Recenzia: iOS 5 na iPhone

Spoločnosť Apple už dnes uvoľní najnovšiu verziu operačného systému iOS, tentokrát s číslom päť. Až doposiaľ sa firma z držala zvyku, že novú celočíselnú verziu svojho mobilného systému vypúšťal vždy v júni alebo júli. Teraz ale porušil pravidlo a na nový softvér si museli používatelia počkať od verzie 4.0 až 16 mesiacov.

Stálo to ale za to, lebo nový iOS prináša na jeden update enormné množstvo vylepšení. Lepšie upozornenia s Centrom hlásení, SMS-ky zadarmo cez iMessage, rýchle pripomienky vďaka novej aplikácií, funkcia úpravy fotiek priamo na iPhone, viacero možností pri fotení a ešte mnohé ďalšie. Pre mnohých bude ale možno najdôležitejšie to, že iOS zariadenia získali so systémom iOS 5 konečne nezávislosť na počítači. K plnohodnotnému používaniu ho nemusíte pripojiť ani raz.

V nasledujúcich riadkoch sa podrobne pozrieme na všetky vylepšenia, ktoré prináša iOS 5 pre iPhone a iPod touch.

## Safari:

V roku 2006 určite mnohí dúfali v budúcnosť, keď nebude pristupovanie na internet z mobilu nič zvláštne. Málokto asi tušil, ako presne to bude vyzerať. Dnes je prehliadanie webu skutočne jednou z najviac využívanou funkciou telefónu a aj webový prehliadač na vreckovom zariadení sa tak musí neustále rozvíjať. V každej novej verzií získa iPhonové Safari jednu-dve funkcie naviac. Tohtoročné vylepšenia sú zrejme najvýznamnejšie.

Čítačka (Reader)

Prvou novinkou je Reader, v slovenskej verzii systému Čítačka. Ak vám funkcia nie je známa z počítačovej verzie Safari, jej hlavným účelom je pretvorenie webovej stránky tak, aby sa čítala čo najjednoduchšie. Kliknete na tlačidlo a všetky reklamy, panely, komentáre, navigačné prvky a iné rušivé elementy zmiznú a zjaví sa len text článku v peknom pätkovom písme, samozrejme s príslušnými obrázkami.

A aký je Reader na iPhone? Výborný. Kým na veľkej obrazovke počítača je málokedy problémom čítať text v pôvodnom dizajne, na telefóne sa to stáva celkom často. A tým pádom som na iPhone aj celkom často ťukal na tlačidlo Reader. Čítačka zvlášť poteší, keď sa snažíte čítať stránku s veľmi malým písmom.

Negatívom, ktoré platí aj pre Safari na počítači, ale uvedomíte si ho hlavne pri použití mobile je, že do Čítačky sa môžete prepnúť len vtedy, keď je stránka kompletne načítaná. Ten, kto často surfuje z pomalého mobilného pripojenia vie, že kým sa načíta pozadie stránky a všetky obrázky, hocikedy má prečítanú už prvú tretinu textu. Nerátajte teda s tým, že Reader bude dostupný hneď.

Apple sa ale snažil tento problém zredukovať aspoň tým, že horný panel — kde sa aj tlačidlo Čítačka nachádza — zostane po načítaní stránky viditeľný ešte dve sekundy, a až potom sa skryje. Aj keď ste už v polovici textu, nemusíte opäť skrolovať hore, aby ste Čítačku aktivovali. Beda vám, ak to za tie dve sekundy nestihnete, skrolovaniu sa nevyhnete.

Reading list

Ďalším vylepšením je Reading list alebo „zoznam Na prečítanie“. Do neho si môžete pridávať zaujímavé články, na ktoré narazíte počas browsovania, ale nemáte si ich čas prečítať. Pomocou iCloudu sú tieto články synchronizované medzi vašim telefónom a počítačom, takže si môžete článok označiť „Na prečítanie“ na jednom zariadení a prečítať na druhom.

Povedomé? Áno, na presne rovnaký účel už jestvujú minimálne dve iPhone aplikácie, Instapaper a ReadItLater. Keď som prvýkrát o Reading liste počul, myslel som, že funguje veľmi podobne ako tieto, Apple ma ale vyviedol z omylu. Zabudovaná funkcia totiž stránky nesťahuje a neukladá do lokálnej pamäte — po ťuknutí na článok sa musí celý načítať z webu. Reading list teda oveľa viac pripomína záložky, ako sofistikovanejšiu službu na ukladanie článkov. Jediné, čo oproti záložkám dokáže naviac, je to, že rozlišuje, či ste nejaký text už prečítali — lepšie podvedané otvorili, nemusíte ho dočítať dokonca —, alebo nie. Nespoliehajte sa teda, že články z Reading listu si budete čítať v lietadle alebo na inom mieste bez signálu.

V mojom prípade tak zoznam Na prečítanie Instapaper, kotrý som používal už dlhšie, nenahradil. Verím však, že pre milióny ľudí, ktorým stačí základná funkcionalita a nad dedikovanou aplikáciou na čítanie sa nikdy nezamýšľali, bude stačiť aj Reading list a nájdú v ňom úžitok.

iOS5 screenshot iOS5 screenshot

Fotoaparát a Fotky

Vždy keď Apple vydá nový telefón, môžete si byť istí, že bude mať o triedu kvalitnejší fotoaparát. Ten v iPhone 4S má až 8 megapixelov a kvalitu jeho snímok si recenzenti veľmi pochvaľujú. Aj keď ale neplánujete zakúpenie nového zariadenie, Apple pre vás prichystal v novom iOS-e viacero možností, ktoré by vám mali umožniť fotiť lepšie a tiež vám pomôcť aj s následnou úpravu fotografií.

Spustenie zo zamknutej obrazovky

Jedna z najčastejších sťažností používateľov je voči rýchlosti spustenia fotoaparátu na mobile. Ak sa vám naskytne zaujímavý pohľad, kým stihnete telefón vytiahnuť z vrecka a naštartovať fotoaparát, často už aj pominie. Telefóny s Windows Phone 7 problém vyriešili veľmi zaujímavým spôsobom — ak podržíte vyhradené hardvérové tlačidlo spúšte, aj keď je telefón zamknutý, spustí sa bleskovo aplikácia fotoaparátu a môžete cvakať. iPhone nemá tlačidlo pre spúšť, ale Apple umožnil s novým systémom spustiť fotoaparát priamo zo zamknutej obrazovky, lockscreenu. Keď na zamknutom telefóne dvakrát ťuknete do tlačidla pre návrat, okrem ovládania hudby na obrazovke pribudne aj gombík pre rýchle spustenie foťáku. Ťuknete naň a môžete ihneď robiť snímky.

