Najpopulárnejšie články na MacBlogu za rok 2010

Rok 2010 bol pre Apple, a rovnako aj pre MacBlog, mimoriadne úspešným. Ak ste zvedaví, čo vás — našich čitateľov — za uplynulý rok najviac zaujímalo, pripravili sme zoznam najpopulárnejších článkov na základe počtu prečítaní a vašej odozvy. Rebríček zaujímavo reflektuje dianie vo svete Apple a zároveň poskytuje tipy na príjemné čítanie na víkend.

MacBlog Top 2010## 1. Recenzia: Apple iPad do detailu (16. 4.)

Recenzia Apple iPad

Nový tablet od Apple je označovaný za najväčšiu technologickú udalosť posledného obdobia. Nečudo teda, že recenzia iPadu dosiahla prvé miesto a bola najčítanejším článkom za celý rok. Naša recenzia, ktorá vyšla necelé dva týždne od začatia predaju v USA, nebola prvou na Slovensku, no čitatelia ocenili jej kvalitu a precíznosť. iPadu sme okrem niekoľkých softvérových problémov najviac vyčítali neprispôsobenosť na slovenské prostredie, ktorá je už minulosťou, inak je článok i po trištvrte roku aktuálny.

2. Recenzia: iPhone 4 (14. 9.)

Recenzia Apple iPhone

Recenzia dlhoočakávaného štvrtého telefónu z dielne Apple vás zaujímala v poradí druhá najviac. Okrem toho, že čitatelia boli zvedaví, v čom bol telefón lepší od svojho predchodcu, zaujímali ich aj často diskutované problémy so signálom a všetky hardvérové a softvérové detaily. Telefón sme si dôkladne preklepli vo viac ako štyroch tisíckach slov a diskutéri ocenili hlavne mimoriadne kvalitné fotografie.

3. Rcenzia: Mac Pro do detailu, dokáže zhodnotiť investíciu? (19. 1.)

Recenzia Apple Mac Pro

O tom, že Apple dnes nie je len značka gadgetov pre masy, ale aj neprekonaných profesionálnych počítačov, ktoré tvoria odnepamäti veľkú časť biznisu firmy, svedčí to, že recenzia Macu Pro dosiahla len o necelé tri stovky menej prečítaní ako recenzia iPhonu 4. V recenzii bol dopodrobna rozobraný výkon silného počítaču, o ktorom mnohí hovoria, že je pridrahý a zamerali sme sa na otázku, či sa takáto investícia oplatí.

4. iPhone 4 Case Program – Ako získať puzdro zadarmo a ktoré si vybrať (29. 8.)

iPhone 4 Case Program

Apple zareagoval na problémy s anténou iPhonu 4 tak, že ponúkol zákazníkom po kúpe puzdro zadarmo. MacBlog čitateľom vysvetlil, ako si môžu o zaslanie puzdra požiadať, čo treba splniť a popísal všetkých desať obalov, ktoré Apple ponúkal.

5. Desať najlepších programov pre Mac OS X (20. 10.)

Aplikácie

Zhrnutím desiatich skvelých aplikácií pre Mac OS X sme v októbri odštartovali úspešnú sériu článkov, v ktorej sme sa neskôr venovali desiatim najlepším rozšíreniam pre Mac, desiatim hrám pre Mac, desiatim programom pre iPhone a desiatim hrám pre iPhone. Pätica zhrnutí sa nesnažila zoradiť softvér s vedeckou objektívnosťou, no snažili sme sa ponúknuť čitateľom najužitočnejší softvér, pre ktorý nájdu uplatnenie takmer všetci. Články našli využitie hlavne u začínajúcich používateľov. V novom roku plánujeme sériu rozšíriť aj o desať najlepších pre iPad.

6. Recenzia: Nový Mac mini versus PC skladačka (14. 7.)

Recenzia Apple Mac mini

Prečo stojí Mac mini toľké peniaze, keď v elektre si kúpim pécéčko za 99 eur a bude sa naň dať pripojiť aj moja tlačiareň z roku 1983? Odpoveď na túto otázku a zároveň komplexnú a podrobnú recenziu najmenšieho Macu so všetkým, čo k tomu patrí, sme ponúkli v článku, ktorý skončil šiesty.

7. iPhone 4 na Slovensku: Často kladené otázky a odpovede k nim (26. 8.)

Apple iPhone

Vysokú popularitu mal aj článok, v ktorom sme sa venovali príchodu iPhone 4 na Slovensko a snažili sme sa zodpovedať všetky otázky, ktoré by mohol mať človek, uvažujúci o kúpe. Koľko iPhone stojí? Kde ho kúpim? Prečo na stránke operátora vidím len čierny a nie aj biely model?! Rovnako populárne bolo aj kompletné zhrnutie cien telefónu k jednotlivým paušálom, ktoré ste si mohli prečítať v ten istý deň.

8. Safari extensions: 15 zaujímavých rozšírení pre váš prehliadač (30. 6.)

Safari Extensions

Browser je pre väčšinu používateľov asi najpoužívanejší program na počítači. V našom článku sme zhrnuli pätnásť výborných pluginov, ktorými môžete rozšíriť funkcie a využitie prehliadača Safari 5 na maximum.

9. Tip: Sledujte slovenské a české televízne stanice na iPhone, iPode touch a iPade (24. 8.)

Televízor

Aj keď článok nie je ten najčítanejší, je jednoznačne najkontroverznejší nielen za posledný rok ale v celej histórii MacBlogu. Po tom, ako sme napísali o verejne prístupnej stránke, cez ktorú sa dajú pozerať slovenské televízne stanice aj na iOS zariadeniach, ktoré nepodporujú Flash, sa na našu hlavu spustila spŕška kritiky od rozhorčených používateľov. Tí sa obávali zatvorenia služby po našej publicite, napriek tomu, že sa nejednalo o nelegálne vysielanie. Nasledovalo dočasné pozastavenie stránky, ktoré ešte viac vyhrotilo situáciu, no stránka sa nakoniec po niekoľkých dňoch opäť dostala do prevádzky.

10. Aplikácia Tatra banky pre iPhone zobrazuje pohyby na cudzích účtoch (29. 10.)

Tatra banka

Po našej publikácií bezpečnostných chýb v iPhone aplikácii slovenskej banky obletela správa celé Slovensko a Česko. MacBlog bol spomínaný v denníku SmeHospodárskych novinách. Chybu si všimol aj Trend a hovorili o nej dokonca aj v televízii. Tatra banka na problém zareagovala okamžite a dieru uzatvorila.

Foto: archív MacBlog / Apple / flickr

komentárov
  1. @recenzent: A preco nie? Koncorocne zhodnotenia, bestof tabulky atd. (aj “samych seba” – podla citatelov) su celkom normalne, co ti na tom vadi? :-O

    0
    0
  2. pretoze kazdy slusny clovek kasle na tzv. rekaputulacie, bilancovanie, rewindy a neviem ako tomu dnes este hovoria…pride novy rok a vsade sa bilancuje ako u idiotov…nikde za hranicami byvaleho “ost bloku” sa to nerobi, len v nasich “super” mediach ci uz internetovych alebo televiznych. kolko autobusov sa zrutilo do priepasti v nepale, kolko lietadiel padlo v irane, kolko maniakov vystrielalo ucitelsky zbor na skolach v nemecku/amerike, kolko “celebrit” sa ucastnilo na plese a podobne kraviny…normalneho cloveka take kecy nezaujimaju, hlavne tu to posobi ako reklama na sameho seba.

    nic proti macblogu, pravidelne ho sledujem, ale tento clanok u mna ubral body

    0
    0
  3. zakomplexovany budes asi ty podla tvojej “duchaplnej” otazky…ktora je zalozena asi na miniature tvojho mozgu…skus si vygooglit “ostblock” aby si sa oboznamil z vyznamom toho terminu-techniku (aj to si radsej pozri, nech ta netrafi slak alebo netrepnes dalsiu kravinu mily anonym) a nema to nic spolocne s tym, ci som z BA alebo z HU, KE, VT, ZA…mozno som z vychodneho nemecka ktore bolo tiez “ost blok”, asi si absentoval na hodinach geografie a dejepisu

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.