Medzinárodná dostupnosť iPadu, Micro SIM a iBooks store

Nový iPad môže byť sebalepší, no bez možnosti kúpy si ho asi veľmi neužijeme. Steve Jobs síce povedal, že WiFi verzia bude dostupná celosvetovo do 60 dní, na krajinských/re­gionálnych stránkach Apple (www.apple.com/*) zatiaľ poväčšinou o novom tablete nie sú žiadne zmienky a tak ostáva otázkou, či myslel Apple pojem celosvetovo skutočne doslovne, alebo sa bude jednať len o niektoré krajiny. Aj keby sa na nový iPad nevzťahovala žiadna špeciálna predajná politika, môžeme očakávať na Slovensku, podobne ako v prípade Macov a iPodov omeškanie približne 2 týždne.

Cena WiFi-only verzie iPadu je $499, $599 a $699. V Európskej únii sme však zvyknutí na (nie úplne spravodlivú) cenotvorbu amerických firiem 1 dolár k 0,9 eur pre drahšie produkty a 1 dolár k 1 eur pre lacnejšie, je teda nepravdepodobné, že tablet bude stáť menej ako 449 €, 549 € a 649 € (pre rôzne kapacity) vrátane 19 % DPH.

Vyššia verzia tabletu vybavená 3G anténou pre mobilný internet bude v USA dostupná do 90 dní. Apple pred uvedením podrobne jednal len s americkým operátorom AT&T, pokiaľ sa mu podarí dohodnúť do apríla aj s operátormi iných krajín, môžeme očakávať rýchlu dostupnosť aj tu, je to však veľmi nepravdepodobné. Okrem toho, že 3G rádio v iPade ešte nebolo oficicálne schválené komisiou FCC, menší problém tvorí neštandardný Micro SIM slot.

Podrobnejšie opísaný na stránke Engadget, štandard Micro SIM je nový, na polovicu zmenšený druh SIM karty, ktorá logicky nie je kompatibilná s tou starou. Jej veľkosť 12 × 15 mm (štandardná SIM má rozmery 15 × 25 mm) ju predurčuje na použitie v malých jednoúčelových zariadeniach (napríklad elektromery), ale aj rôznych gadgetoch ako komunikátory v podobe náramkových hodiniek. Operátorom bude výroba Micro SIM kariet určitú dobu trvať, čiže zrejme aj toto bude dôvod, prečo uvidíme 3G verziu iPadu rozširovať sa postupne. V krajnom prípade by sa však mala dať Micro SIM vyrobiť orezaním stávajúcej verzie, keďže veľkosť čipu je zhodná.

Funkciou, ktorá nebude dostupná mimo USA bude podľa všetkého čítačka kníh iBooks. Aj keď na americkej stránke je uvádzaná medzi dôležitými funkciami, na austrálskej, novozélandskej po nej nie sú ani stopy. Dôvodom je pravdepodobne licencovanie predaja, ktoré je na medzinárodnej úrovni obtiažne. Je otázne, či budú mať mimoamerické trhy aspoň okresanú verziu s limitovaným množstvom nahraných public-domain kníh, prípadne s iným zdrojom nákupu kníh alebo ostanú úplne ukrátené o jednu z hlavných funkcii.

iBooks store

Naľavo americká verzia Apple.com, napravo novozélandská

Problém v prípade iBooks bude určite tvoriť aj jazyková bariéra. Aj keď sa obchod neskôr sprístupní celosvetovo, knihy zrejme budú dostupné len v hŕstke svetových jazykov, bez slovenčiny či češtiny.

komentárov
  1. No o tej micro SIM som cital… to by ma zaujimalo, kto vymyslel takyto nebetycy nezmysel. V CR/SR kto sa tesil na iPad (zatial skor mensina), tak sa fakt skoro nedocka.
    Cely clanok ale len potvrdzuje domienku v tom, ze ako tak by som si vedel predstavit vyuzitie iPad v US, ale v EU to bude problem este dost dlho. iBooks samozrejme absolutne klucovou funkcionalitou iPadu je.

    0
    0
  2. Filip, dobré!!!
    Minulý týždeň som bol na vernisáží Juraja Králika v Galérii SPP. Na pozvánke bolo napísané, že zaspieva Cliff Richard ako autorov osobný priateľ. Je pravda, že Cliff zaspieval, ale nebol tam. A tak to bude ešte pár mesiacov aj s iPadom. Veľmi si želáme aby sme ich mali všetci čo najskôr – a čo najviac.

    0
    0
  3. Mne sa zda, ze Jobs hovoril o “international” dostupnosti a nie o “world-wide”. Aj bez anglictiny sa da vylustit v com je rozdiel. Plus, ani iPhone nie je este world-wide…

    0
    0
  4. Filip, dobree.. :D
    Tak predvcerom ho mal Steve Jobs v rukach, ale v Piestanoch ho uz maju. Tam ho uz hadam mali pred prezentaciou, nie?? :D

    Piestanyyyy rulezzzz.. :D

    0
    0
  5. Samozrejme, ze knihy nebudu v dohladnej dobe v CZ ani SK, mozno nikdy. Ked ma nasa krajina tolko obyvatelov, co par stvrti New Yorku, tak sa nemozno cudovat.

    0
    0
  6. elminno: toto si vzdycky rikam, kdyz vidim ty sasky ve vlade (CR) :D Ze tady machrujou a pritom nemame obyvatel ani jako ten new york :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.