Zhrnutie týždňa – Toshiba pre Apple nestíha vyrábať flash pamäte, Microsoft Bing má problémy s ilegálnymi lekárňami, iPhone funkčný po útoku pštrosa (video)

Riaditeľ Google, Dr. Eric Schmidt, v pondelok odstúpil z predstavenstva Apple. Už v minulosti sme informovali o sférach, v ktorých si Google a Apple konkurujú. Medzitým sa do zoznamu pridal i operačný systém Chrome OS. Cieľom spoločnosti Google je zrušiť dôležitosť hardvéru a preniesť ju na webové aplikácie prístpuné z akéhokoľvek zariadenia – či už sú to mobily, MacBooky alebo stolné PC. Toto môže byť pre Apple v konečnom dôsledku oveľa väčšou hrozbou ako bol kedykoľvek Microsoft. Steve Jobs sa v tlačovej správe vyjadril, že ako Google vstupuje viac do hlavných odvetví podnikania Apple, Ericova dôležitosť v predstavenstve sa stráca, pretože musel byť oslobodený od stále väčšieho množstva jednaní.

Firma Toshiba, ktorá vyvinula NAND flash pamäte pred 20 rokmi, oznámila na tento mesiac zvýšenie produkcie NAND flash pamätí o 90 % a pravdepodobne sa podľe nej vyskytnú nedostatky v dodávkach. Apple si totiž práve u Toshiby predplatil pamäte v hodnote 500 miliónov USD s dodaním pred koncom roka 2009.

Vďaka iPhonu a veľkému množstvu imitátorov očakáva firma iSuppli až 6-násobné zvýšenie dodávok NAND flash pamätí do roku 2013. V roku 2008 boli dodané na trh flash pamäte v hodnote 166,5 milióna USD, do roku 2013 má toto číslo vzrásť na 932,5 milióna USD, čo predstavuje ročný nárast na úrovni 41,1 %. Apple predal len za posledný štvrťrok 5,2 milióna iPhonov a v blízkej dobe plánuje vstúpiť na Čínsky trh s 600 – 900 mil. potencionálnych záujemcov.

Práve do Číny sa, podľa International Business Times, vybrali zástupcovia firmy Apple, aby uzatvorili dohodu s operátorom China Unicom. Jednania by mal viesť Greg Joswiak, vice prezident marketingu produktov iPod a iPhone. Čínske úrady hovoria o miliarde užívateľov telefónov a Apple by si samozrejme rád podmanil čo najväčšiu časť tohto trhu.

Zárobky firmy Apple prešli v poslednej dobe nezvyčajným míľnikom. Najväčšia časť zisku firmy bola ešte rok pred príchodom iPhonu tvorená predajmi iPodov. Dnes je na prvom mieste zisk z predaja Macov a práve posledný štvrťrok sa predaj iPhonov dostal pred predaje iPodov. Analytici hovoria o prepade predaja v oblasti iPodov. Užívateľ rozhodujúci sa medzi iPodom touch a iPhonom, si dnes väčšinou vyberie iPhone, čo je vlastne iPod s možnosťou telefonovať a práve tento „detail“ uniká finančným analytikom na celom svete. Podľa vyjadrenia Apple je táto stratégia úmyselná.

V utorok bol otvorený iTunes Store v Mexiku. Predávajú sa v ňom jednotlivé skladby, celé albumy aj hudobné videá. Mexická verzia zatiaľ neobsahuje filmy alebo televízne seriály, avšak nachádzajú sa v ňom populárne mexické podcasty a relácie.

Apple sa pokúša získať patent umožňujúci predchádzať neoprávneným reklamáciám. Súčasné iPody, iPhony aj MacBooky majú detekciu tekutín. Patent však zachádza ďalej a umožňuje nielen detekovať vniknutie tekutín, teplotné udalosti, nárazy alebo pokusy o zmeny, ale tieto udalosti by zároveň systém zaznamenával do zvláštnej pamäte. Ďalej napríklad v prípade vniknutia tekutín by sa na nejaký čas odpojilo napájanie, aby sa predišlo väčšiemu poškodeniu. Ochrana proti nárazom je už v dnešných MacBookoch zabudovaná a pôsobí ako prevencia pred poškodením HDD.

Zaujímavosťou je i prípadová štúdia na Windows Blogu, ktorá ukazuje ako preniesť aplikáciu z iPhone platformy na Windows Mobile 6.5. Jedná sa pravdepodobne podporný krok firmy Microsoft pred spustením napodobeniny App Store s názvom Windows Marketplace na jeseň tohto roku.

