Zhrnutie týždňa – Trojský kôň pre Mac OS X cez Twitter, ako sa predáva iPhone 3GS, aktualizácie VMware a iStat Pro, SATA 3,0 Gbps na MBP…

Apple sa v tichosti rozhodol premenovať iPhone 3G S na iPhone 3GS. Bez akejkoľvek správy o zmene sa všetky grafické aj textové zmienky začali meniť krátko po uvedení na trh a medzera medzi písmenami zmizla na všetkých oficiálnych materiáloch.

Gene Munster z Piper Jaffray’s stál v pondelok so svojim tímom pred dvoma Apple Stormi a vyhodnocoval predaj. Ako sme už spomenuli v pondelok, Apple predal milión telefónov iPhone 3GS za prvé tri dni predaja, čo je rovnaký výsledok ako počet predaných iPhonov 3G za prvé tri dni. Na predaj miliónov pôvodných iPhonov prvej generácie bolo potrebných až 74 dní. 28 % z 256 opýtaných prechádzalo v USA k operátorovi AT&T, čo je menej ako minulý rok, kedy to bolo 38 % opýtaných a rok predtým až 52 %. Pôvodný iPhone vymieňalo za nový 56 % zákazníkov a 38 % sa zbavovalo iPhonu 3G. Pre model s najvyššou kapacitou, čo je tento rok 32 GB, sa rozhodlo 43 % respondentov, čo je menej ako minuloročných 66 % (ktorí sa rozhodli pre 16 GB model) a menej ako 95 % tých, čo si vybrali pôvodný iPhone s kapacitou 8 GB. Z firemných užívateľov 12 % vymieňalo svoje BlackBerry za iPhone, čo je dvojnásobok oproti minulému roku.

Oficiálna tlačová správa Apple o milióne predaných iPhone 3GS bola doprevádzaná citátom od Steva Jobsa, prvýkrát po 21. januári tohto roka. Počas týždňa sa špekulovalo o tom, že podstúpil transplantáciu pečene. Doktor, ktorý ho operoval vydal prostredníctvom nemocnice oficiálnu tlačovú správu, kde sa okrem iného uvádza, že Steve Jobs bol síce po príchode do nemocnice umiestnený na prvé miesto žiadateľov, avšak umiestnenie vzniklo na základe rozborov. Tie ukázali, že ak nedostane novú pečeň veľmi skoro, má najvyššiu šancu úmrtia behom troch mesiacov zo všetkých ľudí na čakacej listine. Napriek tomu, že bol Jobs v pondelok videný v sídle Apple, pokračujú jeho hovorcovia v známej fráze: “Tešíme sa na návrat Steva do Apple na konci mesiaca“.Cena dielov na iPhone 3GS bola vyčíslená na 179 dolárov, čo je o 40 USD viac ako cena dielov v Palm Pre.

Rebríček smartphonov surfujúcich po americkom internete v máji vedie iPhone s 69 %. Toto číslo stúplo z aprílových 59 %. V celosvetovom merítku si medzimesačne polepšila firma Apple o 5 % a ich zariadenia teraz majú 31 % podiel na množstve prístupov k dátovým službám. V množstve prenesených dát vedie celosvetovo iPhone OS s 50 %.

V rovnakej správe sa dočítame, že užívatelia iPodov Touch nie sú nadšení z verzie 3.0 a nepovažujú ju za hodnú desiatich dolárov. 5 dní po zverejnení OS 3.0 malo novú verziu nainštalovanú až 44 % užívateľov iPhone, avšak len 1 % užívateľov iPodov Touch.

Počas tohto týždňa sa objavil ďalší problém s iPhone OS 3.0. Fóra Apple sú zaplavované diskusiami o aplikáciach, ktorým sú priradené nesprávne ikony. Iným používateľom sa ikony aplikácií menia na šedé alebo bielofarebné štvorčeky, ďalším jednoducho miznú. Jeden vývojár sa vyjadril, že toto bol bežný problém v betaverzii a je prekvapený, že to vidí aj vo finálnej verzii OS 3.0. Vyzerá to tak, že pomôcť môže zrušenie synchronizácie aplikácií v iTunes a potom jej opätovné aktivovanie. Pri tomto postupe sa však stratia dáta (nastavenia, údaje) v aplikáciach. Problém sa objavuje na všetkých zariadeniach.

Tieto problémy však neodradili majiteľov nových iPhonov 3GS od otestovania funkcie priameho zasielania videí na YouTube. Oficiálny blog YouTube píše o 1700 % náraste v množstve videí zaslaných priamo z mobilov za posledných 6 mesiacov. Len od uvedenia nového modelu iPhone v USA je nárast 400 %.

V tomto týždni sme sa dočkali väčšieho množstva aktualizácií. Ponúkame ich zhrnutie:

  • Apple TV je teraz vo verzii 2.4, ktorá umožňuje ovládanie gestami pomocou aktualizovanej Remote App pre iPhone (iTunes Store link)
  • aktualizácia firmware v produktoch Time Capsule, AirPort Extreme a AirPort Express Base Station s protokolom 802.11n rieši problémy s konektivitou
  • nové 15″ a 13″ MacBooky Pro môžu odteraz opäť využívať prenosnú rýchlosť 3 Gbps na SATA vďaka aktualizácii EFI Firmware Update
  • užívatelia Final Cut Pro sa dočkali opravy chyby pri prehrávaní videa na tohtoročných Macoch
  • všetky horeuvedené aplikácie sú dostupné aj cez Software Update
  • Adobe vydal bezpečnostnú aktualizáciu Shockwave prehrávača a ďalšie dve aktualizácie týkajúce sa Camera RawLightroom
  • VMware Fusion verzie 2.0.5 opravuje cez 80 chýb a redukuje využitie procesora pri zníženej aktivite
  • widget iStat Pro teraz podporuje nové MacBooky Pro a pridáva funkciu prepínania módov v zobrazení aktívnych procesov

Pomocou Twitteru sa začal šíriť trójsky kôň pre Mac OS X v momente, keď automatizované aktualizácie zasielané na Twitter účty začali upozorňovať na nové erotické videá, ktoré vyžadujú aktualizáciu ActiveX video objektu. Inštalátor si samozrejme vypýta heslo administrátora a môže sa nainštalovať až po jeho zadaní. Skúsení používatelia tomuto triku nenaletia, pretože vedia, že ActiveX technológia je špecifická pre Windows a netreba ju inštalovať a aktualizovať na Macu. Trójsky kôň sa volá OSX/Jahlav-C, inštaluje sa do adresára /Library/Internet Plug-Ins ako AdobeFlash skript, ktorý potom cez HTTP komunikuje so vzdialeným serverom a sťahuje kód poskytnutý útočníkom. Inštalátor škodlivého kódu sa skrýva pod rôznymi popisnými názvami ako HDTVPlayerv3.5.dmg; VideoCodec.dmg; FlashPlayer.dmg; MacTubePlayer.dmg; macvideo.dmg; License.v.3.413­.dmg; play-video.dmg alebo dokonca QuickTime.dmg. Jedná sa v podstate o modifikáciu trójskeho koňa z novembra minulého roku. Stále platí, že na Mac OS X neexistuje vírus, adware, spyware alebo samoinštalujúci sa malware. Aby ste zabránili nakazeniu Vášho Macu, vždy sťahujte aktualizácie softvéru len z oficiálnych stránok.

Na internete sa objavil prvý a veľmi zaujímavý príbeh opisujúci nájdenie strateného iPhonu pomocou mobile.me a služby Find My iPhone. Autor tvrdí, že Find My iPhone je najlepšia funkcia mobile.me.

Na záver si môžete pozrieť vtipné video.

komentáre
  1. Ahojte

    Funkcia ‘Find My iPhone’ je vážne skvelá vec. Lenže aj ona má isté nedostatky. Jeden z nich je to, že iPhone nie je schopný udať svoju pozíciu keď je vypnutý.
    Preto si myslím, že by mal Apple do softwaru zakomponovať určitý zámok, ktorý nedovolí telefón vypnúť ani reštartovať pokiaľ nie je odomknutý- pravdaže táto funkcia by bola využiteľná iba ak by ste mali aktivovaný Passcode. Tým pádom by zlodej mohol iPhone tak maximálne zahodiť do koša.

    Týmto sa prihováram aj adminom, pretože ja naozaj nemám možnosť, kontaktovať sa s Apple- či by ste im teda nemohli tento návrh nejako poslať.

    Čo si myslíte?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.