Je Apple na poli mobilných telefónov bez konkurencie?

Napriek tomu, že iPhone 4, ktorý Apple len nedávno predstavil je veľkým krokom dopredu a firme sa v otvárací víkend podarilo predať 1,7 milióna kusov, ešte nikdy predtým nemal Apple na poli smartfónov takú veľkú konkurenciu.

Keď bola pôvodná verzia telefónu predstavená v roku 2007, nemala široko ďaleko žiadneho súpera. Aj keď iPhonu chýbali mnohé základné veci ako napríklad aplikácie tretích strán, MMS, či copy & paste, tí čo sa cez to dokázali preniesť získali prvý telefón s (na tie časy) obrovským dotykovým displejom, ktorý sa nemusel ovládať stylusom a podporoval viacero prstov. Dôležitejšia však bola softvérová stránka – iPhone bol zrejme prvý mobil s použiteľným internetovým prehliadačom a mailovým klientom (aj keď s pôvodným softvérom nepodporoval Microsoft Exchange). Multimediálnymi funkciami, čiže tým, čo sa skrýva pod ikonkou iPod, bol telefón tiež neprekonateľný. Skrátka, Apple sa pôvodným iPhonom vymkol z pravidiel, ktoré dovtedy určovali ako má smartfón vyzerať a ako má pracovať, a vzhľadom na jeho úspech vzniklo neskôr množstvo „klonov“.

Malým svetlom v tme pre ľudí, ktorí chceli kvalitný telefón, ale iPhone odmietali, bol HTC Dream, skôr známy pod marketinvoým menom G1, alebo slangovo Googlephone. Telefón prišiel na prelome rokov 2008 a 2009 a bol prvým telefónom vybaveným systémom Google Android, ktorý sľuboval všadeprítomnú otvorenosť v kontraste s výrobkom od Apple. Parametricky nebol telefón iPhonu veľmi vzdialený: 3,2″ obrazovka, 3,2 megapixelový fotoaparát, 528 MHz procesor a 192 MB RAM. V januári 2009 bol predstavený aj Palm Pre s vlastným systémom web OS, ktorý sa zdal ako doposiaľ najväčšia konkurencia iPhonu. Telefón sa začal predávať v USA v júni, no zrejme kvôli malému výberu aplikácii, slabej dostupnosti a mediálnej pozornosti sa neuchytil o nič viac ako ostatné „iPhone-killery“. Po krachu spoločnosti Palm začiatkom tohto roku telefón už zrejme nečaká žiadna budúcnosť, aj keď sa hovorí o možnom využití jeho pokročilého operačného systému (podľa niektorých druhého najlepšieho mobilného systému) v tablete od Hewlett-Packard.

Spolu s iPhonom 3GS v lete 2009 prišiel na trh aj HTC Hero. Neskôr Motorola Droid a Google Nexus One (vyrábaný taiwanskou spoločnosťou HTC), ktoré boli médiami aj používateľmi prijaté veľmi pozitívne a postavenie Androidu sa začalo výrazne posilňovať. Napriek tomu, že Android je oveľa menej užívateľsky priateľský systém ako iOS, pomáha mu fakt, že je otvorený. Nie však v zmysle cenzúry aplikácii, ale partnerského hardvéru. Kým iOS beží na štyroch telefónoch: iPhone, iPhone 3G, 3GS a iPhone 4, Android beží na stovkách zariadení vyrábaných desiatkami firiem. A kým iPhone je vo väčšine krajín dostupný len u jedného operátora (na Slovensku našťastie u viacerých), nejaký telefón s Androidom ponúka snáď každý operátor v každej krajine.

