Zhrnutie týždňa – vojna reklám Apple vs. Microsoft, Gmail nedostupý, iPhone je ako Hummer, vírusy na Mac OS X, čo nás tento týždeň čaká a ďalšie

Vojna reklám. Aj tak by sa dal nazvať súčasný mediálny boj firiem Apple a Microsoft o svojho zákazníka. V uplynulom roku bol Apple jasným víťazom, keď objem odvysielaných reklám v televízii dosiahol hodnotu 264 miliónov dolárov, čiže o 71 % viac ako investoval do televíznej reklamy Microsoft. Za prvých šesť mesiacov tohto roka sa však Microsoft „vzchopil“ a podľa agentúry TNS Media Intelligence zainvestoval do reklám 163 miliónov dolárov, čo je viac ako dvojnásobok útraty firmy Apple. Denník New York Times (ďalej NYT) priniesol zaujímavé zhrnutie pozadia reklamných kampaní. Okrem iného sa dočítame, že majiteľ reklamnej agentúry vybranej pre odpoveď na reklamy I’m a Mac v čase získania kontraktu od Microsoftu ani nevlastnil PC a jeho pracovnou stanicou bol MacBook Air. Kreatívec pracujúci na vývoji reklamnej kampane pre Windows Vista si zase myslí, že Bill Gates skutočne neovládal marketing. Bol to [Vista] zlý produkt. Nikoho som v skutočnosti nepočul hovoriť „wow“.

V utorok 1. septembra bola nedostupná služba Gmail cez webové rozhranie. Na svojom blogu uviedli, že sa jednalo o bežnú aktualizáciu a nesprávne odhadli nápor, čo spôsobilo postupné vypadnutie celej siete, pretože presmerovacie servery prestali prijímať ďalšie požiadavky. Táto situácia sa opakovala už druhýkrát v tomto roku. Podobná májová udalosť nechala 14 % používateľov Gmailu bez prístupu. Tentokrát sa to však netýkalo užívateľov pristupujúcich na servery cez IMAP a POP protokol, pretože ich servery sú umiestnené inde.

iPhone medzi mobilmi je ako Hummer medzi autami, vyjadril sa jeden z tvorcov denníka NYT. Majitelia iPhonov totiž využívajú kapacitu siete 10-násobne viac ako priemerný užívateľ iného smartphonu. Výsledkom sú prerušené hovory, dlhé doručovanie správ, pomalý internet a v neposlednom rade nahnevaní zákazníci operátora AT&T. Exkluzívna dohoda Apple s operátorom sa skončí nasledujúci rok a môže tak viesť k rovnakým problémom i v iných sieťach. Veď 34 % užívateľov sa vyjadrilo, že iPhone si nekúpili kvôli operátorovi. S nadchádzajúcou dobou smartphonov náročných na dáta sa operátori ponáhľajú s uvedením 4G siete v snahe predísť väčším problémom.

Dohoda s čínskym operátorom China Unicom o predaji iPhonov nie je exkluzívna. Apple sa však odmietol vyjadriť, s ktorou ďalšou stranou ešte vyjednáva. Otvára sa tak možnosť dohody s operátorom China Mobile, ktorý má momentálne 498 miliónov zákazníkov.

V súvislosti s našim príspevkom o bezpečnosti Flash prehrávača v Snow Leopardovi vznikli na internete otázky ohľadom bezpečnosti celého systému. Prečo pre Mac OS X neexistuje žiadny vírus? (Spyware, adware, červy alebo trójske kone nezapadajú do definície vírusov.) Už dlho prevláda názor, že počítače s Mac OS X sú rovnako zraniteľné ako tie s inými OS a jediné čo ich ochraňuje je ich minimálny podiel na trhu. Obe tieto myšlienky sú pravdepodobne nesprávne. Fakt, že zo všetkých počítačov na celom svete predstavujú Macy menej ako 4 percentá by mohol vysvetliť, prečo existuje pre túto platformu menej vírusov, avšak nevysvetľuje to totálnu absenciu vírusov. To však neznamená, že počítače od Apple nie sú zraniteľné a dokazujú to aj pravidelné záplaty od Apple. Možno má Apple jednoducho šťastie a možno svojich užívateľov systém chráni lepšie ako Windows. A to je práve dôvod, prečo dnes bežia reklamy na bezpečnosť operačného systému Mac OS X. Ak bude zabudovaná ochrana proti vírusom vo Windows 7 taká dobrá, ako sa o nej hovorí, uzavrie Microsoft túto bezpečnostnú otázku.

V stredu o –18:00– 19:00 LSEČ sa pravdepodobne dočkáme uvedenia nového iPodu touch s fotoaparátom alebo kamerou. Dátum 9. 9. 2009 je zároveň dátumom uvedenia digitálne prerobených CD od Beatles. Apple pre CNN uviedlo, že tablet nemáme očakávať. Pravdepodobne prezentácia od Phila Schillera môže priniesť napríklad ešte:

  • novú verziu iTunes s integrovanými sociálnymi sieťami
  • kvalitnejšie obrázky albumov v iTunes Store
  • predpripravené zvonenia pre iPhone
  • novú Apple TV (naznačuje to týždňová dodacia doba v Apple Store)
  • rozšírené možnosti filmov
  • aktualizáciu iPhone OS na verziu 3.1

V stredu budú tiež poskytovať online podporu pracovníci firmy HP pre ľudí, ktorí prešli na Snow Leoparda a ich HP zariadenie vykazuje neštandardné správanie. HP bude monitorovať časť svojho fóra a poskytovať rýchle riešenia. Pre informácie o kompatibilite Snow Leoparda a viac ako 1300 druhov zariadení HP navštívte http://www.hp.com/go/mac.

Opera 10 je prehliadačom týždňa, ktorý sa dostal z beta fázy a je odteraz k stiahnutiu. Opera 10 je dostupná pre Windows, Mac OS X aj Linux. V testoch rýchlosti sa mu najviac darí na OS Windows, avšak jeho funkcia náhľadu zobrazených tabov určite nadchne aj užívateľov iných OS.

Nové aktualizácie v Mac OS X dostupné cez Software Update:

komentárov
  1. Presne tak, ďakujem za upozornenie. Opravené. Zvyk je železná košeľa a v Apple ani teraz nevstávajú skorej.

    Gregor: vírus za 5 dolárov a k tomu 9 krokov k inštalácii… Na Macu je aj vírus len pre bohatých :D

    0
    0
  2. Proc je SuperDrive Firmware Update 3.0 urcen pouze pro iMac a Mac mini? Muj MB 13″ Late 2008 taky dela zvuky mechaniky pri zapnuti a probuzeni, ktere jsou dle meho nazoru uplne zbytecne…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.