Antispamová firma KnujOn v spolupráci s firmou LegitScript poskytujúcou zoznam legálnych e-lekární vydali štúdiu, podľa ktorej až 90 % zisku vyhľadávača Bing z platených reklám na online lekárne tvoria reklamy na nelegálne lekárne alebo lekárne zapojené do ilegálnych aktivít. Firma Microsoft sa vyjadrila, že tieto veci berie vážne a momentálne vyšetrujú tieto tvrdenia. Firma LegitScript má na svojich stránkach 41 996 lekární, z ktorých len 223 je legálnych a ďalších 902 je v procese skúmania. Ustrážiť preto 40 871 nelegálnych lekární od inzerovania na internete je určite náročná úloha. V správe sa hovorí najmä o 10 web stránkach, z ktorých niektoré sú považované za spriaznené s ruským podsvetím. Napríklad Google vyžaduje pre lekárne overenie od firmy PharmacyChecker, čo je pravdepodobne ako konkurencia LegitScriptu.

Tohtotýždňové aktualizácie:

  • Mac OS X 10.5.8bezpečnostná aktualizácia pre Mac OS X Tiger aj Tiger Server. Všetky aktualizácie sú dostupné na podpornej stránke Apple alebo cez nástroj Software Update.
  • GarageBand 5.1 – 139 MB aktualizácia prináša možnosť pridať efekty i do gitarovej stopy a program sa stáva rýchlejším pri prepínaní Magic GarageBand na celú obrazovku. Zvyšuje kompatibilitu so zariadeniami od Apogee. Tiež je opravená bezpečnostná chyba, ktorá menila nastavenia Safari na prijímanie cookies zo všetkých stránok. Odporúčaná voľba je prijímať cookies len od stránok, ktoré užívateľ navštívi, inak majú napríklad správcovia reklám umožnené sledovať pohyb po internete. Ak ste GarageBand spustili, odporúča sa overiť si toto nastavenie v Safari.
  • Mozilla vydala aktualizácie pre Firefox 3.5 aj 3.0. Firefox 3.5.2 opravuje len jednu zraniteľnosť, pretože používa novšie jadro. Firefox 3.0.13 odstraňuje i chybu, vďaka ktorej by mohol užívateľ nainštalovať podvodný softvér a útočník by získal prístup k heslám a  iným citlivým informáciám. Staršia verzia bude podporovaná do januára 2010.
  • Microsoft Office 2008 Service Pack 2, opravená verzia umožňuje opäť otvárať dokumenty vo formáte Open XML. Aktualizáciu si môžete stiahnuť priamo na stránke firmy Microsoft alebo použite možnosť aktualizácie cez menu Help priamo v aplikácii Office.

Tento týždeň tu máme dôkaz toho, že iPhone 3GS prežije cestu na safari, pád na zem a aj útok pštrosa. To všetko počas natáčania videa:

komentárov
  1. jeeeeee, zatim to vyzera ze som plne spokojny s iphone :) a som rad ze nemam dajaky shitty telefon…v piatok, mierne pripity, som zabudol vylozit veci ked som sa isiel clnkovat, podarilo sa prevratit cln, takze tak pol minuty si plaval iphone vo vode v mojom vrecku…niekto tam mal tiez so sebou mobil, avsak jeho bol kusok nizsej kvality…ten sa uz nespojazdnil…moj bol vybity, tj vypnuty a nechal som ho susit 2 dni, zapojil som ho do nabijacky a funguje vsetko!!!zatim…aj ked pri vypnutom telefone to neni vidno, ale pri zapnutom este vidno kde je voda a na tych miestach nejdu dotyky, respektive su stale stlacene, ale to je celkom pochopitelne pokial viete ako funguje ta dotykova obrazovka…aj ked raz ma brutalne vystrasil, vypol som ho, biela obrazovka, dal som nuteny restart a nenabehol…a dalsi pol dna sa nedal nijak zapnut…ale teraz zase ide!!!!

    0
    0
  2. dodatok: bol to stary iphone 3G, nie nerozbitny iphone 3GS :) by ma ale zaujimalo preco den nesiel, mozno uz tu detekciu vody ma zabudovanu…

    0
    0
  3. Mam podobnu skusenost, Iphone mi zmokol tak, ze uz neslo ani len prijat hovor, v mikrofone nic nebolo pocut…. sam sa vypol a asi za 3 hodinky som ho zapol a vsetko v pohode fungovalo, len power tlacidlo obcas nereaguje, ale inak je uplne bez problemu.

    0
    0
  4. @js: myslim ze ho zhodil majitelovi kym natacal ineho pstrosa :)
    @Tupcek: elektronika je uz na tom celkom fajn, stava sa bezne ze mobil po uplnom vysuseni znova funguje. Napis ci ti potom fungovala cela obrazovka ked sa vyparila vsetka voda.

    0
    0
  5. @tankista: uz sice funguje dotyk na celej obrazovke, akurat kus divne flaky tam ma…snad to je este stale vodou :) asi to pofotim a hodim tu fotky :P

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.