Recenzia: Telefón HTC 7 Mozart s Windows Phone 7

HTC 7 Mozart je jedným z posledných smartfónov od taiwanskej firmy. Spoločnoť sa v posledných rokoch stala známou hlavne ako výrobca telefónov so systémom od Googlu. Mozart je však odlišný a jeden z hŕstky telefónov, ktorému v žilách prúdi Windows Phone 7, novinka od Microsoftu. Čo dokáže ponúknuť HTC 7 Mozart?

HTC 7 Mozart

*Prečítajte si aj kompletnú recenziu operačného systému Windows Phone 7 Balenie

Prvý dojem má veľký význam a HTC sa radí k firmám, ktoré si to, zdá sa, uvedomujú skoro v takej miere ako Apple. Škatuľa sa nesie v rovnakom štýle, ako reklamy na mobily a je pekná, i keď nie taká nápaditá ako balenie telefónu LG.

Tým, čo sa nachádza vnútri škatule sa Mozart radí k väčšine. Nezaobišli by sme sa bez nabíjačky do zástrčky, ktorá je v prípade tohto telefónu veľmi prenosná, a USB káblu pripájanému k nej.

HTC 7 Mozart

Ďalej sú prítomné slúchadlá pripájateľné cez štandardný tri a pol milimetrový jack. Na spodku škatule nájdete aj návod a malé cedéčko, ktoré ak vložíte do Macu, bude potrebný servis. Našťastie však vôbec nie je potrebné a všetok potrebný softvér si stiahnete veľmi jednoducho cez Mac App Store.

Apple používa od minulého roku v mobiloch unikátny malý formát SIM karty. Je možno škoda, že HTC, ktoré s ním súperí, a využíva štandardný formát, neponúka v balení redukciu aby uľahčilo prechod z iPhonu 4 na ich zariadenia. Pribalením malého plastu by firma neprerobila a majiteľov Apple zariadenia by si dozaista naklonila.

Dizajn

Pri príležitosti toho, že na planéte sa nachádza už sedem miliárd obyvateľov, vytvoril časopis National Geographic priemernú tvár. Keď výskumníci spriemerovali 190-tisíc fotografií, vznikol najtypickejší obličaj na svete. Keby sme spriemerovali sto najpopulárnejších smartfónov, výsledný produkt vybrúsili do dokonalosti a na záver si neodpustili jeden kuriózny dizajnový prvok, vznikol by HTC 7 Mozart. Toto však nie je nevýhoda, práve naopak, Mozart je veľmi pekný kúsok.

HTC 7 Mozart
HTC 7 Mozart

Samozrejme, ak chcete nevšedný mobil, asi pre vás vhodný nebude. Inak je však Mozart jeden z najkrajších mobilov vôbec, zatieňujúci svoju ostatnú konkurenciu s WP7. Kľudne by ste ho mohli porovnať aj s iPhonom a bez toho, aby ho príliš napodoboval, ako to napríklad robí Samsung so svojím modelom Galaxy S. Dizajn je veľmi čistý a logá a tlačidlá nepôsobia veľmi rušivým dojmom. Všetko sa sústredí na veľkú obrazovku, ktorá je samozrejme hlavná atrakcia.

Všetku svoju dizajnovú tvorivosť má telefón sústredenú na zadnej strane. Vizuálne je rozdelená na tri diely, horný plastový, kde sa nachádza fotoaparát s bleskom, stredný kovový (HTC toto nazýva unibody, keďže pokračuje bez predelu až dopredu). Spodný diel síce vyzerá rovnako ako horný, je však odnímateľný a pod ním sa skrýva batéria a SIM.

HTC 7 Mozart
HTC 7 Mozart

S rozmermi je telefón priemerný. S výškou 11,9 centimetra (o necelé štyri milimetre viac ako iPhone 4) a šírkou 6 centimetrov (necelé dva milimetre viac) sa do ruky zmestí hravo. Jeho hrúbka je necelých 12 milimetrov a aj keď toto číslo sa na papieri nemôže porovnávať s niektorými novými 9– alebo 10-milimetrovými telefónmi, v skutočnosti vás rozdiel trápiť nebude. Naopak váha, ktorá je 130 gramov, je v tejto kategórii jedna z najlepších aj na papieri a pocítite ju.

Napriek skvelému tvaru a akurátnym rozmerom sa však telefón nedrží najlepšie. Vďaka svojej šmykľavej kovovej zadnej strane vám môže celkom jednoducho vykĺznuť. Problém by určite vyriešil obal, ale je to škoda, keďže po estetickej stránke nie je čo zakrývať.

