Safari extensions: 15 zaujímavých rozšírení pre váš prehliadač

Nové Safari 5 s podporou rozšírení (Safari extensions) bolo uvoľnené len pred troma týždňami, no zdá sa, že o zaujímavé doplnky naozaj nie je núdza. V dnešnom článku si zhrnieme 15 najužitočnejších a najdôvtipnejších rozšírení. Všetky sú samozrejme zadarmo.

Ako rozšírenia inštalovať

Apple plánuje na jeseň spustiť vlastnú „galériu rozšírení“, ktorá bude fungovať podobne ako galéria Dashboard widgetov a vytvorí pre používateľov jednotný a organizovaný zdroj, kde budú môcť nájsť potrebnú pomôcku. Dovtedy je inštalácia o niečo krkolomnejšia. Ak ste ešte žiaden doplnok neinštalovali, treba najprv rozšírenia povoliť. Otvorte Safari → Preferences, vyberte záložku Advanced a zaškrtnite voľbu „Show Develop menu in menu bar“. Potom kliknite na novovytvorené Develop menu v hornej lište a vyberte „Enable Extensions“. Keď ste rozšírenia úspešne aktivovali, stačí stiahnuť požadovaný doplnok vo formáte .safariextz a otvoriť ho.


Tab Duplicator (stiahnuť)

Ako napovedá názov, rozšírenie vám umožní urobiť kópiu práve otvoreného tabu – funkciu, ktorá je v niektorých prehliadačoch štandardou súčasťou. Duplikovať sa dá buď po kliknutí pravým tlačidlom a vybratím príslušnej voľby z kontextového menu, alebo kliknutím na tlačidlo v toolbare. Nastaviť sa dá tiež pozícia nakopírovaného tabu na pravej či ľavej strane od pôvodného, alebo na začiatku či na konci lišty. Jediná chyba doplnku je, že novovytvorený tab sa musí od začiatku načítať, nezjaví sa už načítaný, ako v niektorých iných browseroch.


Safari Extension

PageSaver (stiahnuť)

PageSaver slúži na ukladanie screenshotu práve otvorenej stránky. Stačí kliknúť na tlačidlo a v ľavom hornom rohu sa zjaví malé okno so screenshotom, ktorý môžete preniesť na plochu alebo do ktoréhokoľvek priečinku. PageSaver ukladá do formátu .png iba tú časť stránky, ktorá je práve zobrazená v okne. Funkciami je rozšírenie veľmi podobné doplnku Snapper, ktorý sme spomínali v recenzii prehliadača Safari pred 3 týždňami.


Safari Extension

Gentle Status Bar (stiahnuť)

Tak ako iné prehliadače, aj Safari má svoj Status Bar, ktorý zobrazuje podrobne načítavanie stránky, chyby pri načítavaní, a tiež kam smeruje hyperlink, nad ktorým držíte myš. Väčšinu ľudí pritom zaujíma hlavne tá posledná funkcia. Pokiaľ sa radíte medzi nich a 13 pixelová lišta, ktorá je neustále viditeľná (aj keď drvivú väčšinu času nevyužitá) vám vadí, je pre vás tento doplnok ideálny. Gentle Status Bar zobrazuje cieľ linku, avšak zjaví sa iba počas pohybu kurzora nad linkom a má menšiu šírku, ktorá je vždy uspôsobená textu, ktorý zobrazuje.


Safari Extension

Bit.ly Shortener (stiahnuť)

S boomom sociálnych sietí vzniklo množstvo služieb, medzi inými aj stránky na skracovanie URL. Doplnok Bit.ly Shortener vám umožní jednoduché skrátenie adresy práve otvorenej stránky jediným kliknutím. Do toolbaru pridáva tlačidlo, po kliknutí na ktoré sa otvorí záložka s novou adresou. Na používanie doplnku treba mať Bit.ly účet (zadarmo), vďaka čomu ale doplnok pracuje okamžite a nevyvoláva len samotnú stránku vo vedľajšej záložke tak, ako to robia niektoré konkurenčné rozšírenia.


Safari Extension

Google Lightboxer (stiahnuť)

Zaujímavé vylepšenie pre googlovské vyhľadávanie obrázkov (images.google­.com). Po kliknutí na výsledok neprejde na stránku, kde sa obrázok nachádza, ako sa to deje zvyčajne, ale zobrazí priamo obrázok, naviac v graficky zaujímavom prostredí. Kliknutím na šípky sa dá presúvať medzi obrázkami, kliknutím mimo fotku sa vrátite na stránku vyhľadávania. Google Lightboxer podporuje medzinárodné domény, teda rovnako dobre ako na images.google.com, funguje aj na images.google.sk. Jeho jedinou slabou stránkou je, že si nedokáže poradiť s výsledkami, ktoré sa niekedy v malom počte zjavia pri vyhľadávaní textu.


Safari Extension

YouTube video downloader (stiahnuť)

Rozšírenie pridá na stránku youtube.com ku každému videu, ktoré prehliadate, tlačidlo „Download Video“. Po kliknutí na tlačidlo sa zobrazia linky na video v rôznych kvalitách (od najnižšej pre mobilné telefóny až po 1080p), keď na link kliknete s pridržaním tlačidla alt, video sa stiahne. Aj keď existuje naozaj množstvo spôsobov, webových služieb, či samostatných programov na sťahovanie youtube videí, toto rozšírenie tvorí asi tú najjednoduchšiu a najjasnejšiu metódu, s akou som sa stretol.


Safari Extension

µTube (stiahnuť)

Netradičný doplnok dáva stránke youtube.com extrémne minimalistický dizajn, ktorý nezobrazuje nič viac ako video uprostred veľkej bielej plochy. Zakryté je všetko menej podstatné, vrátane komentárov a odkazov na iné videá. Viditeľný ostáva ešte popis videa, tlačidlo subscribe a zobrazenie ostatných autorových videí. Mizne možnosť embedovania videa, hodnotenia a zdieľania. µTube je kompatibilný s YouTube video downloaderom, ktorého tlačidlo nezakrýva. Najnepraktickejšie na doplnku je, že jediný spôsob, ako sa dá v prípade potreby vypnúť, je cez Settings.


Safari Extension

Gmail Checker (stiahnuť)

Množstvo ľudí uprednostňuje webové rozhranie Gmailu pred používaním klienta akými sú Mail.app, Postbox či Thunderbird. V tomto prípade ale vzniká problém, že nič vás neupozorní na novú poštu. Práve to rieši Gmail Checker, ktorý zobrazuje v toolbare Safari počet neprečítaných správ práve prihláseného účtu. Nové správy sa kontrolujú v nastaviteľnom intervale od 15 sekúnd do 15 minút. Okrem toho, že v browseri sú nové správy najviac na očiach, po slačení tlačidla sa otvorí nový tab s mailom, čiže je to aj veľmi praktické riešenie.


Safari Extension

GReader 2 (stiahnuť)

GReader plní tú istú funkciu ako predošlé rozšírenie, ale vzťahuje sa na neprečítané články v Google Readeri. Okrem tejto primárnej funkcie plní aj mnoho vedľajších, napríklad umožňuje jednoducho do svojho účtu pridávať nové zdroje. Kliknutím na tlačidlo sa otvorí webové rozhranie Google Readeru, rozšírenie je preto určené hlavne tým, ktorí nepoužívajú čítačku tretej strany ako napríklad NetNewsWire alebo Socialite.


Safari Extension

Google Translate (stiahnuť)

Po inštalácií tohto užitočného doplnku stačí kedykoľvek označiť text, ktorému nerozumiete, na práve zobrazenej stránke, kliknúť pravým tlačidlom a vybrať možnosť „Google Translate“. Okamžite vyskočí nové okno, ktoré bude obsahovať skopírovateľný preklad. Rozšírenie podporuje všetky jazyky, ktoré pozná prekladač od Googlu, vrátane slovenčiny a češtiny, zdrojový jazyk pritom zadávať nemusíte, je rozpoznaný automaticky.


Safari Extension

Middle-click Autoscroll (stiahnuť)

Ak máte radi automatické skrolovanie so stlačeným stredným tlačidlom, aké funguje v prehliadačoch na Windowse (na Macu len vo Firefoxe), poteší vás tento doplnok. Po inštalácii stačí stlačiť stredné tlačidlo (skrolovacie koliesko) na Mighty Mouse alebo inej obdobnej myši a hýbať myšou. Prirodzene, najprv je potrebné nastaviť v System Preferences funkciu stredného tlačidla ako „Button 3“, teda ak ste doteraz používali túto časť myši na vyvolanie Spaces alebo Exposé, asi funkciu nezužitkujete. Na Magic Mouse môže rozšírenie fungovať iba po inštalácii nástroja ako “BetterTouch Tool”http://ww­w.www.macblog.sk/ti­py-a-triky/magic-mouse-a-bettertouchtool-pokrocile-gesta-viacerymi-prstami-pre-expose-spaces-a-dalsie-aj-pre-macbooky-2858.html, keďže tá štandardne nedisponuje funkciou stredného tlačidla.


Safari Extension

Mouse Gestures (stiahnuť)

Rozšírenie umožňuje nastaviť na gestá – pohyby myšou – rôzne akcie. Na výber je napríklad otváranie a zatváranie okien, back/forward alebo pohyb medzi tabmi. Na gestá je nutné používať stredné tlačidlo alebo pravé tlačidlo, v druhom prípade však prídete o kontextové menu, ktoré sa bude dať vyvolať iba dvojitým stlačením.