Veľkou výhodou je, že k takémuto spusteniu foťáku nepotrebujete zadať heslo, ak nejaké na iPhone máte (telefón v takom prípade neumožní prístup do iných aplikácií). Na druhej strane, ak heslo nemáte, dvojité stlačenie home, a ťuknutie do tlačidla pre fotoaparát nie je o toľko rýchlejšie ako jedno stlačenie, prejdenie prstom po obrazovke a ťuknutie na ikonu aplikácie fotoaparát. Trochu ma sklamalo, že celková sa nezepšila, práve naopak. Kým v minulej verzii systému iOS sa falošná clona foaparátu na mojom iPhone 4 otvorila 1,7 sekundy po ťuknutí na ikonku, na verzii 5 mu to trvá 2,3 sekúnd.

Mriežka

Nezlepšil sa ale len prístup k fotoaparátu, ale aj jeho funkcionalita. Pribudla možnosť zobraziť kompozičnú mriežku 3×3, známu zo „skutočných“ fotoaparátov. Aby Apple príliš nekomplikoval prostredie, rozhodol sa túto možnosť spolu s voľbou HDR schovať pod nové tlačidlo „Možnosti“. Výsledný efekt bol však možno skôr opačný, keď používateľ tieto Možnosti otvorí, pozerá sa na neho rozhranie, ktoré by kľudne mohlo byť v systéme Android.

Volumesnap

O pár riadkov vyššie sme písali, že iPhonu chýba hardvérové tlačidlo spúšte. Aj toto bola jedna z častých výčitiek používateľov, Apple sa preto rozhodol im vyhovieť. Miesto toho, že by na nový telefón pridal nový gombík, využil radšej tlačidlo, ktoré je na všetkých iPhonoch — fotiť umožnil tlačidlom hlasitosti. Netreba nič nastavovať, len telefón otočiť zvisle, stlačíe tlačidlo pre pridávanie hlasitosti a fotka je na svete.

Funkcia má pár múch. Napríklad keď je telefón natočený tak, aby ste spúšť mohli stlačiť, je objektív v ľavom dolnom rohu a keď si nedáte pozor, veľmi ľahko ho zakryjete rukou. Napriek tomu je ale funkcia veľmi dobrá a krátko po inštalácii nového iOS-u som fotil pomocou nej vo väčšine prípadov. Tlačidlom hlasitosti môžete okrem vyhotovenia fotografie aj začať a skončiť nahrávanie videa.

Ovládanie

Systému sa dotkli aj ďalšie zmeny v ovládaní. Tak napríklad, priblíženie pri fotení sa už viac neovláda cez posuvník v spodej časti obrazovky, ale dvoma prstami rovnako ako v ostatných aplikáciách. Zmena je dvojsečný meč. Apple touto zmenou urobil krok ku zjednoteniu a jednoduchosti, ale zároveň trochu zmiatol tých, ktorí iPhone majú už dlhšiu dobu a sú zvyknutí na ňom zoomovať iným spôsobom.

Zmenil sa aj spôsob, akým môžete z aplikácie fotoaparát zobraziť poslednú odfotenú snímku. Ťuknutie do ľavého dolného rohu stále funguje. Okrem toho môžete ale aj položiť prst do ľavej časti obrazovky a potiahuť ho doprava. Toto považujem za jednoznačné plus. Gestá sú vždy lepšie ako snažiť sa trafiť do tlačidla na obrazoke.

Editácia fotiek

Na záver pribudla aj možnosť editácie už odfotených obrázkov. V aplikácii fotky máte okrem volieb poslať a vymazať aj možnosť snímku ju upraviť. Možnosti úprav sú veľmi jednoduché. Obrázok môžete orezať, otočiť alebo vykonať automatické odstránenie červených očí — aj keď tie som nevidel na žiadnej fotke z iPhonu. Posledná funkcia je jednoduchá farebná úprava tzv. autovylepšenie, ekvivalent Enhance v iPhoto.

Nič viac nič menej, a tak je to, myslím si, správne. Človek nepotrebuje mať vo vrecku Photoshop, ktorý nevie ovládať, ale nástroj, ktorý mu umožní urobiť pár najdôležitejších úprav aj bez počítača. Funkcie, ktoré Apple zabudoval do systému iOS 5 sú presne tým. Pre mnohých tak môžu predstaviť dobrú alternatívu k oveľa komplexnejším aplikáciám tretej strany.

iOS5 screenshot iOS5 screenshot

Pripomienky

V systéme iOS 5 vás privíta aj nová aplikácia, Pripomienky. Na prvý pohľad sa to môže zdať ďalší program trochu zbytočný, veď upozornenia sa dajú nastavovať aj cez Kalendár. Nastaviť si pripomienku v komplexnom programe je však dosť zložité a mnohých, vrátane mňa, to odradzovalo až do tej miery, že funkciu vôbec nepoužívali a radšej sa spoľahli aplikáciu tretej strany.

Aplikácia Pripomienky je o poznanie jednoduchšia, aj keď je vidieť, že ani v tomto prípade nie je jej cieľom čo najrýchlejšie pridávanie pripomienok. Skôr ako pripomienkovač by sa program dal opísať slovným spojením „pokročilý to-do manažér“. Vytvorenie jednoduchej úlohy, ktorá sa nepripomína, iba na vás vyčkáva v aplikácií, je blesková. Horšie je to, ak chcete nastaviť, aby vás program na úlohu aj upozornil. Najprv na ňu treba ťuknúť, potom klepnúť na voľbu pripomenúť, zvoliť možnosť „Dňa“, ťuknúť na políčko s časom a dátumom, na troch kolesách vybrať požadovaný termín a schváliť výber.

Pripomienky na základe miesta

To, že pridanie pripomienky je trochu kostrbatejšie, vyvažuje možnosť nastaviť pripomenutie podľa miesta. V praxi to funguje tak, že vám upozornenie „kúp rožky“ zapípade presne vtedy, keď vstúpite do obchodu, alebo pripomienka „nezabudni po ceste vyzdvihnúť syna“, keď budete odchádzať z práce. Keď som sa prvýkrát o možnosti dopočul, bol som nadšený, a nadšenie ostalo aj keď som ju vyskúšal. Fungovala na sto percent a to sa tak často nestávi.

Funkcia je naozaj veľmi praktická. Človek mnohokrát nastaví upozornenie na čas, kedy si myslí, že niekde bude. Potom sa ale v daný čas na danom mieste nenachádza a tak pripomienku jednoducho zatvorí a už si na ňu nespomenie. Nová funkcia zabudovaná v systéme tento problém rieši.

Trochu problém je s výberom miesta, na ktoré zareaguje telefón pri príchode alebo odchode. Aj keď aktuálnu polohu vybrať môžete, ulicu, alebo iné miesto záujmu nezadáte. Všetky adresy, s ktorými chcete v aplikácií pracovať, musíte mať priradené k nejakému kontaktu: práca, doma, škola, dokonca aj obchod. Toto predstavuje celkom veľký problém a aj keď pokročilí používatelia sa s tým zrejme nejako vysporiadajú, nováčikov to celkom ľahko odradí od toho, aby si skvelú funkciu osvojili naplno.

iOS5 screenshot iOS5 screenshot

iMessage

iOS5 screenshot

Aj keď sa iMessage líši od starých známych SMS-iek len farbou bublinky, časom sa môže funkcia ukázať ako jedna z najpraktickej­ších, akú Apple v roku 2011 do ich mobiov pridal. Princíp je jednoduchý — SMS stojí u našich operátorov zhruba šesť centov, dáta v rovnakom objeme tisícnásobne menej. Napriek tomu ak niekoho potrebujete čo najrýchlejšie zastihnúť, email mu nepošlete.

iMessage spája výhody oboch. Keď pošlete SMS inému používateľovi, a ten má iOS 5 a je zároveň pripojený, pošle sa mu správa cez internet. Príjemcovi text alebo obrázok pristane tiež do aplikácie Správy, odlišuje sa len modrou farbou bublinky. Ak chcete odoslať iMessage, nepredstavuje to teda ani žiadne trápenie naviac, ani žiadne riziko, že správa nedorazí.

Jediné, čo treba, je ku každému konktaktu, s ktorým si chcete cez službu písať, najprv pridať jeho Apple ID. On musí byť samozrejme v rovnakom Apple ID prihlásený aj na telefóne. Iné podobné služby fungujú na báze telefónneho čísla, čo je jednoduchšie, na druhej strane, riešenie od Apple je prístupnejšie a čoskoro bude na všetkých iPhonoch. Aj keď kamarátom s Androidom asi nikdy zadarmo SMS-kovať nebudeme, aj toto stačí, aby sme každý mesiac ušetrili nejaké tie centy alebo eurá.

Lepšie notifikácie

Apple pripravil v systéme iOS 5 aj vylepšené notifikácie. Novinku označuje názvom Notification center, po slovensky Centrum hlásení. V skutočnosti je však nové Centrum len jedno z troch vylepšení, ktoré sa dotkli systému upozornení a možno tá najmenej podstatná.

Upozornenia na zamknutej obrazovky

Hlásenia na zamknutej obrazovke prezentoval iOS už od celkom prvej verzie. Až doteraz ale vždy zobrazoval len posledné upozornenie. Keď vám teda počas premietania filmu v kine napísalo päť ľudí SMS, videli ste len tú poslednú. S touto nepríjemnosťou sa Apple v novej verzii vysporiadal.

Keď sa pozriete na zamknutý telefón, vidíte všetky notifikácie, ktoré vám prišli, odkedy ste mobil naposledy používali. Zoradené sú pod sebou na zamknutej obrazovke a ak ich je viac ako sa zmestí, môžete medzi nimi aj skrolovať. Ba čo viac, keď prejdete prstom zľava do prava po určitom hlásení — podobne ako pri odomykaní iPhonu —, otvorí sa korešpondujúca aplikácia.

Apple upravil aj grafické prevedenie samostatnej notifikácie na zamknutej obrazovku. Klasické modré vyskakovacie okno nahradilo čierne, ktoré do čierneho vizuálu lockscreenu pristane viac.

Bannery, nastaviteľné upozornenia a emaily

Okrem toho Apple v novom systéme používateľovi ponúka aj celkom nový spôsob notifikácií počas používania, banner. Ten sa zjaví na samom vrchu obrazovky a zase po chvíli zmizne. Narozdiel od klasického modrého vyskakovacieho okna banner odíde sám od seba, nemusíte nič potvrdiť. Nevyruší vás teda pri písaní, sledovaní filmu, alebo hraní hry a zareagujete naň len ak chcete. Spôsob, ktorý sa nedomáha zbytočne pozornosti, je výborný a veľmi som si ho za dobu používania obľúbil.

Používateľ má, samozrejme, nadďalej aj možnosť klasického upozornenia vo vyskakovacom okne. V Nastaveniach v sekcii Hlásenia si aplikácie môžete nastaviť dna jeden z troch variantov: klasické vyskakovacie okno, baner alebo úplne bez upozornení. Pre každý jeden program — zabudovaný či z App Storu — si môžete vybrať inú preferenciu a ten potom bude na seba pútať pozornosť vždy týmto spôsobom. Napríklad pre SMS správy si môžete nechať pôvodný spôsb vyskakovacieho okna a pre upozornenia z Twitteru a Facebooku nerušivý štýl banneru. Zvoliť spôsob sa nedá len pre základné systémové hlásenia, napríklad o nedostupnosti siete. V mieste so slabým signálom teda budete pri používaní naďalej musieť upozornenie o strate signálu odkliknúť.

Mnohých určite poteší správa, že systém dokáže konečne natívne upozrniť aj na prijaté emaily. Túto možnosť som ale mal po upgrade na iOS 5 a obnovení starých dát vypnuté, takže som si ich musel nájsť a zapnúť v Nastaveniach. Vo vašom prípade to môže byť podobné.

Nový systém, ktorý ponúka trojo spôsobov sa môže zdať sprvu trochu zložitý. Ku každej jednej aplikácií si používateľ okrem spôsobu upozornenia nastavuje aj poradie a ďalšie podrobnosti. Takéto detailné nastavenia Apple doteraz väčšinou neumožňoval a museli sme sa spoľahnúť na to, čo za vás vybrali inžinieri. Text, aký práve čítate vy, som ja možnosť čítať nemal, a tak nebudem tajiť, že mi systém upozornení na začiatku nebol úplne jasný a až po pár týždňoch som ho kompletne preskúmal. Benefity sú ale nepochybne veľké.

Centrum hlásení

Tretím vylepšením je samotné Centrum hlásení, paleta, ktorú vysúvate z vrchu obrazovky. Kdekoĺvek v iOS-e sa nachádzate, stačí položiť prst na horný statusový panel a potiahnuť dole, vysunie sa okienko, ktoré ponúka pekný prehľad všetkých posledných hlásení.

Tejto funkcie, ktorú ponúka systém Android už dlhšiu dobu, sa používatelia platformy iOS celkom hlasne dožadovali. Aj ja som patril medzi tých, čo pred prezentáciou WWDC dúfali, že Apple niečo podobné predstaví. Až praxou som ale zistil, že paletu som nepotreboval až tak často, ako som si myslel, a v reálnom používaní som Centrum hlásení vysúval len veľmi zriedka.

Paleta ponúka okrem hlásení aj widgety — aktuálne počasie a stav trhov akcíí. Pokiaľ nejaký z nich nepotrebujete, žiadny problém, veľmi ľahko sa dajú cez Nastavenia skryť. Ďalšie widgety v Centre hlásení ale chýbajú a to je škoda. Bolo by napríklad oveľa praktickejšie, ak by sa ovládanie prehrávanej hudby nachádzalo tu a nie v multitaskin­g docku.

Aj keď som Centrum hlásení otvoril len párkrát do mesiaca, musím uznať, že vtedy, keď som ho potreboval, bolo veľmi dobré, že v systéme niečo podobné bolo. Možno je to len sila zvyku. V každom prípade sú ale všetky vylepšenia týkajúce sa hlásení po sčítení naozaj praktické.

iOS5 screenshot iOS5 screenshot iOS5 screenshot iOS5 screenshot iOS5 screenshot

Bez káblov: iCloud, OTA updaty

iPhone bol vždy periféria. Bez úvodného pripojenia k počítaču ste sa nedostali ani na domovskú obrazovku a v prípade, že ste ho nezapájali aj naďalej pravidelne, nemohli ste ho využívať plnohodnotne ani aktualizovať systém. S novou verziou iOS 5 sú temné časy minulosťou. Cez vzduch zosynchronizujete úple všetko, dokonca môžete zariadenie aj updatnúť na nový systém.

Prvé spustenie

Keď telefón prvýkrát spustíte, už vás neprivíta s hláškou „prosím, pripojte k iTunes“ ale vyzve vás, aby ste prešli prstom po obrazovke a pristúpili k nastaveniu. Vzápätí sa spustí podrobný sprievodca, pomocou ktorého nastavíte všetko nevyhnutné, ako napríklad jazyk. Telefón ma veľmi príjemne prekvapil a — pravdepodobne podľa operátora — rozpoznal v akej som krajine a hneď mi ponúkol slovenčinu.

So sprievodcom môžete telefón nastaviť ako nový kus, alebo obnoviť zo zálohy — a to buď z iTunes, alebo aj cez iCloudový server.

iCloud

Áno, na novú službu iCloud môžete svoj telefón pravidelne zálohovať a potom v prípade potreby obnoviť. Všetko, samozrejme, cez internet. iCloud, ktorý vychádza z MobileMe, je teraz zadarmo a ponúka aj viac možností synchronizácie. Emaily, kontakty, kalendáre, záložky a poznámky dopĺňajú pripomienky, fotografie a dokumenty z aplikácií tretích strán. A, samozrejme, spomínaná kompletná záloha mobilného telefónu.

Apple ale myslel aj na to, aby veľmi nepotrápil batériu. Zálohy prebiehajú len vtedy, keď je zariadenie pripojené na elektrickú sieť a má prístup na WiFi.

WiFi synchronizácia s iTunes

Prakticky jediné, čo sa cez iCloud štandardne nesynchronizuje, je hudba a videá, pretože tie sú pravdepodobne príliš veľké. Aj tie ale teraz môžete dostať do telefónu aj bez kábla. Stačí v Nastaveniach povoliť možnosť WiFi synchronizácie s iTunes. Ak bude telefón na tej istej bezdrôtovej sieti ako počítač, a zároveň na nabíjačke — opäť pravdepodbne aby neutrpela batéria — dáta sa začnú kopírovať na zariadenie.

Over the air aktualizácie

Aj keď by ste všetky médiá dokázali nahrať na iPhone cez vzduch, neznamenalo by to úplnú nezávislosť od kábla, pokiaľ by ste museli telefón pripájať k iTunes čo i len kvôli jednotlivým aktualizáciám systému. Americká firma si však dala pozor aj na tento aspekt a telefón s novým systémom už môžete aktualizovať aj cez internet, bez pripojenia na počítač. Vychytávka je majiteľom Android telefónov známa už dlhšiu dobu.

Implementácia sa Applu podarila celkom bez chýb. Prinajmenšom v posledných testovacích verziách boli over the air aktualizácie bezproblémové. Balík sa z internetu stiahol rýchlo a rovnako rýchlo prebehla aj samotná inštalácia. Softvér vám odporúči, aby ste pri aktualizácii mali pripojený iPhone na nabíjačku, ale ak je kapacita batérie dostatočná, nie je to nevyhnutné. Pri mojom teste sa pri kompletnom procese aktualizácie, od začiatku sťahovania až po dokončenie inštalácie, z batérie odpočítali len štyri percentá kapacity, čo je naozaj veľmi dobrý výkon.

iOS5 screenshot iOS5 screenshot iOS5 screenshot iOS5 screenshot

Twitter integrácia

iOS5 screenshot

Jedna z menej viditeľných funkcií nového systému je prepojenie na sociálnu sieť Twitter. Ak sieť nevyužívate, nebojte sa, žiadna aplikácia s modrým vtáčikom na ploche zavadzať nebude. Na sociálnu sieť pristupujete len z už známych aplikácií. Ako prvé sa musíte v Nastaveniach prihlásiť do svojho účtu. Zdieľať obsah môžete z viacerých zabudovaných aplikácií.

Našli ste zaujímavú stránku na webe? V Safri kliknete na stredové tlačidlo a vyberiete Tweet. Odkaz môžete potom v 120 znakoch okomentovať a odoslať (20 zaberá skrátená URL, 140 je maximum pre Twitter). Rovnako sa môžete pochváliť odfoteným obrázkom. Okrem, Twitteru, samozrejme ostali aj staré možnosti zdieľania fotografií cez email alebo MMS. Sharovať sa dá aj video v aplikácií YouTube alebo určitá poloha z programu Mapy.

Za seba môžem povedať, že aj keď v tweetovanie obrázkov je cez aplikáciu Fotky veľmi pohodlné, iné možnosti som nevyužil. Tiež je nutné pripomenúť, že v slovenských podmienkach by používatelia asi viac ocenili integráciu so sociálnou sieťou Facebook, a tých, ktorí používajú Twitter veľa nie je. Na druhej strane, jej používatelia zvyknú byť technologickí nadšenci a tak sa cieľové skupiny celkom dobre prelínajú.

Mail

iOS5 screenshot

Nové funkcie v emailovej aplikácií rozhodne nie sú hlavným marketingovým ťahúňom, no to neznamená, že nie sú veľmi príjemné.

Program umožňuje teraz základné formátovanie textu: písať môžete v tučnom reze (bold), kurzíve (italic) alebo podčiarkutom písme. Formátovanie je trochu zložité, na text treba dvakrát poklepať, akoby ste ho chceli skopírovať, a potom vybrať vyhovujúcu možnosť. Na malej obrazovke by sa ale lepšie riešenie asi hľadalo veľmi ťažko a toto účel celkom spĺňa.

Ďalšou novinkou je, že sa dá nastaviť odsadenie textu správy. Dôležitú správu si môžete v novom systéme tiež konečne poznačiť vlajkou. Tá istá správa bude potom ozačená aj na počítači, ak máte ten istý email nastavaný aj tam.

App Store

Táto zmena nie je celkom previazaná s novým systémom, a Apple ju uviedol už pred pár týždňami, používatelia si ju zrejme budú spájať a tak by sa o nej patrilo napísať. Kalifornská firma App Store updatovala tak, že keď si stiahnete aplikáciu na počítači, automaticky, bez akéhokoľvek pripojenia, sa vám nainštauje aj na telefón. Ak máte tablet a telefón prihlásený na jednom účte, platí to samozrejme aj medzi nimi.

Kiosk

Digitálne vydania novín a časopisov vám chce Apple organizovať v programe Kiosk, v anglickej verzii Newsstand. Nejedná sa tak celkom o aplikáciu, ale skôr o špecializovaný priečinok, kde sú uložené aplikácie jednotlivých publikácií. S novou verziou systému sa tiež nové čísla stiahnu vždy automaticky a tak by vás mal v telefón čakať vždy nový obsah.

