WWDC report #5: Viac o iPhone 4, nový štýl krabice, postrehy, iWork pre iPhone

Na prezentácií pri príležitosti dnešného zahájenia Worldwide Developers Conference predstavil Steve Jobs nový iPhone 4. Telefón má úplne nový dizajn, disponuje „Sietnicovým displejom“ s rozlíšením 960×640, 5 megapixelovou kamerou s HD 720p videom a prednou kamerou na videohovory. Na iPhone bude dostupná aj aplikácia iBooks pôvodne známa z iPadu.

O balíku aplikácii iWork sa nehovorilo, avšak na obrázku z aplikácie Mail, ktorý Apple zverejnil na svojej stránke vidieť tlačidlo „Open in Keynote“. Keynote je najstarší z balíku iWork, ktorý začal Apple predávať v roku 2005 pre Mac OS X a neskôr ho preniesol aj na iPad, kde sa dve mesiace nepretržite drží na najvyšších priečkach rebríka predaja. Propagačný obrázok naznačuje, že aplikácie by si mohli nájsť cestu aj na 3,5″ obrazovku.

Obrázok bol neskôr zmenený na „Open in iBooks“, čo však nedáva zmysel, keďže v texte mailu sa stále hovorí o posielaní novej prezentácie.

WWDC

Krabica

Mení sa dizajn krabice. V tomto smere je Apple veľmi konzervatívny a na krabice už roky dáva fotku zariadenia z priameho predného pohľadu (výraznou výnimkou je asi iba MacBook Air). iPhone 4 na fotke na krabici je natočený a má netradičné čierne pozadie.

Postrehy

V budove Moscone Center sa iPhone dostal do rúk aj prvým novinárom. Server Engadget píše, že displej je úžasný, najlepší aký kedy videli na mobilnom zariadení. Pixely na ňom sa nedajú vidieť. Kvalita zhotovenia je tiež veľmi dobrá, vrátane postranných tlačidiel. Veľmi dobrá je aj rýchlosť, ktorá je najviac viditeľná pri fotení.

Rovnako sa iPhone páčí stránkam Ars Technica, ktorý rýchlosť iPhonu prirovávajú k iPadu. Uvádzajú, že predná kamera sa dá použiť aj na štandardné fotografie, nie len na videohovor.

WWDC WWDC WWDC

Video

Apple vypustil na internet šesťminútové video pojednávajúce o nových funkciách iPhonu, ktoré bolo prehrávané aj na prezentácii. Video nesie názov „Toto všetko mení. Opäť“.

Foto: Apple/Ars Technica

komentárov
  1. Povedzme ze lepsi HW, ale inac nic nove co by tu uz predtym nebolo. Nist co by nadchlo techgeeka ako som ja. Na to kolko penazi sa vali do vyvoja som cakal viac. Zial zacinam mat dojem ze sa z ifonu bohuzial stal len malomestacky fetis typu addidas, puma, nike na slovensku – neoslni, ale je to pseoudo luxus pre masy aka kazdy wyllak must have it. :-(

    0
    0
  2. tesim sa nanho , hned si ho pojdem kupit , a MUDRLANTI co je to ten vas FAKE ? PROTOTYP ?? ha ha ha ! a este aj tie tlacitka na gulate ! ha ha ha

    0
    0
  3. Rumbagulepaprikas drzal si niekedy akykolvek iPhone v ruke? skusal si konkurencie “schopne” zariadenia? pokial iPhone vyuzivas na to aby si ho pretrcal na stoliku v kaviarni alebo si ho zavesil na krk, suhlasim s tym, co si napisal. Az ked dokazes plne vyuzit potencial toho co ti ponuka, otvoria sa ti oci!
    Ja som nadmieru spokojny s tym co iP4 ponuka!

    0
    0
  4. Pekna hracka, len skoda ze pre nu nemam vyuzitie. Mne staci Nokia za 40€ :)
    Btw. uz to dokaze mass storage? Lebo bez neho je to nanic…

    0
    0
  5. Ano drzal, mam ifon 3G 16gb, mam dokonca biely macbook, 15″ macbook pro a imac 24, mozem povedat ze som fanusik a priaznivec znacky, ale nad zadkom sa mi uz druhy tyzden hompala HTC Desire. Apple telefony ma zatial nepresvedcili.

    0
    0
  6. Rumbagulepaprikas, dobré ráno, trvalo ti to síce pár rokov, ale aspoň si konečne zistil že Apple produtkty (a hlavne iPhone) sú hlavne určené pre obyčajné “masy” užívateľov a nie pre “techgeekov”. Predpokladám že si si kúpil iPhone 3G a potom čo si zistil že to má “kazdy wyllak” tak si sa rozhodol že si kúpiš HTC aby si bol aspoň trochu zaujímavý. Ja som s mojím iPhonom 3G úplne spokojný a je mi úplne jedno kto ho má. Naviac iPhone 4 obsahuje hádam všetko čo môže, neviem vôbec čo ti na ňom môže chýbať.

    Užívaj si svoj MacBook a iMac kým je ešte zaujímavý. Keď ho dostane každý tak ho zasa budeš musieť vyhodiť a kúpiť si niečo “techgeekovitejšie”.

    0
    0
  7. lovec, pb, dex… trochu nadhladu chlapci, nechlacholte sa ze vam na ifone nevadia ficuriny ktore su inde bezne. Chyba vam prehlad a asi aj trochu praxe. Mna vedel paradne do cervena rozpalit a tak som ho stopol, hladal som alternativu a svoju pravdu som nasiel, tolko. Z mojho pohladu je znacne obmedzeny, cenovo nadsadeny, uzavrety a nastavny aby dojil penaze pre apple. Ani nova generacia mi neponuka to s cim sa potykam ja, do mojej praxe je nevhodny. Nuz a ked sa realne rozhliadnete kto tie zmatky drzi v rukach, su to prave ti, ktory na to maju a maju ho len preto, lebo je imidzovy, alebo zakrsle decka. Nikoho nenutim, na mna ani nova generacia jednoducho nedozrela.

    0
    0
  8. @Rumbagulepaprikas

    Musim rict, ze jsem necekal na strankach http://www.macblog.sk takhle osviceny nazor a dokonce i podlozeny vlastni zkusenosti. Panove, co ho kritizujete, tohle presne je duvod, proc nam obcas odpurci applu rikaji, ze se chovame jako ovce. Vzdyt ten clovek ma macbooka, iMaca. Proste mu iPhone nesedi, tak zvolil Desire. No a?

    Ma v dost vecech pravdu – ten system je orezany, rozhodne neni levny, je uzavreny. Jestli je nastaveny tak, aby dojil prenize pro apple , to je troskku diskutabilni, ale budiz. Nekomu vyhovovat muze a jinemu nemusi. Ale udelal s nim nejakou zkusenost, nevyhovovalo mu to , tak presel ke konkurenci i se vsemi vyhodami a nevyhodami z toho plynoucimi….

    Me treba novy iPhone 4 zas tak moc nenadchnul, ocekaval jsem malicko vic, ale vzhledem k fyzickemu stari meho iPhonu, si tenhle novy asi stejne koupim. Ze by prave s timhle Jobs pocital???

    0
    0
  9. Adrian: normalne sharovanie biz. kariet, ked si ulozim cislo, tak nech ide aj na simku, mass storage, aj inu alternativu ako itunes a nutny sync len cez jednu library, geo tagging (dost cestujem a je fajn vidiet kde som bol), normalny bluetooth na sharovanie suborov, MODEM nativne, nie cez wifi, nowadays konektivita facebook, twitter ale nativna, lepsie spracovanie – to sa asi netyka novej gen, ale moj cierno bieli tucniak popraskal na rohoch po mesiaci… a kopec inych drobnych veci ktore zacnu casom riadne iritovat.

    0
    0
  10. pb: každému vyhovuje niečo iné, zas blbacmi by som používateľov iných značiek telefónov nenazýval už len s princípu :)

    každopádne som zvedavý ako sa u nás uchytí iPhone 4. A samozrejme za koľko ho naši operátori budú ponúkať. Mnohých, ako aj mňa, iste bude zaujímať aj cena 3GS 8GB, či sa bude predávať aj u nás a či to bude taká cena ako v US stores…teda okolo 90 €…. čas ukáže zrejme :)

    0
    0
  11. Rumbagulepaprikas
    presne ako si napísal, mnohým ľuďom tu chýba nadhľad a zdravý úsudok. Tiež mám MacBook white a iphone by som nechcel

    0
    0
  12. Rumbagulepaprikas:
    – biz karty mozes posielat bud cez nejake aplikacie alebo mailom/mms
    – ukladanie cisiel na SIM je podla mna dost zastarale, moderne je synchronizacia cez exchange/mobile/gmail
    – mass storage? ved mame usb kluce a ak uz chces nieco nahrat do iPhonu, tak na to je kopec aplikacii a mozes tam nahadzat co len chces cez wifi … ale osobne mass storage pokladam za zbytocnost
    – synchronizovat cez ine aplikacie sa teoreticky da (su rozne alternativy), ale to len komplikuje zivot -> je to len na hudbu a video a ziadna ina alternativa nebude mat synchronizovanie aplikacii …. nechapem co ludia maju proti iTunes, vsak iPhone len zapojim (resp. pohodlne vlozim do docku) a NIC NERIESIM … ale ked sa chce niekto hrajkat s pochybnymi alternativami, nech sa paci …
    – geotagging vo fotkach mas, ak chces zaznamenavat lokaciu tak pockaj na nove aplikacie, ktore budu vyuzivat sledovanie a zaznamenavanie lokality skrze multitasking
    – bluetooth sharovanie suborov je zastarale :-) a vobec, preco? Fotky/dokumenty poslem mailom (alebo uploadnem a dam link), hudbu nech si kazdy kupi (zozenie) sam … kto chce riesit posielanie suborov tak datovy pausal by pre neho nemal byt velka neznama
    – modem nativne? co tym myslis? ake wifi? tethering funguje bez problemov, ci uz cez kabel alebo cez bluetooth
    – konektivita facebook -> oficialna aplikacia priamo od facebooku
    – twitter -> oficialna aplikacia od twitteru (povodne znama ako Tweetie, co bol skvely twitter klient, ani android taky nema) + mnooozstvo alternativ (fakt neviem co ti moze chybat)

    neber moj prispevok ako utok :-)

    0
    0
  13. Velke plus za IPS displej. Konecne Apple dostava rozum. Mozno sa nakoniec dockame (matnych) IPS displejov aj u notebookov a konecne si budem moct nejaky kupit. :-) Ostane su viacmenej blbiny – potesia, ale keby neboli, nic sa nedeje.

    @Rumbagulepaprikas: dobre pises, za tie prachy by to mohlo vediet veci, ktore uvadzas. Poslal si svoj zoznam aj na sjobs@apple.com?

    Inak na vymenu (nielen) vizitiek je celkom pekna aplikacia Bump.

    0
    0
  14. Mě se hlavně přestává líbit, že se Steve Jobs v poslední době tváří, jakoby kromě iPhonu nic jiného Apple už nevyráběl.
    Sice vylepšujou starý modely a sem tam i Mac OS/X, ale nějak začínám mít pocit, že tady začíná být přeajfounováno… nezdá se vám?
    A to nemám nic proti Apple! Ba právě naopak… jsem přes patnáct let šťastná apple-ovečka…

    0
    0
  15. @Paja – to je preto, lebo onedlho bude mať bežný užívateľ iba mobil alebo iPad alebo bude nejakú internet TV. Už nebude potrebovať notebook alebo počítač aby bol na internete. A teraz sa takpovediac láme chleba a preto to Jobs tak tlačí. A preto sa do toho obul aj Google a preto Samsung dal tiež internet do TV a preto to robí aj Sony atď.

    0
    0
  16. kazdy tam chce vsetko a aj tak to nikdy nevyuzijete… mozno raz zarok pouzijes co ti telefon ponuka a potom len telefonovanie sms mms a internet ale plakat budete ze to tam nieje.
    aj ja som taky bol a teraz … ani lepsi fotak nepotrebujem. ale som rad ze je lepsi… ano vela ludi si to kupi lebo dobre vyzera ale to je ich vec, aj keby to mali vsetci tak si ho kupim lebo ma vsetko co potrebujem… a htc? neviem ale mam rad ked nieco funguje tak ako potrebujem a este sa mi to aj paci a windowsu a androidu mam uz dost v robote aj doma…
    nech si kazdy vybere ale myslim ze steve jobs nie len nahodou mili ci bilionar, vie co robi….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.