Štyri problémy, ktoré sužujú iPhone 4: Výpadky siete, fľaky na displeji, krehké sklo, škrabance

Po všetkých dobrých správach a pozitívnych recenziách, ktoré sa na iPhone 4 zosypali, sa vynárajú aj prvé zlé. Nový iPhone má evidentne viacero problémov, ktoré by mohli spomaliť jeho predaj či vyústiť do hromadných reklamácií. Nie je to prvý raz, kedy Apple čelí množstvu problémov hneď po uvedení zariadenia. Podobne na tom bol napríklad iPad, ktorý mal problémy s Wi-Fi. To, že softvérová a hardvérová kontrola kvality výstupných produktov už nie je ako bývala vám potvrdí asi každý servisný technik pracujúci s produktami Apple.

S iPhonom nemôžete telefonovať, keď ho držíte v ruke

Operátor AT&T, ku ktorému je iPhone v USA viazaný, patrí medzi tých s najvyťaženejšou a najslabšou sieťou. Apple sa to snaží všemožnými technológiami zlepšiť, no aj tak sa mu to veľmi nedarí. Aj keď väčšina ľudí sa zhodne, že ako multimediálny prehrávač a internetové zariadenie je iPhone excelentný, čo sa týka telefonických funkcií, málo ľudí sa o ňom môže vyjadrovať pozitívne. V minulom roku bol iPhone dokonca ocenený serverom CNET UK ako najhorší mobilný telefón vôbec.

iPhone 4 reputáciu nezlepšuje. Kalifornskí inžinieri sa snažili vylepšiť rádiokomunikačné vlastnosti pridaním antén po obvode telefónu, ultimátne však zlyhali. Server Gizmodo hlási, že telefón voľne položený na stole má skvelý príjem, akonáhle ho však uchopíte do ruky a prstami obopnete postranné antény, signál začne postupne klesať a do pol minúty klesne na úplnú nulu.

Problém sa podľa všetkého týka drvivej väčšiny zariadení, s určitosťou však nie všetkých. Najvýraznejší je problém vtedy, keď používateľ drží telefón v ľavej ruke a dotýka sa ľavého dolného rohu zariadenia. Problém potvrdzuje na svojich zariadeniach Engadget, Insanely Great Mac aj šéfredaktor serveru MacRumors.

Problém zjavne nenástava, keď je telefón v púzdre. Niektorí sa preto snažia naznačiť, že je to marketingový ťah, ktorým sa Apple snaží dotlačiť ľudí ku kúpe dvadsaťdeväť dolárových púzdier Bumper. Tieto originálne púzdra začal Apple predávať spolu s uvedením iPhonu, teória je však viac ako pritiahnutá za vlasy. Walt Mossberg hovorí, že Apple sľúbil odstránenie problému v najbližšej softvérovej aktualizácii. V takomto prípade by to znamenalo, že kým telefón príde na Slovensko, už sa nebude čoho obávať.

Žlté fľaky na displeji

Narozdiel od teléfonnych funkcií bol displej iPhonu vždy na dobrej úrovni. Ešte viac sa to zlepšilo s novým iPhonom 4 a sietnicovým displejom, ktorý bol v recenziách vynášaný do nebies a označovaný ako najlepšia funkcia zariadenia. Rozlíšenie sa zdvojnásobilo a s 326 bodmi na palec (128 bodov na centimeter) sú obrázky a text naozaj ostré.

Ako sa zdá, niektoré nové iPhony však majú na displeji záhadné žlté fľaky. Aj na toto upozorňuje server Gizmodo, ktorý je po tom, ako Apple zariadil domovú prehliadku jedného z jeho reportérov, k firme značne kritickejší. Server doposiaľ eviduje 45 postihnutých kusov, čo je vzhľadom na to, že telefón sa dnes iba začína predávať, nemalé číslo. Podľa ankety na fórach Ars Technica, je problémom zasiahnutých približne 15 % majiteľov (aj keď do ankety je zatiaľ zapojených len málo používateľov).

Fotografia zo serveru Gizmodo

Na rozdiel od predchádzajúceho problému, farebné škvrny sa cez softvérovú aktualizáciu vyriešiť nedajú. Možné objasnenie problému sa núka na fórach AppleInsider. Používateľ Austingaijin píše, že škvrny sú spôsobené chemikáliou, ktorá sa používa na spájanie jednotlivých vrstiev skla. Keďže záujem o iPhone je obrovský, Foxconn, ktorý vyrába pre Apple telefóny, zrejme nemá dostatok času na úplné odparenie chemikálie, a preto dodáva „nedorobené“ zariadenia. Podľa diskutéra, ktorý, ako sa zdá, má s výrobou skúsenosti, sa pri používaní zbytková kvapalina odparí behom niekoľkých dní a žlté škvrny zmiznú. Jeho slová potvrdzuje aj server MacRumors.

MacBlog.sk samozrejme nedokáže zaručiť pravdivosť tvrdenia jedného človeka, no v prípade, že by boli škvrny permanentné, bude Apple problém s určitosťou riešiť výmenou zariadení.

Krehké sklo

Apple hlásil, že sklo na novom iPhone je 30 krát tvrdšie ako plast, ako sa však ukazuje, nie dosť tvrdé. Firma zameriavajúca sa na opravu Apple zariadení iFixyouri urobila prvý crash-test a iPhone sa zachoval prekvapivo zle.

Telefón bol púšťaný približne z metrovej výšky na drsný betónový povrch. Po prvých dvoch pádoch sa telefón vypol a zjavilo sa na ňom zopár škrabancov. Sklo sa rozbilo po vyše minúte a štvrtom páde čo je nezvyčajne skoro. Pod výsledok sa však mohla podpísať náhoda. Ako vieme, niektorým používateľom sa telefón rozbije oveľa rýchlejšie ako iným, a nemôže za to iná úroveň opatrnosti.

Škrabance už po pár dňoch používania

Aj keď iPhone budete držať ako v bavlnke a na zem vám padať nebude, môže sa poškodiť. Dokazuje to zistenie serveru Engadget, ktorý dostal iPhone na recenziu a dnes, po 5 dňoch, redaktor objavil prvý škrabanec. Iste, nie je to také závažné ako predchádzajúce problémy a aj na iPhone 3GS by sa zjavili škrabance celkom rýchlo, aj tak je to však v rozpore s pôvodnými vyhláseniami Applu a včerajšími recenziami o prakticky nezničiteľnom telefóne. Ak ste teda hákliví na kozmetické vady, obal Bumper od Apple, ktorý kryje len bočné strany telefónu, vám stačiť nebude a budete musieť siahnuť po obale inej značky, prípadne zvoliť ochrannú fóliu.

Fľaky na displeji nového iPhonu

Fotografia zo serveru Engadget

komentárov
  1. Neviem čo všetci máte stále s tými škrabancami na iPhonoch, ja mám 3Gs už 10 mesiacov a mám na ňom iba jeden malý škrabanec(nerátam bežné opotrebovanie, čo sa ukáže po čase na každom telefóne), čo som ho omylom dal do vrecka spolu s kľúčami.. Nepoužívam ani žiadne púzdro, ani fóliu na displej, niekoľko krát mi spadol zo stola a skotúľaľ sa v aute pri rýchlejšom vyberaní zákrut…

    0
    0
  2. to som celkom zvedavy ako softwarovo odstrania konstrukcnu vadu. ale mozno bude stacit, ze pri telefonovani budu odpajat prijimac 3G. internet je asi zbytocny v momente, ked clovek telefonuje. no nic, pockam si ja radsej na napravy, nemusim byt crashtest dummy.

    0
    0
  3. nechapem co stoho robia taku vedu, ved kazdy telefon sa moze poskriabat, aj prasknut display…ak si ja dobre pamatam tak IP4 je cely zo skla,nie??opravte ma ak nemam pravdu,alebo sa mylim…pokial tam neni niake zafirove alebo niako specialne tvrdene sklo, tak sa to poskriabe hned ako si to date do vacku a to sa dalo cakat,to iste aj na hodinkach,ked tam nemate zafireove sklo,tak po dni tam uz mate skrabance…a zase ked je niekto lahostajny ktomu telefonu,tak potom sa znici behom dna…ja si na telefon davam velky pozor,folia,puzdro musi byt…tak isto ak ona vsetky apple produkty co mam…

    0
    0
  4. Stále neviem pochopiť prečo je tak veľa povyku okolo nepoškriabateľnosti iPhone 4. Veď je to predsa zariadenie, ktoré má v prvom rade slúžiť na telefonovanie a nie na hádzanie na zem. Od svojho telefónu v prvom rade očakávam to, že keď budem volať, surfovať na nete atď – budem vždy spokojný s jeho službami ktoré mi ponúka ohľadom týchto záležitostí, to ostatné je už len pridaná hodnota navyše. Žiadny telefón nie je nezničiteľný – ako príklad uvediem svoju 3 ročnú N-95, dvakrát menený zadný kryt, riadne poobíjané rohy, zošúpaný lak – ale stále je to telefón, ktorý mi poskytuje komfort a keď ho potrebujem, tak ma nesklame, bez ohľadu nato že nevyzerá ako by som ho len včera vytiahol z krabice!!! :)

    0
    0
  5. “Gripping any mobile phone will result in some attenuation of its antenna performance, with certain places being worse than others depending on the placement of the antennas. This is a fact of life for every wireless phone. If you ever experience this on your iPhone 4, avoid gripping it in the lower left corner in a way that covers both sides of the black strip in the metal band, or simply use one of many available cases.”
    – oficialne stanovisko Apple

    to snad nemyslia vazne :)

    0
    0
  6. Mam 3g, v krcme mi pleskol na dlazbu sto krat, na bicykli ma za jazdy pleskol na asfaltku, troska skrabance. Ved je to na pouzivanie tak co. Len zase trapna kampan. Co sa tyka vypadku siete, to sa bude tykat urcite len US, kedze at&t tam ma ubohe pokrytie, vypadky su zname uz davno, takze ja si myslim ze v nasich koncinach to hrozit nebude. Niekde som cital, ze to skusali v UK napr. a ziadny vypadok siete nebol.

    0
    0
  7. no ja tiez nechapem co vsetci riesia (ne)znicitelnost… pripada mi to tak ze na iphone je iny meter ako na ostatne telefony,,, aj tak ma drviva vacsina ludi iPhone len rok, kym nevyjde novy :D:D:D takze je to podla mna uplne bezpredmetne :) ja nemam ziaden obal ani som nikdy nemal, ani na 3G ani na 3GS ani na touchi, ani na ziadnej nokii ani samsungu, co som kedy mal, vsetky su doskriabane, donicene, ale funkcne :) ja s tym telefonom nejdem na zraz onanistov nad lesklostou krytu mobilov :):) takze mfp,,, tiez len dufam ze vyriesia to telefonovanie a ze bude silnejsi signal GPS resp presnejsi :)

    0
    0
  8. flaky na displeji a vypadky siete povazujem za odflaknutie prace a nevazenie si zakaznika, ked zoberem do uvahy ze je to apple, aku ma politiku a kolko si pytaju za iPhone.
    Ostatne je trapny bulvat

    0
    0
  9. ja mám 3G už 2 roky a na displeji mám jeden asi 3mm škrabanček …zadnú stranu mám dočuchanú riadne aj trušku prasknutú ale telefon mi už toľko krat spadol na zem alebo z auta na beton v krčme sa mi pivo vylialo na neho a stále funguje …kamarat má 3Gs raz mu spadol a mu puklo sklo …ja keď som čítal na nete že to má to tvrdené sklo hneď som zobral do ruky kružidlo a som išiel skúšať :D najprv len tak rožok no potom normálne cez stred a nemám problém …najprv som mal fóliu no po tom zistení som ju dal hneď preč lebo sa to hnusne ovladalo …a teraz chcem kúpiť iPhone 4

    0
    0
  10. pekný článok len chcem upozorniť autora že tvrdosť a krehkosť materiálu sú dve rozdielne veličiny. aj veľmi tvrdý materiál môže byť zároveň veľmi krehký, (napr. diamant.) to že sklo je omnoho tvrdšie ako plasty je všeobecne známy fakt.

    0
    0
  11. Serpantes…….mna by zaujimalo,čo sa stane ked budu hadzať na zem HTC HD2!!!Neviem preco stale robia dajake testy s iPhonom.Davaju ho do mixeru,hadzu na zem.Ved nech to spravia s Nokiu N97,HTC,Sony Ericsson E10i Xperia,a podobne……Ked to prežiu s polovičky,tak bude dobre.

    0
    0
  12. S tou anténou by určite mali niečo robiť lebo je veľmi vidieť. A taký človek ktorý ani nebude vedieť prečo ma slabý signal asi ťažko dojde že načo sú tie čiari po bokoch. Trošku ma aj sklamalo to škrabanie iPhonu. Po tom plaste na 3G/3GS som čakal fakt niečo viac pevnejšie.

    0
    0
  13. tak za taketo peniaze by si clovek zasluzil neposkrabatelny displej, bez flakov a skrabancov,, telefon z ktoreho sa neda volat ked ho drzite v ruke je uplne na prd,, pokial sa pokazi simkartu asi nepouzijete inde,, ,, za rovnake (alebo mensie) mate u inych vyrobcov minimane citacku kariet,, a pokial chcete len telefon z ktoreho sa da volat,, mate ine a ovela vyhodnejsie moznosti..

    0
    0
  14. Mam iphone 4 asi 3-4 mesiace. Musim povedat ze je to dobry telefon. Ale to ze ludia riesia to ci je jeho sklo poskriabatelne alebo nie tak je to asi preto lebo niektori ludia ako ja su haklivi na poskriabanie mobilu napr.ja ked som sa rozhodoval nad kupou iphone tak zavazila u mna aj tato skutocnost. A ked po par dnoch pouzivania zbadate nejaky skrabanec tak vas to urcite nahneva. Chcel som ho nosit bez puzdier a bez ochrannich folii no ked chcete iphone 4 bez skrabancou tak to nejde. Inak je to fajn telefon. Problemi s zltimi flakmi neboli na kazdom iphone a problem so signalom boli hlavne v usa u nas je to celkom v pohode. Samozrejme ze ked zakrijete rukou celu antenu tak sa vam signal zhorsi, to sa vam stane nakazdom telefone.

    0
    0
  15. Ja som vcera dostal ipad a mam jeden mensi flak na displeji ale neviem ci by som ho mal zobrat naspet do predajne lebo je dost maly ten flak poratemi!

    0
    0
  16. Mam 5 dni Iphone 4 a z nicoho nic mi pukol . Ale nie displej ale hore nad displejom sklo . Nepadol
    Mi na zem na nho mi nic nepadlo neviem si to vysvetlit

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť