App Store: Veľká recenzia RSS čítačiek s podporou Google Reader – NetNewsWire, Feeds, Byline, Reeder, NewsRack

RSS čiže Really Simple Syndication je, ako asi viete, spôsob jednotného odoberania článkov zo všetkých vašich obľúbených stránok. Čím viac stránok navštevujete, tým sa stáva používanie RSS užitočnejším a pre mnohých je dnes neodmysliteľným prvkom internetu, ktorý sa nemusí obmedziť len na prehliadanie na počítači ale aj na mobilnom telefóne či iPode. Keď sa vám však článok na dvoch zariadeniach označí ako dvakrát neprečítaný, stráca to trochu zmysel a preto je potrebná aj synchronizácia. Na tomto poli sa od minulej jesene, keď Newsgator prestal poskytovať svoje služby pre nefiremných klientov, stal praktickým monopolom veľký brat internetu — Google. Dobrá RSS aplikácia preto musí mať synchronizáciu s Google Readerom, a aj keď na Macu je taká kvalitná asi len jedna — NetNewsWire, v App Store pre iPhone a iPod touch sa ich nachádza neúrekom (toto je možno na prvý pohľad paradoxné no naznačuje to viacero vecí — zaprvé iPhone, aj keď má bezkonkurenčný internetový prehliadač, stále nie je na browsovanie taký dobrý ako počítač, za druhé, tvorba, distribúcia, propagácia a následná ziskovosť z iPhone aplikácii je jednoduchšia ako z Macovských aplikácii a za posledné, čítanie jednoduchého a dobre zalomeného textu je na iPhone lepšie ako na Macu).

Pozreli sme sa preto na päť pravdepodobne najlepších RSS aplikácií pre iPhone — každá z nich poskytuje synchronizáciu s Google Reader, no svojimi kvalitami sa rôznia tak, že si vyberie každý. Privítajte NetNewsWire, Feeds, Byline, ReederNewsRack (známy aj ako Newsstand).

/files/pictures/ap­pstorersscitac­ky/netnewswire­icon.jpg .(NetNewsWire ikona)[noborder] <]

NetNewsWire

Cena: 3,99 € / Zadarmo | Newsgator | Testovaná verzia: 2.0.2
Link na App Store (Premium) | Link na App Store (Free)

Brent Simmons, programátor NetNewsWire-u je známy svojím softvérovým minimalizmom. Updaty nevydáva pokiaľ to nie je nutné, a keď nejaký vydá, odstráni veľkú časť pôvodných funkcií. NetNewsWire na iPhone je teda veľmi čistá a praktická aplikácia. Po zapnutí sa autmaticky synchronizuje a na hlavnej obrazovke zobrazí všetky stránky v ktorých sú neprečítané články, prípadne sa stadiaľto môžete ďaľej posunúť na ohviezdičkované články a nové články za posledných 24 hodín. Okrem ohviezdičkovaných článkov však aplikácia neponúka možnosť prezerať si už prečítané články (všetky prečítané posty po 24 hodinách miznú), rovnako ako nezobrazí stránky v ktorých nie sú žiadne nové vstupy. Vidíte iba to čo je čerstvé, nové a to je zrejme pre mnohých aj pointa prezerania noviniek v teréne.

Aplikácia ponúka ako jediná spomedzi recenzovaných možnosť schovania určitých feedov vo svojom rozhraní (t.j. určité stránky sa zobrazia iba keď prezeráte RSS na počítači). Toto je veľmi užitočné na rôzne webkomixy, alebo videoblogy, ktoré by ste z iPhonu beztak nepozerali a iba vás zbytočne obťažujú. Pokiaľ odoberáte obrovské množstvo feedov, môžete si schovať všetky až na pár, medze využitia sa samozrejme nekladú.

Rozhranie je dobre spracované, tlačidiel nie je veľa a sú dostatočne veľké používa sa preto jednoducho a hlavne rýchlo, má však aj svoje muchy. Celá aplikácia pôsobí pri používaní až priveľmi zvláštne a labilne – celkom ako webová aplikácia. Tak napríklad, aj keď vo všeobecnosti je NetNewsWire rýchly, pri skrolovaní v zozname feedov sa niekedy dokresľuje text a obrázky a po každom tapnutí pozeráte chvíľu na prázdnu obrazovku, kým sa obsah načíta aj keď sa jedná len o lokálny zoznam.

Čo možno zamrzí náročnejších používateľov sú funkcie zdieľania. Aj keď konkurencia ich má neúrekom, NetNewsWire sa aj tu drží svojej jednoduchosti: Články je možné okrem otvorenia v browseri len odoslať mailom (obsah), na Twitter a do Instapaperu. Nastavenia neobsahuje NetNewsWire tiež takmer žiadne. Dovolí nastaviť či chcete mať najnovšie posty na vrchu alebo na spodku stránky, no s vecami ako zablokovanie automatického otáčania, či zapnutie „badgu“ na ikone s počtom neprečítaných vecí sa môžete rozlúčiť.

NetNewsWire nie je zlá aplikácia, no v niektorých ohľadoch je až priveľmi jednoduchá a neposkytuje niektoré funkcie. Je nutné uviesť, že je ako jediný klient dostupný aj v neplatenej verzii, čo má však háčik vo forme reklamného pruhu zaberajúceho 20% na vrchu každej obrazovky. Pokiaľ budete používať NetNewsWire každodenne, jednoznačne budete musieť siahnuť po Premium verzii za 4 €.

NetNewsWire NetNewsWire NetNewsWire
Feeds ikona

Feeds

Cena: 2,99 € | Prime 31 Studio | Testovaná verzia: 1.83
Link na App Store

Filozofia Feeds je presne opačná ako NetNewsWireu, aplikácia poskytuje čo veľké množstvo nastavení a funkcií, z čoho však vyplýva aj jej vyššia zložitosť. Tak napríklad, aj keď aplikácia poskytuje na výber štyri farebné témy, ani pri jednej nevyzerá Feeds tak dobre a celistvo ako konkurencia. Odhliadnuc od vizuálnej rozpoltenosti je aplikácia rozložená veľmi podobne ako tá predchádzajúca. Z hlavného zobrazenia sa môžete posunúť sa na ohviezdičkované položky, všetky články a zdieľané články (Google Reader vám dovoľuje zdieľať články cez svoj Google účet). Pod týmito možnosťami sú abecedne zoradené vaše feedy ktroré sa dajú v aplikácii reorganizovať aby neboli v abecednom poradí. Okrem toho je možnosť ich vymazávať a dokonca aj pridávať, čo je pre niektorých snáď aj zaujímavá možnosť, no pre drvivú väčšinu viac ako budú kedykoľvek robiť na telefóne.

Problém Feeds je, že v zozname sú zaradené všetky stránky, nie len tie s aktualizovaným obsahom. Vo výsledku to znamená, že často-krát budete musieť zbytočne skrolovať aby ste sa dostali k tomu čo si chcete prečítať, pretože kým existujú blogy updatované prakticky každú hodinu, existujú aj také, na ktorých sa nové príspevky objavujú v mesačných intervaloch. Články samotné aplikácia taktiež zobrazuje bez rozdielu všetky, čo je však už menšia nevýhoda nevýhoda keďže prečítané od neprečítaných sú výrazne vizuálne oddelené.

Čo sa týka pokročilých možností práce s článkami, okrem klasických možností ako poslať link na článok e-mailom ponúka aplikácia zdieľanie cez Google Reader (a teda aj Buzz), zdieľanie cez Twitter a odkladanie článku cez služby Instapaper a Read It Later. Feeds ponúka aj trochu nezmyselné tagovanie, ktoré nevyužijete nikde okrem webového rozhrania. Kontroverznou stránkou programu sú aj nastavenia. Tie východzie nie sú najlepšie, a aj keď nastaviť sa dá skutočne všetko, je to práve ich rozľahľosť a neorganizovanosť, ktorá je odradzujúca.

Feeds teda ponúka veľmi slušné možnosti, no podpriemerné rozhranie a použiteľnosť a naviac pracuje pomaly. Ak si mysíte, že to robí z aplikácie správnu voľbu pre pokročilých užívateľov, mýlite sa. Pokiaľ vaše požiadavky týkajúce sa funkcií spĺňa aj iná aplikácia, Feedsu sa radšej vyhnite.

Feeds Feeds Feeds
Byline ikona

Byline

Cena: 2,99 € | Phantom Fish | Testovaná verzia: 2.5.3
Link na App Store

Byline od Phantom Fishu je veteránom v oblasti a zrejme najznámejšou z čítačiek. Napriek tomu je jej rozhranie veľmi netradičné a nezhoduje sa s veľmi konkurenciou. Kým každá iná aplikácia, poskytuje okrem iného aj možnosť čítania správ podľa jednotlivých feedov, Byline ich umožňuje zobraziť len podľa celkového chronologického poradia alebo podľa vašich dopredu vytvorených zložiek či kategórií. Ak zložky nepoužívate, budete si ich musieť pre lepšie používanie Byline osvojiť. Toto nie je až taký problém ako by sa zdalo, keďže roztriedenie zdrojov nezaberie viac ako 5 minút a vývojári to určite mysleli dobre, stále je to však celkom arogantné.

Keď si teda roztriedime feedy do zložiek, Byline sa začne podobať na ostatné RSS klienty. Na samom vrchu sa nachádzajú posledné neprečítané články (tu je možné nastaviť ľubovoľné číslo od 25 po 200), pod nimi ohviezdičkované články a pod nimi vaše vlastnoručne vytvorené kategórie. V každom z týchto zobrazení sa nachádza chronologický výpis správ, ktorý sa jedným ťuknutím na tlačítko môže zmeniť na výpis podľa stránok. Je to veľmi zaujímavé a praktické riešenie, no stále je to pri veľkom množstve feedov značne chaotickejšie ako sparťanské rozloženie ostatných aplikácií. Zobrazenie vybraného článku je v aplikácii štandardné, ani extra pekné ani škaredé.

Je nutné podotknúť, že aj keď hodnotenie grafického spracovania je celkom subjektívna vec, Byline pôsobí spomedzi všetkých testovaných aplikácii asi najlepšie. Nie je príliš suché, ani príliš vyšperkované, a hlavne, podobne ako v prípade NetNewsWire – je navrhnuté s veľkou praktickosťou. Rozhranie je stabilné rýchlo reagujúce.

Môžete nastaviť, aby aplikácia automaticky načítava do pamäťe nové články vrátane obrázkov, čo je skvelé ak chcete čítať neskôr keď už nebudete mať pripojenie na internet (v prípade iPodu). Možnosťami zdieľania je na tom Byline naopak skôr slabšie, poskytuje zo všetkých aplikácii najmenej -iba posielanie cez e-mail a cez ukladanie medzi zdieľané predmety Google Reader.

Byline je teda perfektná pre bežných užívateľov s malým množstvom odoberaných feedov a pre jednoduché a rýchle kontrolovanie správ na cestách. Nemožnosť prezerania noviniek v skupinách podľa stránky z nej robí však robí nevhodné riešenie pri väčšom množstve stránok alebo nižšej frekvencii čítania.

Byline Byline Byline
Reeder ikona

Reeder

Cena: 2,39 € | Silvio Rizzi | Testovaná verzia: 1.2
Link na App Store

Mladý, nenápadný Reeder, ktorý za posledný čas dosiahol veľmi dobré kritické hodnotenia na prvý pohľad spája výhody všetkých predchádzajúcich aplikácii. Jeho najcharakteris­tickejšou črtou je, že aj keď má mnoho klasických UI prvkov, obsahuje aj veľa netradičných. Tak napríklad, to v akom stave je práve synchornizácia (synchronizovanie neprečítaných, synchronizovanie ohviezdičkovaných, dosynchronizo­vané…) sa zobrazuje v systémovom statusbare, teda miesto operátora a času (je možnosť nastaviť aby nahradiľ len ukazateľ baterky). Keď sa synchronizácia ukončí, ukazateľ zmizne a status bar sa vráti do normálu. Aj keď navigácia je veľmi podobná predošlým aplikáciám, čiže hore sa nachádzajú neprečítané predmety, ohviezdičkované predmety, poznámky a pod nimi už samostatné feedy/zložky, predsalen je tu niečo netradičné a to dodatočná spodná lišta. V nej si môžete nastaviť filtráciu článkov, teda či chcete vidieť len ohviezdičkované, len neprečítané alebo všetky, jednotlivé feedy a zložky sa vám na základe toho zobrazia alebo nezobrazia. Prepnúť zobrazenia môžete aj vtedy, keď už máte otvorený konkrétny zdroj alebo zložku.

Reeder ponúka veľmi dobrú vychytávku pre hviezdičkovanie článkov alebo označovanie ako prečítané. Okrem toho, že tak ako aj ostatné aplikácie, disponuje tlačítkom prečítať všetky, umiestnenom v ľavom dolnom rohu, články môžete označovať jednotlivo aj pomocou ťahom prsta. Keď položíte prst na článok v zozname a posuniete ho doprava, označí sa za prečítaný, keď doľava tak sa naopak ohviezdičkuje.

Zdanlivo je teda rozhranie veľmi komplexné a aj keď vám môžu vadiť menšie tlačítka, a zo začiatku sa budete nad prepínaním zobrazenia škrabať po hlave, je aplikácia celkom premyslená, teda aspoň vzhľadom na počet možností, ktoré ponúka.

Reeder vyzerá na prvý pohľad zaujímavo aj po grafickej stránke kde sa takmer vyrovnáva s Byline, farebnou kombináciou (teplý odtieň svetlosivej pre podklad a tmavosivá pre text) sa snaží pripomenúť reálne noviny či knihu, a aj keď slabší kontrast mi pri čítaní vadí, je pravda, že pre dlhšie čítanie je naopak lepší práve nižší kontrast. Na môj vkus sa od grafického štandardu iPhone aplikácii vzďaluje možno až pri veľmi, no to je tiež subjektívna záležitosť.

Funkciami je na tom Reeder prekvapivo obstojne, ponúka posielanie postov medzi zdieľané predmety Google Readeru, do Delicious a do Pinboard-u. Zaujímavé články si môžete odložiť na neskôr cez Instapaper a Read It Later a zdieľať môžete cez Twitter a klasicky mailom (je možné poslať si vybrať či chcete poslať link alebo celý obsah článku, čo je praktické).

Celkovo je teda Reeder najkompletnejšia aplikácia spomedzi kandidátov. Nemá možno toľko funkcií ako Feeds a NewsRack, ale nie je ukrátená o jedinú podstatnú. Nie je taký ergonomická a rýchla ako Byline, no stále je na výbornej úrovni. Reeder sa používa dobre a je ideálnym riešením pre všetkých, ktorí majú väčšie požiadavky ako to čo ponúka Byline.

Reeder Reeder Reeder
Newsrack ikona

NewsRack

Cena: 3,99 € | omz:software | Testovaná verzia: 2.3.2
Link na App Store

NewsRack, predtým známy ako NewsStand je jednou zo známejších a vyhľadávanejších aplikácii. Vďačí za to zrejme svojej jedinečnej funkcii – zobrazovať články ako noviny na stojane v novinovom stánku. Práve to bola funkcia vďaka ktorej som si ju vybral ako posledného kandidáta recenzie.

Začnime teda týmto, špeciálnym zobrazením, ku ktorému sa máte možnosť dostať tapnutím na tlačidlo Feeds na samom vrchu hlavnej obrazovky. Zobrazia sa prvé dva feedy (podľa poradia), a na ich titulnej strane svieti nadpis posledného článku, ktorý pokračuje ďalej maličkým textom. Posúvaním doprava a doľava sa dostávate k ďalším novinám, ktoré sa vždy zobrazujú vo dvojiciach. Je hneď cítiť, že autori sa s aplikáciou skutočne vyhrali – tak napríklad, stránky ktoré neboli dlhšie aktualizované na seba berú podobu starých, zažltnutých novín a neaktuálnosť je dokonca odstupňovaná viacerými odtieňmi. Nad každými virtuálnymi novinami je vyznačený počet neprečítaných postov a znázornené či v nich máte nejaký ohviezdičkovaný článok. Po kliknutí sa noviny jednoduchou animáciou otvoria a ukážu zoznam článkov.

Znie to skvele, vyzerá to skvele, tak aký je problém? Nuž, táto funkcia, ako aj podobné eye-candy funkcie (Cover Flow vo Finderi atp.), je priveľmi nepraktická aby ste ju používali v denno-denne. Noviny sú jednoducho priveľké a posúvanie zdĺhavé, a tak ak máte viac ako 5 feedov, oveľa praktickejšie by bolo zobrazenie v zozname.

Naštastie aplikácia ponúka aj to, úplne štandardné zobrazenie a là NetNewsWire či Feeds. Zobrazené sú v ňom podľa východzieho nastavenia všetky feedy, vrátane tých, kde nie sú žiadne nové posty, tie sa dajú však veľmi jednoducho skryť. Po otvorení sa zobrazí chronologický výpis článkov jasne oddelený podľa dní. Toto zobrazenie je z užívateľskej stránky zrejme najlepšie spomedzi všetkých hodnotených RSS klientov. Keď ťuknete do ľavej časti určitej položky, tá sa označí ako neprečítaná a potom ako ohviezdičkovaná. Síce veľmi zaujímavý nápad, no v praxi budete až príliš často omylom označovať články za prečítané pri obyčajnom posúvaní v zozname. Keďže článok sa z aplikácie nedá označiť naspäť za neprečítaný, je to celkom problém. Trochu znepríjemňujúce na ináč celkom dobrom rozhraní je aj neustála prítomnosť niekoľkých zbytočných tlačidiel ako napríklad informácie o feede, pomoc a nastavenia. Mínusové body NewsRack získava práve za tie, ktorých má podobne ako Feeds až primoc. Pokiaľ sa dostanete cez úvodnú zmätenosť nastavení, odhalíte aj zaujímavé možnosti ako výber tém (ktorý je v tomto prípade viditeľne lepší), a veľkosť písma.

NewsRack je stavaný tak, že môže fungovať aj bez Google Readeru a teda ponúka aj plnohodnotné manažovanie feedov – môžete ich pridávať, odoberať, vytvárať kategórie a presúvať ich medzi nimi. Možno práve preto, že Google účet je dobrovoľný, synchronizácia s ním počas testovania občas neprebiehala úplne v poriadku, čo je veľká škoda.

Okrem poslania článku cez e-mail ponúka NewsRack zdieľanie cez Twitter, Google Reader. Posielanie článkov do Instapaper, Read It Later a záložkovanie cez Delicious. Ako jediný z aplikácii umožňuje zdieľat cez Facebook.

NewsRack je teda tiež celkom podarená aplikácia a až na pár detailov jej nemám čo vyčítať. Aj keď nie taká kompletná ako Reeder, stále je to veľmi dobrý kandidát ktorý stojí za zváženie.

NewsRack NewsRack NewsRack

Záver

Žiadny z klientov nie je ideálny po všetkých stránkach, no to by asi ani nebolo možné. Prvé dva klienty na tom nie sú až tak dobre a zaujať vás môže asi len bezplatná verzia NewNewsWire, v prípade, že nechcete za aplikáciu minúť ani cent. Byline, Reeder a NewsRack sú na tom lepšie, a správna voľba záleží hlavne od toho akým spôsob RSS čítate, koľko odoberáte feedov a ako často ich kontrolujete. Aj keď pri kúpe aplikácie ktorú plánujete využívať každodenne na cene veľmi nezáleží, pri rovnako dobrých aplikáciách môže zavážiť aj rozdiel pár desiatok slovenských korún a tak sa najlepším stáva univerzálne použiťeľný Reeder.

Nezabudnite si pridať do vašej čítačky aj RSS feed článkov na MacBloguRSS feed bleskoviek na MacBlogu

komentárov
  1. Já bych doporučil Free Rss Reader, je zadarmo a  podporuje synchronizaci s Google Reader.

    Zajímalo by mě, zda lze aplikaci Mail (ve SL) spárovat s Google Reader?

    0
    0
  2. Zdravím. zopár postrehov k testu, resp. čo mi ako “skúsenému” RSS-károvi chýba v teste:

    1) zmienka o Google Mobilizer službe, teda možnosť napr. v situácií, že nemám momentálne WiFi pripojenie, pozeranie obsahu prefiltrované cez Google Mobilizer – bez reklám, zbytočných obrázkov a balastu.

    2) zmienka o cachovaní príspevkov (offline reading), teda napr. ohviezdičkovanie príspevku a neskôr, keď nebudem mať signál, tak ma príspevok už bude čakať nacachovaný, bez toho aby sa minútu ťahal cez GSM network.

    3) zmienka o Newsie, jedna z tých lepších RSS čítačiek.

    NetNewsWire – používal som v neplatenej verzií, svojho času extra zabugovaná aplikácia, silne neodporúčam. Keď raz niekto “ochutná” Newsie alebo Byline, na NNW zabudne veľmi rýchlo.

    Newsie – asi najlepšia aplikácia, ktorú som mal možnosť skúšať, ALE mám dojem, že vývojár sa na to celé už vykašlal a nevydáva updaty. Po poslednej komunikácií z 2009/11, kde som nahlasoval zopár bugov, tak sa nič neudialo. Newsie môže používať Google Mobilizer (naozaj super hlavne v teréne), údajne dokáže aj Offline reading, ale bohužiaľ to nie je funkčné (hlásené a potvrdené ako bug).

    Byline – pôvodne mi bola táto app doporučená, akože jedna z naj, to som už ale používal Newsie a úprimne, bol som a ešte aj teraz som z Byline sklamaný. Na Google Groups, ktoré je zamerané na Byline, sa stále píše o príchode Byline 3.0 (major update), lenže to sa píše už 3/4 roka. Byline neponúka možnosť postnúť príspevok na InstaPaper (až 3.0), nepodporuje Google Mobilizer a vyslovene ma obťažuje, keď po každom spustení Byline (po nejakom čase) robí sync, cache a milión iných komunikačných vecí. Niektorí ľudia na fóre sa sťažovali, že po inštalácií Byline sa im neúmerne zvýšil traffic v 3G sieti a presahovanie dátových limitov u operátora.

    0
    0
  3. Je nejake riesenie s funkcnym Offline cachovanim celych stranok a zaroven moznostou poslat clanky na Instapaper? Cca pred rokom som kupil app Manifesto (uz je asi mrtva, updaty sa nekonaju a vyvojar nereaguje na emaily) -nechal som sa zlakat Offline funkcionalitou, zial funguje rovnako zle ako prijimanie feedov.

    0
    0
  4. NewsRack je uplna bomba! Fakt doporucujem. Ja so synchronizaciou nemam najmensi problem. Reeder ma len peknu ikonku, nic viac…

    0
    0
  5. Odporúčam NewsRack
    + výborná synchronizácia s google reader oboma smermi
    + prehľadná rozhranie
    + vizualizácia novín je bomba, bez ktorej sa dá žiť, ale je to niečo čo sa páči…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť