Zhrnutie udalostí – mŕtve Time Capsule, Česko hľadá Windows 7, Nokia a Apple, Mighty Mouse je Apple Mouse, firmy stále používajú XP…

Keď je firma jedničkou na trhu, môže v rebríčku už len klesať. iPhone začal ukrajovať Nokii z podielu na trhu a Nokia zažalovala Apple za porušenie jej patentov. Detailne sa tomu venuje náš článok Nokia je v strate, žiada 200 miliónov USD a žaluje Apple za porušenie patentov. Rovnako v ohrození je i Microsoft, ktorý sa musí brániť tvrdému tlaku na všetkých frontoch. V pondelok to bolo oznámenie o najlepšom štvrťroku v histórii Apple. V utorok boli predstavené nové iMacypríslušenstvo. V deň oficiálneho uvedenia OS Windows 7 Apple uviedol nové reklamy.

Nemecko, Hong Kong a Česká republika. To sú štáty, kde je Windows 7 najvyhľadáva­nejším spojením v Google za posledných 7 dní. Aj pri voľbe 90 dní alebo 12 mesiacov je Česko stále na treťom mieste. V porovnaní s iPhonom sa Windows 7 v deň oficiálneho vydania dostal v objeme vyhľadávaní pred iPhone. Slovensko sa v histórii Google Insights Search neobjavuje vôbec.

Video z nedele ukazuje, že prvotný záujem začína veľmi rýchlo chladnúť. Výskumná agentúra Forrester tiež zistila, že 79 % podnikov stále používa Windows XP. Rozšírená podpora pre Windows XP SP2 a SP3 skončí až v roku 2014. Vývoj a testovanie programov pre novú verziu OS trvá 12 až 18 mesiacov, čo je zároveň čas, ktorý firmy potrebujú na prechod na nový OS.

Skoro 44 000-krát bolo prečítaných necelých 400 príspevkov na Apple fóre ohľadne Time Capsule zariadení, ktoré sa nezapínajú. Už v bleskovkách sme informovali o stránke The Apple Time Capsule Memorial Register, ktorá zbiera informácie o zlyhaniach. Priemerná životnosť pôvodných Time Capsule je 17 mesiacov a 8 dní. Na stránke sa zatiaľ nenachádza nikto zo Slovenska ani z Česka. Užívateľov z Rakúska a Nemecka je 41 a presne dvojnásobné množstvo ich je z Veľkej Británie.

Cez 54 000-krát videná a so skoro 600 odpoveďami na fóre skončila akcia na Windows 7 pre študentov. Microsoft nebol schopný dodať funkčnú inštaláciu a študentom tak vracia prostriedky. Problém sa vyskytuje najmä pri prechode z 32 bitovej verzie OS Windows Vista.

Ako je to s podporou Windows 7 v Mac OS X? Apple uvádza požiadavky nasledovne: akýkoľvek Mac s Intel procesorom, model z roku 2007 alebo novší, Snow Leopard a aktualizáciu Boot Campu, ktorá má byť dostupná „pred koncom roka“.

Médiá správa o prehre súdu so spoločnosťou Man & Machine, ktorá začala používať názov Mighty Mouse už rok pred Apple. Spoločnosť Apple vlastnila licenciu na názov od televíznej stanice CBS, ktorá tak volala svoju kreslenú postavičku. Spoločnosť Man & Machine zažalovala Apple a CBS minulý rok za porušovanie ochrannej známky. Man & Machine totiž predávajú pod tým istým názvom hygienicky nezávadnú a vodevzdornú myš, určenú najmä pre vedecké a zdravotnícke zariadenia. Apple svoju myš so všestrannou guľôčkou predstavil až v roku 2005 a o rok neskôr pribudla bezdrôtová verzia.

CPI (cost per impression, cena za zobrazenie) je reklamný model držiaci nad vodou nejednu aplikáciu z App Store. Firma MobClix zverejnila na svojom blogu správu, v ktorej študovala rôzne aspekty reklamy v aplikáciách. Ak sa reklama obnovuje každých 15 namiesto 30 sekúnd, zdvojnásobí sa aj množstvo preklikov a výnosy vzrástli o 20 %. Štúdia tiež zistila, že náhlym zväčšením plochy pripadajúcej na reklamu užívatelia „utekajú“ od aplikácie. V aplikácii, kde sa zobrazí 200 až 300 tisíc reklám denne a cena za 1000 CPI je 3 doláre, zarobí vývojár 600 až 900 dolárov každých 24 hodín. Samozrejme, je to ideálny prípad a takýto zárobok generuje najúspešnejšia aplikácia. Pretože firma MobClix pracuje ako sprostredkovateľ pri predaji reklamy, nehovorí nič o tom, že väčšina vývojárov je prakticky v strate. Pri počte aplikácií cez 90 000 je tak šanca na nový zdroj príjmov týmto spôsobom pre ďalšieho vývojára skôr minimálna.

iPhone je najpravdepodobnejší vinník pre 18-násobný nárast vyťaženia dátovej siete AT&T. Tento nárast sa udial behom posledných 28. mesiacov a za ten istý čas vzrástol počet hlasových hovorov len asi dvojnásobne. Napriek tomu, že šéf technického oddelenia AT&T poprel iPhone ako hlavný dôvod, vyjadril sa o svojej firme ako o operátorovi obsluhujúcom najviac „integrovaných zariadení“. Napriek všetkým tvrdeniam je vidno na grafe, ktorý na prezentácii ukázal, že po uvedení iPhonov na trh sa krivka zdvíha rýchlejšie smerom nahor.

V bleskovke sme informovali o štúdii zvrejňujúcej nárast počítačov Apple v amerických domácnostiach o viac ako 30 %. Fakt, že 85 % užívateľov Macov má doma i PC sa dá vysvetliť veľmi jednoducho – až 66 % domácností, kde sa nachádza Mac, vlastnia tri alebo viac počítačov. Len 29 % „Windows“ domácností má však doma také množstvo počítačov. Ďalšie zistenia NPD:

  • majitelia počítačov Apple majú vyššie finančné príjmy,
  • majitelia počítačov Apple sú o 44 % mobilnejší ako domácnosti s Windows,
  • o 75 % viac domácností s Macmi vlastní iPod v porovnaní s domácnosťami i­nými.

Hneď v prvom interview po svojej chorobe sa Steven P. Jobs vyjadroval na tému, ktorá nemá navonok nič spoločné s Macmi, iPodmi alebo iPhonmi. Apple spustil veľkú iniciatívu za zníženie skleníkových efektov. Že to myslí vážne dokázal Apple v septembri, kedy s okamžitou platnosťou ukončil svoje členstvo v Americkej komore obchodu, ktorá sa naopak postavila proti obmedzeniu tvorby skleníkových plynov.

Začiatkom októbra oznámili Google a operátor Verizon Wireless strategické partnerstvo v boji proti Apple. Podľa tlačovej správy sa firmy budú snažiť využiť partnerstvo na maximalizovanie vplyvu open-source platformy Android. Pravdepodobne tým mysleli projekt Motorola Droid, ktorý vznikol spoločnou tvorbou spoločností Motorola, Google a Verizon.

„Ak Vás zaujíma, prečo majú niektorí nedostatočný príjem 3G signálu, tak na to je tu mapa.“ Hovorí nová reklama amerického operátora Verizon Wireless.

komentárov
  1. Věta “Priemerná životnosť pôvodných Time Capsule je 17 mesiacov a 8 dní.” není pravdivá.
    Správně by zněla takto:
    “Průměrná životnosť původních Time Capsule, které se přestaly fungovat, je 17 měsíců a 8 dní.”
    Stránka o které píšete totiž nesbírá údaje o dobře fungujících TimeCapsule.

    0
    0
  2. Začiatkom októbra oznámili Google a operátor Verizon Wireless strategické partnerstvo v boji proti Apple. -Nehnevajte sa pan Martin Miklas, ale toto je trosku prehnane. Ak chcete pisat o svojich domnienkach tak napiste samostatny clanok napr. ‘Preco si myslim ,ze Google a Verizon sa spojili proti Apple’. V tej tlacovej správe nic take napisane nieje.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.