Mac App Store po mesiaci: plný hlúpostí

Včera uplynul presne mesiac od otvorenia Mac App Storu. V pôvodnej recenzii sme program hodnotili hlavne z technických aspektov a nie veľmi subjektívne. Je jasné, že prvý deň veľa softvéru dostupného nebolo a vyvodzovať závery z niekoľkých hodín používania sa nedá. Mesiac je ale dostatočná doba na nazbieranie reálnych poznatkov z elektronického obchodu. Takže aký naozaj Mac App Store je?

Fireplace Mac App Store## Mac App Store je plný hlúpostí. A ľudia ich sťahujú

Keď jestvoval ešte len App Store na iPhone, mnohí si všimli, že kvalita a využiteľnosť väčšiny aplikácií je veľmi slabá. Teraz je jasné, že to vôbec nebola nejaká vada iPhonu, ale dôsledok distribučného systému.

Najpopulárnejšie aplikácie za týždeň na stránke Macupdate.com, ktorá indexuje macovský softvér, sú VLC, Flash Player, Transmission, NimbleKit a Google Chrome. V prvej desiatke je ešte 1Password, Evernote a NeoOffice (Patch 3). Medzi top 5 softvérom pre Mac OS X na stránkach Download.cnet.com je Virtual DJ, VLC, FrostWire, RealPlayer a Photoshop CS5.

MacUpdate rebríček

Kým ešte fungovala stránka Apple.com/dow­nloads, na prvých priečkach sa ocital väčšinou iTunes a QuickTime. Boli tu tiež známe programy od iných výrobcov, ako napríklad OpenOffice, Microsoft Office, Google Earth, Mozilla Firefox alebo Messenger (MSN).

Čo sa nachádza na prvých priečkach v Mac App Store? Medzi platenými aplikáciami je rebríček pomerne kultivovaný: Shortcuts ofr Mac, Angry Birds, Pixelmator, iMovie a iPhoto. Medzi voľnými aplikáciami je to MiroVideoConverter, World Explorer, McSolitare, Fireplace Free, Twitter, Ultraviolet Dawn Lite, PhoneCopy for Mac, Fireplace a Vroom Vroom. Nehovorím, že sú to zlé programy, ale okrem Twittera som ani o jednom nikdy ani len nepočul. A hlavne — nepochybujem o tom, že existuje minimálne sto kandidátov, ktorí by si miesto v top desať zaslúžili viac ako títo.

Kde je Adium, Skype, OpenOffice alebo NeoOffice, VLC či Movist a NetNewsWire? Kde sú vlastne všetky užitočné programy? Aplikácie tohto typu nechýbajú len v rebríčkoch, ale na celom Mac App Store. Z aplikácií, ktoré sme uviedli v našom článku 10 najlepších programov pre Mac OS X sú v Mac App Store dostupné len dve. Zo zoznamov 10 najlepších hier10 najlepších rozšírení nie je dostupné v Mac App Store ani po jednom titule.

Fireplace Mac App Store

A čo máme za to? Tak napríklad 31. januára bol na prvom mieste medzi voľnými aj medzi platenými aplikáciami program Fireplace. Ak neviete o čom je reč, je to program, ktorý zobrazuje na celú obrazovku približne päťsekundový a ešte aj zle zaslučkovaný videozáber z krbu. Určite môže byť pre niekoho podobná aplikácia užitočná, ale aby bola prvá najsťahovanejšia? Môžeme byť radi, že sa o tomto ešte nedozvedeli naši windowsoví kamaráti.

Mac App Store je chaos

Aj keď sprvu sa zdalo, že App Store nebudú postihovať organizačné problémy, ktoré kvária iOS App Store, neskôr sa ukázal opak. Napriek vyhláseniu Apple, že na App Store nebude prijímať skúšobné/demo verzie programov, platí preň to isté čo pre iOS App Store. Neplnohodnotný softvér je vítaný s otvorenou náručou, len namiesto Demo musí mať v názve Lite alebo Free. Akoby to urobilo nejaký rozdiel.

Pritom Apple by nič nestratil, keby integroval demoverziu a plnú verziu spolu. Pri programe by ste mali jednoducho dve tlačidlá: Stiahnuť skúšobne zadarmo a kúpiť za … €.

Vrchol je, čo sa stalo tvorcom hry Lugaru. Svoju aplikáciu predávajú na Mac App Store za 8 €. Neznámy človek ju tam pred niekoľkými dňami nelegálne zavesil tiež a predáva za zlomkovú cenu. Apple proti tomuto dosiaľ nič neurobilo.

Lugaru Mac App Store

Mac App Store je zatiaľ zbytočný

Po prvom dni, kedy som chcel vyskúšať všetko čo je v Mac App Store, som ho otváral naozaj sporadicky. Nemal som prečo.

Kto rád hrá má veľký dôvod otvoriť si Steam, lebo tam nájde tie najkvalitnejšie hry. Rovnako má dôvod nakupovať cez neho, lebo ponúkané hry často inde nie sú. Naproti tomu dôvod otvoriť Mac App Store môže byť zrejme len taký, že práve nemáte nič lepšie na práci.

App Store pre Mac teda zaujal pozíciu, akú mnohí očakávali. Skôr ako kvalitný softvér s dlhodobým využitím ponúka jednoduché programy, ktorým sa na chvíľu zabavíte, no rýchlo prestanú byť zaujímavé. A možno sa ani netreba čudovať, keďže veľké množstvo používateľov tieto programy očividne priťahujú. Niečo ako widgety, ktoré boli predstavené spolu so systémom Mac OS X Tiger. Asi jediný, komu je Mac App Store skutočne užitočný, je nováčik, ktorý sa pokúša nájsť na začiatku čo najviac softvéru. Tak ako widgety, aj Mac App Store ho však asi po chvíli prestane baviť.

Ak to takto ostane aj naďalej — a takmer s istotu ostane — App Store môže byť občasne používaný, ale nikdy sa nebude môcť stať jediným alebo aspoň prevažným zdrojom programov na vašom Macu, ako by to Apple chcel.

Foto: Flickr/MacBlog

komentárov
  1. mna appstore celkom prekvapil, nazaciatku ked sa o nom len vravelo, som ho zatracoval, ale teraz po kupe/stiahnuti par uzitocnych aplikacii som dost zmenil nazor. jasne, je tam vela balastu, ale su tam aj zasadne aplikacie (aperture, ilife, Things,…) a zasadne aplikacie aj zacnu pribudat.

    0
    0
  2. hmmm já jsem spokojen, už delší dobu jsem chtěl Cheetah3D, ale nechtělo se mi řešit jak ho koupit v ČR, Appstore mi to výrazně usnadnil…

    0
    0
  3. Uz dlho pouzivam iPhone a Mac a zacinam byt viac znechuteny Applom. iPhone storom sa siri balast, je tam cim dalej viac problem vybrat aplikaciu, ktoru potrebujem. Uz par krat sa mi stalo, ze som potreboval aplikaciu a aj popis sedel a bola totalne zla.
    Podla mna Applu ide v App Storoch o kvantitu a nie kvalitu. Na co mi je v iPhone store 1 000 000 aplikacii, ked mozno okolo 1 000 za nieco stoji. Rozmyslam predat svoj iPhone 4 a kupit telefos s Android OS.

    0
    0
  4. Rovnako ako autor ani ja nevidim prinost Mac App store. Otvoril som ho po update a odvtedy asi len 5 krat ked sa o nom nieco pisalo alebo som sa nudil.

    0
    0
  5. Mne appstore vyhovuje. Kupil som na nom lacno a pohodlne uzitocne programy. Suhlasim, ze je tam vela zbytocnosti, ale chce to este cas. A je pre mna zaujimavjesie, ked sa prve priecky menia, akoby tam mal byt stale nejaky itunes, skype ci vlc..

    0
    0
  6. Az tak tragicky by som to nevidel, nakolko ked si spomenieme, ze iPhone appstore co mal prvy polrok v ponuke, tak to bola katastrofa a nie toto :)

    0
    0
  7. No já bohužel nejsem takový Apple pamětník, takže si nepamatuji začátky iOS App Storu, ale hádal bych, že po měsíci to vypadalo zhruba stejně jako teď Mac App Store, ne? Já bych tomu zkrátka dal čas, ono se to nějak vyvrbí. Už teď je k dispozici CoD, Bioshock… Počkejte až dorazí Real Racing – to budou všude recenze! :D Navíc to, že na prvních příčkách stahovanosti jsou kraviny neznamená, že je jich plnej App Store.

    Já jsem třeba objevil naprosto skvělou hru (nejedná se o port z iOS ani žádnou jinou mini-hříčku) And Yet It Moves. Jedna se o skvělou indie plošinovku s krásným grafickým zpracováním. Vtip je v tom, že po celou dobu hry můžete nejenom hýbat s panáčkem ale můžete otáčet i s celým světem. Opravdu doporučuju a to jak pařanům, tak i casual hráčum, protože obtížnost je taková vyvážená – když se člověk zasekne, tak je to na “příjemně” krátkou dobu.

    0
    0
  8. No mě to naštěstí na mém imacu i přes 10.6.6 neběhá. Přihlásil jsem se tam jen jednou ato jsem musel z jiné pártyšny, a koupil jsem ArtText za zlomek původní ceny.Jinak souhlasím s článkem, je to jen doják na prachy,(vyhazované převážně za blbosti,) ale ne pro tvůrce nýbrž pro Apple. Jediné plus je to, že oproti Macupdate, nebo Versiontrackeru je to graficky přehlednější. Dalším důsledkem tohohle obchodu, bude možná nejistá budoucnout oblíbených balíčků za zlomek ceny.Např Macheist už rok nic nepřipravil…

    0
    0
  9. ja ho neotvaram lebo by mi tam ostala visiet jedna neupdatovana applikacia.
    Hra Sol, uz som ju updatol asi 100x a stale nema dost, aj po vymazani, presunuti…

    Vzdy ked znova otvorim AppStore treba ju znova updatnut ak chcem aby mi to upozornenie z docku zmizlo

    0
    0
  10. Ja som tam sice nasiel vyborny vektorovy editor EazyDraw za min. cenu, o ktorom by som sa mozno inak ani nedozvedel, ale je fakt, ze kvalitnych aplikacii je tam ako safranu. V tomto suhlasim s autorom.

    0
    0
  11. Myslím, že to bude stejné jako s iOS App Store. Byly měsíce kdy to stálo za nic, ale postupem času se vývojáři zaměřili na vývoj applikací pro App Store a dneska je to super obchod…

    0
    0
  12. Problem je v tom ze ty uzitecne aplikace uz kazdy na svem macu ma a nemusi je tak znova stahovat z AppStore. Druhy problem je ze ty uzitecne aplikace tam proste (zatim?) nejsou. Jako VLC, Audium, Skype, Textmate atp. Proc tam nejsou to je ta hlavni otazka ohledne AppStore.

    0
    0
  13. Chce to len cas, ale napriklad DaisyDisk alebo Pinball HD su podla mna super a je a bude toho viac. Osobne sa uz trasem na Real Racing. Skype, VLC a podobne aj tak uz maju vsetci nainstalovane

    0
    0
  14. Nerozumiem co sa tu riesi. Nepaci sa vam sortiment v obchode? App Store filozofia je, ze Apple poskytuje priestor vsetkym developerom a vsetkym (slusným) projektom. Nepaci sa vam, ze sa jednoducha, pre vas zbytocna aplikacia dostane do Top 10 ? Co ma Apple/app store/predajca s vkusom jeho zakaznikov ? Preco by ste chceli navstevovat obchod kazdodenne, do obchodu sa chodi, ked nieco potrebujem…
    Myslim, ze filtre su dostatocne, tisice, recenzii, roznych TOP 10…reklama, youtube…nerozumiem, vysvetlite mi co vas na app store trapi? :)

    0
    0
  15. Ja by som tiez nebol taky pesimisticky. App store je pomerne nova vec, nechajme mu este cas. A pre nas, co nepotrebujeme mat stare DVD instalacky je to aspon zatial sposob ako ziskat novy apple sw za 40 % jeho obchodnej ceny :)

    0
    0
  16. p.edge:
    Tak si toho Androida uzi, cochvila zistis, ze Android Market je totalne k nicomu. Balastu 99 %, nemoznost kupit aplikacie, kde mas pri platenych a znamych apps istotu, ze to bude dobre.

    Fakt si to uzi, takych 20 pseudo aplikacii, tapiet, malware apod. len na temu Angry Birds stoji za to :D

    0
    0
  17. Nepouzil som ani jednu App z Mac App Store …totálne bludy sú tam …ten Fireplace by som najradšej z tamadial vymazal ..Nechápem ako môžu byt ľudia tak dementní a hento takto ratingovať…
    Clovek by hľadal programy,ktoré sa mu zijdu a nájde Všetko pokope…
    -miesto toho tam máme skakajúcich zajkov,Aplikácie na hľadanie WiFi sieti a Fireplace …nebyť Fireplace …asi App Store neprezije …lol lol lol a Ešte raz lol
    Z 10 bodovdavam 2 …
    2/10
    Sklamanie ..nič ..piatim si ho len Ked zemiram od nudy a aj tak tam nikdy nič nie je a radšej to vypnem ..hanba …
    Uz čakám na nejaky trápny článok od Windows usera na nejakom news portáli na Mac App Store …
    Ale tak ..čo už ..

    0
    0
  18. s tými demami a trialmi súhlasím s autormi a Apple musí vážne makať, že by si tých 30%, čo za to berú, si zaslúžili. Bez kvalitných aplikácií nie je návštevnosť a tj žiadná pridaná hodnota, prečo by vývojár mal obetovať % zisku…všetko je na tom skvelé, len keby tam Apple viac nahnal vývojárov

    0
    0
  19. kritizovat nieco, co je nove a snazit sa to odsudit este skor, ako by bolo mudre……zacnite vy podnikat a po mesiaci vas zhodnotim, ze ako ste na tom…..ak nie bohviejako, tak to zabalte….nemate pocit, ze vydanie aplikacie neni len take jednoduche pre tie vami ospevovane velke firmy?….hlavne ak su vsetci tak zahladeni do windowsu a len cakaju, ze ako sa tento app store otuka? ste cakali, ze mesiac po spusteni app storu tam uz najdete vsetok softver dostupny na internete? Mna velmi sralo, ze niektore programy pre mac bolo dost tazke najst. Toto, co spravil apple je podla mna mudry krok. Vsetky programy sa budu tlacit do app store, aby to ludia nestahovali nacierno z internetu…a ktory program tam nebude, tak tu firmu to prinuti spravit verziu aj do app storu.

    Osobne hodnotim tento clanok ako anti applovsky a ten, kto to napisal sa znazi vopchat zo svojim nazorom do komunity apple userov a takto im nieco znechutit. Sa divim, ze normalneho cloveka napadne hodnotit nieco negativne a odsudzovat to takto skoro. Asi len cakal, ze ho niekto predbehne, tak rychlo musel nieco napisat, aby bol prvy a bol IN.

    A ked vas stve, ze ludia si stahuju fireplace, tak si ho nestahujte. Kde je napisane, ze si musi kazdy stahovat vsetko, co tam je? Ja uz len z principu som si ho stiahol-chcel som vidiet, o com to tocite a hoci je to nepouzitelna aplikacia pre pracu na pc, tak je to celkom pekne a ma to svoje vyuzitie, splna to efekt a poslanie…a nieje to tak katastrofalne spracovane, ako tu pisete.

    0
    0
  20. U mňa zatiaľ jednoznačne prevažujú pozitíva. Licenčne je to spravené vynikajúco (možnosť inštalácie na všetky mnou vlastnené počítače a bez vypisovania siahodlhých “licenčných čísel” a ďalších otravností s tým spojených), cenovo je to tiež výhodné (úprimne povedané za Pixelmator by som pôvodnú sumu nedal, za cca 18 libier som ho kúpil bez dlhého rozmýšľania a taký Numbers za 11.99 je tiež “za hubičku”). To, že zatiaľ niektoré programy chýbajú je normálne, veľa z uvádzaných sú free a pre vyvojárov asi nebude priorita dorábať veci, ktoré vlastne nič zásadné neprinesú ani im, ani užívateľom, len by ich to stálo čas (a peniaze).

    0
    0
  21. Nove iba pre toho kto podobny typ este nevidel, davno bola taka k dispozici pre Linux, rovnaky styl ovladania, takze nic prevratne. Ale samozrejme zabavi s tym sa da suhlasit.

    0
    0
  22. ta nenazranost im uz asi prerastla cez hlavu…vycapia tam aj certa s diablom, len aby boli platene downloady …cele online appstory enom exponuju to o co apple vlastne ide; otazka je dokedy…

    0
    0
  23. čoskoro apple stiahne z predaja krabicové verzie softwaru a začne ich predávať na mac app store… ale zase súhlasím že sa tam nachádza mnoho blbostí, no pár vychytávok je naozaj užitočných (shuttie, angrybirds, ilife…)

    0
    0
  24. presne tak, ako to píšete, zo začiatku som bol uchváteny s dashboardu a jeho widgetov, bolo to nové a zaujímavé :D
    Mac AppStore som využil na Solitaire a to bolo všetko :D
    jednoducho na iPhone iná cesta není, ale na Mac, kde mám dvdromku a iné možnosti, mi príde Mac AppStore zatiaľ ako nevyužitý potenciál, možno, časom

    0
    0
  25. Chcel by som vidiet ohlasy vsetkych, keby Apple zacalo zakazovat programy lebo “nie su dost dobre”. Podla coho sa to da posudzovat? Su tam urcite restrikcie, co dany program nesmie robit, nesmie mozno pouzivat niektore interne funkcie, ale co robi, to je predsa vec developera. Napriek tomu, ze som tam este nic nestiahol sa mi to velmi paci. Predpokladam, ze o nejaky rocik to bude plne aplikacii a hlavne recenzii a ratingov od uzivatelov. Potom sa na to bude kazdy pozerat uplne inac.

    0
    0
  26. Áno, jano, Aleks sa nepochybne potreboval vorvať do tejto komunity, aby tu mohol rozhlasovať svoje proti-applovské názory len aby bol in. Rozlúštil si to.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.