Petície a peňaženky

Uplynulý týždeň bol na petície bohatý. Po iniciatíve, ktorej sa nepáčila hymna od Kristíny, tu máme aj žiadosť za slovenčinu a češtinu v Mac OS X. Za uplynulých pár rokov ich počet ani nerátam.

Aj keď po anglicky viem a určite necítim osobnú potrebu mať Mac OS X v angličtine, prekladu by som sa skutočne potešil. Tri roky som predával Macy u jedného slovenského APR predajcu a teda veľmi dobre viem, že absencia nášho jazyku je pre množstvo ľudí veľkým problémom. Nespomínam si na prípad, kedy by človek, ktorý sa zamiloval do jablka, zrazu otočil na opätku po tom, keď sa dozvedel, že systém je len v angličtine; nepochybne tento fakt však má veľký vplyv pri dlhodobom rozhodovaní.

Úplne teda rozumiem aj pohnútkam za otvoreným listom. Tu nejde o mladých, ktorí sa učia angličtinu povinne v škole a pár slovíčok určite zvládnu. Nejde ani o lenivosť, ktorú ktosi obracal v diskusii s tým, že nie je predsa žiaden problém naučiť sa prirodzene prepínať z jedného jazyka do druhého. Nejde ani o to, že naučiť sa cudzí jazyk je vždy len na osoh.

Ide tu o strednú a staršiu generáciu. Ide tu o rozšírenie platformy tak, aby bola dostupná pre každého. Aj keď si to radi namýšľame, Macy nie sú počítače pre elitu (paradoxne, v deväťdesiatych rokoch, keď boli niekoľkonásobne drahšie a využívali ich hlavne profesionáli v kreatívnom priemysle, systém lokalizovaný v češtine bol) a nie je dôvod, aby bol Mac OS X len v svetových jazykoch. Mnoho ľudí nemalo veľké možnosti učiť sa cudzí jazyk a neskôr k tomu nenašli dôvod. Prečo by sa teda mali učiť len preto, aby mohli používať takú základnú vec ako počítač? Vždy sa predsa hovorilo, že počítač by mal slúžiť človeku, nie naopak.

Myšlienka petície je teda správna. Nesprávne je to, že sa jedná o petíciu. Apple je súkromná spoločnosť, ktorá sa riadi trhovými zásadami. Vyhodnocuje, či sa jej nejaký krok oplatí a podľa toho ho učiní alebo nie.

Raz slovenčina v Mac OS X určite bude. Že to bude zásluhou petície je však viac ako nepravdepodobné.

Slovensko a Česko, rovnako ako ďalšie menšie európske krajiny, ktorých jazyky sú v petícii spomínané, vyhodnotilo zrejme riaditeľstvo Apple ako krajiny s takou malou kúpnou silou, že sa neoplatí investovať do poriadnej lokalizácie.

Je možné, že sa mýlia a lokalizáciu by sa im skutočne oplatilo spraviť. Je možné, že sa už na niečom podobnom pracuje a za tri mesiace bude aj slovenčina a čeština štandardnou súčasťou systému. Je však isté, že Apple sa neriadi rozhnevanými fanúšikmi, ktorí spisujú petície, ale svojím úsudkom a trhom. Inak by skrachoval.

Jan Kout sa mýli, keď hovorí: „Víme, že jsme v právu, a trváme na našich spotřebitelských právech.“ V žiadnom práve nie sme a jediné naše spotrebiteľské nároky sú dvojročná záruka a manuál k produktu v rodnom jazyku a Apple ich spĺňa (aj keď tá desaťstránková brožúrka ako manuál je celkom šalamúnske riešenie).

V kapitalistickom svete sa zvykne tradovať „hlasujte peňaženkou“ a to odporúčam aj ja teraz. iPod a iOS zariadenia boli lokalizované do slovenčiny, no nie preto, že by niekto napísal list Stevovi Jobsovi, ale preto, že tieto zariadenia sú u nás oveľa populárnejšie ako Macy.

Keď to zoberieme v širšom spektre, tak každý človek, čo sa rozhodol kúpiť Mac alebo nekúpiť, už svojou peňaženkou zahlasoval a jeho jeden hlas mal pre Apple určite väčšiu váhu ako tisíc podpisov na petícii.

komentárov
  1. Ja plne suhlasim so Slovenskym jazykom v OS X. Nie kazdy vie anglicky a ani vsetci mlady ludia nevedia a nevidim dovod na reci, ze nech sa naucia, kazdy ma ine priority aj talent. Poznam Vela sikovnych ludi, ale nevedia anglicky a to neznamena ze nie su hodny vlastnit jablcny produkt, alebo ze su hlupy. Takze take dristy, ako ze sa ma naucit je uplne ubohe.

    0
    0
  2. Este aj troska zalezi na tom, kde dotycny, ktory zahlasoval svojou penazenkou ten Mac kupil. Ak v Rakusku, Anglicku alebo kdekolvek mimo Slovenska, tak to sa bohuzial do nasich statistik nerata. To iste plati o nacierno stiahnutom Mac OS ci iWork.

    0
    0
  3. Suhlasim s Vami, peticiu som tiez podpisal ale nie kvoli sebe ale kvoli mojej rodine, vsetci mame pocitac od Apple a starsim robi anglictina problem..

    0
    0
  4. ono je problem ze tu nieje taky oficialny apple store aspon jeden. Teraz aj ked si kupim mac .. tak bohvie ktorej krajine sa prirata kedze sa to nakupuje kedsi v nemecku a meni sa len klavesnica. A taktiez kedze ceny su na slovensku trochu inde ako v zahranici tak vela ludi aj ked macy maju tak na slovensku kupene niesu

    0
    0
  5. no pokial viem tak mame na slovensku niekolko premium resellerov a tych si apple snad nejako cekuje. peticia je hlupost, pozadovat nieco od sukromnej firmy je vyslovene vtipne

    0
    0
  6. Ja si myslím, že časom bude mat Apple v každom hlavnom meste aspoň jeden Apple Store. Ide o prestiz a taká značka by mala mat vlastne obchody po celom svete.

    0
    0
  7. prijde mi trochu zbytecne mit cestinu/slovenctinu v os x, jde jen o primarni nastaveni a kdo z vas tam neustale neco meni?
    horsi je podle me, ze neni cestina/slovenctina v programech, ktery dotycny pouziva, tam mu anglictina nevadi? nebo pisete petice do vsech programu, ktere mate v mac?

    za me osobne by stacila cestina do ms office 2011

    0
    0
  8. jozef: ako si prisiel na to, ze pozadovat nieco od sukromnej firmy je hlupost? Ved je to uplne normalna vec a kazda normalna firma pocuva co chcu jej zakaznici (aj Apple).

    0
    0
  9. Súhlasím s Tomášom. Za lokalizáciu “priečinkov” by som sa nebil, úplne by mi stačila konečne funkčná verzia Officu so slovenským spell checkom (viem, že to je požiadavka na MS a nie na Apple).

    0
    0
  10. Plne suhlasim s autorom texti. Windows by ziadny starsi alebo technicky menej zdatny clovek nepochopil, Macu ale ano pretoze robia uzivatelsky priatelne a intuitivne veci.

    0
    0
  11. Jozef: snad kazda firma privita pozitivny feedback od zakaznikov co by chceli, ci uz to tam zaradia je druha vec…

    Tomas: s pridanym jazykom by s najvacsiou pravdepodobnostou prisiel aj spellchecker a tam by sa ti zvyraznili preklepy a gramaticke chyby (bez nutnosti istalacie aplikacii tretich stran) napr v maily, pages a pod…

    0
    0
  12. Skor by malo apple zaujimat ze vychadzaju lokalizacie, ktore niesu celkom zdravo kompatibilne z ich systemom. Pri premenovani niektorych nazvov vznikaju problemy ze ked sa nieco instaluje system nevie najst anglicku zlozku, lebo je prelozena do slovenciny a pod. Toto by ich malo zaujimat :)))

    0
    0
  13. Moja postarsia (65) svokra ma MacBook a tiez by ma to potesilo, keby sa ma v kuse nevypytovala, kde sa jej stratili fotky, ked odklikla dialog Replace all… Som za SK OSX, aj ked by som ho nepouzival osobne…

    0
    0
  14. Stretol som sa s tým, že organizácia, pre ktorú sme robili softvér potrebovala veľmi prenosné notebooky (samé ženy) a mali pre ne aj dosť peňazí. Macbook Air by bol úplne ideálny ale to, že tam nebola slovenčina bolo rozhodujúce a kúpili iné s Windowsom. Väčšina užívateľov nevedela po anglicky a pretože boli často na cestách, tak si museli so všetkým poradiť sami.

    0
    0
  15. podla mojho nazoru aspon minimalna znalost anglictiny patri k zakladom pocitacovej gramotnosti v dnesnej dobe. napriek tomu suhlasim s nazorom autora, ze by lokalizacia bola prinosom, aj ked by som ju osobne nevyuzival. ale po precitani peticie som ostal zhrozeny, ze niekto chce taky zly text posielat do apple. ja by som sa urcite hanbil pridat svoje meno.
    najhorsie je, ze sa tu na absenciu slovenciny stazuju ludia, ktori sami ani nevedia pravopis..
    mimochodom denton, apple nie je normalna firma. nastastie je znama tym, ze nie vzdy sa riadi nazormi zakaznikov. keby to bolo ako hovoris, tak este stale mame v macbookoch floppy disk.

    0
    0
  16. Súhlasím s článkom. Ako som už minulej diskusii uviedol, mne angličtina v OS X vyhovuje a nemenil by som ju za SK/CZ. Takisto ako nedokážem pracovať v lokalizovanom Photoshop-e. Jednoducho som si zvykol na ENG výrazy a prekladom nerozumiem.

    Moji rodičia, by však slovenčinu alebo češtinu určite s nadšením privítali. NIE, NIE SÚ LENIVÍ (ako to niekto uviedol). Jednoducho majú iné priority ako učiť sa teraz angličtinu, majú povinnosti a sú zaneprázdnení… Pripadá mi, prinajmenšom, divné tvrdiť – ak chcete používať Mac OS X, najvyspelejší operačný systém na svete, naučte sa anglicky.

    Keď sú všeobecné snahy zvýšiť počítačovú gramotnosť stredne a staršej generácie treba im to uľahčiť a nie komplikovať.

    No žiaľ, petícia bola príšerne napísaná a pôsobila skôr výhražným dojmom. Apple by určite viac zaujímalo koľko ľudí si Mac NEKÚPI kvôli tomu, že Mac OS X nie je lokalizovaný. To je reč peňazí.

    …ale možno toto leto budeme všetci milo prekvapení s príchodom OS X Lion, a možno nie.

    0
    0
  17. “Je možné, že sa už na niečom podobnom pracuje a za tri mesiace bude aj slovenčina a čeština štandardnou súčasťou systému.”

    Kiež by to bola pravda.

    0
    0
  18. Nepodporujem toto, nech sa ludia radsej naucia Anglicky, aj tak tie prelozene veci stoja za figu. Potom sa v tom nikto nevyzna. A potom u mna vyhrava jedna vec ze updates su vzdy skorej ako tie prelozene.

    0
    0
  19. Okrem hore napísaného sa mi zdá, že samotná platforma MAC OS je mierne potláčaná/ ignorovaná niektorými inštitúciami. Napr. taký katastrálny portál podporuje prezeranie máp len cez IntExp. Dokázal by niekto stvoriť aj takýmto adresátom ( katastrálny portál ) formulovanú petíciu, pre sprístupnenie horeuvedených údajov aj pre platformu MAC, či už cez Safari, alebo Firefox? Pred časom bol o tom článok na SME, ale nič sa neudialo. Po zaslaní linku petície na adresu mfalis@mail.t-com.sk zabezpečím zopár podpisov a uverejním ju v diskusných fórach. Ja to totiž nedokážem.

    0
    0
  20. Tiez som za lokalizaciu hlavne kvoli starsim. Nam so zenou nevadi , ze MAC OS je len v anglictine, sestre do nemecka nasi po mojom odporucani tiez kupili MAC – ale tu nebol problem, kedze sa len prepol jazyk na nemcinu. Moji rodicia obaja podnikaju a nerobi im prolem kupit si napr. MacBook Pro 15″, ale kedze by to na nich niekedy hadzalo anglicke hlasky, tak sa toho boja. Tak si radsej kupia Sony VAIO za podobnu sumu. Je to skoda, lebo urcite by im Mac viac sadol – je privetivejsi.

    0
    0
  21. Děkuji Vám za projevení názoru. Bohužel s tímto pasivním přístupem nemůžu souhlasit, protože se jím málokdy podaří něco změnit.

    1. Ať už jakákoli petice dosáhne alespoň něčeho ze svých cílů, už je jejím velkým plusem to, že na něco upozorní, co není v pořádku a s čím není někdo spokojený.

    2. Dosud se na různých stránkách čekalo, že si našich nářků kolem nespravedlivého postavení zdejších zákazníků oproti jiným v zahraničí někdo všimne. Podle dosavadní výsledků to však vypadá tak, že si toho nikdo ze zmíněné firmy nevšiml. Proto dává petice prostor k tomu, aby se kdokoli centrálně vyjádřil k této problematice, projevil svůj nesouhlas a požadavek na změnu.

    Jistě, zákazník může ledacos ovlivnit díky cílevědomému nakupování, které bude v jeho prospěch. Zdá se mi však, že se tu, tedy v Česku a na Slovensku této strategie zřídkakdy využívá. Toto chováním znám z Německa, kde se opravdu ve většině případů daří zákazníkům ovlivňovat trh ve svůj prospěch. V ČR a SR však řada zákazníků nedokáže ani změnit banku (či poskytovatele elektřiny), ačkoli si bere do něj jeho vlastní peníze za prapodivné “služby”.

    Tudíž mile rád využiji své svobody slova a budu dál požadovat, co daná firma nabízí za stejné peníze jinde s tak velkou pompou. Rozhodně mi přijde nedůstojné, abych si nechal líbit takovéto zacházení. Vám se to snad líbí?

    0
    0
  22. Za tohle české kverulantství se opravdu stydím… Nejen, že jsme si vydobyli v EU nálepku kverulantství, ale ted s tím musíme i za velkou louži:(
    Vidím, že Vy slováci jste mnohem rozumnější – jak je vidět z tohoto článku a z diskuze.
    Jak je možné, že pan Kout nevidí, že velká spousta lidí nesouhlasí? Proč stále chce prosazovat něco, co zjevně není většinový názor?
    V historii byli jedni z nejhorších ti, co prosazovali své “dobro” i pro ty co ho nechtěli…
    Neberu mu jeho názor, ale prosazovat jej jako jediný oprávněný nepovažuji za vhodné…
    Za chvili by mohl přijít s peticí za internet v češtině…
    Já se více považuji za světoobčana, nikoli čecha, takže nehodlám přizpůsobovat svět česku, ale naopak, v tom je asi mezi námi rozdíl.
    Takže pane Kout – děkuji, nechci!

    0
    0
  23. Víte, kdybych z vlastní zkušenosti nevěděl, o jaký komofort zdejší uživatel přichází jen kvůli tomu, že tu Apple neposkytuje to, čím se chlubí a co poskytuje jiným, nechalo by mě to chladným. Nejde tu jen tedy o českou a slovenskou lokalizaci, ale i o servis jako takový, který se s tím pojí. Považujete ho snad na dobré úrovni?

    Jinak ještě k článku: Copak se dá tlačit jen na státní instituce? Je soukromý sektor něčím nedotknutelným? Podle této logiky by se pak pohnulo s hodně malým množstvím věcí.

    Ad kverulanství: Stěžování na nespravedlivé zacházení je, myslím, něčím, co se nedá zaměňovat s něčím, kdy si člověk stěžuje permanentně, ačkoli je vše v pořádku. Rozhodně považuji postup a přístup Applu vůči jeho zdejším zákazníkům za nepřívětivý. Kolem 1.200 uživatelů si myslí to samé.

    Nedovedu si představit, že by si něco takového nechali líbit zákazníci v Německu. Tam by o tom zpravovali i tamní noviny, protože by to považovali za dost troufalé.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.