Safari Extension

Safari Developer (stiahnuť)

Rozšírenie pridá do Safari lištu plnú najrôznejších nástrojov pre webdizajnérov. Safari Developer umožňuje zadefinovať v pixeloch presnú veľkosť okna, aby ste si vyskúšali, či vaša stránka vyzerá pekne aj na menších monitoroch. Môžete nastaviť zvýraznenie určitého elementu stránky (h1, link, div), deaktivovať zobrazovanie obrázkov, kaskádových štýlov, flashu alebo html5 prvkov. V neposlednom rade umožňuje rozšírenie overovať validitu stránky (odosielaním do W3 validatoru) a to či už jej HTML kódu, CSS alebo RSS feedu. Toolbar zaberá neustále 31 pixelov, a preto je ho lepšie zapínať len príležitostne cez Safari Preferences, aj keď to nie je úplne najpohodlnejšie.


Safari Extension

Validator Safari Extension (stiahnuť)

Tento vývojársky doplnok slúži výhradne na kontrolu validity stránok, nemusí teda zaberať samostatný toolbar, pracuje len vo forme dodatočných tlačidiel. Rozšírenie sa dá naviac nastaviť tak, aby automaticky overovalo každú navštívenú stránku a výsledok – počet chýb – zobrazilo priamo na tlačidle, podobne ako Gmail Checker ukazuje počet neprečítaných správ. V prípade, že nepotrebujete všetky pokročilé možnosti predošlého doplnku, bude toto rozšírenie ideálne.


Safari Extension

NoMoreiTunes (stiahnuť)

Netradičné rozšírenie plní jedinú funkciu – zabraňuje iTunes aby sa zapínal pri každom kliknutí na iTunes Store link (App Store, pesnička alebo film). Keďže Apple odnedáva pre celý iTunes Store prevádzkuje aj webové náhľady, je to, že sa po kliknutí stránka otvorí aj v prehliadači aj v iTunese trochu zbytočné, pre niekoho otravné. S nainštalovaným NoMoreiTunes sa zobrazí stránka produktu iba v Safari a iTunes ostane nepohnuté, príkaz sa pošle prehrávaču až po kliknutí na príslušné tlačidlo.

komentárov
  1. Osobne dávam prednosť rozšíreniu Invisible Status Bar – http://danielbergey.com/software/safari_extensions.php lebo je skinovateľný a mám rovnaký skin ako “Dock” čierne elementy a tým viac zapadá do UI systému.

    Čo sa týka blokovana obsahu na webe:

    Obľúbený ClickToFlash
    http://github.com/mattball/ClickToFlash-safari-extension

    AdBlock
    http://safariadblock.com/

    Facebok Zen
    http://erikveland.com/safari/

    Čo sa týka dramatického zlepšenia vykreslovania textu v Safari tak:

    Optimize Legibility
    http://langui.sh/2010/06/29/optimize-legibility-safari-extension/

    Beautifier
    http://jgn.heroku.com/2010/06/11/beautifier-my-safari-extension/

    0
    0
  2. k tomu Tab Duplikatoru:
    duplikovanie tabu funguje tak ze chytite URL ikonu a potiahnete na volne miesto v liste kde su taby (resp. do konkretneho tabu)
    a na Gmail je dobra aplikacia Gmail Notifier od Googlu

    0
    0
  3. Stiahol som si teda ten google translate, ale neviem kde sa to prepina aby mi tex prekladal do ineho jazyka, stale tam mam anglictinu

    0
    0
  4. jediné čo mi chýba na safari je postranný panel záložiek (na ľavej strane) ako je vo firefoxe. existuje nejaká náhrada, plugin do safari??

    0
    0
  5. Mé Safari 5.0 na 10.6.4 ENG nejde nainstalovat.
    Povolil jsem Develop, v Preferences mám Extensions, ale když spustím stažený soubor s rozšířením, jenom se mi zobrazí v Dovnloads okně a nic se nestane.
    Můžete poradit? Díky

    0
    0
  6. Tomas
    “Stiahol som si teda ten google translate, ale neviem kde sa to prepina aby mi tex prekladal do ineho jazyka, stale tam mam anglictinu”
    Preferences/Extensions, vlavo vyber Google translate, v pravo: translate to a vyber jazyk

    0
    0
  7. google translate – po nainstalovani, oznaceni textu a stalaceni tlacidla GT mi ziadne okno s prekladom nevyskoci (preklad z eng stranky do slovenciny), poradte, dik

    0
    0
  8. Dejte si trošku pozor na AdBlock. Když totiž nepřidáte do ExcludedSites server itunes.apple.com, přestanou se vám zobrazovat náhledy aplikací v iTunes.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.