Prvé podrobnosti o fungovaní nových textových správ od Apple – iMessage

Jednou z celkom nečakaných noviniek iOS 5 je nový klient pre SMS správy – iMessage. Apple uvádza, že bude disponovať celým radom nových funkcií ako potvrdenie o doručení správy, potvrdenie o jej prečítaní a tiež indikátor toho, že druhá strana práve píše, ako sme zvyknutí z chatovacích klientov. Niektoré z týchto funkcií však špecifikácia SMS neumožňuje, navyše iMessage bude dostupné aj pre WiFi iPad a iPod Touch, ktoré žiadny GSM modul nemajú. Postupne sa na internete objavujú prvé recenzie, z ktorých vyplýva, ako to vlastne celé funguje.

iMessage

iMessage posúva bežné SMS správy na vyššiu úroveň, Zdroj: pocketberry.com

iMessage nie je samostatná aplikácia. Namiesto toho ide o funkciu integrovanú do aplikácie Správy, ktorá doteraz slúžila na SMS a MMS. Používateľ tak nič nenastavuje, ani nevyberá, ktorú službu použije. Systém sám zistí, či je na druhej strane Apple zariadenie s nainštalovaným iOS 5 a ak áno, namiesto štandardných SMS automaticky prejde na iMessage so všetkými pridanými funkciami.

To, či používateľ práve používa iMessage a nie SMS je poznať podľa modrej farby okien s prichádzajúcimi správami a textom iMessage namiesto Text Message vnútri dialógu na písanie novej správy. Vedľa kontaktov, u ktorých systém zistil prítomnosť iOS 5, sa objaví malá modrá bublina. Všetky správy a multimediálny obsah iMessage posiela cez Wi-Fi resp. 3G, takže esemeskovanie je v podstate zadarmo. Systém neponúka možnosť voľby, akým spôsobom správu odoslať (či ako štandardnú SMS alebo iMessage), všetko sa deje automaticky. Je však možnosť SMS celkom vypnúť a vyhnúť sa tak neúmyselnému posielaniu SMS. iMessage môžu využívať aj majitelia iPadov a iPod Touch, a to tak, že namiesto telefónneho čísla posielajú a prijímajú správy prostredníctvom svojho Apple ID.

Niektorí komentátori poukazujú na to, že Apple týmto krokom priamo útočí na mobilných providerov. Napríklad známy komentátor a bloger John Gruber na svojom blogu napísal, že zruší svoje predplatené SMS akonáhle bude iOS 5 vydané. iMessage ochudobní mobilných providerov asi tak, ako FaceTime, po ktorého zapnutí sa preruší klasický hovor a ďalšia komunikácia prebieha cez Wi-Fi. Možno o niečo viac, keďže iMessage budú môcť využívať aj majitelia iPhone 3GS a narozdiel od FaceTime aj cez 3G.

komentárov
  1. cisto na styl whatsapp messanger :) len nevyhoda, nie je kompatibilne s inymi operacnymi systemami, ale i tak je to veelky krok vpred

    0
    0
  2. oukej teda,, a ak bude mat clovek, ktoremu chcem poslat spravu tiez iphone ale nebude mat pristup na internet tak sa to zachova ako ? posle to sms ? toto nieje v podstate ziadna novinka na itunes su aplikacie napr Textie ktoru ked maju dvaja ludia nainstalovaaanu v iphone si tak isto sms mozu posielat zadarmo….zas tam je to obmedzenie ze musis mat 3G …takze hocikde medzi mestami alebo v dedinach a mensich mestach kde 3G nieje ste odkazany zasa iba na sms…

    0
    0
  3. providerov v amerike to nastvat moze, kedze tam stale vela ludi za “text plan” plati aj 20 dolarov mesacne (za neobmedzene sms), a celkovo je tam smskovania pomerne drahe..a hlavne smskovanie je u nich na evolucnom stupni asi ako u nas pred 7-8 rokmi.
    hipster Gruber, ktory mal 2 dni po uvedeni facetimu v contactliste 80% ludi s iphonom4 si moze dovolit kompletne zrusit sms plan, lebo ios5 budu mat taktiez vsetci hned ako bude oficialne dostupny (nie skor, lebo to je proti presvedceiu spravneho hipstera, “don’t care”),
    to co operatorom ukratia na ziskoch s sms a mms, to im apple zabezpeci na poplatkoch za data, flatrate je stale biela velryba na trhu, neobmedzene datove baliky sa predavaju s malou poznamkou na konci, ze je to 5 alebo 10gb mesacne, a rozsirenim cloudovych riesenie pre hudbu a video to stacit nebude, minut dnes 1 ci 2gb na mobilnych data v telefone nie je ziaden problem ani pre cloveka, co smartphone drzi v ruke 20 minut denne.
    Keby operatori neboli nenazrani a smsky dali uz davno za symbolicky poplatok neobmedzene, imessage by tu dnes mozno nebol.
    Druhy GSM kanal aj atak bude fungovat ci tadial sms idu alebo nie

    0
    0
  4. A co ludia co nemauju predplateny ziadny datovy balik, sak takto zaplatia aj viac nie? (viem ze takych je minimum ale mozu sa najst)

    0
    0
  5. nebylo by špatné mít iMessage klienta i na macu, když už člověk bude sedět u počítače, tak aby ještě nemusel brát do ruky mobil.

    třeba já bych to ocenil, když manželka celý den sedí u maca ale nemá a nechce iPhone

    0
    0
  6. co je to apple ID? ak je to mailova adresa uctu, to spravu, ktoru chceli poslat mne sa zobrazi na vsetkych mojich zariadeniach? Teda napr aj na iPade, ktory mam doma?

    Z tohoto smo zmateny :) Samozrejme, je super, ze to je integrovane v app messages…

    AUTOR: dalsi vyborny clanok, tesim sa, ze tu je niekto schopny zase.

    DANIEL – jednoducho si vypnes internet v settings – general, tak ako doteraz a iphone sa na net nepripoji. Bud teda cez wifi, alebo len SMS…

    0
    0
  7. jednu vec nechapem. Preco si niekto kupuje iPhone bez datoveho balika… To zariadenie potom absolutne straca zmysel (rovnako, ako kazdy smart phone za tychto okolnosti).

    Nie, WiFi doma fakt nestaci. A mnohi nemaju ani to.

    0
    0
  8. suhlas, iPhone bez internetu nema zmysel.

    tom: preco by to nemohlo chodit vsade? ja v tom vidim vyhodu, nie vzdy mas pri sebe to konkretne zariadenie, na ktore ti pride iMessage.
    alebo nech to je ako google talk, prva sprava pride vsade, zvysne uz len tam odkial odpises.

    0
    0
  9. z mojich znamych ma iphone asi tak dvaja mozno traja ludia a myslim ze napodobne je na slovensku na tom vecina ludi takze pre nas nic podstatne.mozno v usa alebo v ba :):):)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.