Recenzia: Apple MacBook Air 11″

Keď Apple pred niekoľkými týždňami predstavil novú generáciu laptopov MacBook Air s 13– a 11-palcovou obrazovkou, dalo by sa povedať, že si zo zákazníkov vystrelil. Netbooky totiž dovtedy firma zatracovala, no najnovší jedenásťpalcový MacBook má s nimi spoločné množstvo parametrov, od malej obrazovky, cez pomalší procesor až po malý disk. Na druhej strane mu však treba uznať rýchlu flash pamäť, vysoké rozlíšenie obrazovky aj priaznivú váhu. Aký je teda nový MacBook Air, najmenší z rodiny laptopov firmy Apple, je to konkurent pre ostatné MacBooky, ktorý je len prenosnejší, alebo skôr náhrada za iPad?

Dizajn

MacBook Air by sa dal definovať presne tak ako jeho predchodca: ľahký a hlavne úžasne tenký, no napriek tomu s veľmi dobrým továrenským spracovaním, ktoré pôsobí veľmi masívne ani náhodou nepripomína ostatné malé notebooky.

Jedenásťpalcový Air váži 1,06 kg, čo popravde nie je úplne najmenej v tejto kategórii, no je to veľmi slušná hmotnosť. V najhrubšom mieste má laptop 1,7 centimetra, čo je len o štyri milimetre viac ako má iPad. Z pôdorysu má laptop necelých 30 cm na šírku a 19,2 cm na dĺžku, podobne ako papier A4. Čo sa teda týka váhy a celkových rozmerov, Air má určite bližšie práve k tabletu, ako k ostatným počítačom.

MacBook Air MacBook Air MacBook Air

Aj keď sa v mnohom podobá na predchodcu, predsa len sa od minulej generácie udiali aj nejaké zmeny, ktoré treba spomenúť.

Porty (s výnimkou nabíjania) sa na predchádzajúcom MacBooku Air vyklápali. Toto bolo veľmi zaujímavé dizajnové riešenie a umožnilo, aby sa laptop ku stranám úplne zužoval, čo sa týka praktickosti sa však nejednalo vždy o výhru. Nový Air to rieši jednoducho a tak ako všetky ostatné laptopy — hrany nemá výrazne zúžené a porty sú priamo na nich. Niektorým sa môže preto zdať, že je preto hrubší ako predchodca, aj keď to tak samozrejme nie je. Vďaka dizajnovej zmene pôsobí aj o niečo pevnejšie ako predtým. Osobne teda novému riešeniu tlieskam, no určite si nájde aj svojich odporcov.

Jedenásťpalcový model má o niečo širokouhlejšiu obrazovku ako iné Apple laptopy čo spôsobuje, že keď je zatvorený, zdá sa až zvláštne podlhovastý. Rám okolo obrazovky je tiež dosť neprirodzene široký, treba si však uvedomiť, že vďaka nemu počítač môže mať pohodlnú klávesnicu i touchpad.

Porty a životné funkcie

Starý MacBook Air mal pripojenie na nabíjačku, Mini DisplayPort, výstup na slúchadlá a jedno USB. Nový Air k tomu pridáva ešte jedno USB. Aj keď sa to možno zdá ako bezvýznamná zmena, zistíte, že práve toto málo sa vám občas veľmi zíde. Napríklad v situácii, keď máte na jednom USB pripojený káblový internet (Air nemá vstup na Ethernet a dá sa to riešiť iba pomocou USB adaptéra) či externý disk, s ktorým práve pracujete, a potrebujete pripojiť foťák či iPhone aby ste stiahli fotografie. Nie, že by boli dva USB porty optimálny počet, ale je to lepšie.

Trinásťpalcový Air má okrem toho aj port na SD kartu. Applu sa do menšieho modelu pri k natlačeným vnútornostiam asi nezmestil, alebo sa jedná o marketingové odlíšenie. V každom prípade je to však veľká škoda, lebo port by sa dá skvele využiť na permanentnú úschovu 32 gigabajtovej karty, ktorá by mohla malému disku (64 GB, vo vyššom modeli 128 GB) výrazne pomôcť.

MacBook Air MacBook Air

Samozrejmosťou sú reproduktory, ktoré nie sú veľmi výkonné (od takého malého počítaču sa iné predpokladať asi ani nedá), ale osobne som bol s nimi celkom spokojný. MacBook Air je vybavený aj mikrofónom a webkamerou — teraz premenovanou na FaceTime kameru. Z bezdrôtových funkcii disponuje laptop Bluetoothom a Wi-Fi.

MacBooku však predsa len pár vecí chýba. Nemá IR port, ktorý slúži na diaľkové ovládania počítača, čo môže byť pri laptope, ktorý sa využíva častokrát na prezentácie, dosť veľkým problémom. Hádam ale, že technológia ustupuje iPhone aplikáciám, ako napríklad Keynote Remote od Applu, ktoré dokážu ovládať počítač cez WiFi. Ďalej absentuje LED dióda, ktorá indikovala, že počítač je v spánku. Pokiaľ ste zvyknutí počítač vždy len uspávať, tak ako odporúča aj samotný Apple, a nepotrebujete vizuálnu odozvu, dióda chýbať vám určite nebude.

Oproti ostatným členom rodiny MacBookov chýba aj ukazovateľ batérie, ktorý umožnil zobraziť kapacitu batérie aj na zatvorenom alebo úplne vypnutom laptope. O skvelom zlepšováku však vedel len málokto a Apple sa tak zrejme radšej rozhodol ušetriť na rozmeroch a váhe. V neposlednom rade MacBook Air neobsahuje optickú mechaniku, čo však nie je žiadna novinka, laptop nevedel čítať CD-čka a DVD-čka už od prvej generácie a je to aj tak trochu jeho charakteristickým javom. V núdzových prípadoch dokáže Air využiť mechaniku iného počítača na sieti alebo môžeťe dokúpiť externú, pokiaľ však optické médiá skutočne pravidelne používate, laptop nie je nič pre vás, a radšej popremýšľajte o malom MacBooku Pro alebo bielom MacBooku.

Klávesnica a touchpad

Netbooky na poli klávesníc a touchpadov dosahujú často veľmi zlé výsledky. Ešte horšie je to na tabletoch, ktoré ponúkajú iba virtuálnu klávesnicu. MacBook Air nie je ani jeden prípad a ponúka komfortnú klávesnicu aj nadštandardný trackpad.

Klávesy sú veľkosťou rovnaké ako majú ostatné bežné klávesnice a píše sa na nich úplne rovnako ako na klávesniciach iných applovských laptopov alebo externej klávesnici — teda veľmi dobre. Treba sa pripraviť na zmenšené šípky, ktoré sú pre vždy-symetrický Apple štandardom takmer všade. Zmenšené sú aj tlačidlá Esc a F1 až F12. Na novom Aire sú zúžené dokonca ešte viac ako zvyčajne a na výšku majú len pár milimetrov. Trafiť sa do nich dá, ale je to ťažšie.

MacBook Air MacBook Air

Novinkou je, že Air má tlačidlo na zapínanie a vypínanie priamo na klávesnici a vyzerá presne rovnako ako ostatné klávesy. Malou absurditou je, že tlačidlo na vysunutie CD-čka je stále prítomné (ako aj na predošlých modeloch), aj keď mechanika samotná MacBooku chýba. Pre tých pár prípadov, kdeď má človek pripojenú externú mechaniku zrejme nie je problém použiť skratkcu Cmd + E alebo potiahnuť CD na ikonu koša. Klávesnica nového MacBooku nie je podsvietená, čo je opäť zrejme za účelom zníženia hmotnosti a rozmeru oproti predošlej generácii.

Touchpad MacBooku Air sa rozpína takmer od konca klávesnice až po hranu počítaču a len ťažko by mohol byť väčší. Chýba mu aj samostatné tlačidlo na klikanie — kliká sa stláčaním celej plochy touchpadu ako na ostatných MacBookoch — takže ponúka ešte viac priestoru na ovládanie. Práca s ním je pohodlná a porovnateľná s ostatnými MacBookmi, ani náhodou sa nedá porovnať s laptopmi podobných uhlopriečok od iných značiek. Touchpad samozrejme disponuje aj multitouch gestami, ktoré sa snažia prácu čo najviac zjednodušiť.

Displej

Displej testovaného MacBooku má uhlopriečku 11,6 palca (29,5 cm), čo skutočne neznie ako veľmi vysoké číslo. Napriek mojim obavám to nie je také zlé, a nech to bude znieť akokoľvek neuveriteľne, displej nie je malý. Nehovorím, že by som si vedel predstaviť používanie tejto obrazovky ako primárneho počítača — to by som asi nevedel ani 17-palcový MacBook Pro — ale na to, na čo je určený, teda surfovať a čo-to popracovať, je fajn. Displej sa javí väčší kvôli vyššiemu rozlíšeniu — počet pixelov je až 1368 na 768, čo je na šírku viac ako to, čo majú 13-palcové MacBooky a MacBooky Pro — 1280 na 800.

Prečo viac iba na šírku? Zmenil sa pomer strán, ktorý je teraz 16:9, kým ostatné MacBooky vrátane väčšieho Airu majú 16:10. Znamená to väčší komfort pri sledovaní filmu, ale zároveň menej vertikálneho miesta. Keď si uvedomíme, že hornú časť obrazovky zaberá panel a dolnú dock, využiteľný priestor je naozaj dosť malý. Tomu sa samozrejme dá pomôcť presunutím docku na stranu alebo zapnutím automatického skrývania, čo som bol nútený urobiť po pár minútach s počítačom.

MacBook Air MacBook Air

Vďaka vyššiemu rozlíšeniu sú však niektoré veci na displeji značne menšie. Týka sa to hlavne textu na webových stránkach, ktorý nie je veľmi pohodlné čítať a musel som si ho väčšinou približovať. Našťastie toto je ľahko dosiahnuteľné jedným pohybom prstov. Vo všeobecnosti je však zvýšená hustota bodov pozitívom a zaručuje ostrejší obraz. Samozrejme, keď hovorím o zvýšenej hustote, mám na mysli vyššiu hustotu v porovnaní s bežnými počítačmi — oproti iPhonu 4 a dokonca aj oproti pôvodnému iPhonu má MacBook Air nižšiu hustotu obrazových bodov.

Narozdiel od zbytku rodiny MacBookov, Air nemá displej prekrytý sklom. Aj keď je to opäť diskutabilná kvalita, som rád, že je tomu tak, keďže sa leskne aspoň o niečo menej aj keď nie je matný.

Trochu horšie je to s pozorovacími uhlami obrazovky. Nie sú vyslovene zlé, ako na tých najbežnejších LCD monitoroch, ale keď to porovnám s displejmi, ktoré začalo Apple montovať v poslednom čase — napríklad do iPadu či iMacu — je to citeľne horšie.

Výkon

MacBook má procesor s taktom 1,4 GHz a 2 gigabajty nerozšíriteľnej RAM, čím získava titul najpomalšieho súčasného Macu a dokonca aj jedného z najpomalších od prechodu značky na procesory Intel pred 5 rokmi. Neradno od neho teda očakávať veľa, no napriek tomu sa vôbec nezahanbil.

Pri bežnej činnosti sa počítač vôbec nezapotí a stíha všetko, čo od neho človek chce. Bezproblémové je aj prehrávanie Flash videí aj hranie Flashových hier, ktoré väčšinou na slabší procesor vedia urobiť nápor. YouTube vo full HD (1080p) seká, no nie je nepozerateľný.

Zo zaujímavosti som si pri testovaní stiahol demo hry Amnesia, ktorá vyšla iba tento september. Obával som sa, keďže viem, že hry zvládal predchádzajúci MacBook Air (aspoň ten môj) len ťažko. Napriek tomu, že hra uvádza v požiadavkách 2-gigahertzový procesor, išla na laptope na východzích nastaveniach úplne bez problémov. Počítač sa mi ani nepodarilo prehriať, aby musel extrémne rozkrútiť ventilátory.

MacBook Air MacBook Air

V meraní Geekbench, ktorým sa dá určiť celkový výkon počítača, dosiahol jedenásťpalcový MacBook Air 2003 bodov. Súčasný trinásťpalcový MacBook Pro dosahuje skóre 3650 bodov. Z toho vyplýva, že by mal byť Air takmer o polovicu pomalší. Samozrejme, na to by bolo treba počítače úplne zaťažiť, pri bežných úkonoch je rozdiel nepostrehnuteľný. Najnovší Mac mini dosahuje pre porovnania približne 3350 bodov.

Čo má MacBook naviac a netreba na to zabúdať je, že počítač nie je vybavený bežným diskom, ale flash pamäťou. Vďaka tomu je práca s diskom oveľa rýchlejšia, počítač sa napríklad naštartuje za bleskových 15 sekúnd.

Batéria

Apple hlása u svojho jedenásťpalcového modelu 5 hodín a u toho väčšieho 7 hodín výdže. Mne sa pri bežnom nepracovnom používaní — to znamená internet (so zapnutým Flashom), hudba a video — približne na trojštvrtinovom jase podarilo z počítaču dostať 4 hodiny a dvadsaťpäť minút. Na druhýkrát, keď som aj hral a snažil sa prehrávať HD video to bolo iba niečo okolo štyroch hodín.

MacBook Air MacBook Air

Viem si predstaviť, že keby som sa veľmi uskromnil, stiahol by som jas alebo vypol Flash v Safari a robil by som iba jednoduché (z hľadiska počítača) úlohy, batéria by mi vydržala aj viac ako päť hodín. Ľuďom zo serveru ArsTechnica, keď sa veľmi snažili, vydržala dokonca takmer sedem hodín. Viem ale, že takto počítač využívať určite nebudem, a zrejme nikto z nás, takže tieto čísla nie sú až také podstatné.

Počítač teda nevydrží krátko, ale určite ani dlho, a v porovnaní s ostatnými laptopmi od Apple alebo iPadom je číslo dosť veľké sklamanie. Našťastie, nabíja sa celkom rýchlo. Na sto percentách je z nuly približne za dve hodiny.

Softvér

MacBook Air je, tak ako každý Mac, vybavený systémom Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) a tiež najnovšou verziou balíku multimediálnych aplikácií iLife ’11. Jedná sa o úplne štandardný softvér, žiadnu netbookovú úpravu, ktorá by bola vlastne aj tak zbytočná. Jedna zmena však predsa len je: chýba predinštalovaný Flash player v prehliadači. Či sa jedná zo strany Apple o cielenú agendu proti Adobe, spôsob ako presadiť otvorený web bez pluginov, snahu zvýšiť výdrž batérie alebo jednoducho praktiku, ktorou sa zaručí, že každý bude mať Flash čo najaktuálnejší nie je veľmi podstatné. V žiadnom prípade si však nemyslite, že sa bez Flashu zaobídete, bude to jedna z prvých vecí, ktorú nainštalujete.

Je to paradoxné, keďže na iPhone ani iPade Flash až tak nechýba. Tam je však väčšina stránok na to uspôsobená. Naopak, keď chýba Flash na počítači, neprehráte ani YouTube, pokiaľ teda nie ste prihlásení a nemáte vybranú možnosť HTML5 videa.

MacBook

Záver

Nový MacBook Air má pár nevýhod, ktoré si treba uvedomiť, ako napríklad absencia podsvietenej klávesnice či IR prijímaču. Keď však všetko zhrnieme, jedná sa o oveľa dotiahnutejšiu verziu predošlého MacBooku Air, ktorá má o niečo obstojnejší počet portov, je pevná, väčšinu úloh stíha bez problémov a netrpí žiadnymi výraznejšími problémami. Batéria na počítači nie je vyslovené slabá, ale je to veľké sklamanie (u 13″ verzie sa uvádza o dve hodiny dlhšia výdrž).

Tým, čo ma núti zamyslieť sa nad kúpou je využitie, alternatívy a cena, ktorá činí 999 Euro.

Steve Jobs povedal na januárovovom vystúpení o netbookoch: Netbooks aren’t better than anything — Netbooky nie sú lepšie od ničoho. Bez ohľadu na to, či tejto vete veríme, alebo či považujeme MacBook Air za netbook alebo plnohodnotný laptop, do istej miery to platí aj práve pre neho:

Napríklad na účel zábavy, napríklad sledovania filmov, videa na internete, počúvanie hudby a hranie hier nie je MacBook Air zlý. Avšak iPad (alebo teoreticky aj iný tablet), je v tomto rovnako dobrý, ak nie lepší. Povedzte sami, čo je jednoduchšie vytiahnuť vo vlaku či v kaviarni? Okrem toho, že je tablet prenosnejší a ľahký má aj dvojnásobnú výdrž batérie a nižšiu cenu.

Rovnako, na účely nenáročnej práce — písanie textu, poznámok v škole, práca s kancelárskymi programami, prehliadanie internetu, vybavovanie e-mailov — nie je MacBook Air zlý. Avšak netbook inej značky (11-palcový) za zlomkovú cenu bude opäť takmer rovnako dobrý. Samozrejme, možno nebude mať taký dobrý dizajn, vydrží na jedno nabitie o čosi kratšie a bude tam Wndows, no mal by viac-menej zvládnuť všetko čo od neho potrebujete.

A po tretie, na účely náročnejšej práce MacBook Air snáď ako tak poslúži. Avšak oveľa lepšie poslúži štandardný biely MacBook, ktorý je v rovnakej cenovej hladine, alebo najnižší MacBook Pro. O 70 % rýchlejší procesor, RAM, ktorá sa dá rozšíriť, štvornásobný disk ale hlavne väčšia obrazovka, viac portov a desaťhodinová batéria.

Nechcem tým povedať, že MacBook Air je nevydarený počítač, práve naopak. Treba si však pred jeho kúpou dobre rozmyslieť na čo počítač chcete. Ak však túžite po štýlovom prenosnom laptope, ktorý je extrémne tenký, ľahký len jeden kilogram a na prácu potrebujete — alebo chcete — Mac OS X, nový MacBook Air vás nielenže určite nesklame, ale snáď aj pozitívne prekvapí.

komentárov
  1. Super recenzia. Mal som ešte starý air. Chýbal mi druhý USB port ale bol som spokojný. Teraz mám Pro 13 a je to úplne neporovnaťeľné. Je tak isto, možno aj viac štýlové a výkon je neporovnateľný.

    0
    0
  2. Presne takéto recenzie sa na macblogu čítajú dosť v pohode a príjemne. Nenásilné, netechnické, priamé a výstižné. Super Alex!

    Už nikoho nezaujímajú bechmarky, testy… alebo dlhý článok z ktorého je 90% obsahu od veci. Veľa dobrých záberov stroja, stručne popísané a v pohode poskladané vety. Fajne, som normálne i rád, že to recenzuješ ty :)

    0
    0
  3. Ja ho mam, ale v lepsej verzii (1,6 Ghz – 4GB RAM) a som maximalne spokojny.
    Rychlosst, vydrz baterie…
    Jedine, co mi chyba je ta LEDka a port na SD karty.

    0
    0
  4. no neviem no, ja som osobne takto svižný netbook ani zďaleka nevidel…ani za takúto cenu..preto neviem, či by sa dal zaradiť do tej kategórie…

    Inak je na niečo dobrý :) jednak sa na tom lepšie píše, ako na iPade a okrem toho na iPad neexistuje takmer nič komplikovanejšie, nejaké hardcore hry, photoshopy a podobné srandičky, pričom vďaka dostatočnej rýchlosti a vyššiemu rozlíšeniu displaya by to nemal byť na tejto srande problém. Netbooky zvládnu asi toľko, čo iPad a pokiaľ chce človek viac, musí si kúpiť notebook, pričom tento je asi najprenosnejší. Pri rýchlosti a rozlíšení sa na netbookoch nedá ani zďaleka uvažovať nad aplikáciami, ktoré sa v poho dajú využiť na tomto. Takže môže nahradiť klasický notebook.

    0
    0
  5. Mam iPhone aj iPad, hned ako mi uplne odide moje sony vaio tak by som rad presiel na macbook. Problem je, ze neviem co je lepsie. Macbook Air 13′ ma lepsi displej, vahu, dizajn, disk ale nema dost podstatnu vec, podsvietenu klavesnicu. Macbook Pro 13′ zase vydrz, procesor ale pre mna nepotrebna DVDromka. Co by ste brali vy Macbook Air alebo Macbook Pro s Intel SSD? Pevne dufam, ze sa v Apple zbadaju a o par mesiacov pridaju to podsvietenie.

    0
    0
  6. dobrý opis!

    Najdôležitejšie – “treba si uvedomiť na čo ho potrebujeme”

    Ja potrebujem prenosnú vec na prácu safari, mail, openoffice, pdf, a bežnú zábavu – itunes, youtube, iphoto, safari, mail.
    Mám momentálne 3roky starý MBW a stále ho využívam asi na 10%, čo my chýba je nižšia hmotnosť a 4GB RAM

    Kupujem MBA 11.6 4GB RAM. Spraví všetko, čo potrebujem, samozrejme do kanclu plánujem externý monitor, klávesnicu s numerikou kôli robote (už ma nebaví shiftovať) a myšou alebo magtrackpadom
    MBA je síce drahý, ale na to sme si už zvykli a za tie roky používania, komfortu a bezstarostnosti vieme, že sa to oplatí.
    Najmä pre tých, čo potrebujú na pc pracovať a nie starať sa o to aby vôbec išiel.

    0
    0
  7. to Rob:

    ak máš iPad volil by som MBP 13 – iPad do terénu a MBP na výkon. Alebo možno iMac ovela vyssy vykon za rovnaku cenu a mas v tom aj kvalitny dost velky monitor.

    0
    0
  8. Výborně zpracovaná recenze s důležitým závěrem a sice, že je potřeba před nákupem rozmyslet využitelnost. Proto bych osobně MBA nechtěl. Pidsvícená klávesnice, infraport, firewire, výdrž baterie prostě využiju. Ale jako třetí stroj vedle Mac Pro a Mac Book Pro bych ho klidně bral třeba pro manželku ideální počítač.

    0
    0
  9. To ALL: až tak Vám záleží na podsvietení klávesnice? Ja mám MacBook Pro 15″ a podsvietenie mám úplne vypnuté. Jednoducho som si zvykol na rozmiestnenie kláves. To podsvietenie je skôr o “dizajne” ako o funkčnosti.

    Ten Air je pecka, aj ked podľa mňa ešte nie je komplet využitá plocha kde je display. Trošku mi prekáža ten veľký sivý 2-3cm border okolo obrazovky…

    ;-)

    0
    0
  10. prave dnes som sestre kupil 11,6″ MBA v zaklade, len tu flashku som tam nechal osadit 128 GB, tak som zvedavy, ja som to ani nerozbaloval, tak dufam, ze sestra sa si s tym poradi…

    0
    0
  11. No neviem ci by som povedal ze toto bola super recenzia MBA … Je dobra ale je tam dost nezrovnalosti podla mna … MBA 11.6 sa robi 64gb aj 128 gb nie ako sa uvadza ze mensi ma 64 a vacsi 128, vacsi moze mat dokonca 256 … Salje v dobe ked 99% ovladacov a prezenterov je na bluetooth plakat nad IR portom sa mi zda scestne ! Ano portova vybava je slaba ale je to comp urceny na prevlacanie a nie na riadenie strediska NASA ! Nalejme si ale cisteho vinecka ako tu niekto spominal prirovnavat to k netbooku ??? Tak mi ukazte ktory netbook ma IR port alebo podsvietenu klavesnicu ???? A kolko maju netbooky roznych portov ? Aj co sa sviznosti tyka C2D procak sa vykonovo neda porovnavat s Atomom ktory je v 90% netbookov … Mne na MBA 11.6 bezi photoshop 5 celkom svizne ano nemozem to porovnavat s MBP ale ten mi vykonom a hmotnostou uz viac pripomina niektore desktopy :)
    Cize dobra recenzia ale treba sa hned na zaciatku rozhodnut k comu to budem prirovnavat a ked k netbooku tak to prirovnavam vo vsetkom a poviem ze pani ak chcete skvely netbook tak apple MBA je najvykonnejsie a momentlane na trhu aj najlepsie tovarensky spracovane riesenie ….

    0
    0
  12. to Rob: ja mám MacBook Pro a nemôžem si ho vynachváliť, tak, ako som si myslel na začiatku, že podsvietená klávesnica je zbytočnosť, teraz nadávam na každý stroj, čo ju nemá :D ale neviem ti povedať nič o Air-ku, okrem toho, že som ho videl v Apple Retail Store, s ním nemám vôbec žiadnu skúsenosť :(

    všeobecne, ale sa mi páčia tieto Air-ka, sám by som niaké chcel, ale 13″ nemal pre mňa zmysel, keďže taký je môj Pro, ale tento, ako prenosnejšia alternatíva, nie zlá voľba :)

    0
    0
  13. 1. Ako “notebook” bol kedysi definovaný počítač s rozmermi menšími ako A4, všetko väčšie sa volalo “laptop”. Nič na tom nemení ani súčasná móda nazývať notebookmi aj “prenosné desktopy”.

    2. Bez Flashu sa dá celkom dobre fungovať – buď sa dá prepnúť “User Agent” na “Mobile Safari” cez Develop menu, alebo nainštalovať rozšírenie ClickToFlash a väčšina Flash videí na stránkach bude nahradená pomocou natívneho H.264. Alebo kľudne obidva naraz. Alebo použiť Google Chrome, ktorý má tuším od verzie 7 Flash zabudovaný.

    3. Žiaľ, IPS/PVA displeja sa asi tak skoro u notebookov nedočkáme – či už kvôli cene alebo vyššej spotrebe. Ale veľmi rád by som sa v tomto mýlil.

    0
    0
  14. @sie65: Uplny suhlas. Podsvietena klavesnica s dynamickym jasom je uplne kruto dobra. Tiez mam Macbook Pro (aj najnovsiu aj early 2008 generaciu) a nemenil by som. Nielen koli svetlu samozrejme :-D

    @Rob: No zalezi na tom, co potrebujes. Ak chces hrat hry alebo robit narocnu grafiku, na Air zabudni, je to spica stroj ale to rovno zainvestuj do Macbook Pro. Ak niesi narocny na grafiku a na DVD RAMku a staci ti cumet na film, chatovat, pisat text a bruzdat po nete, urcite Air je tutovka – urcite lepsie ako iPad aj keby si to mal len na multimedialne vyzitie sa.

    Len mala rada, ak ides kupovat a mas naroky na grafiku…vydzr do maja 2011, ocakava sa novy Macbook Pro so Sandy Bridge procakmi, jednak sucasne pojdu s cenou dole a jednak nove budu “trhat prdel”

    0
    0
  15. Výborná recenzia. A ako v jedinej som sa dozvedel, že AIR nemá podsvietenú klávesnicu. Mám PRO a chcel som ho vymeniť za 11 tkový AIR, no práve skrz to že nemá podsviet. klávesnicu tak neurobím. Neviem si bez toho už prácu predstavit, hlavne v podmienkach v akých ho využívam ja.
    VDAKA. Miro

    0
    0
  16. mna by zaujimalo ci viem na takomto MBA rozumne pracovat v Photoshope. na serioznu robotu mam normalny velky stroj ale ked som niekde na sluzobke ci na to bude tento krpec stacit alebo to bude len trapenie.
    rozlisenie displaya viem prezut ale co robi pomaly procesor v spolupraci s rychlym SSD diskom…
    poradi mi niekto???

    0
    0
  17. mám AIR 128GB SSD a  4GB ramky…

    photoshop na tom vieš spraviť na veľmi decentnej úrovni… jediný problém mám ja v tom že som neobjednal väčší ssd disk a tento 128 mi je malý… to som zle odhadol… :-(

    inak je to dokonalý stroj… a aj keď nemá podsvietenú klávesnicu tak keďže píšem desiatimi tak nemám problém s podsvietením…. ale verím že existuje pár userov ktorým to rozhodne chýbať môže…

    ja ale rozhodne odporúčam.. :-)

    0
    0
  18. Keby Apple v novom MBP vyhodil DVD-ROM a dal tam aspon 64GB SSD, nasadil sand bridge procesor + novy LION. Tak ani na posledne mesiace mojho Vaia ani necakam:))

    0
    0
  19. no kupil som si McBook Pro 2011 a poviem vam, ze s uzasnejsou masinou som v zivote nepracoval…. vrelo odporucam. Bol tam sice taky maly glic s ovladacmi grafiky, obcas trosku nestabilne (ale nesoji to ani za zmienku), ale update osx na 10.6.7 to brutalne spravil… fakt odporucam, uzas

    0
    0
  20. Zdravim.Super recenzia ;-).A druha vec.Hladam tenky malinky notebook s dobrou vydrzou.Myslite ze tento air je pre mna ? Potrebujem hlavne aby bol prenosny.Budem na nom programovat, pripadne si pisat poznamky v skole.Stoji mi to za tie peniaze ?

    0
    0
  21. Prosim poradte mi, o kupe MBA som uz rozhodnuty na 100percent, ale mam este jednu dilemu, ci ist do MBA 11,6 alebo MBA 13 palcov.
    Do teraz som pouzival HP mini 10,1, pouzivam ho hlavne na text, jednoduche veci Corel, Photoshop, surfovanie….cca vsetko, nic zlozite….ak potrebujem vacsí monitor, tak doma externí.
    Stale vaham lebo cenovy rozdiel je tam len 100e.. a rychlost u 13ky je ako citam omnoho lepsia, stale neviem ci pri mojej praci ktoru som popisoval, ten rozdiel spoznam, alebo nie a 13ka sa ukaze az pri brutalnej zatazi….

    dakujem

    0
    0
  22. Traco je drahy… Pozri Agem, alebo nejaky velkosklad. Ten za 777Eur ma starsi C2D procesor, iba 2GB RAM a zakladny SSED s velkostou 64GB.

    Pre tych co si chcu nainstalovat aj Windows 7, odporucam SSD s kapacitiou 128GB.

    0
    0
  23. no ja mam ten o ktorom je recenzia, a som uplne spokojny … hoci ramka by mohla byt niekdy 4GB ale nevadi … super stroj :)

    0
    0
  24. Mám MacBook Air 11, 4GB RAM, 128 GB SSD.

    Nikdy som nemal lepší počítač. A nikdy mať nebudem. Dokonca som uvažoval o tom, že si jeden kúpim do zásoby, keby sa náhodou Apple rozhodol jeho produkciu zrušiť.

    Ale to sa snáď nestane.

    MacBook Air, ten novší model má podsvietenú klávesnicu, rýchly procesor a SSD – flashový disk. To čo na MacBooku Pro trvá 5 minút, na Airi trvá 5 sekúnd. Je to dokonalý stroj. Upravoval som na ňom aj video v iMovie, pozeral filmy, písa dlhé texty… Proste… Nie je nič lepšie :)

    P.S. A komu vadí malá obrazovka (nie je v skutočnosti vôbec malá), môže si za 100 EUR kúpiť externý monitor – napr LG.

    0
    0
  25. Ja by som sa chcela (ako študentka) spýtať či sa na tomto macbooku dajú robiť prezentácie. (resp. či tam je microsoft). Vopred ďakujem za odpoveď.

    0
    0
  26. Kto mi poradi? Mam sedem palcovy andorid tablet Samsung Galxy. Pouzivam ho ako moobil a prenosny “netbook pc”. Chcem si kupit notebook, po precitani zivotopisu od waltersa o Jobsovi: Apple.
    Pointa:
    Da sa moj android tablet pripojit ako externy disk k Mac OS (o Mac book air,alebo mac pro book-u uvazujem),

    Dakujem! :-)
    Majo

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť