Recenzia: iOS 5 na iPad

iOS 5 je štvrtým updatom pre tých, čo používajú iPhone. Zároveň je to však na iPade len druhá významná systémová aktualizácia, odkedy sa tablet začal pred rokom a pol predávať.

Keď iPad vlani vyšiel, pôvodný systém 3.2 mal mnohé nedostatky. Novembrový update 4.2 väčšinu z tých najakútnejších vyriešil. Na tablete odvtedy môžete mať spustených viacero programov súbežne, rozumie slovenčine a pridané boli aj Game Center, AirPrint a AirPlay.

*Recenzia: iOS 5 pre iPhone*

Druhý dôležitý update, 5.0, pláta už menej kritické diery a pridáva menej dožadované funkcie. Stále je však veľmi zaujímavý a používateľov rozhodne poteší. Novinky, ktoré boli pridané okrem iPadu aj na iPhone, ako Centrum hlásení, vylepšenia v Safari a nová aplikácia Pripomienky, sme si popísali v samotnom článku. V nasledujúcich riadkoch sme teda popísali exkluzívne vylepšenia, ktoré priniesol iOS 5 na iPad.

Taby v Safari

Prehliadač patril k oblastiam, ktoré sa v systéme posunuli dopredu o veľký kus. Nové, veľmi dobré funkcie Čítačka a Reading list pribudli na všetkých zariadeniach. Ak máte iPad, môžete si k tomu prirátať ešte jednu novinku, taby.

Áno, prehliadač už viac otvorené stránky neorganizuje v oknách, ako v predchádzajúcej verzii, ale používa taby, veľmi podobné, ako na počítači. Prepínanie medzi jednotlivými otvorenými webovými stránkami je preto, logicky, rýchlejšie. Už viac netreba ťuknúť na tlačidlo v hornom paneli a potom znova na požadované okno. Dva ťuknutia sa zredukovali na jedno.

Spolu s tým sa ale zvýšila aj pravdepodobnosť, že sa z jednej stránky na inú prepnete omylom. Napríklad keď chcete ťuknúť do políčka vyhľadávani celkom často sa vám môže stať, že sa miesto toho prepnete na posledný tab. Alebo naopak. S nesprávnymi klepnuiami som sa stretával počas používania systému dosť často. Je nepochybne škoda, že Apple nevenoval jednotlivým ovládacím prvkom viac miesta.

Nové Safari ale prináša aj jednu výhodu, ktorá je nepopierateľná. Keď systému teraz prikážete otvoriť novú stránku v ďalšom okne, otvorí sa tab na pozadí, nie na popredí, a vy sa do neho môžete prepnúť až keď sa načíta.

To, že má prehliadač po novom taby, ale neznamená, že môžete mať naraz otvorených viac webových stránok ako doteraz. Limit je stále osem stránok. Rovnako sa nezlepšil ani manažment pamäte. Aj keď Apple vo svojich propagačných materiáloch tvrdí, že prepínanie medzi stránkami je bleskové, asi má na mysli len druhú generáciu iPadu. Na tej prvej stále platí, ak máte otvorené viac ako dve webové stránky, pri prepínaní sa začnú okná strácať a načítavať odznova.

iOS 5 iPad

Hudba

Zaujímavým faceliftom prešiel program na prehrávanie jednotlivých pesničiek a albumov, Hudba. Horný panel s ovládaním sa zúžil, no tlačidla na ňom sa naopak zväčšili, takže zmena sa dá hodnotiť iba pozitívne. Bočný panel na ľavej strane z programu zmizol a playlisty teraz môžete vyberať zo spodného menu. Na obrazovku sa vďaka tejto zmene zmestí o jeden stĺpec albumov viac. Aplikácia tiež po novom ponúka rýchly prechod do obchodu s hudbou iTunes Store, ktorý je už pár týždňov dostupný aj na Slovensku.

Zmizli tiež malé, ale veľmi otravné user-experience nedostatky. Napríklad to, že keď ste spustili pesničku, ilustrácia albumu sa roztiahla cez celú obrazovku. Toto sa už viac nedeje a obrazovka s albumom sa vyvolá len keď kliknete na ikonu albumu v hornom paneli.

Vo svojej prvej recenzii iPadu som program Hudba, vtedy ešte označený ako iPod, pochválil. Určite sa o to pričinilo aj to, že sa celý niesol v duchu svojej veľkej predlohy, iTunesu na počítači. Aj keď na začiatku mi kúsok známeho v cudzej zemi učaroval, je jasné, že dotykové prostredie má iné vlastnosti a vyžaduje si iný prístup. Nová aplikácia hudby je perfektne prispôsobená účelu. Napriek tomu sa stotožňujem aj so svojím predošlým názorom. A totiž, že keď má človek počítač a mobil s možnosťou prehrávania hudby, na tablete si ju nebude púšťať takmer vôbec, akákoľvek dobrá je aplikácia.

iOS 5 iPad

iMessage

K najočakávanejším novinkám patrí iMessage. Na iPhone je to alternatívny, tentoraz bezplatný spôsob, ako posielať SMS správy. Na iPade má ale iMessage iný význam. Je to na iPade prvý spôsob ako tablet s internetovým pripojením môže komunikovať s mobilným telefónom jeho prirodzeným jazykom, SMS-kami.

