale nie veľmi dobrý spoločník”

    konecne asi zacnu vychadzat na povrch aj ine veci ako same pozitivne vlastnosti.

    Uz som mal v poslednom case pocit,ze ho vyhlasia za svateho, pardon iSvateho …

    0
    0
  2. to aky steve naozaj bol je predsa kazdemu jasne. keby zachadzal s ludmi ako v rukavickach nikdy by sme takych uzasnych produktov nedockali

    0
    0
  3. Pre mňa je Steve veľkým vzorom a inšpiráciou. To, že na ľudí tak tlačil, bolo pre nás iba plus. A obdivujem na ňom aj to, ako bol posadnutý dokonalosťou a vedel sa zamerať len na jednu vec.
    Vďaka za všetko, Steve.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.