Časom sa stal Android skutočným Windowsom vo svete mobilných zariadení a používajú ho skoro všetky dotykové telefóny. Každý výrobca telefónu si softvér upraví, niekedy až tak, že sa nedá povedať, že pod povrchom sa skutočne skrýva systém od Googlu. Čo je však podstatné, časom sa systém vyvinul tak, že je jediným, ktorý dokáže poraziť Apple iPhone a v ostatnom čase svoju schopnosť preukazuje. Motorola Droid predala prvý milión približne za 70 dní, a aj keď to nie je nič proti iPhonu 4, ktorý predal 1,7 milióna za 3 dni, spolu s ostatnými Android mobilmi dosiahol tento systém v prvom štvrťroku tohto roku štvrté miesto v predajnosti smartfónov, podiel 10 %, kým iPhone má 15 %. Prvé dva miesta pritom patria „klávesnicovým“ smartfónom – Symbianu (Nokia) a RIM OS (Blackberry), ktoré sú v poslednom čase na rapídnom ústupe a nemôžu sa veľmi porovnávať s ostatnými, keďže Blackberry je používané v korporátnej sfére a Symbian vo všeobecnosti aj na bežných lacnejších Nokia telefónoch. V USA je situácia pre Android ešte lepšia. Zo všetkých predaných smartfónov v prvom štvrťroku bolo podľa NDP 28 % Androidov a len 21 % iPhonov. Aj keď je pravda, že v prvom štvrťroku Apple predával ešte len iPhone 3GS, rovnako chýbali aj najväčšie esá druhej platformy: HTC Evo 4G, Droid X a Samsung Galaxy S*.

Rovnako ako v roku 2008 prvé „iPhone-killery“ oslovovali svojich zákazníkov skôr hardvérovými funkciami, robí to aj dnešná konkurencia. Aj keď iOS môžme zrejme s kľudom vyhlásiť za najlepší mobilný systém, Android ho vo vyspelosti za posledný čas relatívne dohnal. Pokiaľ je počet aplikácií aspoň približným ukazovateľom úrovne systému, Android ich má 80 000, iPhone mal toľko v septembri (teraz má 225 000). Aj keď niektorým sa môže zdať stále medzera v jednoduchosti používania a funkciách veľká, pre niekoho je malá a s radosťou zanedbateľná, v prípade, že telefón má čo ponúknuť po hardvérovej stránke. V čom teda konkurencia iPhonu oslovuje?

Vojna megapixelov

Jedna z oblastí, kde sa vždy výrobcovia snažili vzájomne predbehnúť je fotoaparát. Päť megapixelov, ktorými disponuje iPhone 4 je dosť, ostatne takáto fotka vám stačí na výrobu 13 × 19 cm kópie v 340 dpi. iPhone však nie je na prvom mieste, keďže niektoré konkurenčné telefóny majú 8 megapixelov a je pravdepodobné, že kým bude mať toľko iPhone, iní budú mať 12.

8 megapixelovou kamerou disponuje Sony Ericsson Xperia X10, zhodou okolností prvý telefón tohto výrobcu s Androidom. Rovnaké výstupné rozlíšenie fotiek má aj Motorola Droid X, ktorú začne 15. júla predávať americký operátor Verizon. Pridáva sa k nim aj HTC Evo 4G, ktorý má aj prednú 1,3 megapixelovú kameru (oproti iPhonovej 0,3 mpx). To, že v realite nemusí viac megapixelov nevyhnutne znamenať lepšie fotografie, nie je z hľadiska marketingu až také dôležité, telefóny naviac majú aj iné prednosti, o ktorých nás chcú presvedčiť.

Evolúcia displejov

iPhone

Aj keď si to široká verejnosť zatiaľ veľmi neuvedomuje, tak ako pri notebooku, aj pri smartfóne je jeden z rozhodujúci faktorov použiteľnosti displej. Apple sa snaží vyhovieť priemernému zákazníkovi a nechce urobiť ani príliš malú, ani príliš veľkú obrazovku. Taktiež sa snaží zachovať spätnú kompatibilitu so systémom a obrovským množstvom aplikácií tretích strán a preto už 3 roky montuje stále rovnaký 3,5 palcový displej. Jediná zmena je, že s iPhonom 4 sa firma rozhodla využiť vyššie rozlíšenie, takzvaný „sietnicový displej“ má hustotu 326 bodov na palec (ppi).

Konkurencia na tom z pohľadu rozlíšenia však nie je výrazne horšie. Pôvodný Droid (u nás dostupný ako Motorola Milestone) má 265 ppi. HTC Desire má rovnako ako jeho predchodca Nexus One 254 ppi. Nový Droid X má slušných 240 ppi, napriek väčšej obrazovke.

Prevahu majú ostatné telefóny na poli diverzity veľkosti obrazoviek, čo je zrejme dôležitejšie. Kým človek s malými rukami si môže kúpiť 2,55 palcový telefón Sony Ericsson Xperia X10 Mini, ten, ktorému vyhovuje veľkosť iPhonu si môže kúpiť 3,2 palcový HTC Wildfire alebo 3,7 palcový HTC Desire. Keď chcete niečo väčšie je tu Droid X a Evo 4G, ktoré majú oba 4,3″ uhlopriečku a v prípade, že na telefóne veľmi často surfujete a pozeráte filmy, Dell dokonca vyrába smartphone/tablet hybrid Streak s 5″ uhlopriečkou.

Väčšia uhlopriečka pritom nemusí nevyhnutne znamenať oveľa väčší telefón. Droid X (4,3″) je napríklad len o 7 mm vyšší, 7 mm širší a 1 mm hrubší ako iPhone 4. Pokiaľ sa vôjde do vrecka, na takejto drobnosti zrejme nezáleží.

2G, 3G, 3,9G a 4G

Prvý iPhone z roku 2007 nepodporoval ani sieť tretej generácie (3G), napriek tomu, že v Európe bola už dva roky štandardom, právom to teda bola bola jedna z najkritizova­nejších nevýhod telefónu. 3G anténu do zariadenia Apple zakomponoval až v polovici roku 2008. Teraz prichádzajú ďalšie technológie. Prvou je sieť LTE, čiže Long Term Evolution (známa aj ako 3,9G a 4G), ktorú spustili škandinávske štáty, od marca ju dokonca testuje aj slovenské O2. Druhou je WiMax, čiže 802.16e (tiež známe ako 4G) a je otázne, či sa bude Apple, ktorý robí jeden telefón pre všetkých schopný sa prispôsobiť.

Aj keď hlavné využitie týchto sietí je v najbližšom čase nepochybne v modemoch, nie v telefónoch, nároční zákazníci by sa potešili aj podobným mobilom. Dôkazom toho je prvý wimaxový telefón Evo 4G, ktorý niekoľkonásobne prekonáva rýchlosti 3G. Keď aj na Slovensku spustia 4G v plnej prevádzke, zrejme sa zamyslíte nad tým, či si kúpite iPhone s ktorým budete degradovaný na nižšiu rýchlosť, zvlášť keď mobil používate aj na pripojenie k internetu cez notebook.

Hardvérová klávesnica

Posledná vec, ktorú ostatní výrobcovia môžu narozdiel od Applu poskytnúť, je hardvérová klávesnica. Aj keď mnohým, vrátane mňa, softvérová klávesnica stačí, tí čo denne posielajú desiatky e-mailov určite uprednostnia hardvérovú klávesnicu.

Takúto vymoženosť ponúkajú napríklad očakávané modely Samsung Galaxy S Pro a Samsung Epic, klávesnicu nájdete aj v Motorole Droid (Milestone) a web OS-om poháňaných mobiloch Palm Pre a Palm Pixi.

Presvedčí konkurencia aj vás?

To, že Dell, HTC, Motorola, Samsung a Sony Ericsson majú po troch rokoch prvýkrát vážnejšiu konkurenciu pre iPhone neznamená, že ukradnú zákazníkov Applu. Väčšina čitateľov MacBlogu zrejme dlhé roky používa Mac a ostatné Apple produkty, ich priority sú iné od bežných. Dôležité pre používateľov Apple je, či sa telefón dokáže synchronizovať s iTunes, či je kompatibilný s dokovacími reproduktormi, či na ňom spustia všetky aplikácie, za ktoré v minulosti už utratili desiatky eur, či ho budú vedieť používať od prvého dňa a či bude mať príjemné rozhranie. Radšej teda ostanú na starej platforme a nebudú sa naháňať za 3 megapixelmi a 2 štvorcovými palcami obrazovky naviac. Zákazníci Applu sú vo všeobecnosti veľmi loajálni, až 77% ľudí, čo si kupovalo v prvých dňoch iPhone 4, upgradovalo zo staršieho iPhonu.

Tí, čo však doteraz iPhone nepoužívali a nemajú ani Mac, budú určite lákaní vymeniť svoj starý telefón za jeden z nových Androidových smartfónov, a tak sa zrejme obrovský rast, ktorý zaznamenal Apple na poli mobilných telefónov za posledné dva roky zastaví. Neskôr ho možno Android predbehne aj v celkovom počte zariadení v prevádzke. Apple si to uvedomuje a snaží sa proti tomu bojovať zo všetkých síl. iPhone 4 bol mimoriadne dobrý upgrade a Apple sa snaží upevniť aj svoju vedúcu pozíciu v počte ponúkaných aplikácii pomocou obmedzení programátorov v používaní cross-platformových vývojárskych nástrojov.

Aj keby však Apple boj smartfónov prehral, tak ako prehral v deväťdesiatych rokoch boj osobných počítačov, stále mu patrí trh hudobných prehrávačov (iPod), multimediálnych PDA (iPod touch) a tabletov (iPad), kde napriek pokusom Microsoftu, Creativu a HP prakticky nemá silnú konkurenciu.


*Droid X, HTC EVO 4G a Dell Streak u nás (rovnako ako iPhone 4) zatiaľ dostupné nie sú a sú exkluzívne pre Verizon USA, Sprint USA a O2 UK. Neskôr v tomto roku však môžeme určite očakávať ich príchod aj na náš trh.

komentárov
  1. to že si ľudia počkajú niekoľko hodín v rade na HTC Evo 4G viem pochopiť, ale na Nokiu C3? to teda nepochopím…

    0
    0
  2. No nesouhlasím s tím, že je 4G několikanásobně rychlejší než 3G. Asi by měl, ale viděl jsem testy, kde bylo vidět, že je na tom rychlostí stejně, někdy ještě hůře:

    http://www.youtube.com/watch?v=TpjfxQqsb-Y&playnext_from=TL&videos=YxB97IwIQCg

    Další věc. Není důvod předpokládat, že se růst iPhonu zastaví, když Apple prodává každou další verzi s rekordním počtem kusů za určitou dobu. Sám jste psal, že se prodalo 1,7 M za 3 dny a pak nějak vydedukujete, že podíl iPhonu přestane stoupat a že ho Android předežene. Nemám nic proti Androidu, ale nemůžete něco takového tvrdit, když je situace naprosto opačná. iOS se Androidu vzdaluje.

    0
    0
  3. Osobně mě nezajímá zda kdo je největší na trhu, kdo má nejvíc zákazníků, zajímá mě kdo nabídne nejlepší řešení pro mě. A čím větší konkurence pro Apple tím lépe, aspoň neusne na vavřínech, nebo neulítne cenou.

    Počet aplikací není také hlavní měřítko, většina jsou rychlokvasky a podřadné výplody. U androidu to navíc bude o univerzalitě. Jak mám jako programátor pokrýt X stovek formátů displayů, ovládacích prvků a instalovaných zařízení? A jako uživatel budu muset pátrat co je optimalizované zrovna na můj foun.

    0
    0
  4. asi skamem autora clanku , som citatelom macblogu a neuprednostnujem produkty apple , pretoze sa poslednu dobu sprava az moc arogatne , zakazali air , … , s androidom to vsetko funguje a hlavne na slovensku je vacsi zaujem .

    0
    0
  5. Mna konkurencia nijako nepresvecila, ako programator (30 rokov ) som uz programoval vselico a poviem vam, najlepsie to je, ked HW a SW je produktom jednej firmy. Toto bol vzdy moj sen mat uceleny ECO-system ako ho vybudoval APPLE. Android je prilis otvoreny , kazdy si tam doraba co chce, bude chaos, bordel v  kompatibilite jednotlivych verzii, atd. Nehovoriac o tom, ze HW je vzdy (!!!) o krok dalej oproti SW. (aj to je znamy fakt). Trochu mi to pripomina Linux. Je to proste ine riesenie a koncepcia. LG, Samsung a spol chrlia jeden model za tyzden, na podporu tych starych rychlo zabudaju.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť