Zhrnutie: čo môžeme očakávať na dnešnom Apple Media Evente

Apple už dnes o 19:00 nášho času spustí očakávaný Apple Media Event, ktorý budete môcť naživo sledovať aj priamo cez web. Čo všetko môžeme očakávať, že pre nás firma pripravila?

Pozvánka na Event. Foto: Engadget

iPod touch

Rôzne uniknutné komponenty, ale aj zohľadnenie každoročného približovania sa iPodu touch k novému iPhonu naznačujú množstvo vecí. Očakávaný je displej s vysokým rozlíšením, čip Apple A4, ktorý používa firma v iPhone a iPade a viac RAM. Ďalej môžeme predpokladať prítomnosť fotoaparátu, o ktorom sa rozprávalo aj minulý rok, prednej kamery na FaceTime, mikrofónu a dokonca zabudovaného 3G modemu, podobne ako to má iPad. Opäť môžeme očakávať, že iPod sa bude predávať v dvoch modelových triedach – základný model s menšou kapacitou a staršou výbavou za nižšiu cenu a lepšie modely za vyššiu.## iPod nano

Nová generácia najpredávanejšieho prehrávača na svete má byť podľa zverejnených obalov výrazne menšia, s obrazovkou veľkou len 3 × 3 cm. Ovládať sa bude dotykom, keďže na tlačidlá miesto neostane. iPod bude mať Dock connector a jack na slúchadlá, cena má udajne ostať rovnaká, ako teraz — 149 € za 8 GB model a 179 € za 16 GB model.

Ako by mohol vyzerať nový iPod nano

Render, ako by mohol očakávaný iPod nano vyzerať. Foto: Marc Krenn

iPod shuffle

Aj keď pôvodne sa predpokladalo, že zariadenie s malou trojcentimetrovou obrazovkou bude práve Shuffle, niekoľko analytikov a stránok to vyvrátilo. Osud najnižšieho iPodu je teda otázny, môže sa stať, že splynie s Nanom alebo sa dočká samostatného updatu.

iPod classic

O stále menej predávanom diskovom iPode sa veľa nevie. Niektorí hovoria, že sa bude predávať naďalej bez zmeny, alebo s malým rozšírením kapacity. Iní si myslia, že bude nahradený 128 gigabajtovým iPodom touch.

Apple TV

Naopak, veľa sme sa mohli za posledné mesiace dopočuť o novej Apple TV. Tá ma fungovať na systéme iOS (rovnakom ako iPhone), ktorý umožní sťahovanie a spúštanie aplikácií tretej strany. Apple TV má byť menšia a hardvérovo príbuzná iPhonu. Pamäť sa má obmedziť na 16 GB a primárne má slúžiť len na streamovanie dát z internetu a lokálnej siete, nie na samotné uchovávanie multimédií. Cena sa má znížiť na 99 USD. Hovorí sa aj o novom názve, iTV.

iOS 4.1

Vypustená bude pravdepodobne nová verzia operačného systému pre iPhone a iPod touch. Podľa betaverzií prinesie iOS 4 službu Game Center, riešenie problému s proximity senzorom, globálnu kontrolu pravopisu (nie automatickú opravu, len podčiarknutie chýb), úpravy v aplikácii fotoaparát na iPhone 4 a iné drobné zmeny. Vyriešiť by sa mal aj zlý výkon nového systému na staršom iPhone 3G.

Game Center a nová kontrola pravopisu v iOS 4.1

Game Center a nová kontrola pravopisu v iOS-e 4.1. Foto: Appleinsider

iOS 4 pre iPad

Najnovšia verzia iOS-u na iPad je 3.2.2, čiže majitelia tabletu stále nemajú prístup k multitaskingu a mnohým iným funkciám „štvorky“. Aj keď pôvodne sa predpokladalo, že kompatibilná s tabletom bude už iOS 4.1, je to čoraz menej pravdepodobné. Keďže nevyšla ani jedna betaverzia, okamžité vypustenie na iPad by spôsobilo programátorom veľké problémy. Na dnešnom Apple Evente teda môžeme skôr očakávať predstavenie betaverzie a určenie presného dátumu.

iPad

Podľa niektorých neoverených informácií má byť čoskoro predstavený menší 7-palcový model iPadu. Klasický ročný produktový cyklus však naznačuje, že akékoľvek revízie tabletu budú predstavené najskôr na jar budúceho roku.

Televízne seriály

Podľa množstva zdrojov, vrátane prestížnej spravodajskej agentúry Bloomberg, ponúkne Apple cez iTunes Store pôžičky seriálov len za 99 centov. Momentálne sa dajú seriály iba zakúpiť — v štandardom rozlíšení stojí jedna epizóda 2 doláre, vo vysokom až 3. Dostupné na Slovensku zrejme nebudú.

iLife ’11

Aj keď by sa to vymykalo hudobnej tématike, ktorá je naznačená na pozvánke a výzdobe budovy, mnohí tvrdia, že firma predstaví okrem iného aj novú verziu balíka iLife. Tá má byť plne 64-bit a obsahovať prerobený iWeb a vylepšené iPhoto. Súčasťou má byť aj nová „záhadná“ aplikácia.

komentárov
  1. pri citani clanku ma napadlo, ze uplne uzasna vec by bola keby sa na tej novej iTV dali hrat vsetky tie hry v app store pomocou touch ovladania iphonu, ipadu touch, nieco ako gamepad a apple by tak malo svoju kvazi originalnu arcade konzolu :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.