Tlačidlá a porty

Výrobcovia začali v poslednom čase s rozložením tlačidiel a vstupov celkom experimentovať. Na telefónoch môžete nájsť zapínacie tlačidlo na hornej strane, ale rovnako aj po bokoch, vstup na slúchadlá býva okrem toho aj na spodnej strane. Mozart sa aj v tomto však drží kvázi štandardov a až na jednu medzeru mi jeho tlačidlá a porty vyhovovali najviac spomedzi všetkých Android a WP7 telefónov, ktoré som mal zatiaľ možnosť vyskúšať.

Na hornej hrane vľavo sa nachádza tri a pol milimetrový jack rovnako ako na iPhone. Vpravo od neho je tlačidlo, ktorým sa telefón zamyká, vypína a zapína.

HTC 7 Mozart HTC 7 Mozart

Na ľavej hrane v spodnej časti sa nachádza vstup Micro USB, ktoré je dnes štandardom už pre všetky smartfóny s výnimkou iPhonu. Port je prístupný veľmi dobre, narozdiel od konkurencie nemá žiaden ťažko manipulovateľný kryt a je na dobrom mieste. Povyše vstupu sú na ľavej strane aj tlačidlá ovládajúce hlasitosť, ktoré sú najväčším ergonomickým problémom celého mobilu. Tlačidlá sú príliš nízko a zbytočne zaberajú veľmi veľa priestoru, ovládajú sa teda dosť zle.

Pravá hrana ponúka tlačidlo obsluhujúce fotoaparát, ktoré má, takisto ako na iných WP7 mobiloch, dve fázy. Pri prvom stlačení zaostrí, a až keď ho stlačíte úplne na doraz odfotí. Aj keď sa jedná na bežných fotoaparátoch o zaužívaný spôsob, pri malých tlačidlách mobilov mi tento štýl veľmi nevyhovuje. Stlačiť tlačidlo úplne na doraz je zväčša dosť ťažké a nie je ani také očividné, že to takto funguje.

HTC 7 Mozart

Tlačidlá na obsluhu systému sú tri — návrat, štart, vyhľadávanie — a sú tesne pod obrazovkou. Aj keď to nie sú hardvérové stláčateľné tlačidlá, ale iba dotykové, ktoré sú zväčša horšie, ich citlivosť je nastavená správne a teda sa používať dajú. Rátajte však s tým, že občas keď budete chcieť ťukať na obrazovku, klepnete aj na jedno z tlačidiel.

Displej

Telefónu dominuje dotyková obrazovka, ktorá meria v uhlopriečke 3,7 palca. Tak ako v prípade dizajnu a rozmiestnenia tlačidiel, aj tu sa jedná v ponuke od 3– po 4,3-palcové displeje o priemer. Ani toto však nie je na škodu, keďže tak ako sme konštatovali minule, uhlopriečka v rozmeroch 3,8 až 4 palca je pre bežného zákazníka asi najvhodnejšia.

HTC 7 Mozart

Rozlíšenie displeja je opäť štandardných 480 × 800, čo pri danej uhlopriečke znamená, že na jednom palci sa nachádza 252 bodov. Toto nie je také pôsobivé, ako hustota najnovšieho iPhonu, v porovnaní s počítačom a väčšinou mobilov je displej však stále veľmi detailný a viditeľné pixely nenájde tak ľahko.

Okrem adekvátnej veľkosti a dobrom rozlíšení však displej skôr zaostáva, i keď nie veľmi. HTC použilo S-LCD panel, ale sýtosť farieb ani hĺbka čiernej nie je taká dobrá ako na iPhone 4 alebo na telefónoch s jednou z mnohých variácii OLED displeja. Systém WP7 používa však žiarivé farby, a tak sa snaží z displeju dostať maximum.

HTC 7 Mozart

Medzery má telefón aj vo viditeľnosti displeja v prostredí s veľkým svetlom, teda napríklad v slnečnom svetle. Aj keď niečo uvidíte, viditeľnosť je aj na najvyššom jase horšia ako napríklad na iPhone.

Fotoaparát a video

Kým doteraz si Mozart vyberal strednú cestu, v kvalitách fotoaparátu hneď zaujme. Žiaľ, v realite taký dobrý ako na papieri nie je.

HTC 7 Mozart

Fotoaparát na telefóne má rozlíšenie 3264 × 2448 bodov, teda 8 megapixelov, v skutočnosti však z neho nevyjdú lepšie fotky ako z 5-megapixelového posledného iPhonu. Detailnosť jednoducho nezodpovedá 8-megapixelovému foťáku a farby, rovnako ako kontrast, by sa tiež mohli zlepšiť.

HTC 7 Mozart
HTC 7 Mozart

V zlých svetelných podmienkach sa mínusy prejavujú ešte silnejšie. Okrem toho, že fotky nie sú také živé, aké ponúka konkurencia, väčšina snímkov vyjde kvôli dlhej expozícii rozmazaných. Fotografie na druhej strane vďaka tomu sprevádza o niečo menší šum ako bežne. Našťastie, Mozart má aj slušný xenónový blesk, keď teda v tme fotíte na blízko, nemusí to byť také zlé. Blesk sa dá podľa potreby vypnúť a zapnúť, prípade nastaviť na automatický režim a nechať telefónu rozhodnúť sa samému.

HTC 7 Mozart

Fotoaparát sa obsluhuje trochu inak ako na telefónoch so systémom Apple a Google. Ako bolo uvedené vyššie, spúšť nie je tlačidlo na obrazovke, ale samostatný gombík na strane (toto je prítomné aj na niektorých Android telefónoch, ale nie je to pravidlom). Telefón nepreostruje automaticky a nevie zaostriť ani pri ťuknutí na konkrétny bod na obrazovke — zaostrenie sa vykoná stlačením tlačidla spúšte. Zaostriť na iný objekt ako ten, ktorý je práve v strede obrazovky sa tým pádom nedá, i keď to je potrebné len zriedka.

Systém však prináša aj jednu vlastnosť, ktorá sa nám veľmi páči. Pokiaľ na sekundu podržíte spúšť aj keď máte mobil zablokovaný, bleskovo sa naštartuje fotoaparát a vy môžete zachytiť prítomný moment. Opäť však aj tu je problém s tlačidlom, ktoré nie je úplne ideálne.

HTC 7 Mozart HTC 7 Mozart

Výrez z fotografie: Naľavo Mozart, napravo iPhone 4. Kliknite pre plnú veľkosť.

HTC 7 Mozart HTC 7 Mozart

V zlých svetelných podmienkach: Naľavo Mozart, napravo iPhone 4. Kliknite pre plnú veľkosť.

Video natáča Mozart v slušnom rozlíšení 1280 × 720 (720p) a aj keď medzi papierom a realitou je pri natáčaní menší rozdiel ako vo fotografii, stále nie je kvalita taká, akú ponúkajú niektoré mobily. Treba však uznať, že Mozart ju má zároveň lepšiu ako mnohé iné, ktoré tiež natáčajú v HD.

Všimli sme si však nepríjemnú skutočnosť — HTC má očividne s video softvérom problém. Aj keď počas natáčania nemôžete zaostrovať manuálne, telefón by mal vraj automaticky ostriť na stredný bod. V našom testovaní sa to však nedialo a ostalo vždy zaostrené rovnako počas celého videa. Recenzent zo serveru PhoneArena mal napríklad problém, že video počas celého trvania v nepravidelných intervaloch blikalo, ktorý sme však nepozorovali my.

Výkon, batéria, kapacita

Microsoft má na výrobcov telefónov so svojim systémom prísne nároky, aby sa uistil, že všade beží tak ako má. Nie je teda prekvapením, že aj HTC 7 Mozart má silný procesor a dostatok RAM.

Telefón je vybavený čipom Qualcomm Snapdragon (QSD8650) s taktom 1 GHz, teda presne rovnakým, aký má LG Optimus 7, ktorý sme testovali minule. Programy si ukladajú dočasné dáta do 512 MB pamäte RAM. Aj vďaka tomu, že softvér je moderný a veľmi dobre optimalizovaný, sa Mozart nezadrháva a všetky základné úkony zvláda rýchlo. Rovnako rýchle a hladké sú všetky animácie, ktoré sú charakteristickou črtou WP7. Slabá stránka je opäť asi len nie najlepšia rýchlosť načítavania aplikácii tretej strany.

HTC 7 Mozart

Trochu podpriemerná je batéria. Jej objem je 1300 mAh, čo je síce viac ako mobily pred pár rokmi, ale v porovnaní s iPhonom 4, Samsungom Galaxy S či LG Optimusom 7 je to o niečo menej. Vo výsledku má batéria asi o hodinu kratšiu výdrž ako Optimus a nabitá sa udrží približne 5,5 hodiny nepretržitého používania.

Mozart má dostačujúcu, ale na dnešné pomery už dosť podpriemernú kapacitu 8 GB. Zmestí sa doňho teda zhruba osemdesiat hudobných albumov alebo osem filmov, v prípade, že plánujete sťahovať aplikácie a hry, tak menej. Narozdiel od konkurencie, jeho kapacitu nemožno rozšíriť pamäťovou kartou. Pre ľudí, ktorí by chceli mať mobil plný videa a hudby teda dobrou voľbou zrejme nie je.

Softvér

HTC 7 Mozart je vybavený systémom Windows Phone 7, o ktorom si môžete prečítať v samostatnej recenzii. Jedná sa o systém veľmi prehľadný, celistvý a jednoduchý. Jeho grafika je úplne iná ako všetky doteraz dostupné systémy. Jeho nevýhodou je to, že keďže má len pár mesiacov, nemá ešte také možnosti a rovnako je obmedzený výber aplikácii tretích strán cez Windows Phone Marketplace, ktorý má k dnešnému dňu 12-tisíc dostupných programov.

Systém WP7, narozdiel od Androida od Googlu, nemôže výrobca hardvéru veľmi modifikovať, a Microsoft je ten, ktorý určuje čo má ako vyzerať. Prečítanie recenzie systému by vám teda malo stačiť na urobenie približného prehľadu, ako sa s Mozartom pracuje. Napriek tomu si však HTC našlo cestu, a v softvéri mobilu ponúka aj niečo vlastné.

Aj keď výzor systému nebolo možné zmeniť, ako to HTC robí na iných platformách, firma si pridala medzi témy jednu novú farbu — zelenú podľa loga, ktorá je aj predvoleným vizuálom. Taktiež do systému prepašovala vlastné zvonenia a pozadia. Ostatné zmeny sú však len vo forme vlastných aplikácií, ktorých HTC prináša šesť. Žiaľ sú to ale skôr programy do počtu, ako kúsky, ktoré by vás mali presvedčiť o kúpe práve tohto telefónu.

HTC 7 Mozart

Aplikácia, s ktorou sa firma najviac predvádza, a je o jej užitočnosti je presvedčená natoľko, že pre ňu vyhradila dvojité políčko na ploche, je HTC Hub. Ak poznáte domovskú obrazovku s veľkými hodinami z telefónov HTC z platformy Android, hub vám bude známy. Avšak na WP7, kde nemôže výrobca hardvéru zasahovať do výzoru domovskej obrazovky, bolo HTC nútené spracovať to isté ako samostatnú aplikáciu. Tým pádom však jej užitočnosť výrazne klesla. Veď kto by už len chcel zapínať samostatnú aplikáciu, aby sa pozrel na čas, ktorý vidí beztak. Aby ponúkal hub aj niečo navyše, HTC sa rozhodlo, že bude zobrazovať aj zoznam vybraných aplikácii z Marketplacu, to je však stále dosť málo.

Connection Setup sa spustí pri prvom štarte telefónu a aj keď by ste možno čakali, že sa bude jednať o sprievodcu, ktorý vás prevedie funkciami a pomôže vám nastaviť telefón, je to omyl. Jediné, čo aplikácia skutočne robí (v našich podmienkach), je, že umožní zvoliť operátora, ktorý by sa na inom mobile nastavil automaticky. Jej užitočnosť teda veľká nie je. HTC si to však nemyslí, keďže okrem toho, že sa spustí na začiatku, zaujíma aj miesto na prvej obrazovke. Výrobca ponúka ďalej vlastný program na nastavenie zvuku, ten je však skrytý na druhej ploche, tak ako by to po správnosti malo byť.

Na telefóne nájdete tiež aplikácie s jasnými názvami Converter a Stocks, ktoré robia presne to, čo by ste čakali, teda zabezpečujú premenu jednotiek a sledujú vývin ceny akciových trhov. Aj keď programy svoju funkciu spĺňajú, ich grafické prevedenie sa ani len trochu nesnaží zhodovať s výzorom WP7 a všetky prídavné aplikácie majú ikony ako z iPhonu alebo Androidu. Programy sa dokonca veľmi nepodobajú ani na seba navzájom, a aj keď grafika Stocks je ešte celkom v poriadku, i keď preplnené zbytočnými informáciami, Converter vyzerá prosto slabo.

HTC 7 Mozart

Posledným, a jednoznačne najlepším programom je Photo Enhancer. Aplikácia slúži, ako sa podľa názvu dá vyčítať, na upravovanie fotiek podľa prednastavených efektov. Aj keď ani tá nie je v jednotnom grafickom štýle WP7, zachovala si z neho aspoň jednoduchosť a je to najprehľadnejšia a najlepšia podobná aplikácia, akú sme na mobiloch videli.

Aj keď systém Windows Phone 7 sme recenzovali na konci minulého roka, za niekoľko mesiacov nebola vyriešená žiadna z nevýhod. Systém stále nevie po slovensky a má aj isté problémy fungovať v slovenskom prostredí — napríklad namiesto operátora O2 – SK zobrazoval názov O2 – SKyyyyyyy, nefunguje poriadne vyhľadávanie a Marketplace iba ak k nemu pristupujete cez nemeckú či britskú verziu.

Zhrnutie

HTC 7 Mozart

HTC 7 Mozart je kvalitne postavený telefón s veľmi pekným dizajnom, ktorý splní všetky potreby používateľa smartfónu. Zariadenie má veľmi dobrú veľkosť a váhu a jeho 3,7-palcová obrazovka je dobrá, aj keď nie skvelá. Tlačidlá, teda faktor, ktorý väčšina výrobcov v poslednom čase pokazí, sú na telefóne spracované relatívne dobre. Výnimkou sú tlačidla hlasitosti, ktoré sú príliš nízko a ovládajú sa neprirodzene. Batéria je slabá stránka, s výdržou približne 5,5 hodiny, no je to znesiteľné. Mozart má na dnešnú dobu dobrý výkon a RAM, kapacita úložnej pamäte je naopak podpriemer — iba 8 GB. Miesto nemôžete rozšíriť ani pamäťovou kartou.

Mozart poháňa Windows Phone 7, teda systém jednoducho ovládateľný, praktický a rýchly. Rovnako však aj nie taký rozvinutý, ako konkurenčné platformy. HTC k štandardnému systému pripája až šesť vlastných aplikácií, avšak len jedna z nich — Photo Enhancer — naozaj stojí za to. Pri kúpe telefónu treba rátať s tým, že systém stále neponúka slovenský jazyk, copy-paste či multitasking.

HTC 7 Mozart

Príjemným prekvapením, ktoré posúva telefón z pozície O.K. na pozíciu naozaj zaujímavého, je cena. Smartfón (zatiaľ) nie je zaradený v ponuke operátorov, na eshopoch a v špecializovaných obchodoch sa však predáva zhruba od 320 €. Toto je ani nie polovičná cena oproti iPhonu 4 (od 690 €) a tiež výrazne menej ako konkurenčné smartfóny rovnakej kategórie. Ak nie teda najlepší, môže si Mozart vyslúžiť aspoň titul najlepší na svoju cenu.

Prečítajte si aj kompletnú recenziu operačného systému Windows Phone 7

Foto: MacBlog

komentárov
  1. Ked MS zapracuje na tomto systeme bude naozaj konkurentom, zo zaciatku sa mi nepacil vzhlad ui, ale teraz by som ho ako sekundarny fon skusil :)

    0
    0
  2. Mam len ja alebo aj niekto iny citi ten neskutocny sarkazmuz z tejto “recenzie”??? Preco by som pre kristove rolety daval tolke peniaze za nieco tak hlupucke ako tento pseudo medzistupen ku colombo wife- a.k. Win 7 mobile? Za tie peniate mam solidny iphone 4 a tesim sa a smejem paskvilom a’la htc mozart… Poucte ma prosim, ak sim prehliadol jeho precuravacu feature proti tomuto shitu.

    0
    0
  3. mam na stole ip4 a htc hd a za tie prachy o kolko je htc lacnejsi mi to nestoji. Tolko malych nerodobkov robi jeden celok, ktory nech si pouzivaju sami

    0
    0
  4. Daniel: Ked sa posnazis a nevadi noseny, potom urcite. Vzdy lepsie ako akakolvek andro-hatlanina… viem o com hovorim, mam htc desire, ked som ho kupoval ocakaval som masivnejsi nastup minimalne na urovni apps, ale teraz po roku hlasim “navrat Somersbyho”. Myslim ze cely problem androidu je nestastny pomaly java sandbox, ktory sice dokaze pracovat s nativnym c++ NDK, ale robit v tejto dvojke je utrpenie – ako zalepit defekt zuvackou. Preto su apps velmi jednoduche, nenas*ru ale ani nepotesia a daleko zaostavaju za iPhone…

    0
    0
  5. Ja som mal HTC HD2. Bol to pre mňa super mobil. Ale po čase si človek všimne že technické parametre nie sú všetko a kde všade stroj zaostáva. Proste čo sa týka dotykových zariadení bude pre mňa Apple No1. Po iných dotykovkách siahnem možno z nudy :D

    0
    0
  6. Danielko: da sa to, sleduj socialne inzeraty. Moj pripad to neni, coskoro budem mat iphone 4 od sk operatora. Nic to nemeni na tom, ze neni vsetko zlato co sa snazi blistat…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.