Žiaľ, funkcia v testovacích a ani Gold Master verzii veľmi nefungovala, prinajmenšom v slovenských podmienkach. Po otvorení priečinku je používateľ oboznámený, že „noviny a časopisy môže sťahovať z App Store“, na tlačidlo Store v rohu sa ale ťuknúť nedá. Obsah, ktorý by sa uložil do Kiosku sa nám nepodarilo nájsť ani inou cestou (čo nemusí znamenať, že sa to nedá). Z tohto dôvodu sme Kiosk nemohli podrobnejšie otestovať.

Jedno špecifikum však platí pre Kiosk už teraz. Keďže je to v podstate priečinok, nedá sa vložiť do inej zložky, a keďže je štadardný program, nedá sa ani zmazať. V prípade, že sa ho rozhodnete nepoužívať, ho teda spoločne s aplikáciami Akcie, Kompas, iTuns a Game Center odpratať do vyhradenej zložky, maximálne na poslednú plochu.

Resumé

Keď Apple predstavil prvú verziu softvéru na iPhone, systém bol stelesnením jednoduchosti ale aj obmedzenosti. Každým rokom firma dopĺňala čo najviac funkcií, čím sa platforma stávala čoraz schopnejšia, ale spolu s tým sa bolo zároveň čoraz ťažšie naučiť sa pracovať so všetkými možnosťami a zvyšuje sa aj celková komplexnosť.

To isté platí aj o novom systéme iOS 5. Nové funkcie sú rozhodné výborné. Najviac som ocenil zlepšený systém notifikácií, Čítačku v Safari, iMessage, volumesnap a OTA aktualizácie. Až natoľko, že by som si bez nich asi už ťažko vedel predstaviť používanie iPhonu. Niektoré zložité nastavenia ale, naopak, predstavovali tú tienistú stránku aktualizácie.

Článok výchádza z týždenného intenzívneho testovania verzie Gold Master, dostupnej pre vývojárov, ktorá je úplne zhodná s dnes vypustenou 5.0. Predtým autor dva mesiace používal betaverzie iOS 5. Chyby systému, ktoré sa nachádzali v testovacích verziách, ale do vypustenia Gold Master verzie boli odstránené, v texte nie sú uvedené.

komentárov
  1. zaujíma ma či už aj aktualizácia na iOS 5 bude bez kábla alebo tu ešte budeme musieť použiť kábel a až na ďalšie updaty to bude platiť

    0
    0
  2. No .. Mne OTA nefunguje. Ked na to v nastaveniach kliknem, vyhodi hlasu ze sa vyskytla chyba. A wifi sync tiež nejde, hodi mi error -50 a nesyncuje.

    0
    0
  3. dik za recenziu. Z textu mi ale nie je jasnych zopar veci:
    1. imessage. Zadarmo spravy sa posielaju len medzi prihlasenymi uzivatelmi k svojmu aplle uctu. Ako to v rpaxi funguje? Ved ked sa prihlasim k apple uctu tak ma to po par minutach logoutne. Nie? Ako si mam overit ze druha strana je prihlasena k apple uctu? Da sa to dopredu? Alebo to zistim az ked odoslem spravu a podla toho ci zmodra tak sa dozviem ci za to platim alebo nie?
    2. synchronizacia. Pisete ze videa a pesnicky sa synchronizuju len v ramci jednej wifiny. Znamena to, ze stiahnem na iphone pesnicku. A teraz ked je moj ipad polozeny na stolicke a uspaty no prihlaseny v tej istej wi fine ta hned na pozadi sa mu zacne stahovat pesnicka? Alebo az ked ho unloknem? Alebo az ked ho unlocknem tak sa ma spyta ci chcem stiahnut danu peniscku? (alebo je to bez pytania?)
    3. ked odfotim vonku mimo wifiny fotku. Automaticky bez opytania mi ju zacne uploadovat cez edge/3g do iclodu a doma mi zacne tahat tu foto do ipadu? Alebo sa ma opyta ci to chcem uploadnut? alebo pocka kym budem na wifine? tieto detaily nikde nie su vysvetlene

    0
    0
  4. Mna by zaujimalo, ci napr iMessage pokial druha strana nie je pripojena na internete posle spravu ako SMS, alebo ako sa zachova ?

    Dalsia otazka k automatickej synchronizacii APP store. Je mozne si nastavit, ktore APP sa na ktore zariadenie maju synchronizovat ? Lebo ked mam napr iPhone 32GB a iPad 16GB asi tazko bude mozne vsetky stiahnute aplikacie synchronizovat na obe zariadenia :-)

    0
    0
  5. Mike, lenze pokial nemam mobilny internet, ani wifi pocas jazdy mozem zabudnut ze mi cez GPS pojdu pripomienky- tym padom su zbytocne

    0
    0
  6. Moc pěkný článek. Díky za něj.

    Pozn.: připomínky v závislosti na místě byly nejsou přístupné na iPhone 3GS (ověřeno na iOS5 GM)

    0
    0
  7. Vsade sa pise o 10 rano miestneho casu v cupertine, tak ako ios3 a ios4, takze je realne ze to bude aj teraz tak. tzn 19 pm u nas.

    0
    0
  8. pre mna je hlavnou vyhodou to fotenie, ze je lepsie pristupne aj ze sa da fotit tlacidlom, aj otocenie to som neraz potreboval, pripomienky mi chybali uz zo dva roky tak aj tie budu fajn, a konecne sa zbavim otravneho itunes :D a na toto sa najviac tesim, ak nieco stiahnem v praci doma mi to samo stiahne je to tak fajn nakolko mam doma slabsie pripojenie, tak ked dam appstore je problem aktualizovat a podobne

    0
    0
  9. Pokial mam na ipade 2 a iphone 4 ulozenu sshs zalohu a teraz updatnem na ios5, je mozny prechod naspat na ios4(downgrade)? Dakujem

    0
    0
  10. iMessages: Myslím, že není třeba vždy kontaktu přiřadit ID. Stačí, když má kontakt své tel. č. v adresáři v kolonce iPhone; pak místo sms jde imessage i bez ID.

    0
    0
  11. Joooj ten casovi posun ma ubija od rana sledujem vsetky blogi a itunes a furt nic uz nech mam konecne iOS 5. A neviete ako to bude s OS X LION 10.7.1 lebo tam mi este stale nebezi icloud i ked som sa registroval…?

    0
    0
  12. mňa by zaujímal nejaký objektívny pohľad niekoho, kto má skúsenosti s iOS 5 (tých asi zatiaľ veľa nebude) a s WP 7.5 mango a vedel by zhrnúť celkovú príjemnosť používania a kvalitu OS…zvažujem teraz nový telefón a rozhodujem sa medzi iphone 4S a nejakým Wp7.5 phonom…za názory vopred ďakujem :)

    0
    0
  13. ahojte,,chcem sa len tak spytat ci bude teda mozne ios5 nainstalovat do iphone 4..co ked mam jailbreak ako by som mal postupovat alebo musim spravit restore..dakujem

    0
    0
  14. jean pierre – dalsi “pan” s androidom na apple fore :) Viber bol pred dvoma rokmi uvedeny na iPhone az po cca. pol roku sa dostal na android …. cize objavil si teplu vodu ….ale integrovana sucast systemu telefonu ….. to android nebude mat este aspon mesiac ….. preco ? lebo potom to okopiruju od apple a bude :))))))) tak isto je to s facetime(cize pre majitelov androidov – videohovory) ….

    0
    0
  15. @Mato: mam iOS 5 uz par dni a je to posun dopredu spociatku som tie vyhody nejako nepocitoval zasadne predsa len som musel urobit cistu instalaciu na iPhone 4 koli fungovaniu bez dev. S odstupom casu (tyzden) mozem povedat ze je to skvely soft, neuveritelne intuitivny a setrny k casu stravenemu k ovladaniu telefonu, emailu, sprav a vsetkemu, je to skvely a vydareny soft.

    0
    0
  16. Hilfi: Žiaden operator na slovensku nebude ponúkať iPhone 5. Dokonca ani nikde na svete v najbliších mesiacoch nebudu ponukať iphone 5.

    0
    0
  17. Že pořád někoho v Apple nenapadlo, že si lidi nepotřebujou zamykat celý telefon, ale že by chtěli mít třeba zamčenou soukromou korespondenci v SMS, mailech anebo fotky… :-/

    0
    0
  18. a čo Siri? Ako pozerám, RAM-ka v iPhone 4S je rovnaká ako v 4 = nemá dôvod to nefungovať. Ozaj, niekde som čítal peknú myšlienku – ,,iPhone 4S dostal svoje pomenovanie podľa zosnulého riaditeľa Apple, Steva Jobsa. Preto 4S – for Steve”
    pekná myšlienka

    0
    0
  19. Expi: android ma prevod hlasu na text, text na hlas, hlasove ovladavanie, vyhladavanie otazok v google search, diktovanie textu(mikrofon na klavesnici) od 2.x
    vsetky tieto vychytavky moze vyuzivat kazda third party aplikacia

    0
    0
  20. …your iPad could not be restored an internal error occured (iPad 2, 32gb). No super, tieto veci sa uz stavaju standardom – takmer ako na windoze :(

    0
    0
  21. Please help: stiahnem upgrade na iOS 5, dam ho instalovat, spravy zalohovanie, extraxt a potom napise ze nemoze spravit restore a chybu cislo 3200… viete niekto poradit? diiik

    0
    0
  22. vypisuje mi nejaku chybu 3200… asi som vymazal nieco co som nemal a teraz to pri rozbalovani sa zasekne a vypise toto co teraz? Nejde to ani na druhom PC a to iste

    0
    0
  23. Updatoval som itunes, restartoval imac, nasledne som dal updatovat iphone na is5 a po prebehnuti synchronizacie a backu upu mi vyhodi chybu the iphone could not by restored. An internal error occurred. Viete mi niekto poradit kde by mohol byt problem?
    Dakujem

    0
    0
  24. nasralo ma to ze mi nejde updatovat ipad 2… totalne vela veci mi tan na iphone nefunguje a bez totalneho restore mi neslo updatovat tiez… este ze mam macbook a mam veci zalohovane iOS5 sklamanie

    0
    0
  25. Tak toto sa mi s iPhone nikdy nestalo. Najprv som updatol Lion, potom iTunes, potom som natahal iOS 5 a dal som update.

    Pri backupe mi vyhodilo chybu 3014, tak sup ho znova a pri instale mi hodilo chybu 3004. iPhone teraz nema nic, neregistruje ho ani moj Mac, je uplne mrtvy, a ked dam restore, po nejakej dobe zahlasi chyba 3004…zufaly som, neviem co teraz dalej :-(

    0
    0
  26. ahojte. mam tu taky problem s upgrade na iOS5. Pri upgreade mi vyhodi chybu s hlasenim : An internal error occurred. iTunes mam na 10.5, OSX LION aktualizovany, vykonal som aj restart iPhonu aj MACu a stale to iste hlasenie o chybe

    0
    0
  27. error 3002 3200 a 3194 – pánové při instalaci je potřeba odpojit všechno z počítače z USB !!!!!!!!! Čili ani žádný dongl na klávesnici !!!
    I klávesnice a myš by měla být drátová – to je jediné co může být v USB – pak to nainstalujete bez problému :)

    0
    0
  28. Ještě doplním – ten samý problém je i na windows a iTunes. V počítači nesmí nic zůstat na USB, tiskárny , externí disky ……. jen klávesnice a myš !!!!
    Jinak to nenainstalujete !! Ideální je to dělat z notebooku.

    0
    0
  29. kkt nechapem preco ten ios 5 nevypustili naprv samozrejme pre usa potom kanadu na dalsi den europu a dalej ostatny svet sak ten server apple cez normaly den moze mat tak milion hitov v danom momente lebo vsade je ine casove pasmo a takto ked to vydali v jeden moment v usa rano a u nas na vecer tak tam urcite zadrbalo 20 milionov alebo viac hitov na stahovanie tak sa neni co cudovat ze ten sever nejde a ta chyba error 3xxx je v tom
    ovce uz chceli sa hrat z novym ios a takto su iba zasa nasrate podla mna za to moze android

    0
    0
  30. Takze sa zda, ze je bud pruser s Apple servrami a iCloud alebo co, alebo je pruser so samotnym iOS 5 – urcite o tom uz vedia a riesia to. Men sa na 5ty pokus podaril restore s mojim backupom, stale sa to natahuje ale iPhone zije, uvidim co bude ked sa to doloaduje. Pockajme si na vyjadrenie Applu a na korekcie

    0
    0
  31. Tiež to iste :( an internal error occurred …cela zemegula si to upgraduje ty kks :D Apple serveri asi nestihaju šlapať.

    0
    0
  32. update: podarilo sa mi to na 5ty pokus, mam iOS 5 vyzera super, parada – len tie stresy s tym by som uz nechcel znova zazit. Momentalne mi stale natahuje moj backup asi 4GB hudby, ale vsetko funguje

    0
    0
  33. NEZUFAJTE!!!!!!!!!!!!! treba skusat dalej, chyba je v appli, ktory nezvlada taky napor aktualizacii ;) Ked to nespravite dnes, pojde to zajtra ked ludia nebudu tak fuhne aktualizovat

    0
    0
  34. Chcem sa spýtať či pripomienky na základe miesta fungujú na všetky iPhony ktoré podporujú iOS5? lebo mam 3GS a nejako sa mi to tam nezbrazuje :-/

    0
    0
  35. doteraz som sa s tym trapil, chvilu som mal iPhone v recovery mode nepouzitelny, len sa pytal pripojit k iTunes. Podla 9to5mac su pretazene servery a treba to len skusat. ja som to skusil snad 30x a napokon sa to podarilo.

    0
    0
  36. Aj mne to vypisovalo chyby. Nakoniec som musel obnovit system, obnovilo mi to asi po piatom opakovanom pokuse a uz do verzie iOS 5. Cize podla mna autorizacny server Apple je uplne pretazeny – takze treba skusit viackrat, kym to nakoniec prejde. Vypisuje rozne cisla chyb, netreba si to vsimat a pokusat sa viackrat ;)

    0
    0
  37. Pre Mato:
    Som byvaly pouzivatel iPhone (3G) a teraz mam WinPhone 7 Mango a absolutne nelutujem. Co u mna rozhodlo bol predpoklad, ktory sa uz aj naplna a to ten, ze Phone 7 je najmladsi system a preto bude musiet najviac na sebe zamakat a byt co najinovativnejsie. Ako som si precital tuto recenziu, tak sa mi to porvrdilo: To co iOS 5 uvadza ako vylesenia ma Mango a cela filozofia Phone 7 uz davno v sebe. NEbudem to tu rozpisovat, precitaj si recenziu na Mango (nejaky zahranicny portal). Dalsia pre mna podstatna vec je, ze vzhlad Metro je uplne iny ako Androidy a iOS. S maticoveho menu som bol uz fakt unaveny…stale ta ista pesnicka. Som presvedceny, ze Phone 7 bude patrit na spicu, v com mu konkurencia pomaha. Progres, kt. v Microsofte urobili za rok je v porovnani s Google a Apple neskutocny :-) Inak, som velky fanusik Apple (mam ich pocitace), ale lojalita dnes vo svete IT nema miesto :-)

    0
    0
  38. Neviem ako funguje ten reader. Treba tu funkciu niekde zapnut? Lebo stranku mi otvari aj kompletne nacita ale ikonka reader sa mi nezobrazi nikde

    0
    0
  39. Udatovat vcera nemalo vyznam, servre boli pretazene, dnes rano update bez problemov 10.7.2, IOS5 na Iphone aj Ipade, Icloud chodi kraaasne, to je zatial najlepsia vec,co som mal na izariadeniach.

    0
    0
  40. super jsou notifikace na lock screen, ale trosku me sere, ze tam nezustavaji, dokud nejsou vyresene/prectene/apod. :/ staci odemknout iPhone a vsechny notfikace zmizi z lock screen a presunou se do notification center :/ chtel bych to mit porad na ocich !!!

    0
    0
  41. To Miro: …rovnaký problém aj u mňa… a neviem sa nikde dopátrať k odpovedi. Buď je to bug, zle nastavený iPhone alebo Location Based Reminders nie sú podporované na 3gs… ale ani Apple nespomína, že by nemali fungovať… nechápem… :((

    0
    0
  42. Mam iphone 3GS s iOS 4.3.5 chcem sa spytat ci z novym iOS 5 ide rychlejsie a ci aj bateria viac vydrzi? Viem ze je skoro na otazky ale mozno ma niekto uz otesovane.

    0
    0
  43. Mam iPhone 3GS s iOS 4.3.5, chcem vediet ci s novym iOS 5 ide 3GS rychlejsie a ci bateria viac vydrzi. Dakujem za info Igor

    0
    0
  44. nexus a mato : souhlasím s nexusem. Jsem příznivec applu přes 20 let. Měl jsem možnost mít delší dobu iOS a Windows 7,5 Mango.
    Je nesporné že iPhone byla revoluce, ale dál už spí apple tak trochu na vavřínech.
    Mango je daleko v předu a utekl apllu o třídu dál. To co iOS5 nabízí je už v winmobile dávno navíc více integrovaných věcí s úžasným ovládáním.
    A ještě zmínka k opěvovanému foto – při představování se zmínili že foto iPhone udělá za cca 0,7 s u jiných systémů si můžete vypít kávu. To je zase jen marketingová lež. Náběh fotoaparátu se u iOS5 prodloužil z 1,75 s na 2,5 s. Než vůbec máte možnost fotit na Mangu přímým tlačítkem foto už máte 5 fotografií za sebou.
    Navíc spoušť a umístění fotoaparátu u iPhone je tak neštastná, že při troše nepozornosti si fotíte jen ruce :)

    0
    0
  45. dnes rano som stiahol update do pc a nasledovne ho aktualizavoal,vsetko pekne zalohovalo a preinstalovalo novy ios5 potom nahodilo zalohu,takze iphone pekne so vsetkym co so mal a s novym ios5.vsetko ide pekne a spomalenie ziadne som nespozoroval.notifikacie sa mi pacia:) siri najst neviem tak ho pravdepodobne 3gs neutiahne a preto tam nieje…icloud som zatial neskusal je tam , zalohu som cez itunes robil.tym ktorym vcera hadzalo errory boli sposobene jedine nedockavostou uzivatelov a nasledovnym pretazenim serverov apple..dnes to uz islo pekne

    0
    0
  46. Instaloval som dnes na iP4 rano a zbehlo v pohode.
    Funguje vsetko, spominany Newsstand poskytuje moznost si stiahnut v postate aplikacie ktore maju kazda trochu ine moznosti ale zakladom je ze si mozete predplatiti resp. zaplatit casopis. Jedina na ktorej sa dalo nieco precitat aj bez predplatneho bol NYT

    0
    0
  47. nexus & Pavel Racek: celkom ma zaujal vas nazor. mam iPhone 3GS (vcera vecer som nahodil iOS5) a doteraz som bol pevne rozhodnuty, ze koncom oktobra berem iPhone 4S. Tak by som sa chcel spytat, ak by som dnes, alebo tuto jesen, chcel kupovat nejaky Windows 7 Phone s Mangom, ktory by bol podla vas naj a preco? pripadne nejake kvalitne recky na samotne Mango? porovnanie s iOS4(5)?
    musim uznat, ze ten look menu a celkovo na W7 je zaujimavy a sviezo iny, narozdiel od spominaneho klasickeho maticoveho systemu ikon :)

    0
    0
  48. takze dojmy po jednom dni:
    zapory:
    – maly a rozmazany font titulkov vo videach, v iOS4 to bolo v poriadku
    – iCloud je cely este daky chrobacny, v kontaktoch prepisalo vsetkym cislam medzinarodnu volacku z +421 na +121, majly z weboveho rozhrania sa nedaju odoslat, kalendaru trva vecnost kym sa syncne
    – photostream nema web interface

    klady:
    – photostream – uz si nemusim majlovat obrazky z telefonu na pocitac abo pripajat kabel
    – fotak z lock screenu
    – reminders
    – pre niekoho notifikacne centrum, ja push nepouzivam a mam o den lepsiu vydrz baterky :)
    – synchronizacia s itunes na pozadi, mozno pocas nej pouzivat iphone

    0
    0
  49. To–MYLO– Mozem sa opytat akym sposobom si to urobil lebo mne tiez stale vyhadzuje error 3194… Robil si to cez itunes> update alebo si si stiahol ios5 ipsw a potom to spravil cez itunes>restore…lebo ma uz to sere a neviem si dat rady… Dik za radu…

    0
    0
  50. waaaa …včera mi zalohu neobnovilo a dnes keď som sa napojil som ju zmazal veď nejde tak načo mi bude :D keby som skôr prečítal tieto komenty :D ale zaujímavé je že zálohu z mája čo som mal uloženú tú mi obnovilo v pohode

    0
    0
  51. 2 Pavel Racek: “foto iPhone udělá za cca 0,7 s u jiných systémů si můžete vypít kávu. To je zase jen marketingová lež. Náběh fotoaparátu se u iOS5 prodloužil z 1,75 s na 2,5 s.”
    Oni mluvili o nabehu fotoaparatu v iOS5 na jakemkoli iPhone, nebo o nabehu fotoaparatu v iOS5 na nejnovejsim iPhone 4S (ktery se bude prodavat od zitrka)? To uz jste mel nejaky predprodukcni model v ruce a mohl jste zmerit, za jak dlouho nabehne fotoaparat, nebo jste si to spletl s nejakym starsim modelem iPhone.
    A ze je Windows 7,5 o tridu dal, nez-li iOS5? o tom dost pochybuji. Nejspis to budou pouze subjektivni pocity toho/ktereho majitele daneho mobilu. O cem se da diskutovat (a je to prinosne i pro ostatni) je, co se konkretne jak resi na dane platforme, co komu pomaha, setri cas, ruzne vychytavky, tipy a triky…

    0
    0
  52. všetko OK, na 4 aj na 3GS, avšak keď som sa kukol do účtu iCloud cez net, zhrozil som sa, pred všetky t. čísla mi pripísal predvolbu USA :(
    čo s tým mám urobiť?

    0
    0
  53. Chcem sa opýtať… Kde sa dá nastaviť aby som si mohla spustiť fotoaparát zo zamknutej obrazovy? Lebo to jediné mi chýba medzi ” novinkami ios5 ” . Inak sa mi nový iOS páči. Už včera večer som si inštalovala :) , ale až teraz mám čas sa s ním pohrať.

    0
    0
  54. Bohuzel po updatu na ios5 mi prestalo fungovat vytaceni prez maxi dot v octavii modelovy rok 2008 kveten. Jedine jak to fungoje, musi se manualne dat volat na telefonu pak jde zvuk do reproduktoru. Z maxi dotu to vola ale zadny zvuk nejde do reproduktoru.

    0
    0
  55. Hazdalo niekomu pri update alebo restore iPhone 3GS MC131SL ver. 4.3.5 (8L1) na najnovsi iOS 5 takuto hlasku:
    The iphone “iPhone” could not be restored. This device isn’t eligible for the requested build.
    Poradte nieco. Dik

    0
    0
  56. S aktualizaciu na iOS5 by som Michal v tvojom pripade pockal. Som v podobnej situacii. Bezim na iOS4 s jailbreakom a ultrasn0w. Zatial untethered jailbreak nevysiel no postrehol som kdesi ze ultrasn0w je kompatibilny aj s iOS5. Treba si este chvilu pockat a snad budeme moct updatovat aj my na iOS5 :)

    0
    0
  57. Vcera vecer som upgradoval iTunes, a nasledne do iP4 stiahol iOS5. Pre istotu som stiahol aj instalacny packet, ale ten som nevyuzil kedze instalacia z iTunes fungovala.
    Vsetko bezproblemov, teda az na jednu chybu ktora sa vykytla pocas restartu. Celkom sa iP restartoval 2x. Prvy raz po preinstalovani iOS, druhy krat po obnove dat zo zalohy. Neslo ani tak o chybu, proces restartu sa raz zastavil kvoli blokacii na sim karte – po zadani PIN vsetko pokracovalo bezproblemov dalej. aj obnova zo zalohy v iTunes, takze vsetko bezproblemov.
    zatial sa mi to pozdava, mam pocit ze bezhi sviznejsie. iClaud som zatial neskusal.

    Jedina vyhrada je k Newsstand-neda sa schovat ani vymazat, len presunut na dalsi screen.

    0
    0
  58. Dáša – pri vypnutom displayi stlacis 2xhome button. vpravo od unlock slide mas tlacitko pre zapnutie fotoaparatu. ako spust mozes pouzivat aj tlacitko volume up – pridavanie hlasitosti.

    0
    0
  59. To Bavorak69: pomocí TinyUmbrella jsem v pohodě downgradovala z iOS5 na iOS 4.3.5 – GeveySIM pod iOS5 BB 4.11.08 NEFUNGUJE!

    0
    0
  60. Po update iphone 3gs na ios 5 sa mi stratila vsetka hudba, ktoru som mal v iphone a to bohuzial vratane kupenej hudby z itunes, ktoru som nemal nikde inde zalohovanu. Ked si pustim na compe itunes a dam si download previous purchases, tak su tam len aplikacie a knihy. Vie mi niekto pls. poradit? Dakujem.

    0
    0
  61. Pre AFRO:
    Recenzia: http://www.gsmarena.com/windows_phone_7_5-review-655.php
    Co sa tyka mobilu, ja mam Samsung Omnia 7 a som velmi spokojny. Este aj dnes jeden z najlepsich displejov na trhu, perfektne dielenske spracovanie, celokovovy, vyborny fotoaparat. Pravdupovediac, na tvojom mieste by som vydrzal aspon kvartal, pride zaplava noviniek s Mangom, vratane modelov Nokie, ktore budu podla mna spicove. Co je pre mna vzdy dolezite pri vybere modelu (okrem systemu) je kvalitny dizajn (preto nemam HTC), dielenske spracovanie a super display. Dalsia dobra vec na Phone 7 – uz od uvodu bol jasne specifikovany min. HW a tak sa nemusim bat ani po mesiacoch, ze by mobil nestihal. Zatial je Mango este prepracovanejsie a rychlejsie ako prva verzia 7 a tak sa bojim, ze kym nerozmlatim fon, tak nebudem mat dovod menit :-D
    P.S. Omnia 7 ma teraz bezkonkurencu cenu – cekni netove sopy!

    0
    0
  62. Mega lol nokia s androidem.. už to nehul chudáku a běž si to spát na androdi mango fora.. neotravuj seriozní vweb zabývající se seriozními věcmi.. šrot se probíra na smetišti a jiných android forech tak tam zmizni aaji se svým nej displejem..

    0
    0
  63. Ja sa snazim o ten update uz od vcera vecera a stale nic. Ked to vyzera, ze sa uz instalacia dokoncila a syncne sa s iTunesom, tak mam na telefone len ciernu obrazovku so striebornym jabkom a nic sa nedeje. Skusala som aj navrat k povodnym nastaveniam, ale nic. Ako si ten telefon znovu zpojadnim?? =(

    0
    0
  64. Vie mi niekto poradit ako dostat upravene kontakty z iCloudu do iPhonu lebo pri update mi zdvojilo niektore niektore medzinarodne predvolbu prepisalo ard tak som ich pracne upravil a teraz chcem dostat do iphonu…. Dakujem vopred

    0
    0
  65. helou, chcem sa opytat, ci mi neviete poradit preco mi nejde nainstalovat na iphone ios 5.0.1 mam verziu 4.3.5 a stale mi to vyhadzuje problem : There was a problem downloading the software for the iphone. the network connection timed out.
    ale vsetky nastavenia mam v poriadku.. neviete cim to moze byt??
    vdaka

    0
    0
  66. Prosím vás čo znamená keď je na internetovej stránke hore zámok a ako sa dá ta stránka vymazať? Prosím povedzte mi to čo najrýchlejšie , ďakujem.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.