Na tablete v novom systéme nájdete aplikáciu Správy, rovnakú, akú máte aj na telefóne. Program vyzerá veľmi podobne, ako jej menší brat. V ľavom stĺpci vidí používateľ zoznam rozhovorov (aj v prípade, že tablet je otočený vertikálne). V pravom zas konverzáciu samotnú vo forme bubliniek. Nenechajte sa ale pomýliť, program, samozrejme, nepodporuje posielanie správ cez GSM sieť, jedine cez systém Applu.

Nová aplikácia predstavuje výborný spôsob, ako môžu spolu komunikovať majitelia iPadu a iPhonu. Ak však máte oba zariadenia a na oboch máte nastavené to isté Apple ID, bude to zároveň znamenať, že každá správa vám príde dvakrát.

iOS 5 iPad

Klávesnica

Niektoré z prvých recenzií na iPad spomínali, že v zvislej polohe je klávesnica príliš malá na pohodlné písanie oboma rukami a zároveň príliš veľká na písanie palcami. Aj keď s tým nesúhlasím a v oboch polohách sa mi píše dobre, nie každému sa musí.

A Apple preto v novom systéme priniesol aj tretí typ klávesnice — malú verziu podobnú tej na iPhone. Malá verzia sa dá aktivovať či už je tablet otočený vo zvislej polohe alebo vodorovnej, stačí klávesnicu chytiť v pravom dolnom rohu a potiahnuť nahor. Klávesnica sa potom „roztrhne“ v polovici a zmenší sa tak, aby sa na nej pohodlne písalo dvoma palcami.

Nový variant písania považujem za dobre premyslený a písalo sa mi na ňom výborne. Spôsob zadávania textu je veľmi podobný ako na iPhone a mozog sa teda veľmi nepotrápi. Aj tak som si ho ale neobľúbil viac ako dva pôvodné varianty, keďže na tie som si na iPade za jeden a pol roka úplne zvykol.

iOS 5 iPad

Multitasking gestá

Na iPad pribudlo aj niekoľko nových multitochu gest na prepínanie medzi aplikáciami, vďaka ktorým prakticky odpadla nutnosť používať home button. Keď potiahnete prstami nahor, vysuniete multitaskovací dock, potiahnutím doľava a doprava prepínate jednotlivými aplikácie a stiahnutím prstov program zatvoríte.

Gestá si môžete jednoducho aktivovať cez nastavenia a nemusíte sa ani veľmi obávať, že by ste ich vyvolali náhodne, keďže sa aktivujú len štyrmi alebo piatimi prstami. Je tu však háčik. Aplikácie cez multitoch si môžete prepínať len na iPade 2, Apple v prvej generácii funkciu nepodporuje.

Video: GSMarena

komentárov
  1. Pekny clanok ale chcel som som dat jednu mensiu otazku :) neplanujete spravit niekedy zaujimavy clanok ze ako sa iOS casom od sameho zaciatku vyvijal ? teda co mal na zaciatku co neskor a co az do dnes ake zmeny nastali a podobne lebo nikde som take este nieco zrecenzovane nevidel dakujem :)

    0
    0
  2. aRagornol: Taby na safari je podle me jedna z nejlepsich a nejuzitecnejsich veci co v iOS je. Je to ted mnohem pohodlnejsi.

    0
    0
  3. Pato: preco by mali, system sa zalohuje cez iTunes komplet so vsetkym. Aplikacie mas predsa uz zosynchronizovane do pocitaca, pripadne ich mozes znova stiahnut z App Store (bezplatne)

    Inak iOS notifikacie: funguju vam v neApple aplikaciach? Tzn. notifikacie napr. z Facebooku a dalsich programov? Lebo mne nie. Vobec.

    0
    0
  4. Skveli ubdate. Ipad aj Iphone pouzivam s programom Woiceover a fakt si v Apple dali zalezat na pristupnosti. Skoda len, ze na Slovenskych, alebo Ceskych serveroch sa clovek o pouzivani IOS zariadeni nevidiacimi nedozvie viac. :-)

    0
    0
  5. Ahojky. Nějak jsem nepochopila k čemu je iCloud . Nepřišla na to jak to provozovat s vlastní doménou :( Dál nevím, když tam mám kontakty a email, jak si to manžel může stáhnout do svého telefonu se symbianem ?
    Na co je tam ta ikonka iWork ? Mě to posílá do obchůdku :( Kde dělám chybu ?

    0
    0
  6. Mala poznamka ku klavesnici. Ta sa da roztrhnut aj normalne dvoma prstami, ktore rostiahnete uprostred klavesnice, doslova tu klavesnicu “roztrhnete”. A k dispozicii je aj dalsi typ klavesnice, plavajuci uprostred obrzavky, aj ked jej vyznam mi nie je celkom jasny.

    0
    0
  7. Taby – no, mohli to spravit skor ako v Safari na Macu, nie aby bol cely tab takto roztiahnuty na celu sirku (ak to nie je nevyhnutne).

    Kazdopadne, Safari je vyrazne rychlejsie a mam pocit, ze neobnovuje stranky ako besne.

    0
    0
  8. @Lens najprv som si pomyslel ze to co za preklep si dal ale potom som si clanok precital opat a tiez som si to vsimol :D Ano prosim opravte ten multitoch :D

    0
    0
  9. Zatial som nemal ziaden problem abz na skutocnost ze mi nejdu vsetky aplikacie co som pouzival ale asi to chce len aktualizaciu aplikacii.safari pohoda chce to len trenning. Paci sa mi ze ked citam nieco na nete tak dvojklikom sa mi posuva stranka. A skoda toho multitaskongu. To by sa mi pacilo. Zacinaju zabudat na jednotku. Skoda. Inak hodnotim kladne

    0
    0
  10. IOS 5 spolu s iCloud je zatial to najlepsie co v tomto segmente existuje.
    ICloud slape neuveritelne .Najlepsi operacny system na svete, bez debaty.

    0
    0
  11. nuz, doplnil by som, ze tie multitouch gesta sa daju rozbehat aj na iPad 1, a to bez jailbreaku! Staci si stiahnut XCode, napojit na to iPad a kliknut Use this device for development, alebo take nieco, a tato polozka s gestami sa v nastaveniach zrazu objavi…

    0
    0
  12. styf: preco by si sa neponahlal? iOS 5 na iPade 1 mam a je to parada.

    Nikir, tu je viac o iCloud:
    http://www.apple.com/iphone/#video-icloud

    Jednoducho povedane, na servery Apple sa Ti zalohuju vsetky udaje – kontakty, kalendare, fotky, zalozky, dokumenty z aplikacii (napr. z iWorku – z Pages, Numbers, Keynote – alternativa MS Office).

    Nielen zalohuju, ale synchronizuju. Teda pridas kontakt na telefone, automaticky sa prida do iPadu (ak ma to iste iCloud konto) a do pocitaca. Kalendar, to same, pridas udalost, bude vsade, kde mas zapnute konto iCloud. Dokumenty z iWorku takisto. Upravis dokument v Pages na iPade, ten isty dokument sa sam aktualizuje na Macu. Nemusis tak nic prenasat kablom.

    Takisto hry, ktore to budu podporovat. Skoncis v nejakom leveli na iPade a pokracujes tam kde si skoncila na iPhone, ak tam mas tu istu hru.

    0
    0
  13. Mac user – to jsi nemyslel vážně , že ne ? iCloud v podání applu proti konkurenci je takový čajíček pro děti :)
    Zkus to opravdu bez zaujatosti porovnat s konkurenčními produkty.

    0
    0
  14. Nikir:
    Toto si pozri, ak nevies po anglicky, tak nech ti to niekto preklada:
    http://www.youtube.com/watch?v=J6CypAbNpBY
    pre iCloud si pretoc na 1:19

    Ja to riesim tak, ze mam email, kontakty a kalendar v iCloud vypnute a pouzivam Microsoft exchange cez ktory mam synchronizovany Google ucet. Takto mozes mat rovnake data na PC, symbiane, kde len chces… Na ostatne veci je iCloud fajny. Tu je navod ako nastavit exchange na iOS:
    http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?answer=138740

    S iWork ti neviem poradit, pretoze zatial nepouzivam :)

    0
    0
  15. To mi vážně nedají na iCloud ani 1 email schránku ? Měla bych vše na jednom místě. V čem se to liší od gmailu ? Ráda bych aby mi to někdo osvětlil, nějak mi to nedává smysl a postrádá to logiku.

    0
    0
  16. mam pocit, ze Safari v iOS5 na iPade1 je nestabilnejsie, pomerne casto mi pada bez zjavneho dovodu, zobrazovanie URL adries pri pisani do URL riadku nie je okamzite ako predtym, reklamu mi to uz tak nefiltruje ako predtym…Nuz, nieco sa im podarilo, nieco zase nie.

    0
    0
  17. SM: ja by som tiez doplnil, ze tu sa hovori o iOS5 a tam gesta bez JB uz nerozchodis. Keby som mal tuto informaciu pred update-om, tak bz som si ho 2x rozmyslel. Snad to v dalsich verziach vyriesia.

    0
    0
  18. To Pavel: myslim to uplne vazne , prave preto pracujem s macmi uz 21 rokov , ale hadat sa s nikym nemienim, iba vyjadrujem moju skusenost.

    To Nikir: ked si zapnes v ovladacom paneli Icloud mail, tak sa Ti ponukne mozno st vytvorit si mail schranku v tvare xxxxx@me.com , v com je problem?
    Maily na iCloude su zalohovane a posielane do vsetkych iZariadeni pod Tvojim uctom.

    0
    0
  19. Jožo – děkuji :) Ale to se týká tedy jen majitelů iPhonů a iPadů. Na jiný telefon to sdílení tedy nepojede. Je fakt, že je to úžasně jednoduché.

    0
    0
  20. ta klavka sa da rozdelit aj roztiahnutim prstami do stran. Ad taby v safari: approved. Az od tejto verzie som zacal pouzivat safari.

    0
    0
  21. Nikir:
    Praveze ano. Akurat ja radsej pouzivam gmail kvoli kontaktom a kalendaru. Ak to chces takto tak si normalne zapni v iCloud v iOS ze chces Mail synchronizovat. Ak to robis prvy krat, budes si musiet (samo ta to vyzve) zaregistrovat @me.com ucet. Tu to mozno je troska matuce. Napriklad ja mam meno@gmail.com Apple ID, a pri tej aktivacii som si spravil adresu meno@me.com. Potom prides na iCloud.com, prihlasis sa svojim apple ID (cize v mojom pripade meno@gmail.com) a kliknes na ikonku mail. A tam vidis spravy @me.com. Troska chaoticke :D Ale mozno sa da zriadit Apple ID cisto s @me adresou, to uz neviem.

    0
    0
  22. Bohuzel je v ‘Music’ aplikaci skaredy bug (pevne doufam, ze jde o chybu, kterou Apple napravi v pristim vydani a ne zrusenou featuru) — a to, ze zcela zmizel prehled kapitol, kdyz prehravate audioknihu (.m4b). Jak asi tusite, kapitoly jsou pro audioknihy zcela zasadni a jejich nemoznost je zobrazit v ‘Music’ cini prehravani audioknih na iPadu nepouzitelnym. Zajimave je, ze chapters se spravne zobrazuji na iPhone / ‘Music’. Nechapu to.

    0
    0
  23. Btw. Aplikacia Music – hodnotenie vizualnej stranky je cisto subjektívne – mne osobne sa nepaci vobec. Ale pokial ide o funkcnost, tak ta isla rapidne dolu. Po forach su spomínané bugy od výmyslu sveta. Mne ho znefunkcnili na iPad1 na celej ciare. Pouzival som ipad hlavne na audiobooky, a teraz – nefunkčne kapitoly, prehrava implicitne v 2x rýchlosti bez možnosti prestavenia…Záver: iOS5 na iPhone skvele. iOS5 pre iPad (moj pripad verzia 1) jednoznačne downgrade! 1. nefunkčná aplikácia Music, 2. nepodporovanie gest, 3. sporna logika iCloud (kedze nemozem upravovat dokumenty cez web rozhranie a iWork pre Mac nie je iCloud enabled, tak možnost uloadovať dokumenty s ipadu je dosť samoučelná).

    0
    0
  24. Bob – souhlas :( Mám taky iPad1 . Prostě apple na to se.e. Nedívá se na zákazníky, klidně tě od všeho odstřihnou.
    A těch keců okolo :) Pamatuji jak v pondělí hlásal apple, že jejich počítače s PPC jsou nejrychlejší na světě a v úterý vyšly nové macy s intelem a byly 3x rychlejší něž PPC :)
    Vem si MacBookPro s core duo a lion, Lion a rozeta, Final Cut Pro atd
    Drž hubu a kup jinak to nebude. Navíc mi fakt začíná vadit omezený výběr HW :(

    Mac user – no já si prvního macka koupil v roce 1992. To bylo zrušeno embargo. Pomalu chládnu , Mac Pro G5 za kterého jsem dal 100 000 je prodejný tak za 7-8k . Leží tu. Blb jsem upgradoval na MacPro na liona a mám problémů hafo, padá AI , Aperture a další problémy se softy. Musel jsem zpátky na Leoprda. IOS5 a icloud hračka

    0
    0
  25. Prosim Vas ako moze downgradeovat na mojom iPad 1 z iOS5 na nizsiu verziu?
    Bez jailbrake…

    Od kedy mam iOS5 iPad mi ide strasne ale strasne pomaly. Som z toho uplne na nervy! Kludne obetujem taby v Safari a multi gesta…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.