Skype pre iPad zrejme už čoskoro – “uniklo” video

Na oficiálnom YouTube kanále Skype sa pred niekoľkými dňami na krátky čas objavilo promočné video zobrazujúce Skype pre iPad. Firma Skype video po niekoľkých hodinách stiahla, no podarilo sa ho za ten čas skopírovať a umiestniť na YouTube znova. Potom, ako sa toto video dostalo omylom na verejnosť, Skype potvrdil prípravu iPad aplikácie. Presný dátum jej vydania nie je známy, no podľa TUAW by Skype pre iPad malo byť schválené v App Store už čoskoro.

Z videa je zrejmé, že aplikácia pre iPad je v konečnom štádiu vývoja, pričom naplno využíva veľký displej iPadu a ponúka všetky možnosti na chat, audio a video konverzácie, na ktoré sú používatelia Skype zvyknutí. Serveru TUAW sa podarilo hovoriť o pripravovanej aplikácií s Rickom Osterlohom, produktovým dizajnérom Skype. Podľa neho bola hlavnou príčinou vydania Skype pre iPad prítomnosť kamery v novom iPade 2. Skype pre iPad pritom môže využívať obe kamery iPadu 2 a podľa videa podporuje taktiež volania na bežné telefónne čísla, tak ako klienty pre desktopy a mobilné zariadenia. Nepodporuje však zdieľanie súborov, čoho príčinou je podľa všetkého chýbajúci mechanizmus spravovania súborov a súborového systému v iOS. Taktiež nie je známe, či bude Skype pre iPad podporovať skupinové videohovory.Zau­jímavé je prehliadanie kontaktov, ktoré nie je tvorené klasickým zoznamom, ako napr. telefónne aplikácie pre iPad, ale skôr pripomína výber albumov v iTunes. Používateľovi sa zobrazia fotografie kontaktov. Zvolením niektorého z nich sa vyvolá dialóg s bližšími údajmi a možnosťami volať kontakt, resp. poslať mu správu. Darrell Etherington z gugaom.com hodnotí dizajn veľmi pozitívne, s čím nemožno než súhlasiť, najmä v porovnaní s veľmi kriticky prijatou piatou verziu Skype pre Mac.

Od vydania iPadu 2 s kamerou bolo len otázkou času, kedy sa Skype objaví. Displej iPadu s možnosťou postaviť ho na hranu s patričným púzdrom alebo smart covers si priam žiada kvalitnú aplikáciu na videotelefonovanie. FaceTime je síce dobre prepracované riešenie, no jeho použitie je obzvlášť v miestnych končinách priveľmi limitované najmä malým množstvom jeho používateľov. Naopak Skype je mimoriadne populárny i u nás okrem iného aj vďaka podpore mnohých platforiem.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť